7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19    


Ptasie mleczko (wegańska)
1 puszka czyli ile? Puszki są różne... Przy okazji, ilu %-ego mleka użyłaś?
patrycccja 2013-02-27 20:24:20.213

Makaronowa sałatka czosnkowo-oliwkowa (lakto-wege)
Czosnkiem mnie ta sałatka kupiła ;) Choć moim zdaniem trzeba ją nieco doprawić również sokiem z cytryny, a najlepiej jeszcze łagodną musztardą. Papryka to świetne urozmaicenie, nie tylko kolorystyczne :)
patrycccja 2013-02-26 12:41:23.076

Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią (wegańska)
Trochę się obawiałam tego przepisu, ale udało się, wyszło dobre :) Pasta ma śmieszną konsystencję, trochę jakby leko-ciągliwą ;) Przynajmniej w wersji z wodą - z oliwą pewnie zachowuje się inaczej (tylko po co ładować tu dodatkowy tłuszcz skoro ziarna mają go dużo?). Nie mam suszonej bazylii, bo mrożę sobie świeżą (*), więc oprócz majeranku dałam pieprz ziołowy - to był strzał w dziesiątkę! Trochę soli i sporo ziół, żeby było wyraźne w smaku - tak doprawiłam swoją pastę.
*) http://puszka.pl/przepis/3114-mrozone_kostki_ziolowe_lub_czosnkowe_na_zime_.html
patrycccja 2013-02-26 09:06:48.092

Sałatka makaronowa z ogórkami (lakto-ovo-wege)
Chciałam zużyć makaron orzo, a trafiłam na całkiem fajną sałatkę. Doprawiona dodatkowo musztardą i odrobiną soku z cytryny jest naprawdę smaczna. Nie spodziewałam się, że oba rodzaje ogórków będą do siebie tak dobrze pasować :)
patrycccja 2013-02-25 17:14:03.985

Pomidorowa Sylwietty (lakto-wege)
Rety, zabiłaś mnie tymi 3 koncentratami! ;) Ale co tam - zdobędę! Powiedz mi tylko ile to jest mały i duży koncentrat, bo teraz się tych różnych wielkości słoiczków namnożyło jak królików ;)
patrycccja 2013-02-21 20:21:24.149

Surówka z pekinki z papryką (doskonała na przedwiośnie) (wegańska & RAW)
Może mówi przeze mnie zimowy głód warzyw, ale pycha! Właściwie sos robi całą robotę. Zamiast octu balsamicznego i świeżego chili użyłam octu ryżowego (winny też byłby ok) i słodkiego sosu chili. Musztardę łagodną, sosu sojowego 3 łyżeczki. A! I zamiast rzodkiewek oliwki zielone. Jutro powtórka :)
patrycccja 2013-02-21 20:12:10.265

Pasta słonecznikowa (wegańska)
Przyznam, że wyszła lepsza niż się spodziewałam, zwł. jak się chwilę przegryzła. Może sama w sobie nie jest aż taka pyszna (hummus czy twarożek z migdałów lubię wyjadać nawet sam :)), ale pod warzywa po prostu świetna!!! Nawet jeśli tymi warzywami są oliwki :)
patrycccja 2013-02-21 11:42:46.723

Shake z pieczonego buraka i gruszki (wegańska+miód)
Krytyka jest w cenie, pod warunkiem że konstruktywna. Twoim zdaniem przepis powinien być zaliczony do diety lakto-, ovo- a może lakto-ovo-wege? Hm?
patrycccja 2013-02-19 22:08:07.45

Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Jasne :) W takim razie powinien cię zainteresować również ten: http://puszka.pl/przepis/3111-sos_do_makaronu_z_selera_naciowego_marchwi_i_pomidorow.html - pycha, polecam :)
patrycccja 2013-02-19 22:00:34.566

Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Czyli twój wegański przepis polega na wyeliminowaniu wszystkiego co niewegańskie? ;) W takim razie jako zabielacz na części sosu wypróbowałabym http://puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html (w sosie pieczarkowym sprawdza się bosko!) albo... mleko kokosowe! Wtedy zastąpiłoby jednocześnie masło, o! :)
patrycccja 2013-02-19 20:24:12.134

Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Luna7, a jak wyglądał twój sos? W sensie jak go zrobiłaś? Może zapuszkuj jako oddzielny przepis? Skusiłabym się, zwł. jeśli nie ma tam np. śmietanki sojowej :)
patrycccja 2013-02-19 08:54:46.861

Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Jeśli masz alternatywę dla miodu to jak najbardziej wegański! A przepis faktycznie ciekawy... Tylko po co tyle cukru? I w soku z ananasów i jeszcze tyle dodatkowego :o
patrycccja 2013-02-17 11:43:21.379

Ras-el-hanout czyli arabska mieszanka przypraw (wegańska)
Lucek, wydało mi się że drzewo sumak i przyprawa to 2 różne rzeczy. Że to zbieżność nazw. Przegląd sieci mówi jednak, że coś jest na rzeczy. Przy czym "Sumac is any one of approximately 250 species of flowering plants in the genus Rhus and related genera [...] The dried drupes of SOME species are ground to produce a tangy purple spice." (za http://en.wikipedia.org/wiki/Sumac). Czyli generalnie jest to rodzina 250 roślinek, z których NIEKTÓRE używane są do przygotowania przyprawy. Generalnie nie polecam samodzielnej produkcji, bo te ozdobne, panoszące się sumaki, o których piszesz, są trujące. Poza tym można w Polsce kupić sumak - najłatwiej w sieci. Szukajcie np. "sumak przyprawy cena", a znajdziecie :)
patrycccja 2013-02-16 21:23:39.345

Kapusta pekińska duszona z marchewką (wegańska)
Kolejny dowód na to, że pekinkę można udusić z czymkolwiek i będzie pycha ;) Marchewkę pokroiłam w plastry i podsmażyłam razem z cebulą, żeby na pewno była miękka. Całość doprawiłam dodatkowo sosem sojowym i startym, świeżym imbirem. Od kiedy spróbowałam http://puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html, marchewka zawsze kojarzy mi się z imbirem :)
patrycccja 2013-02-15 16:19:02.573

Pączki wegańskie (wegańska)
Euphoria, a w jakich proporcjach były te mąki? Chociaż mniej więcej?
patrycccja 2013-02-15 14:15:38.353

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Tak jak podane przy składnikach: "TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM LUB INNA FORMA O PODOBNEJ POWIERZCHNI" :)
patrycccja 2013-02-13 17:07:11.767

Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli (wegańska)
Masz rację, powinno być 100g. Odszukałam przepis, żeby się upewnić. Już poprawione.
patrycccja 2013-02-11 19:12:18.982

Dressing do sałatki po chińsku (wegańska & RAW)
Hm, dobre! Lepsze niż się spodziewałam - aromatyczne, konkretne w smaku, a jednocześnie "lekkie". Zrobiłam, bo chciałam coś prostego i szybkiego, a skończyło się na tym, że dorabiałam więcej :) Dałam tylko szczyptę cukru. Sosu sojowego też można by mniej, bo jest mocno słone. Z olejem sezamowym uwaga - jeśli jest zimnotłoczony, to wystarczy kilka kropel, bo jest bardzo aromatyczny. Kapustę od razu zmieszałam z sosem i odstawiłam na max. 10 minut. Warto było, bo "wciągnęła" trochę sosu i całość nie była taka ciemna. Ciekawe jaka jest różnica, jeśli zgodnie z przepisem czeka się w sumie godzinę ;)
Sałatkę warto posypać uprażonym sezamem lub posiekanymi orzechami ziemnymi (solonymi lub nie).
patrycccja 2013-02-08 11:22:04.82

Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Natka, przepis się nadaje do wszystkich kasz, ryżu, a nawet płatków zbożowych :) Oczywiście trzeba dostosować czas. Pęczak jest kaszą najtwardszą, najmniej przetworzoną, dlatego potrzebuje najdłuższej obróbki. Najlepiej go najpierw namoczyć na kilka godzin albo na noc, a później gotować ok. 20 min. Później sprawdzić czy gotowy i ew. jeszcze potrzymać. Oczywiście alternatywne metody też są ok - można opakowywać garnek w gazety, kołdry i odstawić, żeby się tak dogotował (nigdy tego nie próbowałam :). Ważne że pęczak spędza dużo czasu w cieple :)
PS: Co do kaszy z targu, to pewnie była niepalona i może jakoś drobniej pokruszona? Ciekawe...
patrycccja 2013-02-06 13:31:19.638

Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska)
Nieeeeeee! Właśnie o to chodzi że jest o niebo lepsza! :) Znaczy tłusta jest, nie oszukujmy się - w znaczeniu zawiera dużo tłuszczu, jak to kokos. Ale nie jest muląca ani ciężka. Jest też bardzo dobra w smaku a nie taka mdląco-nijaka jak klasyczna bita śmietana.
patrycccja 2013-02-05 19:51:35.512

Mleko owsiane "chude" (wyciskane przez sitko) (wegańska)
No a jakim cudem miałoby być inaczej, skoro to z płatków owsianych? ;) Każde mleko smakuje nieco inaczej i każde może mieć odrobinę inne zastosowanie. Proponuję spróbować mleko migdałowe (przepyszne z odrobiną soli i czegoś słodkiego) i z nerkowców (głębszy, taki jakby "cięższy" ale też bardziej neutralny smak).
patrycccja 2013-02-05 19:48:17.697

Pączki wegańskie (wegańska)
Ja bym raczej zrobiła mleko z nerkowców, migdałów albo płatków owsianych i dodała takie, a nie kupne. Z wodą pewnie też wyjdzie - znalazłam w sieci jakieś drożdżowe przepisy bez mleka, za to z gazowaną wodą.
patrycccja 2013-02-03 11:08:21.637

Ryż z curry i włoszczyzną (wegańska)
Wykorzystałam warzywa z gotowania bulionu - świetny patent :) Nawet pora poszatkowałam. Dodanie warzyw to też fajny pomysł na cudowne "rozmnożenie" ryżu, kiedy okazuje się, że jest go za mało. Polecam :)
Następnym razem marchewkę pokroiłabym tak samo drobno, jak pozostałe warzywa - gruba kostka wcale nie wygląda lepiej.
patrycccja 2013-02-02 20:21:55.061

Oliwkowa pasta do chleba (wegańska)
Fajna, błyskawiczna pasta, przypomina oczywiście tapenadę. Oliwki świetnie pasują do słonecznika. Dla mnie jednak w takich proporcjach pasta była za słona - na pewno zależy to też od oliwek, ale następnym razem zacznę od mniejszej ich ilości. Zamiast oliwy dałam wodę.
patrycccja 2013-02-01 14:03:41.626

Kapusta (z wody) z bułką tartą (wegańska)
Nie wiem jak kapusta biała, ale włoska (karbowana) gotowała się na parze 10 min. i była wystarczająco miękka. Do jej krojenia właściwie wystarczyłby widelec. Gotowałam ją przekrojoną nie na pół, tylko w ósemki, ale "przepisowe" 30 min. i tak wydaje się zbyt długim czasem.
Prostota tego przepisu jest zachwycająca :)
patrycccja 2013-01-31 18:25:05.843

   9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas