7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaKasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) Ewa, masz rację - oleju lnianego zimnotłoczonego nie należy podgrzewać. Dlatego dodajemy go do już ugotowanej kaszy, najlepiej w ostatniej chwili przed podaniem, żeby kasza była lekko przestudzona. Jest pyszna! :) patrycccja 2013-01-28 20:26:28.108 Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege) No to dużo wyjaśnia :) Dobrze wiedzieć, bo chętnie poeksperymentuję z suszoną pokrzywą. Do tej pory tylko raz czy dwa zrobiłam coś ze świeżej. patrycccja 2013-01-23 22:14:21.011 Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege) Uderzeniowa dawka żelaza ;) Wilk, ale powiedz ty mi skąd ty o tej porze roku pokrzywę wytrzasnęłaś? :o patrycccja 2013-01-23 14:43:24.811 Curry z dyni z czerwoną soczewicą (wegańska) Dodam, że dzięki inspiracji tym przepisem powstała przepyszna zupa na bazie soczewicy i dyni: http://puszka.pl/przepis/6871-_tajska_zupa_z_soczewicy_z_mlekiem_kokosowym_i_warzywami.html - pycha, pycha. Obie wersje :) patrycccja 2013-01-22 21:39:23.938 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Sądząc po tym, że w przepisie jest: "Odcedzić na najdrobniejszym sitku" można wnioskować, że amarantus wcale nie powinien wchłonąć całej wody :) Dawno nie gotowałam amarantusa, ale sądząc po starszych komentarzach nie miałam z tym problemu, a gotowałam jak inne kasze czy ryż (http://puszka.pl/przepis/3925-kasza_gryczana-przepis_podstawowy.html). Nie mam teraz amarantusa więc nie sprawdzę, ale prawdopodobnie dawałam dwukrotną ilość wody, na początku gotowałam pod przykryciem, a po kilku min. (mniej niż 10 w każdym bądź razie) uchylałam pokrywkę. patrycccja 2013-01-21 16:45:29.924 Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne) (wegańska) Nie zgadzam się że syrop z agawy jest zdrowszy. Powiedziałabym że jeden czort ;) Też zawiera cukry proste, w tym przypadku prawie samą fruktozę. A jeśli chodzi o to, że ma niski indeks glikemiczny czyli nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi, to lepszym pomysłem jest łączenie cukrów (dowolnych cukrów a nie tylko tego sprzedawanego jako cukier kryształ) z błonnikiem. Błonnik w naturalny sposób "normalizuje" ilość cukru wchłanianego z przewodu pokarmowego i nie pozwala właśnie na takie ekscesy jak znaczne skoki poziomu cukru. W temacie agawa-cukier zerknijcie choćby na http://www.fitsugar.com/Agave-Nectar-Healthier-Than-Sugar-2834853 patrycccja 2013-01-21 12:40:02.377 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) Mleko i napój sojowy to to samo. Potocznie mówimy mleko, a na opakowaniach zgodnie z regulacjami UE używa się nazwy napój: "Nazwa "mleko" oznacza wyłącznie zwykłą wydzielinę piersiową, otrzymywaną z jednego lub więcej udojów, bez żadnych dodatków ani ekstrakcji. Jednakże nazwa "mleko" może być używana: a) dla mleka przetworzonego bez żadnej zmiany jego składu [...] b) w połączeniu z wyrazem lub wyrazami dla oznaczenia typu, klasy jakości, pochodzenia [...]" Za http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31987R1898:PL:NOT Co do używania miksera przy robieniu majonezu to nie mam dużego doświadczenia i mi też nie zawsze wychodzi, ale na pewno nie powinno się używać wysokich obrotów (obojętne jakich końcówek używamy). patrycccja 2013-01-19 21:52:58.762 Baletki - ciasteczka z makiem i dżemem (wegańska) Tak, to ciasto jest super :) Bardzo się cieszę. że zdecydowałam się upiec twoją szarlotkę, choć zazwyczaj wybieram przepisy łatwiejsze i wymagające jak najmniej pracy ;) Teraz dokopałam się, że ciasto jest z przepisu Ani D. (jest też tu: http://puszka.pl/przepis/5619-niebo-ciasto_jak_kruche_z_masa_jablkowa_i_orzechowa.html) - może