puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
mater : ocenione przepisy
-
Mleczko (mleko) migdałowe w 5 minut
Mleko migdałowe, jakie Indianki robiły dla dzieci.
-
-
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę)
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis stosuję od wieeeelu lat - sprawdza się znakomicie. Pracę można podzielić na 2 etapy, za każdym razem robiąc 10 kg. Ja wolę za jednym zamachem. Kto robi ogórki pierwszy raz, może zacząć od 4-5 kg, bo bez wprawy w układaniu może być ciężko.
-
-
-
Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem
Bardzo szybka, bardzo smaczna :) Świetne awaryjne jedzenie, jeśli nie ma czasu/siły/nic innego w lodówce ;) Kanapki nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu.
-
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem
Vegavani: "Pasztet w wersji, którą prezentujemy bardzo dobrze się kroi oraz rozsmarowuje na pieczywie, ponieważ nie wysusza się on podczas pieczenia. Ważne jest tylko aby kroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Rozsmarować na kanapce można nawet gorący... mniam :)
Do przygotowania pasztetu najlepiej użyć czerwonej soczewicy, której zaletą jest krótki czas gotowania oraz to, że nie trzeba jej mielić. Pasztet ma także ładny kolor :)"
-
-
-
Pierogi z jagodami
autor: Kuna
dieta: wegańska
Polska letnia klasyka :) Choć niezaprzeczalnie dość pracochłonna, to nikt się im chyba nie oprze :)
-
Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami
Kuchnia indyjska, ale potrawa wybitnie łagodna w smaku :) Robiliśmy takie pualo jeszcze na studiach. Bardzo je lubię, a w dodatku jest bardzo szybkie do przygotowania - wystarczy niewiele ponad kwadrans.
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
-
Shake bananowo-malinowy
autor: ~roslina
dieta: wegańska & RAW
-
Śniadaniowy shake bananowy omega 3
Dobry na śniadanie, jest smaczny i sycący.
-
-
Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
autor: pat
dieta: wegańska
Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
-
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania)
Świetny patent na lato - sosu się nie gotuje, więc jedynym poświęceniem, jeśli jest gorąco, jest ugotowanie makaronu. Praktyczne i pyszne :) No i niekoniecznie musi być do spaghetti, ale ja tak wolę :)
-
Spaghetti bolognese z tempehem
Popularne, szybkie i bardzo proste. W spaghetti Tempeh zastępuje wołowinę dzięki czemu to klasyczne danie kuchni włoskiej będzie odpowiednie dla wegan i wegetarian.
-
Spaghetti z czosnkiem, świeżymi pomidorami, oliwkami i natką
autor: a_h_a
dieta: wegańska
Wychodzi bardzo pyszne, super szybkie i łatwe danie, dzisiaj eksperymentowałam i jestem zadowolona :)
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką - najpyszniejsza!
Lubię, kiedy w surówce jabłko nie jest zastępowane cukrem. Kiedy to owoce i warzywa dają smak i aromat. I taka właśnie jest ta surówka :)
-
-
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą
autor: ~Ka -Rolka (zwana Minką)
dieta: wegańska
Pycha pycha pycha!!! Smaczna, kolorowa i baardzo wiosenno-letnia! Sma-czne-go wszystkim odważnym, którzy ją zrobią! Mniam!
-
Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych
Klasyka. Kiedy byłam mała, moja mama zawsze mi wmawiała, że bardzo tą surówkę lubię i z jakiegoś powodu sama w to wierzyła ;) Teraz lubię ją naprawdę :)
-
|