puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
majczi : ocenione przepisy
-
"Kefir" wegański porzeczkowy
Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "
-
Kluski lane na śniadanie
Przepis pochodzi z lat dzieciństwa. Prawie zawsze jadąc do babci dostawałam na śniadanie lane kluseczki. Wtedy, jako dziecko, uwielbiałam posypywać je po wierzchu cukrem. Teraz za nic bym takich nie zjadła. Z kolei znajoma, jeśli nie posoli odrobinę mleka, to w ogóle tego nie przełknie - a naprawdę uwielbia lane kluski. Tak więc można je jeść na różne sposoby w zależności od upodobań :-)
-
-
-
-
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
Letnie naleśniki z owocami (nadzienie)
Owoce świetnie komponują się smakowo i kolorystycznie :) Dzięki płatkom migdałowym naleśniki wyglądają jeszcze atrakcyjniej. Genialne na obiad lub weekendowe śniadanie.
-
-
Majonez wegański z mleka sojowego
Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.
-
Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
autor: pat
dieta: wegańska
Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
-
Makaron na zielono - z bobem i pesto
Niby przegląd lodówki, a wyszło znakomite. Delikatny smak i faktura bobu wspaniale kontrastuje ze słonawym, aromatycznym pesto.
-
Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!
-
-
Makaron z cukinią
autor: Olga
dieta: wegańska
Moim zdaniem najpyszniejszy sposób na cukinię i zastanawiam się, czy nie również na makaron (choć puszkowy makaron z brokułami stanowi poważną konkurencję)...
-
Makaron ze szparagami i oliwkami
autor: pat
dieta: wegańska
Szybkie i przepyszne!
-
Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą
Rukola dzięki króciutkiemu podsmażeniu traci większość swojej goryczki zachowując jednak jędrność i wprowadza do potrawy przyjemny, świeży smak. Zdecydowany akcent suszonych pomidorów kontrastuje natomiast z delikatnym tofu i makaronem. To autorski pomysł mojego Wojtka, na stałe wszedł do naszego menu :)
-
Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy
autor: zima
dieta: wegańska
Pyszny makowy niby jogurcik bogaty w witaminy. Do musli albo jako samodzielne danie.
-
Makowy budyń jaglany (śniadaniowy)
autor: ~Panak
dieta: wegańska
Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!
-
-
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
-
Mleko kokosowe
Dieta bez mleka krowiego nie jest dietą łatwą, zwłaszcza gdy przez wiele lat mleko to się spożywało, ale z czasem okazuje się, że jest wiele alternatyw, czasem znacznie smaczniejszych, niż mleko zwierzęcego pochodzenia. Jednym z dobrych przykładów jest mleko kokosowe, które nie dość, że jest smaczne i zdrowe, to jeszcze można zrobić je domowym sposobem i za dużo mniejsze pieniądze, niż w przypadku kupowania mleka gotowego :)
-
Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych
Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.
-
Mleko sojowe
autor: pat
dieta: wegańska
Mick3y: "Zawsze robiłem wg tego przepisu i wychodziło przepyszne."
-
|