7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaMazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Nie pokruszy, a jeśli nawet to minimalnie. Ja składałam po 2 tartaletki nadzieniem do siebie i wkładałam do papierowych torebek śniadaniowych - goście zabierali ze sobą takie "pakieciki" i było ok :) patrycccja 2012-04-05 15:45:29.185 Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) U nas "schodziło" 3 dni mimo że znajomi trochę dostali - wystarczy kawałek i na długo już ci się nie chce jeść ;) Ciasto było przykryte, więc nie obeschło i było ok. Było równie dobre pierwszego i ostatniego dnia. patrycccja 2012-04-04 19:20:21.856 Farsz lub sos: pieczarki w śmietanie słonecznikowej (wegańska) Wow, to działa! Miałam opory, czy smaki będą pasować, ale komentarze takie pozytywne... więc spróbowałam i wyszło super :) Słonecznik zmieliłam w młynku do kawy i wraz z dodawaniem wody faktycznie zaczął przypominać śmietanę. I nie miał proszkowej faktury, czego się obawiałam :) patrycccja 2012-04-02 18:56:55.109 Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) O ja! to jest pomysł!!!! Bomba! :D Inna opcja to zrobienie 1 warstwy. Najlepiej podpiec spód, wyłożyć powidła, na to daktyle + ozdobniki i dopiec całość. Taka uproszczona wersja nie może nie wyjść - tak jak wspomniane tartaletki :) patrycccja 2012-04-01 17:40:44.7 Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Mazurek nie wyszedł nam idealny, ale na pewno bardzo smaczny :) Aromat pomarańczy przebijający przez daktyle jest super (przy czym my dodaliśmy tylko otartą skórkę i obrane pomarańcze - ta biała część jest gorzka i bałam się, że popsuje smak). Powidła też świetnie tu pasują - ciasto dzięki nim zdecydowanie zyskuje. U nas na górze wylądowała dodatkowa warstwa daktyli i dużo płatków migdałowych (mogą być też migdały utłuczone np. w moździerzu) - mniam! Mogą być też orzechy. Jeszcze czekolada idealnie by się komponowała :) Co do samego ciasta: możliwe że coś pomieszaliśmy z ilością mąki, ale mieliśmy problem z wałkowaniem - kruszyło się. O ile pierwszą warstwę można wylepić ręcznie, to z kolejnymi już się tak nie da. Pomogło wałkowanie między 2 kawałkami folii. Całość musiałam też sporo dłużej piec, inaczej środkowe warstwy ciasta były niedopieczone. Oprócz mazurka zrobiliśmy też z tych samych składników tartaletki - i one były najpyszniejsze! Ciasto na spodzie było faktycznie kruche :) patrycccja 2012-04-01 13:59:13.049 "Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska) Komentarz z fejsa :D "Ugotowalam dzisiaj i melduje ze jest naprawde pyszna! Moi goscie potwierdzaja :) Bardzo latwa i szybka zupka, polecam :)" patrycccja 2012-03-31 14:50:00.401 Syrop z cebuli na kaszel (wegańska) Ten syrop musi stać DOBRYCH KILKA godzin - z 6 albo i więcej, najlepiej przez całą noc. Inaczej czuć go surową cebulą. Jakiś czas temu, kiedy był okres przeziębień, zrobiłam ten syrop Wojtkowi. Bardzo stanowczo odmówił picia go ;) Mi smakował - chyba głównie z sentymentu... sama się dziwię ;) Jest potwornie słodki i ma taki mdły, cebulowy smak. O gustach się nie dyskutuje! ;D patrycccja 2012-03-29 17:08:22.031 Kotleciki ziemniaczano-brukselkowe (wegańska) Też nie lubię brukselki i też bym te kotleciki kiedyś zaryzykowała :) Poszłabym w przyprawy stosowane w mieszankach do ziemniaków. Przede wszystkim gałka muszkatołowa - koniecznie! Do tego trochę pieprzu ziołowego i odrobinka imbiru. Albo zieleniny - natki pietruszki i koperku. Albo czosnku. Do ziemniaków genialnie też pasują nasiona kopru włoskiego (http://puszka.pl/przepis/6405-ziemniaki_smazone_pieczone_z_nasionami_kopru_wloskiego.html), ale raczej mają zbyt delikatny smak, żeby tu zaistnieć. patrycccja 2012-03-29 11:38:57.277 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Niby ułatwienie, ale mnie zaskoczyło, że wyszło dobre. Raz próbowałam z samej białej mąki i wyszła niefajna konsystencja - bez zakalca czy surowizny, ale jakieś takie jakby maziste. patrycccja 2012-03-25 10:08:57.754 Kanapki z tofu / tofu-fetą i koncentratem (wegańska) Ostatnio, jako że sezon nie-pomidorowy, wcinam czasem na śniadanie takie kanapki. Chciałam wrzucić przepis, a tu proszę - już daaawno to zrobiłam :) patrycccja 2012-03-24 18:33:49.975 Makaron z warzywami i bułką tartą (wegańska) Triszka, a wystarczyło przeczytać komentarz :) "Myślę, że makaron trzeba wymieszać z resztą póki świeżo ugotowany. Później dość szybko obcieknie, podeschnie, i całość będzie sucha." - o! :) patrycccja 2012-03-20 21:09:03.037 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Iwo-na, to daj linka do jakiegoś innego chleba, który byś polecała. Przyznam, że sama też tylko ten przepis próbowałam. Później asystowałam jeszcze przy chlebach na zakwasie, ale sama nie robiłam :) patrycccja 2012-03-20 11:41:55.992 Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) Brawa za odwagę! Pierwszy raz faktycznie jest stresujący - sama pamiętam, jak mnie siostra musiała pacyfikować, żebym nie mieszała ryżu :) Nagroda za to jest ogromna - nigdy więcej stania, pilnowania i mieszania bez potrzeby! :D patrycccja 2012-03-20 11:27:47.351 Surówka z kiełków soczewicy z czosnkiem (wegańska & RAW) Teraz już wiem, czemu kiedyś sałatka wyszła mi tak mocno czosnkowa. Im drobniej się go sieka, uciera, rozciera, tym intensywniejszy jego smak. A ja go wtedy przerobiłam właściwie na pastę, bo chciałam uniknąć wyczuwalnych, ostrych kawałków, haha ;) Dobrym patentem jest też starcie czosnku na tarce o drobnych oczkach. patrycccja 2012-03-07 11:41:52.972 Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA! (wegańska) O właśnie, prażone pestki! Ostatnio z braku świeżych warzyw miewam problem, co dodać do sałaty z tym dressingiem. Dzięki :) patrycccja 2012-03-05 14:59:13.765 Ryż na sypko z mikrofali (wegańska) Nie, rodzaj ryżu nie ma znaczenia, co najwyżej stopień jego oczyszczenia. Generalnie każdy rodzaj ryżu można ugotować tą metodą - kiedyś zrobiłam tak nawet trochę ryżu do sushi ;D Kluczowe jest natomiast, by ustawić mikrofalę na właściwą moc, a także by do ilości ryżu dobrać odpowiedni czas. Inaczej niż w gotowaniu tradycyjnym podwójna ilość ryżu potrzebuje podwójnego czasu. Może to dla ciebie oczywiste a może nie - w razie czego wolę o tym wspomnieć :) Jedna zasada jest taka sama co przy gotowaniu tradycyjnym -ryż nieoczyszczony powinno się gotować dłużej niż oczyszczony. Nawet 2 razy dłużej. patrycccja 2012-03-03 20:34:10.457 Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska) Och oczywiście, tylko nie wylewaj!!! Ta woda prawie nie zawiera tłuszczu, ale ma aromat :) Możesz ją dodać do zupy z soczewicy (np. http://puszka.pl/przepis/3992-zupa_curry_z_czerwonej_soczewicy_pomidorow_i_mleka_kokosowego.html), użyć gotując śniadaniowe płatki lub kaszkę albo do jakichś kokosowych wypieków zamiast wody. patrycccja 2012-02-13 22:55:02.432 Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska) Tak jak podane - "Składniki: forma ok. 30x24 cm". PaniKasia - ja bym spróbowała. Widziałam już parę udanych eksperymentów z zamiennym stosowaniem manny, jaglanki i kaszki kukurydzianej, dlatego bym zaryzykowała. Ale sama robiłam tylko z manny. patrycccja 2012-02-12 20:05:53.706 Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska) Kluczowa okazała się rada, którą dostałam na fejsie. Żeby kwas chciał być kwaśny, faktycznie trzeba trochę więcej chleba dać niż tylko kromeczkę ("Kuchnia Polska" mówi o 150 g chleba na 1 kg buraków). Koniec końców barszcz mi ostatnio spleśniał (to wina buraków chyba), ale jak próbowałam po 3 dniach, to już zaczynał być kwaskowy :) Następnym razem musi się udać! :D patrycccja 2012-02-09 13:28:33.03 Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska) Haha, wszystko jedno na czym gotujesz :D Byle nie podgrzewać zupy za bardzo - najlepiej tak na granicy gotowania. patrycccja 2012-02-09 13:05:38.898 Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek) (wegańska) Kurka, jak ciężko jest wymyślić coś, czego jeszcze nikt inny wcześniej nie wymyślił ;) Iwo-na, może dodać przepis na ten beszamel normalnie, a nie w komentarzach? Więcej osób wtedy skorzysta :) patrycccja 2012-02-09 13:03:47.923 Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska) Z tym, że płatki drożdżowe są drogie, to się nie zgodzę. 10-15 zł za 150-200g płatków, które de facto są przyprawą i starczają na dłuuuuugo, to na prawdę nie problem. Z ciekawości zerknęłam i nawet tak pospolita przyprawa jak pieprz ziołowy, i to tańszej firmy, kosztuje prawie 70zł/kg więc porównywalnie ;) Kupujcie płatki drożdżowe bo są pycha i zdrowe! :) A w tym przepisie to przede wszystkim one nadają smak, więc tym bardziej polecam :D patrycccja 2012-02-08 14:14:51.774 Majonez dziadziusia (wegańska) Nie, nikt sobie jaj nie robi. Musztarda, tak jak żółtko jajka, jest naturalnym emulgatorem. Znaczy się pozwala na otrzymanie emulsji z dwóch składników, które normalnie się mieszać nie chcą (tłuszcz i woda, tłuszcz i ocet). Sama nie robiłam, bo nie przepadam za majonezem - zwyczajnie się od niego odzwyczaiłam - ale kiedyś chyba zrobię chociażby po to, żeby dodać na Puszkę zdjęcie ;) patrycccja 2012-02-07 16:31:09.498 Kasza z pesto i żółtym serem (lakto-wege) Masz mnie! Tak to jest jak weganka wypowiada się o serach ;) Tak czy siak można zrobić, a czasem też kupić pesto wegańskie. Polecam szczególnie firmy LaSelva - chyba najłatwiej kupić (np. w Bomi czy sklepach ze zdrową zywnością). patrycccja 2012-02-07 16:26:24.518 Kasza z pesto i żółtym serem (lakto-wege) Pesto nie wege??? Zazwyczaj nie jest wegańskie (zawiera ser), ale wegetariańskie jest z całą pewnością :) patrycccja 2012-02-07 10:50:21.15 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |