7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

nasse : komentarze użytkownika

1 2 3  


Wegański tort z owocami i bitą śmietaną kokosową (wegańska)
Magda, fix to mieszanka skrobi, które utrzymują śmietanę i sprawiają, że nie spływa. Możesz dodać łyżeczkę skrobi lub w ogóle nie dodawać, jeśli mleko było dobrej jakości i rozwarstwiło się porządnie :)
nasse 2015-09-05 13:16:35.202

Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska)
Magda, nie ma potrzeby dodawać jajka, wielokrotnie robiłam różne kluski i nigdy nie dodawałam jajka :) Najlepiej wrzucić kilka kluseczek i sprawdzić po ugotowaniu - jeśli będą za miękkie, wtedy najlepiej dodać trochę więcej mąki.
nasse 2014-12-30 21:59:28.047

Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska)
Do gotowania ciecierzycy (i reszty twardych, długo gotujących się strączków) dodaję sody oczyszczonej - jest miękka w przeciągu 30-45 minut i bardzo łatwo odchodzą od niej skórki, co ważne przy robieniu hummusu.
nasse 2014-07-19 17:54:29.554

Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska)
Przepyszne kuleczki! Jedliśmy na obiad, ale będą świetne na każdą imprezę. Musiałam dodać więcej mąki grochowej: przy 100 g nie chciało się lepić.
nasse 2014-06-23 09:21:44.751

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
W poznańskich Biedronkach jest za 4 zł za paczkę :)
nasse 2014-05-09 18:23:41.666

Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska)
No i ostatnio zrobiłam wersję oryginalną, bez żadnych zmian. Wyszło naprawdę pyszne, żurawina i orzechy laskowe pasują do brukselki doskonale :)
nasse 2014-01-24 17:26:06.978

Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku (wegańska)
Ja robię owsiankę inaczej: wieczorem zagotowuję 1/2 szklankę płatków górskich z 1 szklanką wody i przykrywam. Przez noc płatki wchłaniają całą wodę, więc od rana wystarczy tylko dolać mleko do takiej konsystencji, jaką chce się otrzymać i podgrzać.
nasse 2014-01-11 15:09:49.394

Czekoladowe ciastka z orzechami (wegańska)
Ciastka spłaszczamy dłonią czy same się rozlewają w trakcie pieczenia?
nasse 2013-12-19 12:53:39.605

Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska)
Ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję, bo zawsze miałam problem z dobrym, wegańskim lukrem. Czy ten nadaje się też do polania nim drożdżówek lub ciast?
nasse 2013-12-18 10:23:49.145

Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska)
U mnie dziś na obiad było coś podobnego: brukselka z patelni z wędzonym tofu, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami. Do tego kasza pęczak i łyżeczka dżemu z żurawiny. W dzieciństwie nie znosiłam brukselki, a teraz jestem oddaną fanką :D
nasse 2013-12-16 21:42:57.158

Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Patrycja, dzięki za piękne zdjęcia! :)
nasse 2013-12-14 10:06:20.314

Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Dzięki za opinię! To prawda, nie smakują jak naleśniki z białej mąki. Mi to odpowiada, bo od dłuższego czasu ją ograniczam i, jeśli nie robię naleśników bezglutenowych, to smażę je z mąki pełnoziarnistej. Mi dużo bardziej smakują w wersji "ciemnej", ale jeśli ktoś lubi "jaśniejsze" smaki, to warto część mąki zastąpić delikatniejszą :)
nasse 2013-12-05 13:36:47.382

Parówki sojowe z ananasem (wegańska)
Bardzo dobre! Smakuje jak pyszne i bardzo niezdrowe danie ze słoika :) Wprowadziłam kilka zmian: zmniejszyłam ilość oleju do jednej łyżki, nie dodałam curry i soli, bo parówki same w sobie są słone. Dobra opcja na zimą, gdy warzywa są podłe.
nasse 2013-12-04 14:43:31.006

Chocolate Chip Cookies (wegańska)
Potwierdzam wszelkie zachwyty: ciasteczka są banalne do zrobienia i przepyszne.
nasse 2013-11-23 19:04:28.831

Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska)
Zrobiłam inny farsz i piekłam w formie "klasycznych" pierogów, ale ciasto wyszło IDEALNE! Polecam!
nasse 2013-11-13 15:00:24.776

Rogale marcińskie na 11 listopada (wegańska)
Patrycjo, chętnie bym przesłała, ale właśnie został zjedzony ostatni i nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest pracochłonne, ale raz do roku można zaszaleć - zwłaszcza, gdy jest się rodowitą poznanianką i tęskni się za porządnym rogalem :)
nasse 2013-11-11 21:53:55.422

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Patrycja, jak zwykle miałaś rację, mus ściemniał. Próbowałam go rozcieńczonego wodą, jadłam na grzankach, jako dodatek do placków, owsianki i kaszki, ale najpyszniejszy jest wmieszany w mleko sojowe. Smakuje trochę jak jogurt pitny ;)
nasse 2013-11-07 13:25:46.239

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Ten mus jest przepyszny! Zrobiłam z żurawiny wielkoowocowej, przez co jest bardziej różowy niż czerwony. Mam nadzieję, że wytrzyma trochę czasu w lodówce, bo wyszło go sporo :)
nasse 2013-11-05 20:00:08.214

Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska)
Ja zawsze kroję dynię na kawałki, wykładam na blachę i piekę do miękkości. Potem obieram skórę (łatwo odchodzi od miękkiego miąższu) i blenduję na gładko.
nasse 2013-10-28 20:05:42.71

Jabłkowe kluski kładzione (wegańska)
Dana, może spróbuj z gryczaną lub jaglaną? Te kluseczki nie smakują jak lane - są dosyć duże i mięciutkie. Naprawdę ciekawe w smaku :)
nasse 2013-10-27 21:26:45.281

Babeczki dyniowo-cytrynowe (wegańska)
Upiekłam! Moim znajomym bardzo smakowały, zwłaszcza z wegańskim lemon curdem, ale dla mnie były zbyt gumowate. Następnym razem wymieniłabym siemię lniane na ocet, który jest według mnie lepszym zamiennikiem jajka w babeczkach :) Dodałam mniej przypraw i tak czy inaczej były bardzo korzenne, więc jeśli ktoś nie przepada za piernikowymi smakami, to lepiej, żeby ograniczył ilość.
nasse 2013-10-27 21:24:28.029

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Patrycja, jest bardziej cierpki niż biały sezam. Tahini nie używam do słodkich potraw, tylko do hummusu, baba ghanoush, różnych dipów i sosów, więc lekka goryczka mi nie przeszkadza, a nawet wzbogaca smak ;)
Ja sezam niełuskany kupuję albo w większych marketach (na pewno w Auchanie i Leclerku), albo w sklepach ze zdrową żywnością. Nie spotkałam się nigdy z takim sezamem na wagę :)
nasse 2013-10-13 19:48:54.455

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Robię dokładnie tak samo, bez dodatku oleju - przy długim miksowaniu nie jest potrzebny. Ja jednak robię z niełuskanego, dzięki czemu ma prawie dwa razy więcej wapnia :)
nasse 2013-10-12 15:04:05.739

Wegańskie bezy (wegańska)
Moja piana ubiła się świetnie i myślałam, że mi się uda. Niestety, bezy całkowicie rozpłynęły się w piekarniku. Może spróbuję jeszcze raz, ale na pewno nie prędko.
Scansenmuseum, przy oddzielaniu siemienia od kisielu trzeba działać szybko i przelać zaraz po wyłączeniu palnika. Już lekko schłodzony kisiel mocno gęstnieje. Testowałam wielokrotnie, bo z siemieniowego kisielu robię maskę na włosy :)
nasse 2013-10-11 20:40:30.098

Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska)
Cimeriesi, ja dodaję do tego ciasta 1/3 szklanki oleju i wychodzi wspaniałe, więc raczej to nie kwestia tłuszczu. Może za długo czekałaś zanim wstawiłaś ciasto do piekarnika?
nasse 2013-10-07 15:50:01.492

1 2 3  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas