7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
majczi : komentarze użytkownikaMakaron z brokułami, ciecierzycą i sezamem (wegańska) o mamo,jakie to pyszne :) głównie dla tego dania gotuję ciecierzycę. dzisiaj z makaronem pełnoziarnistym i dodatkiem podprażonych pestek dyni i slonecznika. sezam natomiast utarłam w moździerzu z płatkami drożdżowymi, dzięki którym już nie dodawałam przypraw, jedynie zmielony pieprz. i bez cebulki, nic tu nie smażyłam :) majczi 2013-11-10 17:16:40.129 Pasta z soczewicy z ogórkiem kiszonym (wegańska) muszę dodać, że jako sos do makaronu naprawdę świetnie się ta pasta spisała! podgrzałam, zmiksowałam na gładko, zagęściłam odrobiną mąki owsianej (rozmieszanej w wodzie z ogórków - dla smaku) i przyprawiłam pieprzem i papryką ostrą, dorzuciłam też garść nerkowców, które za sprawą twarożku świetnie mi z ogórkami współgrają :D. naprawdę polecam, bo otrzymujemy fajny sos ogórkowy, soczewicy w zasadzie nie czuć-jest tylko bazą. majczi 2013-11-06 15:27:00.519 Kakaowy deser bananowy (wegańska) ojej,nie pomyślałabym, że to takie pyszne. zrobiłam z jednego banana i zasłodziłam się okropnie :) myślę, że fajną opcją będzie wrzucenie takiego kremu na wierzch owsianki/kaszki na śniadanie :) majczi 2013-11-05 19:54:18.971 Pasta z soczewicy z ogórkiem kiszonym (wegańska) zrobiłam, ale że pasty to za nic nie chciało przypominać (za rzadkie), to zmiksowałam z grubsza i zjadłam łyżką jak zupę :D w smaku naprawdę dobre, zostało mi jeszcze trochę tej pasto-zupy, więc pewnie jutro zrobię z tego jakiś sos. majczi 2013-11-05 16:01:56.122 Gryczana z czochem i tofu wędzonym (wegańska) bardzo dobre, tylko czosnek na cebulę zamieniłam, bo brałam jako obiad do pracy ;). no i sosu sojowego nie żałowałam. majczi 2013-11-03 19:04:58.441 Jabłkowe kluski kładzione (wegańska) średnie. to były po prostu kluski pływające w mleku, mleko w ogóle się od nich nie zagęściło, a na to liczyłam, myślałam że uzyskam gęstą mleczną zupę, jak z ciasta lanego, no ale niestety. w dodatku same kluski są bardzo hmm "cierpkie" w smaku, myślę że to przez mąkę razową (a dodałam orkiszową, która jest jeszcze delikatniejsza). no niestety, w takiej formie tego nie powtórzę, może ugotowane w wodzie i polane jakimś sosem/jogurtem byłyby dobre, bo na mleku to dość kiepska opcja jak dla mnie. majczi 2013-10-29 20:24:46.862 Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska) Mike, autor przepisu z bloga, odpisał w komentarzu komuś, że z pieczonej. puree jest zawsze z gotowanej lub pieczonej dynii, z surowej nie da rady :). fajny przepis, chyba wypróbuję, szczególnie że kończą mi się pomysły na dynię, a to dopiero początek sezonu! majczi 2013-10-28 15:02:38.712 Naleśniki ruskie (wegańska) hej Marta! musi być jakaś mąka, która to wszystko sklei i uelastyczni, niewielki jej dodatek, tj. ok. 1 część na 3-4 części mąki zwykłej, pszennej. może to być mąka kukurydziana, owsiana, sojowa lub mąka z ciecierzycy (tych dwóch ostatnich wystarczy mniej, 1 łyżka takiej mąki=jajko). natomiast dodatek nawet łyżeczki mąki ziemniaczanej sprawi, że naleśniki nie będą się rwały. powodzenia :)!! majczi 2013-10-27 09:16:46.445 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) zrobiłam :) dość czasochłonne zajęcie,więc najlepiej wygospodarować jakiś wolny dzień na produkcję tego masła, żeby odbyła się ona bezstresowo i bezspinowo :P. w każdym razie - jest pyszne! najlepsze!!! zrobiłam z moich ulubionych orzechów, czyli z nerkowców, wcześniej uprażonych i gwarantuję, że nie jest wcale mdłe, wręcz przeciwnie, nawet bardziej mi smakuje niż tradycyjne z ziemnych. współlokatorom też zresztą ;). chciałam masło crunchy, więc dodałam potem tylko garść posiekanych, też uprażonych orzechów, do tego spora szczypta soli. jest klejące, aromatyczne i ciągnące, a położone na gorącą owsiankę rozpływa się :). na pewno będę częściej robić, na drugi ogień pójdą same migdały, nie mogę się doczekać :D majczi 2013-10-21 08:54:48.854 Biała kawa czyli Inka z mlekiem (wegańska) polecam dodać jeszcze łyżeczkę gorzkiego kakao, z mlekiem waniliowym (ale też zwykłym sojowym) smakuje cudownie i nie trzeba już niczym słodzić dodatkowo :). majczi 2013-10-20 11:33:20.088 Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym' (wegańska) zrobiłam je, z drobnymi modyfikacjami: mąkę dałam pełnoziarnistą i owsianą, pół na pół. zamiast cukru - słodzik do pieczenia (bez aspartamu), łyżka, a i tak wyszły słodkie, no i wrzuciłam jajko, bo spożywam. przepyszne,uwielbiam marchewkowe muffiny!! :) następnym razem dodam jeszcze orzechy i rodzynki. majczi 2013-10-17 22:17:45.439 Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!) (wegańska) mam pytanie odnośnie tej gumy - czy ona powoduje tylko piankę, czy jeżeli dodam ją normalnie przy produkcji mleka (bez ubijania) to ono potem też nie będzie się warzyć w kawie? próbowałaś tak, Martina? ehh marzy mi się w ogóle taki zagęszczacz, konserwant, cokolwiek, który spowoduje nierozwarstwianie się mleka, ale to chyba niemożliwe :(. majczi 2013-10-06 22:43:36.217 Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska) Mukkami, spróbuj upiec dynię (w kawałkach, z odrobiną oliwy, solą i czosnkiem). wtedy będzie odlot :) majczi 2013-10-06 21:20:36.846 Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też) (wegańska) takie pytanie z ciekawości - po co mrozić bazylię, skoro można ją uprawiać na oknie przez całą zimę? majczi 2013-09-28 20:52:17.834 Danie śniadaniowe z kaszki kukurydzianej (wegańska) mniam,pierwszy raz jadłam kukurydzianą kaszę i z tego przepisu wyszła wyśmienita. ugotowałam na wodzie (wrzątku) i potem tylko dolałam mleka sojowego. zamiast rodzynek - żurawina, do tego brzoskwinie z cynamonem. i gotowałam krócej,bo była dobra już po ok. 15 minutach :) pyszna i bardzo rozgrzewająca majczi 2013-09-26 08:35:55.909 Kasza jaglana - jak gotować (wegańska) zacytuję z wegedzieciaka informację, która odmieniła moje życie ;). sposób podany przez Rosę: "kasza na sypko, nauczyłam się od k.leee: szklankę jaglatora zalewam 1,5 szkl. wrzątku. gotuję pod przykryciem 3min. wyłączam gaz i kasza sama dochodzi." ("dochodzi" z 10-15 minut) od tej pory tylko tak robię jaglankę i jak dla mnie jest to JEDYNY przepis na naprawdę sypką kaszę. tylko nie ściągamy pokrywki, ani nie kombinujemy z czasem gotowania (raz stwierdziłam,że dla pewności pogotuję ją dłużej i sypka już nie była). polecam ;). majczi 2013-09-18 19:41:04.527 Zupa pomidorowo-czosnkowa (bez bulionu) (wegańska) pyszna zupka, nie przepadam za taką typową pomidorową z makaronem czy ryżem, ale ta zupa na szczęście w niczym jej nie przypomina :D. dałam tylko dwa ząbki czosnku i to było zdecydowanie za mało, następnym razem dam nawet 6. przyprawy, jakich użyłam to: garam masala, curry, lubczyk, czerwona papryka słodka, pieprz i odrobina cukru. aha i jeszcze 1/2 kostki bulionowej. super,będę robić częściej! ps.i chwała za proporcje na jedną osobę,wreszcie nie zalega mi gar zupy w lodówce :D majczi 2013-09-18 19:28:14.465 Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska) bardzo dobra,tylko następnym razem nie dodam liścia laurowego. nie wiem po co go dodałam,trochę mi zepsuł smak potrawy i zalatywało zupą, no ale tak poza tym to świetny przepis, robiłam na pomidorach z puszki. majczi 2013-09-17 18:12:07.03 Kotlety z płatków owsianych (bez jajka) (wegańska) są po prostu przepyszne! zdecydowanie mogę stwierdzić, że to najlepsze wegańskie kotlety jakie jadłam. z moich modyfikacji: zrobiłam z 1 szklanki płatków (miałam zmieszane owsiane, orkiszowe i jęczmienne, ale to raczej nie wpływało na smak, myślę) i z dwóch cebuli, do tego jeszcze słodka i ostra papryka. nie rozwalają się, skórkę mają chrupiącą, a w środku są miękkie, ale zwarte, spokojnie można je zabrać do szkoły czy pracy. piekłam w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 30 minut, przewracając je raz w trakcie pieczenia. z 1 szklanki płatków wyszło mi 10 niedużych kotletów, są baaardzo sycące, więc obiad na dwa dni :). majczi 2013-09-09 18:29:46.395 Cukinia smażona (plastry) (wegańska) no to dla tych, którym wychodzi za tłuste: polecam upiec w piekarniku (lub najlepiej na grillu, jak ktoś ma). w misce mieszamy plastry cukinii z odrobiną oliwy/oleju i solą (ew.przyprawami) i wrzucamy na blachę, 200 stopni (najlepiej termoobieg), 15-20 minut, jak dla mnie wychodzi lepsza niż z patelni :). majczi 2013-09-07 09:38:20.031 Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami (wegańska) hmm jak jaglana na śniadanie to tylko z mlekiem. i ja jej nie rozgotowuję, gotuję normalnie w proporcjach 1:2, pod koniec gotowania (po 5-7 minutach) dolewam trochę mleka i gotuję jeszcze parę minut. w sumie podobnie jak z płatkami owsianymi. na samej wodzie takie rzeczy mnie nie przekonują, no chyba że na słono, ale wtedy to już rzadko na śniadanie :). majczi 2013-09-06 10:51:54.132 Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym (wegańska) zrobiłam - wszystko super, bakłażany pyszne i sos bardzo dobry, ale razem jakoś mi nie smakowało, trochę się zawiodłam na tym połączeniu. na pewno jeszcze kiedyś zrobię i bakłażany (farsz pyszny, miałam więcej kaszy, więc wyszło tego sporo, mam gotowy obiad na jutro :)) i sos, chociaż dodatek octu oraz czosnku były wg. mnie zbędne, po ich dodaniu sos trochę stracił - następnym razem dodam trochę wina czerwonego. będę kombinować,dzięki za inspirację :) majczi 2013-09-04 16:36:19.387 Sałata z cukinią i suszonymi pomidorami (wegańska) mniaaam,robię w zasadzie identyczną sałatkę, z tym że cukinię grilluję w piekarniku. bardzo polecam, cukinia na ciepło w sałatkach jest świetna! majczi 2013-08-30 21:38:44.772 Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa (wegańska) no niestety, dla mnie ten bulion to porażka, nie umywa się nawet do normalnego bulionu! po prostu woda z porem i cebulą. robiłam 2 razy i niestety zawsze musiałam ratować zupę kostką warzywną :(. majczi 2013-08-30 17:38:45.962 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) najlepszy, gotuję zawsze ponad dwie godziny (w zasadzie to sam się gotuje ;)), nie pomijam żadnego składnika, a cebulę porządnie opalam. zawsze wychodzi. używam czy to jako baza do zup, kremów, czy nawet sam z marchewką i ryżem/kaszką jaglaną. aha i dodatek lubczyku naprawdę świetnie temu bulionowi robi, najpierw gotowałam bez, bo nie miałam, aż w końcu kupiłam suszony otarty lubczyk i byłam w szoku :D. majczi 2013-08-30 17:34:22.315 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |