7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16    


Mleko kokosowe (wegańska)
Dyśka, zasadniczo tak. Kokos zawiera sporo tłuszczu. Zauważyłam jednak, że grubsze wiórki mają w sobie więcej tłuszczu. Tak jakby te drobniejsze były mocniej odciśnięte przed suszeniem czy coś. Więc proponuję do wyrobu mleka kupować jak najdrobniejsze.
patrycccja 2013-07-21 12:26:16.566

Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe (wegańska)
Natik, a co z olejem w glazurze? Kiedy go dodać?
patrycccja 2013-07-20 09:03:11.773

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
martina, ja po prostu... miksuję długo, z przerwami, żeby silniczek odpoczął i się nie przegrzał. Tak samo z masłem orzechowym. To trwa długo, dlatego robię rzadko, ale da się. No a teraz, po twoim komentarzu, chciałabym mieć taki blender jak ty i Luna ;D
patrycccja 2013-07-18 08:58:04.836

Wegańskie bezy (wegańska)
Luna7, a dodałaś jakiś zastępnik jajka? Choćby trochę skrobi, która jest głównym składnikiem takiego zastępnika? Dziś na blogu doczytałam, że Kindze wychodziły wyższe bezy, kiedy stosowała zamiennik. Szkoda że treść przepisu tego nie uwzględnia. Może też sam "glut" ;) z siemienia nie był wystarczająco gęsty/odparowany? Co do rodzaju siemienia i stopnia ubicia piany to nie wiem... na pewno im sztywniejsza piana tym lepiej, ale nie wiem na ile da się ubić taką z siemienia.
patrycccja 2013-07-16 21:35:11.253

Bananowe tofurniki z patelni (wegańska)
Kizia, jak nie jest podane jaka mąka, to znaczy, że najpopularniejsza - zwykła pszenna, biała. Oczywiście można testować też inne :)
No właśnie, IV, nie mam zbytniego doświadczenia z plackami i smażeniem w szczególności, ale intuicja mówi, że podobnie jak w naleśnikach powinna się sprawdzić nawet mieszanka mąk bezglutenowych (zob. np. http://puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html - naleśniki z takiego mixu wychodzą mistrzowskie!)
Alex - w przepisie nie ma nic o odciskaniu tofu, więc pewnie nie trzeba...
patrycccja 2013-07-16 17:53:00.745

Ciasto ze śliwkami (wegańska)
Nadia, ale to ciasto powinno być niskie :) Zobacz choćby po zdjęciach.
patrycccja 2013-07-14 20:47:04.295

Wuzetka (wegańska)
Veganjihad, zdecydowanie tak. Przede wszystkim nie może w nim być emulgatorów (m.in. mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych, które w ogóle mogą nie być wege). Rolą emulgatorów jest utrzymanie jednolitej konsystencji, więc uniemożliwiają lub bardzo utrudniają rozwarstwienie mleka na część stałą i płynną.
patrycccja 2013-07-11 12:24:59.801

Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki (wegańska)
Apl, "zalewamy wodą na tyle, żeby owoce były przykryte". Zawsze łatwiej dodać wody niż jej ująć ;)
patrycccja 2013-07-03 20:45:53.398

Rabarbarowy sernik z nerkowców (wegańska)
Oj bo się pomyliłam ;) Wczoraj hurtem przeglądałam kilka kategorii przepisów i wybierałam co się nadaje do przekwalifikowania na raw. Przyznaję, dłuższe przepisy czytałam po łebkach ;) Już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi :) W przyszłości polecam też opcję "zgłoś błąd lub uwagę" (link znajdziecie pod głównym zdjęciem i pod przepisem).
patrycccja 2013-07-02 12:11:56.792

Tarta jaglana z botwinką, szparagami i twarogiem migdałowym (wegańska)
No właśnie, mi się wydaje że sporo rzeczy można wrzucić zamiast szparagów. Np. fasolkę szparagową, coby daleko nie szukać ;D albo kalarepkę pokrojoną w słupki, brokuła czy kalafiora, a nawet być może - jeśli ktoś lubi - brukselkę. Może zielony groszek też by się sprawdził... albo cukrowy. Marchewka chyba za słodka i być może za twarda... ale dla testu też można kilka plasterków wrzucić gdzieś z boku :)
patrycccja 2013-07-02 12:08:44.752

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Ola, jedziesz po prostu po kolei z pracą. Jak będziesz układała owoce na dnie, to krem akurat trochę ostygnie. Nie może jednak za bardzo, bo stężeje. Jak krem nałożony to od razu układasz owoce na wierzchu.
patrycccja 2013-07-02 09:56:32.664

VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia) (wegańska)
Jej, super! Bardzo się cieszę dziewczyny :D
patrycccja 2013-07-01 22:12:54.472

Szyszki lub jeżyki z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe) (wegańska)
Szyszki wyszły bardzo dobre, tylko nad stroną wizualną, czyli lepkością, trzeba jeszcze popracować :) Jak widać na zdjęciu - nie jest źle, ale całość się nie lepiła, musiałam je zlepiać "na siłę". Poza tym jak wygooglałam obrazki dla "szyszki ryż", to jednak trochę inaczej wyglądają... Ziarenka ryżu są oblepione masą, dzięki której się do siebie lepią. U mnie są wciśnięte w masę czekoladową. Więc mogłoby być lepiej :)
Już wiem że masło orzechowe lepiej rozpuszczać razem z czekoladą - pierwsza partia, zanim trafiła do ryżu, przestała być płynna... Co jeszcze powinnam zmienić? Czy powodem mogła być za mała ilość cukru - 2 łyżki zamiast 1/3 szkl.? Kto może niech pomoże! ;)
patrycccja 2013-06-30 20:23:01.412

