7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
nasse : komentarze użytkownikaLeniwe pierogi z tofu (wegańska) Po prostu pyszne! Proporcje tofu i mąki idealne: ciasto nie przyklejało się do stolnicy i nie potrzebowało podsypywania mąką, a kluseczki wyszły mięciutkie. Banana ominęłam, dzięki czemu smakują jak babcine :) nasse 2013-09-22 10:07:22.519 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) To ciasto to strzał w dziesiątkę! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak mięciutkie i puszyste. Użyłam tylko wody gazowanej zamiast wody i napoju, a na górze ułożyłam połówki śliwek, które zapadły się mniej więcej do połowy ciasta. Dodałam trochę mniej oleju, mniej więcej 1/3 szklanki. nasse 2013-09-04 21:45:55.122 Tofurnik cytrynowo-limonkowy (wegańska) Opakowanie tofu to 180g czy 300g? nasse 2013-09-03 19:14:45.753 Lody orzechowo-bananowe (wegańska) Ja mrożę banany pokrojone w plasterki, a później blenduję z masłem orzechowym. Jeśli chce mi się kombinować, to dodaję podprażone na suchej patelni posiekane orzechy lub wiórki z gorzkiej czekolady. To jedne z moich ulubionych lodów :) nasse 2013-07-31 15:56:03.207 Pieczone chipsy z jarmużu (wegańska) Robię chipsy z jarmużu, gdy tylko uda mi się go dostać - z płatkami drożdżowymi są pyszne, ale dla mnie mogą być nawet bez niczego, po prostu posmarowane cieniutko oliwą i wysuszone w piekarniku. Polecam wszystkim :) nasse 2013-07-31 15:53:39.009 Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony) (wegańska) Tofurnik robiłam jakiś czas temu. Spód się trochę przypalił i mocno się kruszył, za to masa orzechowa i z tofu były naprawdę pyszne - przy dobrej okazji będę powtarzać, choć na innym spodzie :) nasse 2013-07-18 17:05:46.079 Bananowe tofurniki z patelni (wegańska) Alex, nie, nie odciskałam tofu. Kizia, użyłam raz mąki pszennej białej, a raz pszennej pełnoziarnistej i na obu wyszło :) IV, tak jak Patrycja, również użyłabym mieszanki mąk bezglutenowych. nasse 2013-07-17 09:44:56.71 Kuskus z botwinką i soczewicą (wegańska) Zrobiłam z razowego kuskusu i brązowej soczewicy. Nie dodawałam buraczków, tylko same liście. Przyprawiłam zatarem i oliwą z oliwek nierafinowaną. Sałatka jest smaczna, idealna na lato, choć nie jako samodzielne danie - potrzebne są do niej jeszcze jakieś warzywa :) nasse 2013-07-08 13:49:06.923 Wegańskie tosty francuskie (wegańska) Absolutnie genialne! Zrobiłam na podsuszonym razowcu, zamiast soli i pieprzu dodałam płatki drożdżowe, smażyłam na teflonie posmarowanym olejem. Zjadłam z harissą i surowymi warzywami. nasse 2013-06-28 11:05:53.476 Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska) @martina, ja w sklepie ze zdrową żywnością płacę ok. 10 zł za 400 g, które według opakowania starcza na 4 litry (nigdy nie liczyłam, po prostu dosypuję łyżeczką, ale używam jako wersji wyjazdowej lub awaryjnej, bo nie lubię specjalnie jego matowego posmaku). Do wykonania domowego tofu używam soli gorzkiej i jest naprawdę fenomenalna - udawało się zarówno na domowym, jak i na kartonowym. nasse 2013-06-28 08:14:49.266 Żółty ser z migdałów, który wspaniale się roztapia (wegańska) Drożdże nie zmieniają konsystencji, tylko dodają przyjemny, serowy posmak (w chrupkach "serowych" często używane są jako dodatek smakowy).Ppoza tym są delikatnie słone, więc jeżeli nimi nie dysponujesz, to mocniej dopraw masę. Tym niemniej, płatki drożdżowe polecam, bo są pyszne :) nasse 2013-06-27 09:58:16.371 Żółty ser z migdałów, który wspaniale się roztapia (wegańska) Zrobiłam i wyszło. Co więcej, wyszło całkiem smacznie, choć dla mnie zbyt delikatnie - wolałabym trochę więcej soli i płatków drożdżowych. Kurkuma dała żółty kolor, ale naprawdę toksyczny i chorobliwy... Ser wygląda niezbyt ładnie. Co więcej, nie stwierdziłam roztapiających się właściwości. Po podgrzaniu mięknie i jest przyjemny w smaku, ale nie rozpływa się. Jeśli będę powtarzać, to bez kurkumy - wtedy będzie wyglądał jak mozzarella i nada się na pewno do wegańskiego caprese. nasse 2013-06-26 21:04:52.046 Zielona buła, czyli ciabata z awokado (wegańska) Ja awokado zawsze polewam odrobiną soku z cytryny i posypuję świeżo mielonym pieprzem, takie jest najlepsze :) nasse 2013-06-26 11:53:51.404 Pyzy drożdżowe z kuchenki mikrofalowej (wegańska) Staram się unikać kuchenki mikrofalowej, ale pyz nigdy nie chce mi się parować, więc skusiłam się na ten przepis - zrobiłam z pół porcji, z mąki pełnoziarnistej. Wyszło naprawdę pysznie, ale najważniejsze, że robią się błyskawicznie, nie trzeba brudzić parowaru ani martwić się o oparzenia. nasse 2013-06-26 11:07:28.717 RAW Sernik orzechowy (wegańska & RAW) trololol, robiłam spody do surowych ciast z laskowych i z migdałów, były bardzo dobre. nasse 2013-06-25 23:28:03.962 Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska) Sowa90, ja mam dwa ulubione sosy do spring rolls: 1. masło orzechowe + mleko kokosowe + sos sojowy do smaku, ew. chili w proszku do tego, 2. domowy sweet chili (pewnie jest jakiś przepis na puszce, później podam swój; miksuję papryczki z czosnkiem, octem, cukrem i wodą, dodaję skrobię i zagotowuję, a potem odstawiam do wystudzenia). No i spring rolls uwielbiam, mój chłopak również się nimi zachwyca, więc mam sposób, żeby wpakować w niego więcej surowizny ;) nasse 2013-06-21 09:33:55.474 Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami (wegańska) Zrobiłam z brązowego basmati, dodałam jedną łyżkę oleju i zrezygnowałam z soli. Wyszło bardzo dobre, choć dla mnie ciągle za tłuste - wystarczyłaby łyżeczka tłuszczu. Zjadłam z świeżymi warzywami, ale następnym razem zrobię jako dodatek do soczewicy. nasse 2013-06-20 16:05:56.723 Naleśniki z serem : farsz bananowo-waniliowy z tofu (wegańska) To jest to! Uwielbiam to smarowidło, chociaż ja nie dodaję już cukru - słodycz banana mi wystarcza. Jeśli mam ochotę na przełamanie smaku, to dodaję kakao, cynamonu lub wiórków kokosowych. "Twarożek" jest równie pyszny na chlebie lub po prostu wyjadany z miseczki z owocami sezonowymi. nasse 2013-06-20 01:09:43.631 Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami (wegańska) Gotowałam dzisiaj warzywa z pomidorami, ich sok powoli się wygotowywał, a ja byłam głodna... Więc przypomniałam sobie o tym przepisie, zmieliłam słonecznik i dodałam do "leczo". Zgęstniało w sekundę, zabieliło się cudnie i smakuje niezwykle śmietankowo. Dzięki za patent, na pewno będę wykorzystywać - także w wersji szpinakowej :) nasse 2013-06-18 18:34:08.244 Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek) (wegańska) Nie spodziewałam się, że z obierek można zrobić bulion. Smakuje świetnie! Posłużył mi jako baza do zupy pomidorowej oraz do beszamelu. nasse 2013-06-16 16:39:23.836 Lody bananowe (wegańska & RAW) Najlepsze lody! Można dodać cynamonu, imbiru, mielonej kawy lub kakao, najróżniejszych ekstraktów (pycha z miętowym), masła orzechowego, kawałków czekolady oraz innych zamrożonych owoców, najlepiej jagodowych (najlepsze malinowe). Staram się mieć posiekanego banana w zamrażarce zawsze :) nasse 2013-06-15 22:12:20.384 Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) Robercie, ja też nie widzę tu żadnego bełkotu. Może napisz, co konkretnie wydało Ci się niejasne, a autorka na pewno rozwieje Twoje wątpliwości :) nasse 2013-06-12 00:07:06.17 Kotlety sojowe w cieście imbirowym (wegańska) Robiłam niemalże dokładnie według przepisu i były wyśmienite. Do mojego ciasta dodałam więcej wody, dzięki czemu wystarczyło na dwie porcje kotletów. Najbardziej pozytywnie zaskoczyło mnie połączenie imbiru i cytryny - pycha! :) nasse 2013-06-11 22:47:02.863 Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty (wegańska) Uwielbiam je! Są naprawdę pyszne i sycące. nasse 2013-06-11 19:32:47.819 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Nigdy się nie spotkałam z takimi pierogami! Czy ktoś próbował zrobić je z mąki pszennej pełnoziarnistej? nasse 2013-06-10 23:10:12.525 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |