puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
martina : komentarze użytkownika
BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko) (wegańska)
Cieszę się, że smakowało :)
martina
2015-04-21 18:03:30.285
Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska)
Garnek o takim litrażu wystarczy :)
martina
2015-01-31 20:27:33.266
Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Dodałam 1 kg słodkich śliwek (zamiast antonówek), ze skórką oczywiście, nigdy bowiem nie obierałam śliwki ze skórki. Jedynie wypestkować polecam :D. Śliwki zmiksowałam w blenderze kielichowym na płynną gładką papkę (tak jak i pomidory).
martina
2014-08-26 18:19:28.577
Sałatka z pieczonych warzyw, bobu i fety (wegańska)
ser feta nie jest wegański
martina
2014-07-05 22:30:46.887
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
ile tego oleju i octu do odcedzonego słonecznika dajecie?
martina
2014-06-30 18:53:19.061
Buchty z masłem orzechowym (wegańska)
Ciężko stwierdzić, jaki słoik miała na myśli autorka przepisu, ale kupne masła mają ok. 350g w średniej wielkości słoiczku. Myślę, że taka ilość będzie odpowiednia.
martina
2014-06-12 00:11:40.126
Mleko owsiane naturalne (wegańska)
Oczywiście ;)
martina
2014-05-17 20:02:27.63
Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Cieszę się, że eksperyment się udał :D
martina
2014-04-18 17:06:19.995
BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko) (wegańska)
Powinno wyjść i bez, jeśli rezygnujesz z sosu sojowego to dodaj trochę soli.
martina
2014-04-18 17:04:32.34
Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Słone? może użyłaś soli zamiast cukru? Czy drożdże pracowały? Powinny, jeśli się je dokarmia? Może były stare lub źle przechowane w sklepie, to się zdarza. Sama nieraz takie kupiłam, trzeba sprawdzać, odchylając lekko papierek w markecie. Podczas suszenia dobrze też zajrzeć do nich, nie mogą się sfajczyć, tylko wyschnąć na kamień, widać, jak zaczynają się "listkować". Najważniejsze jest te pierwsze 10 min., potem to już suszenie,grubość rozlanej warstwy też ma znaczenie, cienka szybciej wyschnie.
Co do smaku, to jak pisałam, smakują inaczej, mocniej, ciut jakby lekko alkoholowo, nie je się ich łyżeczką samych, tylko dodaję trochę jako przyprawę. Ja dotąd nie miałam żadnych przykrych niespodzianek z nimi, dodając do potraw, np. http://puszka.pl/przepis/8019-ser_fermentowany_z_migdalow_i_pestek_dyni_smietanka.html
Jako awaryjne płatki u mnie się sprawdzają, jaka dodatek do wmieszania, nie posypuję nimi jedzenia, ani nie jem samych;p Ale grunt, że wkomponowują się w potrawę :D Kupne płatki są smaczniejsze, wiadomo, są jakoś obtoczone w słodzie, ale w domu się takich nie zrobi.
martina
2014-03-13 13:27:15.638
Kotlety gryczano-soczewicowe z porem i pestkami dyni (wegańska)
Cieszę się, że smakowały ;)
martina
2014-03-08 23:42:37.173
Pączki wegańskie (wegańska)
Pewnie chodzi o tofu naturalne w kostce, polsoi (180g) jest popularne. To w okrągłym pudełeczku jest (z tego, co pamiętam :D) dość paskudne, słone...
martina
2014-02-17 23:54:15.556
Śmietanka owsiana 10% (wegańska)
Ja kupiłam 1kg gumy ksantanowej za 36zł :D, a 1kg agaru w proszku za stówę :)
martina
2014-01-15 19:03:00.633
Śmietanka owsiana 10% (wegańska)
Ja swoją (1kg) kupiłam przez internet w hurtowni przypraw. Można spróbować zapytać w sklepie ze zdrową żywnością, być może mogliby sprowadzić. Ale chyba taniej jest kupić w hurtowni i dobrać jeszcze coś (np. agar, który wtedy wychodzi o wiele taniej niż kupiony w małej paczuszce w sklepie), żeby się przesyłka zwróciła.
martina
2014-01-15 17:19:50.952
Ekspresowa przyprawa warzywna (wegańska & RAW)
Użyj młynka do kawy, to nie musi być blender, chodzi o to, żeby były płaskie ostrza.
martina
2014-01-10 15:59:36.746
Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Hmm, może spróbuje zamarynować je z nori o lejem lnianym :D
martina
2014-01-07 20:40:02.684
Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Wiem, że to głupie pytanie, ale próbował ktoś z tofu naturalnego? Nie mogę trafić ostatnio na wędzone w markecie;/ Nie wiem, czy dostawa nie przyszła, czy mi sprzed nosa wykupują ;/ Tylko naturalne i ew. kiełbaski polsoi, buuu.
martina
2014-01-07 18:53:33.973
Wafle z karmelem (wegańska)
Gdzie kupujecie wafle wegańskie? Jeszcze jakoś nigdy nie trafiłam na takie ;/
martina
2014-01-07 12:14:02.549
Ptasie mleczko (wegańska)
Nula, a po co dodajesz mleko w proszku? Żeby zbić trochę smak kokosa? Czy jest jakiś inny powód?
martina
2014-01-06 21:55:53.869
Kotlety jaglano - marchewkowe z curry (wegańska)
Kaszka kukurydziana, błyskawiczne płatki ryżowe/gryczane (czasem są w marketach, np. kauflandzie) albo mąka kukurydziana też mogłyby się chyba sprawdzić w wersji bezglutenowej ;) Skrobię nieraz ciężko dostać, wiem, bo szukałam (wprawdzie znalazłam, ale dopiero w sklepie ze zdrową ż., musiałam przepłacić ;/.
martina
2014-01-04 14:50:38.663
Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
RudyRydz,na czym polega to cyckanie ciastek? :D Jakoś nie mogę sobie wyobrazić :D A co do pierniczków, one miękkie nie są, ale jak zrobisz grubsze i będziesz piec krótko, a potem je zamkniesz w pudełku, to nie będą jak kamyry. Twarde można moczyć w gorącej kawie lub herbacie :D Ja piekłam 8 min, ale którąś partię nawet krócej. Spróbuj piec 5-6 min i zrób ciasteczka grubsze (0,5cm). Może się uda ;) Mąka owsiana moim zdaniem jest tu potrzebna, za to część gryczanej zastąpiłam jaglanką, jak w opisie.
martina
2014-01-03 16:26:38.961
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Tak o to chodziło, ale bardziej mnie kwestia płynów interesuje, czy dajesz też taka ilość jak w przepisie.
martina
2013-12-24 00:24:09.041
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
chce je dzis zrobic, chodzilo mi o proporcje?
martina
2013-12-23 21:49:35.676
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
próbował ktoś razowe? albo półrazowe? pomocy
martina
2013-12-23 17:06:10.567
Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
Zrobiłam! Moje modyfikacje: zrezygnowałam z cukru, dałam 100g (1/3 szkl.) melasy z chleba świętojańskiego = karobu oraz 100g syropu z agawy (więcej niż 1/3, a ciut mniej niż 1/2 szkl., jakieś 0,4 szkl.) Czyli razem słodu jakieś 2/3 szkl. Dodałam też czubatą łyżeczkę karobu w proszku (5g). Mąkę owsianą dałam jak w przepisie (50g), część mąki gryczanej zastąpiłam jaglaną w ilości 75g, samej gryczanej dałam 400g (2,5 szkl.) Dalej mąka sojowa (30g), skrobia kukur. (20g). Przyprawę do piernika dałam gotową (z podlasia) - 15g (następnym razem dałabym więcej...). Wody dałam jak w przepisie (najpierw 1/3 szkl., ale potem dodałam kilka łyżek..). Oleju 60g. Mieszankę mączną wsypałam do mieszanki z siemieniem jak już była zimna, nie wiem, czy to ma znaczenie. Ciasto leżało w lodówce 8 godz. zbite w kulę i w folii. Wałkowałam między dwoma foliami - polecam! Zero podsypywania :D. Tylko miętoszenie w ręku, potem pod folię, spłaszczanie i wałkowanie. Czasem zwilżałam ręce wodą, ale w sumie to nie było konieczne. Moim zdaniem karob bardzo się tu przydał. Piekłam z termoobiegiem najpierw 9 min (1 blacha), potem 8 minut. Grubsze ciacha są chyba jednak lepsze, bardziej pierniczkowe. Wyszło mi 96 sztuk, część grubszych, część cieńszych.
martina
2013-12-22 14:46:24.293
|