puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
majczi : ocenione przepisy
-
Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym'
autor: Olexy
dieta: wegańska
Babeczki marchewkowe są dobre na każdą okazję i o każdej porze roku. Wilgotne, obłędnie pachnące cynamonem z delikatnym kremem znajdą wielu amatorów ;)
-
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN! Zapiekanka
autor: Izaraj
dieta: lakto-wege
Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super! Przepis kuchni 5 przemian (kolejne litery w przepisie oznaczają właśnie kolejne przemiany).
-
Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym
Danie w jesiennym klimacie: pieczony bakłażan nafaszerowany kaszą gryczaną, marchewką i papryką. A wszystko to polane sosem śliwkowym.
-
-
Bób - jak gotować, do czego wykorzystać
autor: Kuna
dieta: wegańska
Chyba na puszka.pl nie ma jeszcze wskazówek, jak gotować bób, więc podzielę się swoim dotychczasowym doświadczeniem. Jeśli macie własne tajemne sposoby to zachęcam do podzielenia się sekretami :)
-
-
Bób z oliwą czosnkową
autor: pat
dieta: wegańska
-
Botwinka
Przepyszna zupa! Dzięki temu, że prawie nie używa się tłuszczu , można ją jeść zarówno na gorąco jak i na zimno. Doskonale nadaje się więc na gorące dni :-)
-
Brokuły z ciecierzycą
Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.
-
Brokuł z musztardą francuską (sałatka)
Odkrycie sezonu, musztarda ma mieć całe ziarenka gorczycy. Pycha :-)
-
-
Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski)
Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego z Ulicy Sezamkowej lub – jak kto woli – Chocolate Chip Cookies. Najważniejsze, że są: proste, szybkie, tanie i pyszne.
-
Ciasto z dyni
autor: ryfka
dieta: ovo-wege
Zdziwiłam się, że to takie dobre :)
-
Ciecierzyca prażona z curry i oregano
autor: Kuna
dieta: wegańska
Ela: "Paluszki, orzeszki i inne słone przekąski lubi prawie każdy i znikają nie wiadomo kiedy. Bardzo często mówi się jak negatywny wpływ mają na nasze zdrowie. Ale o prażonej ciecierzycy na pewno nikt tak nie powie, a przypomina orzeszki arachidowe:-). Pikantność można uregulować samemu, odradzam jedynie pominiecie oregano i słodkiej papryki, bo bez nich to już nie to samo."
-
Cukierki przyrządzane na patelni
To jest jak takie karmelki. Bardzo dobre, polecam.
-
Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe
Świetne z ryżem i surówką z pomidorów. A przygotowanie to tylko pół godziny lub niewiele więcej.
-
Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek)
Tosty francuskie oryginalnie są daniem wegetariańskim – zawierają jajka, często masło . Ten słodki, śniadaniowy przysmak da się je jednak z powodzeniem przerobić na wegański, równie smaczny.
-
-
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
-
Drożdżówka wegańska z kruszonką
Jest pyszna, robi się ją szybko i równie szybko znika :P
-
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni)
Ania D.: "Doskonałe warzywo do obiadu. My ją tak lubimy, że robię ją teraz co drugi czy trzeci dzień biorąc na raz kilogram dyni."
Podpisuję się pod słowami Ani. Z pieczonymi ziemniakami po prostu bajka! Do tego najlepiej pomidor - jego lekko kwaskowaty smak doskonale pasuje do reszty.
-
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
autor: ~Marysia
dieta: wegańska
Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :)
-
|