puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Ptasie mleczko (wegańska)
1 puszka czyli ile? Puszki są różne... Przy okazji, ilu %-ego mleka użyłaś?
patrycccja
2013-02-27 20:24:20.213
Makaronowa sałatka czosnkowo-oliwkowa (lakto-wege)
Czosnkiem mnie ta sałatka kupiła ;) Choć moim zdaniem trzeba ją nieco doprawić również sokiem z cytryny, a najlepiej jeszcze łagodną musztardą. Papryka to świetne urozmaicenie, nie tylko kolorystyczne :)
patrycccja
2013-02-26 12:41:23.076
Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią (wegańska)
Trochę się obawiałam tego przepisu, ale udało się, wyszło dobre :) Pasta ma śmieszną konsystencję, trochę jakby leko-ciągliwą ;) Przynajmniej w wersji z wodą - z oliwą pewnie zachowuje się inaczej (tylko po co ładować tu dodatkowy tłuszcz skoro ziarna mają go dużo?). Nie mam suszonej bazylii, bo mrożę sobie świeżą (*), więc oprócz majeranku dałam pieprz ziołowy - to był strzał w dziesiątkę! Trochę soli i sporo ziół, żeby było wyraźne w smaku - tak doprawiłam swoją pastę.
*) http://puszka.pl/przepis/3114-mrozone_kostki_ziolowe_lub_czosnkowe_na_zime_.html
patrycccja
2013-02-26 09:06:48.092
Sałatka makaronowa z ogórkami (lakto-ovo-wege)
Chciałam zużyć makaron orzo, a trafiłam na całkiem fajną sałatkę. Doprawiona dodatkowo musztardą i odrobiną soku z cytryny jest naprawdę smaczna. Nie spodziewałam się, że oba rodzaje ogórków będą do siebie tak dobrze pasować :)
patrycccja
2013-02-25 17:14:03.985
Pomidorowa Sylwietty (lakto-wege)
Rety, zabiłaś mnie tymi 3 koncentratami! ;) Ale co tam - zdobędę! Powiedz mi tylko ile to jest mały i duży koncentrat, bo teraz się tych różnych wielkości słoiczków namnożyło jak królików ;)
patrycccja
2013-02-21 20:21:24.149
Surówka z pekinki z papryką (doskonała na przedwiośnie) (wegańska & RAW)
   
Może mówi przeze mnie zimowy głód warzyw, ale pycha! Właściwie sos robi całą robotę. Zamiast octu balsamicznego i świeżego chili użyłam octu ryżowego (winny też byłby ok) i słodkiego sosu chili. Musztardę łagodną, sosu sojowego 3 łyżeczki. A! I zamiast rzodkiewek oliwki zielone. Jutro powtórka :)
patrycccja
2013-02-21 20:12:10.265
Pasta słonecznikowa (wegańska)
Przyznam, że wyszła lepsza niż się spodziewałam, zwł. jak się chwilę przegryzła. Może sama w sobie nie jest aż taka pyszna (hummus czy twarożek z migdałów lubię wyjadać nawet sam :)), ale pod warzywa po prostu świetna!!! Nawet jeśli tymi warzywami są oliwki :)
patrycccja
2013-02-21 11:42:46.723
Shake z pieczonego buraka i gruszki (wegańska+miód)
Krytyka jest w cenie, pod warunkiem że konstruktywna. Twoim zdaniem przepis powinien być zaliczony do diety lakto-, ovo- a może lakto-ovo-wege? Hm?
patrycccja
2013-02-19 22:08:07.45
Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Jasne :) W takim razie powinien cię zainteresować również ten: http://puszka.pl/przepis/3111-sos_do_makaronu_z_selera_naciowego_marchwi_i_pomidorow.html - pycha, polecam :)
patrycccja
2013-02-19 22:00:34.566
Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Czyli twój wegański przepis polega na wyeliminowaniu wszystkiego co niewegańskie? ;) W takim razie jako zabielacz na części sosu wypróbowałabym http://puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html (w sosie pieczarkowym sprawdza się bosko!) albo... mleko kokosowe! Wtedy zastąpiłoby jednocześnie masło, o! :)
patrycccja
2013-02-19 20:24:12.134
Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Luna7, a jak wyglądał twój sos? W sensie jak go zrobiłaś? Może zapuszkuj jako oddzielny przepis? Skusiłabym się, zwł. jeśli nie ma tam np. śmietanki sojowej :)
patrycccja
2013-02-19 08:54:46.861
Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Jeśli masz alternatywę dla miodu to jak najbardziej wegański! A przepis faktycznie ciekawy... Tylko po co tyle cukru? I w soku z ananasów i jeszcze tyle dodatkowego :o
patrycccja
2013-02-17 11:43:21.379
Ras-el-hanout czyli arabska mieszanka przypraw (wegańska)
Lucek, wydało mi się że drzewo sumak i przyprawa to 2 różne rzeczy. Że to zbieżność nazw. Przegląd sieci mówi jednak, że coś jest na rzeczy. Przy czym "Sumac is any one of approximately 250 species of flowering plants in the genus Rhus and related genera [...] The dried drupes of SOME species are ground to produce a tangy purple spice." (za http://en.wikipedia.org/wiki/Sumac). Czyli generalnie jest to rodzina 250 roślinek, z których NIEKTÓRE używane są do przygotowania przyprawy. Generalnie nie polecam samodzielnej produkcji, bo te ozdobne, panoszące się sumaki, o których piszesz, są trujące. Poza tym można w Polsce kupić sumak - najłatwiej w sieci. Szukajcie np. "sumak przyprawy cena", a znajdziecie :)
patrycccja
2013-02-16 21:23:39.345
Kapusta pekińska duszona z marchewką (wegańska)
Kolejny dowód na to, że pekinkę można udusić z czymkolwiek i będzie pycha ;) Marchewkę pokroiłam w plastry i podsmażyłam razem z cebulą, żeby na pewno była miękka. Całość doprawiłam dodatkowo sosem sojowym i startym, świeżym imbirem. Od kiedy spróbowałam http://puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html, marchewka zawsze kojarzy mi się z imbirem :)
patrycccja
2013-02-15 16:19:02.573
Pączki wegańskie (wegańska)
Euphoria, a w jakich proporcjach były te mąki? Chociaż mniej więcej?
patrycccja
2013-02-15 14:15:38.353
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Tak jak podane przy składnikach: "TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM LUB INNA FORMA O PODOBNEJ POWIERZCHNI" :)
patrycccja
2013-02-13 17:07:11.767
Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli (wegańska)
Masz rację, powinno być 100g. Odszukałam przepis, żeby się upewnić. Już poprawione.
patrycccja
2013-02-11 19:12:18.982
Dressing do sałatki po chińsku (wegańska & RAW)
Hm, dobre! Lepsze niż się spodziewałam - aromatyczne, konkretne w smaku, a jednocześnie "lekkie". Zrobiłam, bo chciałam coś prostego i szybkiego, a skończyło się na tym, że dorabiałam więcej :) Dałam tylko szczyptę cukru. Sosu sojowego też można by mniej, bo jest mocno słone. Z olejem sezamowym uwaga - jeśli jest zimnotłoczony, to wystarczy kilka kropel, bo jest bardzo aromatyczny. Kapustę od razu zmieszałam z sosem i odstawiłam na max. 10 minut. Warto było, bo "wciągnęła" trochę sosu i całość nie była taka ciemna. Ciekawe jaka jest różnica, jeśli zgodnie z przepisem czeka się w sumie godzinę ;)
Sałatkę warto posypać uprażonym sezamem lub posiekanymi orzechami ziemnymi (solonymi lub nie).
patrycccja
2013-02-08 11:22:04.82
Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Natka, przepis się nadaje do wszystkich kasz, ryżu, a nawet płatków zbożowych :) Oczywiście trzeba dostosować czas. Pęczak jest kaszą najtwardszą, najmniej przetworzoną, dlatego potrzebuje najdłuższej obróbki. Najlepiej go najpierw namoczyć na kilka godzin albo na noc, a później gotować ok. 20 min. Później sprawdzić czy gotowy i ew. jeszcze potrzymać. Oczywiście alternatywne metody też są ok - można opakowywać garnek w gazety, kołdry i odstawić, żeby się tak dogotował (nigdy tego nie próbowałam :). Ważne że pęczak spędza dużo czasu w cieple :)
PS: Co do kaszy z targu, to pewnie była niepalona i może jakoś drobniej pokruszona? Ciekawe...
patrycccja
2013-02-06 13:31:19.638
Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska)
Nieeeeeee! Właśnie o to chodzi że jest o niebo lepsza! :) Znaczy tłusta jest, nie oszukujmy się - w znaczeniu zawiera dużo tłuszczu, jak to kokos. Ale nie jest muląca ani ciężka. Jest też bardzo dobra w smaku a nie taka mdląco-nijaka jak klasyczna bita śmietana.
patrycccja
2013-02-05 19:51:35.512
Mleko owsiane "chude" (wyciskane przez sitko) (wegańska)
No a jakim cudem miałoby być inaczej, skoro to z płatków owsianych? ;) Każde mleko smakuje nieco inaczej i każde może mieć odrobinę inne zastosowanie. Proponuję spróbować mleko migdałowe (przepyszne z odrobiną soli i czegoś słodkiego) i z nerkowców (głębszy, taki jakby "cięższy" ale też bardziej neutralny smak).
patrycccja
2013-02-05 19:48:17.697
Pączki wegańskie (wegańska)
Ja bym raczej zrobiła mleko z nerkowców, migdałów albo płatków owsianych i dodała takie, a nie kupne. Z wodą pewnie też wyjdzie - znalazłam w sieci jakieś drożdżowe przepisy bez mleka, za to z gazowaną wodą.
patrycccja
2013-02-03 11:08:21.637
Ryż z curry i włoszczyzną (wegańska)
Wykorzystałam warzywa z gotowania bulionu - świetny patent :) Nawet pora poszatkowałam. Dodanie warzyw to też fajny pomysł na cudowne "rozmnożenie" ryżu, kiedy okazuje się, że jest go za mało. Polecam :)
Następnym razem marchewkę pokroiłabym tak samo drobno, jak pozostałe warzywa - gruba kostka wcale nie wygląda lepiej.
patrycccja
2013-02-02 20:21:55.061
Oliwkowa pasta do chleba (wegańska)
Fajna, błyskawiczna pasta, przypomina oczywiście tapenadę. Oliwki świetnie pasują do słonecznika. Dla mnie jednak w takich proporcjach pasta była za słona - na pewno zależy to też od oliwek, ale następnym razem zacznę od mniejszej ich ilości. Zamiast oliwy dałam wodę.
patrycccja
2013-02-01 14:03:41.626
Kapusta (z wody) z bułką tartą (wegańska)
Nie wiem jak kapusta biała, ale włoska (karbowana) gotowała się na parze 10 min. i była wystarczająco miękka. Do jej krojenia właściwie wystarczyłby widelec. Gotowałam ją przekrojoną nie na pół, tylko w ósemki, ale "przepisowe" 30 min. i tak wydaje się zbyt długim czasem.
Prostota tego przepisu jest zachwycająca :)
patrycccja
2013-01-31 18:25:05.843
|