7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    


Afroamerykanki (lakto-ovo-wege)
Rodzynki po namoczeniu obtacza się w mące i dopiero dodaje do ciasta. Może zadziała też z wiśniami :)
patrycccja 2012-02-07 10:21:42.676

Chińskie ciasteczka z wróżbą (ovo-wege)
Cześć kuchareczka - dzięki za info i że chciało ci się za tym pogrzebać! Dodałam do przepisu źródło, ale do bookmeacookie, bo jest więcej zdjęć ciasteczek :D a poza tym ten blog jest bardziej aktualny, więc lepiej promować ten właśnie :)
patrycccja 2012-02-03 13:18:58.087

Makaron z warzywami i bułką tartą (wegańska)
Tez mi raz tak wyszło. Myślę, że makaron trzeba wymieszać z resztą póki świeżo ugotowany. Później dość szybko obcieknie, podeschnie, i całość będzie sucha. Oliwa tylko troszkę pomoże :)
patrycccja 2012-02-03 12:54:33.12

Curry z dyni z czerwoną soczewicą (wegańska)
Pyyyycha! Absolutnie genialne połączenie smaków! :) Dynia i soczewica świetnie nadają się, by eksperymentować z przyprawami - np. 5 smaków albo jakimś połączeniem mleka kokosowego, imbiru, chili i innych, żeby zrobić coś a'la kuchnia tajska.
Do tego danie szybkie i bardzo łatwe do zrobienia - super :) Tym razem pominęłam sok pomarańczowy, a zamiast pasty curry dałam curry w proszku. Dodatkowo na początku przesmażyłam pora - dla smaku. Polecam :)
patrycccja 2012-01-29 20:13:53.749

Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
Nie pamiętam, czym mieszałam. Mikser pewnie nie zaszkodzi :) Tak czy siak ciasto nie powinno być kruszonką! Powinno być gęste, ale zwięzłe. Problem polega chyba na tym, że w przepisie jedynym płynem jest olej. Zero wody. Jak poczytasz komentarze, to zobaczysz, że ludzie zazwyczaj jednak dodają wody. Ja też mocno zmieniłam proporcje (zob.komentarz z 2009-09-21): tylko 1/2 szkl. cukru i 1/4 szkl. oleju + 1/2 szkl. wody. Jeśli jabłka nie są soczyste, to przyda się więcej wody. Powodzenia :)
patrycccja 2012-01-29 15:29:39.105

Duszone ziemniaki curry (same lub z warzywami) (wegańska)
Wrzuć je na chłodny lub lekko rozgrzany olej i nie ustawiaj grzania na maxa. Mieszaj i pilnuj :) Lepiej niech to trwa dłużej, ale będzie zrobione prawidłowo.
patrycccja 2012-01-23 19:57:13.695

Greckie danie z karczochami, bobem i groszkiem (wegańska)
Poprawiłam. Ale czy w praktyce to nie jest wszystko jedno?
patrycccja 2012-01-22 20:48:37.033

Orzechowa pasta z tofu (wegańska)
:D Ogromnie się cieszę :) Przyznam, że nie pamiętam już, kiedy ostatnio jadłam ją w połączeniu z ogórkiem kiszonym. Coraz częściej jednak słyszę o takich połączeniach, również z masłem orzechowym, więc coś jest na rzeczy :)
patrycccja 2012-01-21 00:40:59.542

Ciasto marchewkowe (wegańska)
Ono... świeci! ;)
patrycccja 2012-01-21 00:31:11.0

Chorwackie ziemniaczki (z pomidorami i czosnkiem) (wegańska)
Oooooo, racja! Też doskonały dodatek do pomidorów. Odrobina fajnie podkręca smak, a całość nie jest ostra.
patrycccja 2012-01-18 21:25:56.508

Najprościejsza pasta w świecie - ze strączkowców i manny (wegańska)
Ja bym proponowała posiekać ją w paseczki i dodać pod koniec (kilka min. przed końcem) gotowania fasolki mung. Dodanie jej do już ugotowanej fasolki chyba byłoby dziwne - nie wiem. Tak czy siak trawa cytrynowa powinna być świeża, zielona i giętka, a nie zasuszona (a czasem i taka jest sprzedawana jako świeża...).
patrycccja 2012-01-09 17:03:24.98

Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Zrobiłam swoje pierwsze tahini! Wyszło pierwsza klasa :) Z torebki 280g otrzymałam słoiczek 300 ml. Ciekawe jak będzie się przechowywało.
Nie miałam problemu z gorzkim smakiem. Najlepszy dowód - z dodatkiem słodu wyszedł pyszny deser o smaku chałwy :D
Użyłam sezamu obłuszczanego (czyli takiego, jaki najczęściej jest w sklepach), sprawdziłam że na surowo smak miał ok, prażyłam na małym gazie na złotybrązowy kolor. W maszynce do mielenia kawy przy odpowiednio dużej ilości sezamu i dłuższym mieleniu samoistnie wydziela się olej i nie potrzeba żadnych dodatków, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
patrycccja 2012-01-08 20:44:27.25

Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska)
Zdecydowanie buraki mają znaczenie. Trafiają się niesmaczne, takie, które są wyraźnie gorzkawe, i wtedy trudno cokolwiek z tym zrobić. Niektórzy mówią, że to zależy od gatunku, ale kto by uprawiał gorzkie buraki??? Wydaje mi się, że po prostu stare buraki robią się gorzkie. Albo źle przechowywane może.
patrycccja 2012-01-06 20:28:17.467

Truskawkowe kostki z agaru (wegańska)
;DDDDDDDD Vegan monkey, uśmiałam się setnie ;)
patrycccja 2012-01-06 19:00:05.581

Nudle z kotletami sojowymi i warzywami - prawie jak chińszczyzna (wegańska)
Przyprawa chińska czyli 5 smaków czy jaka?
patrycccja 2012-01-06 18:22:45.698

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
"By szybciej przygotować bulion [...], wystarczy dokładnie posiekać [...] warzywa, zrumienić je, a następnie zalać wodą i ugotować." - ha, naukowe potwierdzenie patentu wymyślonego przez moją mamę :D Fragment pochodzi z opisu "Modernist Cuisine" Nathana Myhrvold. To jakaś obłędna, naukowo-kulinarna cegła - "waży 21 kilogramów, liczy 2438 stron, a nad jej stworzeniem pracował przez cztery lata kilkudziesięcioosobowy zespół kucharzy, fotografów i naukowców". Woooow! Ale za to cena... ;) (http://next.gazeta.pl/next/1,114699,10488861,Kuchnia__szkielko_i_oko.html) Póki co zadowolę się "Gotowaniem dla geeków" :D
patrycccja 2012-01-02 15:13:39.368

Razowe muffinki orkiszowe w białą czekoladą, migdałami i cynamonem (lakto-wege)
Różane foremki silikonowe można kupić nie tylko w Duce - wrzuć w google np. "różyczki foremki silikonowe" i znajdziesz kilka propozycji, m.in. firmy Silikomart. Są też słoneczniki, dalie itd. itp. :)
patrycccja 2012-01-02 12:05:34.138

Sałatka z pomidorów z fetą i oliwkami (wegańska)
"tofu-feta lub zwykły ser feta" - masz wegańską alternatywę, prawda? No.
patrycccja 2011-12-30 21:13:44.408

Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska)
Haha, nigdy nie próbowałam oryginału, więc nie mam porównania. Tym bardziej się cieszę z takiej oceny :D
patrycccja 2011-12-30 20:40:41.475

Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska)
To samo pytanie zadałam na Facebooku i dostałam dokładnie odwrotne wskazówki niż od Krecika - czyli zalewać letnią wodą i zero soli ;) Ostatnio, sugerując się innymi przepisami i doświadczeniem z ogórkami kiszonymi, zalałam buraki bardzo ciepłą wodą. Tym razem więc zrobię z letnią. Co do soli to ostatnio dałam odrobinę, więc teraz nastawię 2 zakwasy - jeden bez soli, a drugi z jakąś znaczniejszą jej ilością.
Keppas - zgadzam się z twoja babcią! Wody zawsze daje tylko tyle, coby zdołała przykryć buraki :) Sprzedałam ten patent w przepisie na mój ulubiony barszczyk - http://puszka.pl/przepis/5460-najpyszniejszy_barszcz_czerwony_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html :)
patrycccja 2011-12-28 10:47:07.811

Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska)
Robiłam 2 próby i potrzebuję pomocy. Większość ludzi ma problemy z pleśnią - ja wcale (udało mi się upolować chleb na zakwasie, bez drożdży i wrzuciłam go na dno + codziennie zdejmowałam wierzchnia warstwę buraków na wszelki wypadek).
Więc jaki ja mam problem: mój zakwas nie jest nawet kwaskowaty, a co dopiero kwaśny! Za pierwszym razem stał w temp. pokojowej, ale chyba jednak za niskiej. Drugim razem stał pod kaloryferem - wyczytałam gdzieś, że najlepsza jest temp. 18-20 st.C. Bardziej się spienił niż ten pierwszy, a płyn wyraźnie zgęstniał, zrobił się taki lekki glutek - tak jak gdzieś czytałam, że powinien (choć wcale mi się to nie podoba, bo apetyczne nie jest....). Wszystko niby zgodnie z planem, ale zakwas nadal nie był ani trochę kwaskowaty! Czemu?!?!?
Na pewno nie chodzi o zbyt krótki czas - część barszczu zostawiłam na dłużej i tylko tracił aromat i kolor, ale wcale nie kwaśniał... Kto ma pomysł? Help! ;)
patrycccja 2011-12-27 19:07:56.25

Cytrynowo-makowe muffinki (wegańska)
Muffinki z makiem są super :) Dałam mniej niż pół szkl. cukru - są mało słodkie, nawet jak dla mnie, ale o dziwo mojemu Wojtkowi smakują i nie nazwał ich chlebem ;) Następnym razem ciut zmniejszę ilość soli i ją wcześniej rozetrę na drobno (używam kamiennej i teraz czasem czuję nierozpuszczony kryształek ;). Muffiny będę piekła w 180 stopniach albo 5 min. krócej. Koniec uwag, idę zajadać :)
patrycccja 2011-12-24 19:51:10.333

Racuchy amarantusowe z ziołami i cebulą (wegańska)
Jasne - na tym polega przecież robienie mąki :) Jednak z tego co wiem nasiona amarantusa są chyba trudne do zmielenia... Choć sama nie próbowałam.
patrycccja 2011-12-24 17:01:28.417

Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej (wegańska)
Suchego ryżu - tak samo jak suchego grochu i suchej kaszy :)
patrycccja 2011-12-21 19:14:04.924

Czekoladowy tort z brzoskwiniami (lakto-ovo-wege)
Serio? To powiedz gdzie w Polsce dostać galaretkę bez żelatyny, a najlepiej jeszcze jakiej firmy. Masa osób na pewno będzie ci wdzięczna :)
patrycccja 2011-12-18 22:28:58.166

   18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas