puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
-
-
Nadziewane placki ziemniaczane
Placki nadziane, czyli dzieci pałaszują bez gadania ;-)
-
Harira - marokoańska zupa z brązowej soczewicy
Przepyszna wegańska i rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Odmian tej zupy jest tyle co i kreatywnych gospodyń ;-) Także spotkać można wersje z ciecierzycą, ryżem, kolendrą, szafranem, bez szpinaku, a że ten bardzo lubię, więc go dodałam.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Arabska zupa z soczewicy i pomidorów
To jedna z moich ulubionych zup - jest pyszna, sycąca i ekspresowa. Dla fanów soczewicy ;-)
-
Wegańskie ciasto z budyniem i galaretką
Dość proste, tanie i smaczne. Polecam!
-
Wegańskie sznycle jaglane z pieczarkami.
A oto efekt wczorajszego eksperymentu. Udany, smaczny i wszamany w oka mngnieniu ;-)
-
Szpinak po arabsku
Ta bardzo popularna i smaczna potrawa podawana jest z ryżem, w oryginale gotowana jest na jagnięcinie. Ja robię ją w wersji wege. Zachęcam do spróbowania!
-
-
-
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!
Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)
-
Sałatka z buraków, marchwi i ogórka
Prosta i smaczna sałatka do obiadu. Wspaniale komponuje się z ziemniakami.
-
Placki ziemniaczane z marchewką i twarogiem
Bardzo smaczne placki ziemniaczane w innym wydaniu
-
Kotlety wegańskie - jaglane z groszkiem
Dobre na ciepło jako danie obiadowe i na zimno np. w kanapce na drogę. Najzdrowsza z kasz - jaglana warta polecenia ;-)
-
Ryż czerwony z groszkiem i cebulą
Popularny w krajach arabskich. Ja wzbogaciłam go groszkiem. Smakuje naprawdę wszystkim, w wersji solo, jak i z sałatką np. grecką, surówką z kapusty lub samym jogurtem. Możliwości jest wiele.
-
Placki cukiniowo-pieczarkowo-twarogowe
Te placki smakują wszystkim i są doskonałe nie tylko na obiad z ziemniakami i surówką, ale również na zimno do kanapki z chrzanem i różnymi wariacjami.
-
Brokułowa przekąska
Dla lubiących brokuły małe co nieco ;-) Sprawdza się na przyjęciach.
-
Kotlety z ziemniaków i twarogu wędzonego
Moja ostatnia smaczna nowość odkryta przez przypadek to twaróg wędzony firmy Jana w dwóch smakach czosnku i pieprzu oraz papryki. Obydwa cieszą podniebienie, doskonałe na kanapki, jak i do sałatek. A również do kotlecików ;-)
-
Sałatka buraczana z oliwą z oliwek
Pyszna i prosta, wspaniała do przeróżniastych kotlecików i ziemniaczków ;-)
-
Makaron z sosem warzywno-pomidorowym
Szybki a bardzo smaczny obiad, smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
-
Kotlety panierowane z boczniaków
Przepyszne panierowane kotleciki z boczniaków. Pamiętam smak z dzieciństwa smażonych w ten sposób kani, ale że bardzo ciężko je dostać można je zastąpić boczniakami. Zapewniam, że zostaną włączone do stałego jadłospisu nie jednego z Was ;-)
|