się w takim razie zbiorę i je kiedyś zrobię... już nie wygląda tak strasznie ;) Ciasteczka z dziurką też super pomysł - czasem najprostsze rzeczy są najlepsze. patrycccja 2013-01-19 21:04:03.618 Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska) Mavika, masz rację. Z drugiej strony kasza to nie tylko skrobia... No nie wiem jak witarianie się na to zapatrują :) Z ciekawostek, jak trochę poszukałam, to nawet w ugotowanych produktach część skrobi jest nietrawiona: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia_oporna patrycccja 2013-01-16 09:50:07.464 Ekspresowe razowe racuszki bananowe (lakto-wege) Myślę, że spokojnie. Gdyby w przepisie była soda, to ważna byłaby obecność kwaśnego składnika. W przypadku proszku do pieczenia jest to obojętne. Polecam też wegański przepis na racuchy na drożdżach: http://puszka.pl/przepis/5970-racuchy_mega_bananowe-precyzyjne_proporcje.html patrycccja 2013-01-14 00:02:04.578 Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska) Aniu, jeśli już to ja bym kombinowała szukając w miarę miękkich owoców i uzupełniając ich kwaskowość sokiem z cytryny. Jakie owoce? Mango dojrzałe lub z puszki, morele, miękkie gruszki, ostatecznie trochę banana (ostatecznie, bo ciasto z jego dodatkiem ciemnieje i następnego dnia jest bure). Albo jakaś ich mieszanka jeśli nie chcesz, żeby sernik miał wyraźny smak jednego z owoców. W razie czego możesz poszukać innych przepisów na Puszce - znajdziesz sporo pomysłów i z owocami i bez :) A nawet serniki z nerkowców, "surowe" czyli bez pieczenia. patrycccja 2013-01-13 23:57:08.131 Hummus (wegańska) Kinga, tak na prawdę zależy od ciebie jak doprawisz hummus :) Ja uwielbiam sezam i dodaję więcej tahini - jak w przepisie lub więcej. Zauważyłam jednak, że część osób, które je hummus po raz pierwszy, woli łagodniejszą wersję - dlatego mając takich gości dodaję tylko 1 łyżkę. To samo z innymi rzeczami - ostatnio robię wersję super light czyli 1 łyżka oliwy i 1 soku z cytryny + woda. Soli też mniej, bo ostatnio tak mi się smak zmienił. Doprawiaj więc pod siebie! :) Co do ciecierzycy to polecam firmy Metelliana - duuużo tańsza niż Bonduelle, a bardzo dobra i nigdy nie trafiłam jakiejś lewej. patrycccja 2013-01-13 11:31:41.814 Hummus (wegańska) Co? Nigdy nie słyszałam o "kwaszeniu" hummusu. Poza tym nie powinien skwaśnieć w ciągu 1 dnia w lodówce... nigdy mi się tak nie zdarzyło. Może z ciecierzycą było coś nie tak? Kinga, może trzymałaś ugotowaną w lodówce przez kilka dni zanim zrobiłaś hummus? A może stała w cieple przez jakiś czas? Tak czy siak ja bym się nie zrażała, tylko spróbowała jeszcze raz uważając na świeżość ciecierzycy. Jeśli była z puszki to następnym razem kupiłabym innej firmy lub w innym miejscu. patrycccja 2013-01-12 13:55:19.552 Krzepa Rzepi (wegańska & RAW) Haha, a mogłabym się założyć, że to marchewka - piękny kolorek :) Intrygujące, że aż tak pomarańczowe wyszło przy takich "bladych" składnikach. patrycccja 2013-01-12 00:17:12.184 Warzywny bulion instant (wegańska) mtymczak, w przepisie nie ma nic o gotowaniu, więc surowe. Luna7 potwierdziła to w starszych komentarzach :) patrycccja 2013-01-11 11:04:36.001 Krzepa Rzepi (wegańska & RAW) Ewidentnie z marchewki :) Barianna zapomniała o niej wspomnieć w przepisie albo tylko czasem ją dodaje... patrycccja 2013-01-11 11:01:41.623 Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz (wegańska) A mi się wydaje, że wbrew przepisowi jednak nie jest wszystko jedno jakiej dyni się użyje. Ta najzwyklejsza, pomarańczowa, zawiera dużo wody. Hokkaido zdecydowanie mniej, a piżmowa chyba najmniej. Jeśli przy robieniu musu jabłkowo-dyniowego to ma znaczenie, to przy prażuchach tym bardziej. Tak myślę. patrycccja 2013-01-10 12:47:33.427 Kruche ciasteczka z makiem (wegańska) Margaryna i masło zastygają w temp.pokojowej, a olej nie. Poza tym masło zawiera wodę (nawet do 20% w zal. od rodzaju), a olej to 100% tłuszcz. Czasem ma to znaczenie dla konsystencji ciasta i nie zawsze można tak wprost zastąpić margarynę olejem. Co do zastępowania oleju margaryną to już zupełnie nie wiem :o Ryfka, kompletnie mnie zaskoczyłaś ;) Po co tak? patrycccja 2013-01-10 12:09:27.742 Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa (wegańska) Bardzo dobre :) Bardziej niż z pastą drożdżową kojarzy mi się z sosem greckim właśnie: http://puszka.pl/przepis/2933-sos_grecki_czyli_ryba_po_grecku_bez_ryby_ktora_sobie_w_spokoju_plywa_.html No i jako jarzynka do obiadu sprawdza się oczywiście świetnie :) Wykorzystałam warzywa z gotowania zupy - starłam je na tarce, pora pokroiłam, wszystko dodałam do uduszonej już cebuli. Pominęłam mąkę, po grzyba tu ona. patrycccja 2013-01-10 12:02:27.396 Pasta marchewkowa lub brokułowa ze słonecznika na oko (wegańska) Zacne. Robiłam wersję z marchewką - na 2 garstki słonecznika dałam 1 średnią "pozupną" marchew, zmieliłam razem dodając sporo wody, doprawiłam kilkoma szczyptami mielonego imbiru. Bardzo lubię połączenie marchewki z imbirem i solą - jak w tej zupie: http://puszka.pl/przepis/5404-zupa_marchewkowa_z_imbirem_i_mlekiem_kokosowym-delicje_.html, delicje! :) patrycccja 2013-01-10 11:55:38.89 Zupa ziemniaczana z kapustą włoską (wegańska) Pyyycha! Hit sezonu - zupełnie się tego nie spodziewałam :) Gotowałam 2 razy pod rząd mimo, że za każdym razem robiłam zupę na 2 dni, czyli poniższe proporcje razy 8-10 ;D Myślę jednak, ze oprócz gałki sekretem sukcesu jest domowy bulion (*) - bez niego nie byłoby tak wspaniałego, pełnego smaku i aromatu. Ale kto wie, może na kostce też wyjdzie. Kto bardzo lubi ziemniaki powinien ich dać więcej. Dla mnie proporcje z przepisu są idealne, ale pominęłam wodę. Na 500g kapusty dałam 2-3 łyżeczki soli i ponad 1/2 startej gałki. Odrobina imbiru w proszku też pasuje. (*) http://puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html patrycccja 2013-01-10 11:46:27.891 Kapusta kiszona duszona z fasolą (wegańska) Dobre, ale nie jakieś genialne. Po prostu dobre. Chociaż z pieczonymi ziemniakami smakowało super - takie połączenie zawsze się sprawdza :) Generalnie samo w sobie zwyczajne, ale świetne jako dodatek do obiadu. patrycccja 2013-01-03 16:10:04.908 Debeściarski sos (dip) majonezowo-musztardowy (lakto-ovo-wege) Całkiem dobre, ale pod warunkiem, że zamiast 2 łyżeczek damy co najmniej 2 łyżki majonezu - inaczej papryka nieznośnie dominuje całość, a i musztarda jest trochę zbyt wyraźna. Na szczęście przy takich ilościach bardzo łatwo jest żonglować proporcjami :) Robiłam na bazie majonezu wegańskiego zastępując nim również jogurt. http://puszka.pl/przepis/2891-majonez_z_makaronu_sos_czosnkowy_wg_andy_ego.html (pomijam czosnek) patrycccja 2013-01-02 11:13:23.322 Pasta fasolowo-orzechowa (wegańska) Dobre, nawet bardzo, chociaż to trochę nie moje smaki jeśli chodzi o przyprawy. Orzechy jednak skutecznie mnie skusiły :D Moje proporcje: 1 szkl. ugotowanej fasolki, garść słonecznika, prawie szkl. orzechów, trochę oliwy i co najmniej 1/2 szkl. wody + łyżeczka majeranku + duża szczypta kminku, reszta na oko ;) Plus trochę mielonego chilli - dla podkręcenia smaku, nie ostrości. Generalnie jednak http://puszka.pl/przepis/3045-orzechowa_pasta_z_tofu.html wygrywa w przedbiegach :) patrycccja 2013-01-02 11:00:43.318 Hummus (wegańska) Ogromnie się cieszę :D Fantastycznie, że tylu osobom smakuje :) patrycccja 2012-12-30 14:54:15.749 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |