puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
martina : przepisy użytkownika
-
Śniadaniowe ciasto kokosowo-daktylowe
Delikatne, puszyste i wilgotne. Proste w wykonaniu, bez zbędnych przypraw. Bez cukru, za to słodzone daktylami. Tanie. Nie czuć, że jest razowe. Idealne na deser i na śniadanie :D
Przeróbka piernika orkiszowego śliwkowego.
-
Mielona skórka pomarańczy/mandarynki/grejfruta
Doskonała przyprawa do ciast i deserów, a nawet dań obiadowych.
-
Piernik orkiszowy śliwkowy
Ciasto jest wilgotne, korzenne, śliwkowe i delikatne. Wcale nie czuć, że jest razowe ;)
-
Paluchy ziemniaczano-kapuściane ze słonecznikiem
Świetne z domowym barszczykiem w Wigilię i nie tylko;) Można zabrać je do pracy bądź w podróż, nie rozwalają się.
-
BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko)
Smakuje nie tylko w Wigilię. Przygotowanie go nie jest pracochłonne, ale wymaga czasu. Najwięcej uwagi trzeba mu poświęcić 1-go dnia, kiedy to przygotowuje się wszystkie składniki, potem praktycznie robi się sam. Z bigosem jak z powidłami, im dłużej gotowany, tym lepszy, dlatego z każdym podgrzaniem jest smaczniejszy ;)
-
Luksusowy pasztet z resztek
Robi się piorunem, jeśli dysponujemy ryżem ugotowanym dzień wcześniej ;)
Daje się kroić i rozsmarowywać na kanapce. Można jeść na zimno i na ciepło (np. odgrzać sobie do obiadu w folii na parze lub piekarniku). Choć jest to pasztet z resztek, elegancko się prezentuje, można go spokojnie podać gościom :D
-
Śmietanka owsiana 10%
Delikatna, biała, kremowa i tania ;-), taka domowa śmietana Oatly.
Można używać do gotowania, pieczenia i na zimno.
-
Mleko ryżowe naturalne/czekoladowe
Mleczko jest dość neutralne w smaku i nie ma konsystencji kleiku ;-) Pyszne w wersji czekoladowej - czekolada na gorąco.
-
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem
Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.
-
Dżem cytrynowo-waniliowy z imbirem (na zimę)
Dobry do zimowej herbatki oraz jako dodatek do deserów i doprawiania innych dań, np. hummusu, tofu. Może pełnić rolę chutneyu, np. w daniach z ryżem. Esencjonalny, wystarczy dosłownie odrobina.
-
Sos cebulowy orientalny (do słoików)
Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
-
Chutney marchewkowy z charakterem (do słoików)
Gęsty sos z lekko chrupiącą marchewką i licznymi niespodziankami. Idealny dodatek do zimowego obiadu: ryżu/kaszy/makaronu lub jako przystawka.
-
Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)
W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.
-
Domowe płatki drożdżowe
Jeśli skończyły się Wam płatki drożdżowe, a są Wam bardzo potrzebne, to ten przepis jest dla Was. Zachęcam do eksperymentów. Przeczytajcie uwagi.
-
Chutney śliwkowo-cebulowy z rodzynkami (do słoików)
Świetny dodatek do dań z ryżu, wege kotletów i serów oraz kanapek.
-
Ser fermentowany z migdałów i pestek dyni + śmietanka
Pyszny po upieczeniu i na surowo. Idealny na przyjęcia duże i małe. Produktem ubocznym jest śmietan(k)a, którą można wykorzystać do sosu lub innego dania.
-
Placki kalafiorowo-ziemniaczane
Co zrobić z główki kalafiora? Placki! Powinny przypaść do gustu osobom, które kalafiora nie lubią. Z pomocą sprzętów kuchennych robi się je piorunem. Najdłużej trwa samo smażenie. Najlepiej smażyć równocześnie na 2 patelniach i zjadać, kiedy kolejna partia się smaży ;-)
-
Napój fermentowany z kiełków zbóż - Rejuvelac
autor: martina
dieta: wegańska & RAW
Napój dobrze działa na jelita i przydaje się przy produkcji wegańskiej śmietany, serów itd. Jest lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający, szczególnie w upały.
-
-
Kleik lub mleczko z siemienia lnianego (do picia i do zastosowań kulinarnych)
Kleik świetnie sprawdza się w ciastach: biszkoptowym, naleśnikowym, na placki. Pity na czczo działa osłaniająco na przewód pokarmowy - szczególnie polecane dla osób starszych, chorych, po przebytej chorobie nowotworowej. Szybko można go też przerobić na mleczko.
-
Domowa czekolada deserowa z orzeszkami ziemnymi (i ew. chilli)
Szybkie i małe co nieco dla dużych i małych czekoladoholików.
Znika w oka mgnieniu.
-
Czekoladowa polewa deserowa, błyszcząca i aksamitna
Aksamitna i błyszcząca polewa czekoladowa deserowa (półsłodka). Idealna do oblania ciasta, naleśników, deseru. Szybka, tania i prosta. Do tego bez margaryny, masła i żelatyny (jak to bywa w przypadku polew tego typu) ;-)
-
Pasztet porowo-bobowy z makiem i pestkami dyni
Delikatny i zaskakujący. Da się i pokroić, i rozsmarować. No i ma boski kolor!
-
Ekspresowa przyprawa warzywna
autor: martina
dieta: wegańska & RAW
Niby nic odkrywczego, a wzbogaca smak tak wielu dań!
-
Naleśniki owsiano-ryżowe z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje
Bliźniacza i równie pyszna wersja przepisu na naleśniki owsiano-jaglane z dziurami.
Pyszne, elastyczne, no i te boskie dziury! Bezglutenowe, pięknie się zwijają i cudnie pachną.
Na zdjęciu wersja z czarnym sezamem.
|