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
Natalia, skąd przypuszczenie że straci swój kolor? Ten dżem tak nie robi. Być może chodzi ci o inny przepis - http://puszka.pl/przepis/6265-ekspresowy_dzem_truskawkowy_z_wyraznymi_kawalkami_owocow.html Nie wiem dlaczego, ale ten krótko duszony tak ma - blednie i traci aromat po kilku miesiącach...
patrycccja 2013-06-30 09:37:18.691

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
Olanka, tak, to są zdjęcia TEGO dżemu :D Kolor może mieć trochę inny w zależności od truskawek, w szczególności stopnia ich dojrzałości, a także czas duszenia. Im dłużej duszone, tym mogą być ciemniejsze. A jak przypalisz to w ogóle ;D
patrycccja 2013-06-30 09:35:14.458

Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska)
Sowa90, sos, który zrobiłam do sajgonek, podlinkowałam w składnikach :)
http://puszka.pl/przepis/7201-sos_do_sajgonek_na_bazie_octu_ryzowego.html
Te podane przez Nasse i Efedrinę też zachęcające :)
patrycccja 2013-06-30 09:17:05.955

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
Nurkan, czy na pewno użyłaś jasnego miso? Czym jaśniejsze tym delikatniejsze w smaku.
patrycccja 2013-06-30 08:57:41.735

Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowy (wegańska)
Cimeriesi - PRAWIE to samo. Mąka ziemniaczana to prawie sama skrobia, ale zawiera też "zanieczyszczenia" - białko, trochę tłuszczu i inne śladowe. W większości zastosowań wszystko jedno czego użyjesz, więc większość osób sądzi, że to to samo. Jednak przy gładkich konsystencjach (np. budyń, kisiel, sosy zagęszczane skrobią) w przypadku mąki ziemniaczanej da się wyczuć lekko pudrową konsystencję.
patrycccja 2013-06-29 10:03:51.649

Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowy (wegańska)
Jak ktoś nie lubi gotowanej marchewki to tego budyniu też nie polubi ;) Pozostałym ma szansę zasmakować :) Przy czym radziłabym dodać nieco odważniej cynamonu, a jeśli macie słodziutkie pomarańcze, to również trochę soku z cytryny - ja dodałam 5 łyżek soku z pomarańczy, ale ich aromat był praktycznie niewyczuwalny. Robiłam na mleku sojowym (wychodzi pięknie, wbrew komentarzowi na blogu, z którego pochodzi przepis) i dałam pełniejsze, ale nie czubate łyżki mąki ziemniaczanej (w wypadku skrobi dałabym ciut mniejsze, ale też nie płaskie).
patrycccja 2013-06-26 11:29:47.463

Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska)
Hmmm. Soda potrzebuje czegoś kwaśnego żeby przereagować i napowietrzyć ciasto. Może twoje jabłka/ twój mus są za mało kwaskowe. Spróbuj innych albo dodaj trochę octu, np. jabłkowego. Jak to nie to to nie wiem co ;) Aha, formę wstawiamy oczywiście do nagrzanego piekarnika - tego pewnie nie muszę ci mówić, ale pro forma wolę zaznaczyć :)
patrycccja 2013-06-23 22:01:58.592

Pieczone pieczarki w sosie słonecznikowym (wegańska)
Strasznie dużo oliwy. Można zrobić wersję "chudszą" tego sosu - coś bardziej w ten deseń: http://puszka.pl/przepis/2360-farsz_lub_sos_pieczarki_w_smietanie_slonecznikowej.html tylko oczywiście z wszystkimi dodatkami z tego przepisu.
patrycccja 2013-06-17 14:19:28.058

Niby wuzetka (wegańska)
Mam jeszcze pytanie o mleko kokosowe. Używasz całe czy tylko tylko tą stałą część? Do kremów zazwyczaj używa się tylko stałej - z drugiej strony ty dodajesz aż 2 śmietanfixy... A ilu %-owego mleka używasz? Jeśli używasz całego mleka, łącznie z płynem, to ma to ogromne znaczenie.
patrycccja 2013-06-17 10:12:57.23

Niby wuzetka (wegańska)
"1,2 szklanki cukru" czy 1/2 szkl.?
patrycccja 2013-06-12 23:23:13.649

Błyskawiczny krem/deser/polewa czekoladowo-orzechowa (z masła orzechowego) (wegańska & RAW)
Ja też robię sama. Z migdałami najlepsze :)
patrycccja 2013-06-10 09:40:17.625

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska)
Mariella, ja bym przygotowała mix wg. tych proporcji: http://puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html - bo wiem już że ten mix się sprawdza :) Ciasta kruchego jeszcze z nim nie robiłam, ale też będę testować - znów mam młynek do kawy, więc można szaleć :)
patrycccja 2013-06-06 15:10:29.304

   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas