7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaKasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami (wegańska) Hm, no fakt :) Nie wiem czemu Leszczynowa Dolina tak to określiła, bo też jaglanka ma konsystencję, która za nic żadnego glutka nie przypomina. Zwykła kaszka :) patrycccja 2013-06-01 21:31:00.39 Lekkie ciasto z kaszy manny z daktylami i makiem (lakto-wege) Wyszło na prawdę mało słodkie - ja takie lubię ;) Choć przyznam, że nie do końca spełniło moje oczekiwania, bo wcale nie jest lekkie. Mimo wszystko smakuje mi, podoba mi się że ma mało tłuszczu i cukru, a dużo maku. Więc będę jeszcze robić - tym razem z mniejszymi przeróbkami. Bo teraz zamieniłam masło na olej, otręby pszenne na żytnie (mają specyficzny smak, który lekko przebija), a mąkę białą na drobno mieloną graham. Proszek do pieczenia miał prawo tego nie udźwignąć - choć sądząc po zdjęciu to ciasto po prostu jest takie dość zbite. patrycccja 2013-05-29 10:47:31.428 Domowy slow fast food :) (lakto-wege) Ale przecież taka sklepowa dżemo-galaretka też nie zawiera żelatyny... Co najwyżej pektynę :) patrycccja 2013-05-25 12:34:40.799 Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska) Wow. Wow... Nie tęsknię za serami, ale aż sama mam ochotę zrobić ;) Zwł. że są i płatki drożdżowe i miso, które uwielbiam! patrycccja 2013-05-23 21:50:35.411 Tosty z awokado, rukolą i pomidorkami (wegańska) Wyśmienite! Pyszne! :) patrycccja 2013-05-14 21:34:19.656 Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat" (wegańska) Kingi, nie taka chwila. Po chwili nadal będziesz miała pastę - nawet jeśli kasza kuku nie będzie już surowa, to całość nie będzie jeszcze pasztetem. Ja piekłam w 200 st.C przez 40 min. (blaszkę wstawiłam do nieco już nagrzanego piekarnika). Przy czym miałam keksówkę wypełnioną po brzegi ;) Jeśli zrobisz cieńszy pasztet to szybciej odparuje i uzyska odpowiednią konsystencję. patrycccja 2013-05-06 10:19:34.48 Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska) Oprócz bazylii świetne jest oregano. Inaczej niż poprzednio dodałam tylko niewielką ilość oleju i uzupełniłam wodą. patrycccja 2013-05-03 18:27:59.386 Makaron z orzechami (wegańska) Magdaaaaaaaa!!!!!! Jak miło cię widzieć! Znaczy czytać :) Mam nadzieję, że nie tylko odświeżasz sobie stare przepisy, ale też będziesz puszkować nowe :D patrycccja 2013-05-01 23:21:42.371 Omlet z płatków owsianych z ziarnami sezamu (wegańska) Przepis faktycznie nie powala jasnością, ale jakoś poszło ;) Wyszło zdecydowanie zjadliwe, nawet dobre. W środku smakuje jak wytrawna owsianka ;) Przydałoby się trochę "więcej smaku" :) No więc jak to robiłam: 1 szkl. płatków zaparzyłam 1 szkl. wrzątku, żeby były lepkie. Dodałam też 2 łyżki posiekanego słonecznika - większa ilość, być może zmielonego w młynku do kawy, byłaby bardzo korzystna. Soli dałam 1 płaska łyżeczkę - wydawało się ok, ale po usmażeniu było raczej bez smaku - sos sojowy przybył z odsieczą ;) Z każdej strony smażyłam 4 minuty, początkowo na max. gazie, później skręconym do 1/4. Przekładanie na 2gą stronę za pośrednictwem 2 talerzy - chyba nie da się inaczej ;) patrycccja 2013-04-30 19:05:00.12 Omlet z płatków owsianych z ziarnami sezamu (wegańska) paulinapaulina, nie wiem jak toivoa to robi, ale ja bym zaparzyła przynajmniej część płatków - znaczy zalała wrzątkiem odrobinę ponad ich poziom i zostawiła na parę minut. Wtedy się robią bardzo kleiste :) Oprócz sezamu dodałabym tez słonecznik - bo lubię jak chrupie :D patrycccja 2013-04-28 13:31:48.949 Sos musztardowy (wegańska) :)))) Cieszę się bardzo. My te duszone boczniaki na tyle uwielbiamy, że właściwie zmonopolizowały nasze boczniakowe gotowanie. Zawsze sobie obiecuję, że tym razem to już na pewno wypróbuję coś nowego, ale zazwyczaj kończy się... jak zazwyczaj ;D patrycccja 2013-04-24 20:08:24.941 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska) Myślę, że spokojnie. Tak samo jak pitę. patrycccja 2013-04-24 13:44:31.367 Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska) "należy obrać marchew i utrzeć ją na tarce" - ewidentnie chodzi o surową. patrycccja 2013-04-24 13:43:44.343 Shepherd's pie (zapiekanka pasterza) (wegańska) Nawet fajne. Smaczne. Ogromnie pasowałaby mi fasolka szparagowa jako dodatek! A do tego micha sałaty z dobrym dressingiem :) Choć konsystencja faktycznie... dosyć utrudniająca nałożenie ładnego kawałka ;) Dlatego następnym razem zrobiłabym tą zapiekankę w prostokątnej formie i być może trochę większej - byłoby dużo łatwiej. Można by też zrobić spód z kruchego ciasta. Oprócz tego: * Soczewica z puszki jest bardzo miękka - następnym razem sama ugotuję ją dzień wcześniej. * Z ziół wzięłam majeranek i cząber (tymianek też byłby super). Nadzienie, oprócz przypraw z przepisu, doprawiłam większa ilością koncentratu, a dodatkowo dużą ilością pieprzu ziołowego i sporą ilością sosu sojowego. Wyszło bardzo dobre. Dodałam też 3 łyżki słonecznika zmielonego w młynku do kawy + 3 łyżki mąki kukurydzianej (kasza też jest ok). * Do górnej warstwy dodałam nieco mleka sojowego, żeby miała bardziej kremową konsystencję - dobry pomysł, ale całości bym nie wygładzała, żeby ładniej się zrumieniła. patrycccja 2013-04-23 17:43:01.879 Chleb gryczany (wegańska) Płatki ziemniaczane to ususzone ziemniaki... w formie płatków. Można takie kupić - raczej przez net niż w zwykłym sklepie. Przy wypieku pieczywa działają jak naturalny polepszacz - pieczywo ma lepszą konsystencję, jest bardziej wilgotne. Można zastąpić mąką ziemniaczaną - nie wiem czy w 100% efekt będzie zawsze taki sam, ale u nas zawsze działało. patrycccja 2013-04-19 13:33:30.601 Koktajl bananowy z jagodami goji (wegańska & RAW) Dla mnie za gęste i za słodkie. Dodałam jeszcze trochę mleka naturalnego i wyszło bardzo dobre :) Najśmieszniejsze, że nie tylko ma marchewkowy kolor, ale też lekko smakuje marchewką.... i to chyba nie jest kwestia autosugestii ;D patrycccja 2013-04-14 21:56:36.27 Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) Agrest, moim zdaniem za cienko obierasz. "Należy obrać je dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna - inaczej szparagi będą łykowate." patrycccja 2013-04-14 11:41:02.858 Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska) Ola, poczytaj komentarze. Na kaszce kukurydzianej, najlepiej drobniejszej, na pewno wychodzi, chociaż "na kaszce mannej jest delikatniejsze". Część manny można też zastąpić kuskusem. Możliwe że na kaszy jaglanej też wyjdzie, ale chyba jeszcze nikt nie próbował. patrycccja 2013-04-14 11:38:34.569 Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska) Bez sensu, bo to produkcja zbędnych śmieci! :D Wiem, że to też wygoda przy wyciąganiu, ale czy aż tak znacząca? U mnie jednak przeważa to, że nadprodukcja śmieci mnie po prostu irytuje. Poza tym folia jest zbędna... do wysypywania formy można użyć wielu rzeczy, arsenał jest spory - jak nie sezam czy bułka tarta to manna, kaszka kukurydziana, otręby lub drobne płatki zbożowe, a nawet mąka. Zawsze się coś dobierze niezależnie czy to pasztet czy ciasto czy chleb. Oczywiście wiesz, że nie krytykuję? Tylko podsuwam pomysły i zachęcam :) patrycccja 2013-04-14 11:21:20.913 Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska) Ryfka, bez sensu folii do tego używać. Wysyp dno np. sezamem i będzie git :) Fajny pomysł z sosem - super! Pomysł Joa z dodaniem pozupnej włoszczyzny też trafiony. Nie pamiętam dokładnie, a niestety nie napisałam komentarza wrzucając zdjęcie :/ , ale włoszczyzna chyba będzie korzystna dla konsystencji pieczeni. patrycccja 2013-04-12 23:59:55.424 Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem (wegańska) Najlepszy jest tradycyjny, właśnie długo gotowany (http://puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html). Można też zrobić wersje ekspresową (http://puszka.pl/przepis/6167-domowy_bulion_krok_po_kroku-wersja_ekspresowa.html) ale nadaje się tylko do niektórych zastosowań - tam, gdzie głębia smaku samego bulionu nie jest tak istotna. Wydaje mi się, że w przypadku tej zupy nie do końca się sprawdzi. Przepisu Luny jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar :) patrycccja 2013-04-12 20:40:29.039 Kotleciki ziemniaczano-gryczane z dodatkiem marchewki (wegańska) Świetne połączenie składników, chociaż jeszcze bym te kotlety dopracowała. Świeżo smażone są miękkie, można je wręcz rozsmarować. Dopiero po odstaniu w lodówce robią się "solidniejsze". Dobrze by im zrobił dodatek zmielonych pestek słonecznika, a dla bardziej zwartej konsystencji mąka ziemniaczana lub kaszka kukurydziana (sucha, nie gotowana), i to sporo (no nie wiem, bardziej pół szklanki niż łyżka). Oprócz koperku powinny jak dla mnie dominować przyprawy tj. pieprz ziołowy, czosnek, imbir, pieprz, a do tego trochę gałki i wyrazistych ziół (cząber, tymianek). patrycccja 2013-04-11 16:28:04.634 Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska) O rety, jasne że chodziło o sam budyniowy proszek, bez gotowania... Przepis mówi żeby użyć "4-5 czubatych łyżeczek skrobi kukurydzianej lub ew. 3/4 torebki budyniu", a później o wrzuceniu do blendera tofu i innych takich oraz skrobi. Skrobi nie gotujesz, więc budyniu w proszku (który w większości składa się ze skrobi właśnie) również nie :) Poza tym przepis na pewno by o tym wspomniał, gdyby było trzeba najpierw cokolwiek ugotować... Ale cieszę się że mimo wszystko sernik w miarę wyszedł :) Bardzo się cieszę :) patrycccja 2013-04-09 14:53:26.907 Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut (wegańska) Jo, na FB Katarzyna właśnie napisała: "Dałam 2 łyżki/ 2 łyżki mąkę ryżową i kukurydzianą, proszek bezglutenowy i tyle. Troszeczkę suche, więc pewnie można by coś mokrego jeszcze dodać (zrobiłam wersję bez jajka). No i trochę więcej niż szczyptę proszku do pieczenia wsypałam." Więc na pewno warto eksperymentować w tym kierunku :) patrycccja 2013-04-08 23:08:01.766 Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut (wegańska) Pięknie wyrosło, wyszło świetnie, jak muffinek :) Bardziej takie gąbczaste niż kruszące się. Ładnie odchodzi od kubka. Pokombinowałabym, żeby było mniej oleju... trochę za bardzo go czuć, kiedy ciasto wystygnie. Tak jak Olexy dałam dodatkową łyżkę mleka zamiast jajka, ale poprzestałam na małej szczypcie proszku do pieczenia. Soda i sok z cytryny są zbędne - przecież proszek do pieczenia to soda z kwaśnym dodatkiem niezbędnym, by soda reagowała :) Dałam płaskie łyżki mąki i cukru i tak jest ok - inaczej ciasto, zwł. po wystygnięciu, byłoby za suche. Uwaga: staramy się trochę poczekać, aż ciasto ostygnie - świeże nie jest zdrowe dla brzucha :) patrycccja 2013-04-08 20:06:05.868 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |