7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
nasse : komentarze użytkownikaWegański tort z owocami i bitą śmietaną kokosową (wegańska) Magda, fix to mieszanka skrobi, które utrzymują śmietanę i sprawiają, że nie spływa. Możesz dodać łyżeczkę skrobi lub w ogóle nie dodawać, jeśli mleko było dobrej jakości i rozwarstwiło się porządnie :) nasse 2015-09-05 13:16:35.202 Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska) Magda, nie ma potrzeby dodawać jajka, wielokrotnie robiłam różne kluski i nigdy nie dodawałam jajka :) Najlepiej wrzucić kilka kluseczek i sprawdzić po ugotowaniu - jeśli będą za miękkie, wtedy najlepiej dodać trochę więcej mąki. nasse 2014-12-30 21:59:28.047 Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska) Do gotowania ciecierzycy (i reszty twardych, długo gotujących się strączków) dodaję sody oczyszczonej - jest miękka w przeciągu 30-45 minut i bardzo łatwo odchodzą od niej skórki, co ważne przy robieniu hummusu. nasse 2014-07-19 17:54:29.554 Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska) Przepyszne kuleczki! Jedliśmy na obiad, ale będą świetne na każdą imprezę. Musiałam dodać więcej mąki grochowej: przy 100 g nie chciało się lepić. nasse 2014-06-23 09:21:44.751 Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska) W poznańskich Biedronkach jest za 4 zł za paczkę :) nasse 2014-05-09 18:23:41.666 Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska) No i ostatnio zrobiłam wersję oryginalną, bez żadnych zmian. Wyszło naprawdę pyszne, żurawina i orzechy laskowe pasują do brukselki doskonale :) nasse 2014-01-24 17:26:06.978 Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku (wegańska) Ja robię owsiankę inaczej: wieczorem zagotowuję 1/2 szklankę płatków górskich z 1 szklanką wody i przykrywam. Przez noc płatki wchłaniają całą wodę, więc od rana wystarczy tylko dolać mleko do takiej konsystencji, jaką chce się otrzymać i podgrzać. nasse 2014-01-11 15:09:49.394 Czekoladowe ciastka z orzechami (wegańska) Ciastka spłaszczamy dłonią czy same się rozlewają w trakcie pieczenia? nasse 2013-12-19 12:53:39.605 Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska) Ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję, bo zawsze miałam problem z dobrym, wegańskim lukrem. Czy ten nadaje się też do polania nim drożdżówek lub ciast? nasse 2013-12-18 10:23:49.145 Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska) U mnie dziś na obiad było coś podobnego: brukselka z patelni z wędzonym tofu, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami. Do tego kasza pęczak i łyżeczka dżemu z żurawiny. W dzieciństwie nie znosiłam brukselki, a teraz jestem oddaną fanką :D nasse 2013-12-16 21:42:57.158 Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska) Patrycja, dzięki za piękne zdjęcia! :) nasse 2013-12-14 10:06:20.314 Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska) Dzięki za opinię! To prawda, nie smakują jak naleśniki z białej mąki. Mi to odpowiada, bo od dłuższego czasu ją ograniczam i, jeśli nie robię naleśników bezglutenowych, to smażę je z mąki pełnoziarnistej. Mi dużo bardziej smakują w wersji "ciemnej", ale jeśli ktoś lubi "jaśniejsze" smaki, to warto część mąki zastąpić delikatniejszą :) nasse 2013-12-05 13:36:47.382 Parówki sojowe z ananasem (wegańska) Bardzo dobre! Smakuje jak pyszne i bardzo niezdrowe danie ze słoika :) Wprowadziłam kilka zmian: zmniejszyłam ilość oleju do jednej łyżki, nie dodałam curry i soli, bo parówki same w sobie są słone. Dobra opcja na zimą, gdy warzywa są podłe. nasse 2013-12-04 14:43:31.006 Chocolate Chip Cookies (wegańska) Potwierdzam wszelkie zachwyty: ciasteczka są banalne do zrobienia i przepyszne. nasse 2013-11-23 19:04:28.831 Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska) Zrobiłam inny farsz i piekłam w formie "klasycznych" pierogów, ale ciasto wyszło IDEALNE! Polecam! nasse 2013-11-13 15:00:24.776 Rogale marcińskie na 11 listopada (wegańska) Patrycjo, chętnie bym przesłała, ale właśnie został zjedzony ostatni i nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest pracochłonne, ale raz do roku można zaszaleć - zwłaszcza, gdy jest się rodowitą poznanianką i tęskni się za porządnym rogalem :) nasse 2013-11-11 21:53:55.422 Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska) Patrycja, jak zwykle miałaś rację, mus ściemniał. Próbowałam go rozcieńczonego wodą, jadłam na grzankach, jako dodatek do placków, owsianki i kaszki, ale najpyszniejszy jest wmieszany w mleko sojowe. Smakuje trochę jak jogurt pitny ;) nasse 2013-11-07 13:25:46.239 Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska) Ten mus jest przepyszny! Zrobiłam z żurawiny wielkoowocowej, przez co jest bardziej różowy niż czerwony. Mam nadzieję, że wytrzyma trochę czasu w lodówce, bo wyszło go sporo :) nasse 2013-11-05 20:00:08.214 Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska) Ja zawsze kroję dynię na kawałki, wykładam na blachę i piekę do miękkości. Potem obieram skórę (łatwo odchodzi od miękkiego miąższu) i blenduję na gładko. nasse 2013-10-28 20:05:42.71 Jabłkowe kluski kładzione (wegańska) Dana, może spróbuj z gryczaną lub jaglaną? Te kluseczki nie smakują jak lane - są dosyć duże i mięciutkie. Naprawdę ciekawe w smaku :) nasse 2013-10-27 21:26:45.281 Babeczki dyniowo-cytrynowe (wegańska) Upiekłam! Moim znajomym bardzo smakowały, zwłaszcza z wegańskim lemon curdem, ale dla mnie były zbyt gumowate. Następnym razem wymieniłabym siemię lniane na ocet, który jest według mnie lepszym zamiennikiem jajka w babeczkach :) Dodałam mniej przypraw i tak czy inaczej były bardzo korzenne, więc jeśli ktoś nie przepada za piernikowymi smakami, to lepiej, żeby ograniczył ilość. nasse 2013-10-27 21:24:28.029 Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Patrycja, jest bardziej cierpki niż biały sezam. Tahini nie używam do słodkich potraw, tylko do hummusu, baba ghanoush, różnych dipów i sosów, więc lekka goryczka mi nie przeszkadza, a nawet wzbogaca smak ;) Ja sezam niełuskany kupuję albo w większych marketach (na pewno w Auchanie i Leclerku), albo w sklepach ze zdrową żywnością. Nie spotkałam się nigdy z takim sezamem na wagę :) nasse 2013-10-13 19:48:54.455 Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Robię dokładnie tak samo, bez dodatku oleju - przy długim miksowaniu nie jest potrzebny. Ja jednak robię z niełuskanego, dzięki czemu ma prawie dwa razy więcej wapnia :) nasse 2013-10-12 15:04:05.739 Wegańskie bezy (wegańska) Moja piana ubiła się świetnie i myślałam, że mi się uda. Niestety, bezy całkowicie rozpłynęły się w piekarniku. Może spróbuję jeszcze raz, ale na pewno nie prędko. Scansenmuseum, przy oddzielaniu siemienia od kisielu trzeba działać szybko i przelać zaraz po wyłączeniu palnika. Już lekko schłodzony kisiel mocno gęstnieje. Testowałam wielokrotnie, bo z siemieniowego kisielu robię maskę na włosy :) nasse 2013-10-11 20:40:30.098 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Cimeriesi, ja dodaję do tego ciasta 1/3 szklanki oleju i wychodzi wspaniałe, więc raczej to nie kwestia tłuszczu. Może za długo czekałaś zanim wstawiłaś ciasto do piekarnika? nasse 2013-10-07 15:50:01.492 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |