puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Marcela : ocenione przepisy
-
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
autor: MILAK
dieta: wegańska
Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
-
-
Bananowa improwizacja z grilla
Wymyśliłam bananki podczas wizyty (a raczej wizytacji...) cioci i wujka, zaciętych mięsożerców. Ponieważ przyjechałam dosyć niespodziewanie, nie mogłam sobie przygotować nic na grilla. Była sobota, w okolicy otwarty może 1 mały sklepik. Ciocia oczywiście naprzywoziła kiełbas, kotletów i zaczęła perorować że "jak ja mogę tak nic nie jeść, zagłodzę się bo przecież na grillu to kiełbasę się robi". Skończyło się na grzankach z czosnkiem i pomidorami, zapiekanym czosnku i ziemniakach no i właśnie banankach, których ciocia i tak nie spróbowała bo "przecież w bananach są lambie:. A BANAN JEJ W OKO!!!
-
Botwinka
Przepyszna zupa! Dzięki temu, że prawie nie używa się tłuszczu , można ją jeść zarówno na gorąco jak i na zimno. Doskonale nadaje się więc na gorące dni :-)
-
Brokułowo-serowy sos do makaronu
autor: chioma
dieta: lakto-wege
Bardzo proste, szybkie i pyszne danie na obiad:)
-
Brokuły zapiekane pod sosem serowym
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Pyszna zapiekanka o bardzo ciekawym smaku: delikatny smak brokułów i słodycz migdałów.
-
Burgery z buraków
Pyszne, lekko słodkie kotleciki z kaszy jaglanej i buraków. Polecam jako danie główne z sałatą zieloną lub surówką np. coleslaw.
-
Chili con carne - w wersji wege
autor: ryfka
dieta: wegańska
Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne", co oznacza "papryki z mięsem".
-
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
autor: ~Marysia
dieta: wegańska
Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :)
-
-
-
Keczup z cukinii
Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)
-
Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem
Zdrowe, mocno kokosowe. W smaku przypominają trochę kruche zbożowe ciastka ze sklepu, a nawet... kokosanki :)
-
Leczo do słoików
Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
-
Makaron ryżowy ze szpinakiem i smażonym tofu
Największa pycha! Idealna na zdrowy i szybki obiad.
-
Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
-
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
-
Naleśniki po meksykańsku
autor: ~Lukasz
dieta: lakto-ovo-wege
- Farsz można pewnie użyć też do innych potraw, nie tylko do naleśników. Gdy nam go trochę zostało, to dałem go sobie na chleb na kolację i też było pysznie.
-
-
-
Papryka nadziewana kaszą gryczaną z pieczarkami
Czerwona papryka nadziewana kaszą gryczaną, pieczarkami i cebulką. Z surówką smakuje wyśmienicie :)
-
-
Pasta pseudo - makrelowa
autor: ala77
dieta: wegańska
Pyszna pasta wymyślona z potrzeby poczucia smaku dzieciństwa- mama zawsze robiła pastę z wędzonej makreli więc postanowiłam stworzyć jej wegetariański odpowiednik.
-
Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami
autor: mikki
dieta: wegańska
Pasztet wegetariański wymyśliłam sama i od 13 lat ciągle go piekę dla mojej mamy, która jest mięsożercą. Bardzo smakuje jej i całej rodzinie. Oczywiście jemy go na święta z chrzanem na zimno.
-
Peperonata
Łatwe do zrobienia, łagodne, ciut słodkawe, bardzo smaczne. Ciekawa alternatywa dla lecza. Niskokaloryczne.
|