7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaKozi ser ze szpinakiem ukryty w pomidorze (lakto-wege) Nie wiem jak smakuje kozi ser, ale moim zdaniem spokojnie, o ile całość dobrze doprawisz - szpinak świetnie się łączy z tofu, zwł. w towarzystwie suszonych pomidorów :) http://puszka.pl/przepis/5140-farsz-szpinak_tofu_i_pomidory_suszone.html Możesz też dodać tofu smakowe zamiast zwykłego. patrycccja 2011-09-18 21:09:01.432 Claudio (alternatywa pesto, z rukolą) (wegańska) Niektórzy mogą inaczej odczuwać smaki (np. dla mojego Wojtka również rzodkiewki są gorzkie), ale dla większości osób rukola JEST gorzka i już :) A dobry, niezjełczały tłuszcz to insza inszość. patrycccja 2011-09-16 16:52:30.636 Ogórki kiszone (na pewno sie udadzą) (wegańska) Postanowiłam sprawdzić jak kwestia soli ma się do przepisu mojej mamy, który stosuje od wielu lat, a ja od dwóch: http://puszka.pl/przepis/4615-ogorki_kwaszone_kiszone_w_sloikach_na_zime_.html . Na litr wody dodajemy ok. 60-70 g soli. Idealnie płaska łyżka soli to ok. 10 g, średnio pełna to 30g. Czyli jeśli weźmiemy leciutko wypukłą (20g), to proporcje z przepisu Carinki się zgadzają. Wnioski są dwa: im precyzyjniejszy przepis, tym lepszy, a ogórki każdy robi jak lubi i nie ma jednego jedynie właściwego przepisu :) patrycccja 2011-09-14 22:26:54.368 Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska) O rety, oczywiście że nie jest pochodną mleka ;) Wystarczyło wrzucić hasło "tempeh" do jakiejkolwiek przeglądarki... W cytowanej wypowiedzi chodziło o co innego i po prostu została źle sformułowana - w tym zdaniu nie powinno być po prostu "innych", reszta się zgadza. patrycccja 2011-09-14 21:55:31.354 Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska) Po 1: możesz dodać mniej chili. Nawet duuużo mniej niż przewiduje przepis. Po 2: kup chili świeże lub ew. w płatkach, żebyś mogła odrzucić pestki - to one w głównej mierze odpowiadają za ostrość papryczki. Miąższ jest mniej ostry, a aromatyczny. Dla mnie dwie najpyszniejsze rzeczy z chili to makaron z bakłażanami i pomidorami (http://puszka.pl/przepis/5879-makaron_z_baklazanem_pomidorami_i_natka.html) oraz makaron ze szparagami (http://puszka.pl/przepis/5681-makaron_ze_szparagami_czosnkiem_i_chili.html). To dzięki tym daniom nauczyłam się, że chili jest również dla mnie, choć tak jak ty nie lubię ostrych potraw. patrycccja 2011-09-13 22:58:40.437 Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle (wegańska) Jasne że admin mógłby poprawić :) Czy z tą chińską rzepą chodzi o białą rzodkiew czyli daikon? Czy o tą okrągłą, białą z fioletową górą? Bo do kompletu znalazłam jeszcze takiego dziwaka, który wygląda jak młody ziemniak: http://blog.wojnanasmaki.pl/1669,slownik-kulinarny-pochrzyn-jicama-jams-ignam-meksykanski-slodki-ziemniak-ahipa-saa-got-chinski-ziemniak-chinska-rzepa/ ;) patrycccja 2011-09-12 21:11:23.34 Naleśniki z kremem czekoladowym/ karobowym i malinami (nadzienie) (wegańska) Krem karobowy to zamiennik kremu czekoladowego tak jak karob jest zamiennikiem kakao. Do dostania w niektórych sklepach ze zdrową żywnością (chociaż nie wiem co w tym zdrowego, skoro to głównie tłuszcz i cukier - tak samo zresztą jak w przypadku kremów czekoladowych ;). Sam karob nie każdy polubi, bo ma specyficzny delikatny posmak i zapach, który w kakao nie występuje. Mnie też nie zachwyca, ale kiedyś kupiłam na spróbowanie krem karobowo-orzechowy i w smaku był całkiem w porządku. patrycccja 2011-09-10 23:56:00.058 Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska) Tak jest, suchych. Zdecydowanie :) patrycccja 2011-09-10 23:36:28.844 Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska) Nie, wcale nie dużo. Tyle, żeby dało się go rozsmarować po całym dnie patelni. Na pewno nie chodzi o smażenie w głębokim tłuszczu, bo cała potrawa by nim później ociekała. patrycccja 2011-09-06 17:49:51.104 Duszone ziemniaki curry (same lub z warzywami) (wegańska) Podsmażanie przypraw na oleju wydobywa ich aromat (substancje aromatyczne są rozpuszczalne w tłuszczach). Podsmażanie ziemniaków pokrojonych w kostkę to przede wszystkim wstępna obróbka termiczna - bez tego dłużej trzeba by później je dusić. No i podsmażone mają jednak trochę inny smak niż po prostu uduszone/ugotowane. Mimo wszystko bez oleju na pewno też można zrobić - będą inaczej smakować, co nie znaczy że gorzej. Kwestia gustu :) patrycccja 2011-09-06 17:43:02.016 Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska) Ja bym obstawiała, że tydzień wytrzyma. Przed którymiś świętami zrobiłam go więcej i stał jakoś tyle właśnie. patrycccja 2011-09-06 17:04:38.372 Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska) Cytuję - "Składniki: na blachę 25x40 cm (dla 4 osób)" :) patrycccja 2011-09-05 17:03:24.764 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Jak nałożysz bardzo gorący, oczywiście do wyparzonych słoików, i natychmiast zakręcisz, to 2 lata spokojnie. Tak samo jak pomidorowy przecier - jest bardzo trwały i nie wymaga pasteryzowania. Należy jednak wziąć pod uwagę, że z czasem zanika aromat czosnku, więc nie warto robić więcej adżiki niż na rok. patrycccja 2011-09-04 23:35:47.188 Pyszny sorbet malinowy (wegańska & RAW) Tak jak napisałam pod koniec przepisu: "Dzięki miksowaniu sorbet nabiera rewelacyjnej, kremowej konsystencji" :) patrycccja 2011-08-19 22:51:25.167 Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi (wegańska) Dopisałam do przepisu, że mają być błyskawiczne. patrycccja 2011-08-19 14:27:45.157 Śnieżki - orzechowo-kakaowe kulki z płatków owsianych (lakto-wege) Ukręcić = wymieszać. W moim odczuciu dotyczy to raczej rzeczy gęstszych, np. ukręcić krem albo masło z cukrem. Kiedyś nie było mikserów, tylko ręcznie mieszało się w misce. Np. takim czymś jak tłuczek, tylko okrągłym. A że miska okrągła, to pewnie stąd "ukręcić" ;) patrycccja 2011-08-18 16:20:20.096 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) Tak jest, zwykłej białej pszennej :) Jeśli chcesz próbować wersję zdrowszą, to koniecznie użyj drobno mielonej mąki (większość polskich razowych to mąka zmieszana z otrębami). A najlepiej zacznij nie od całkiem razowej, tylko jakiejś pośredniej - np. sitkowej (pośrednia między białą i graham). Pamiętaj, mąki maja podany typ - im wyższy "numerek" tym bardziej razowa mąka: http://puszka.pl/txt/maka.jsp patrycccja 2011-08-18 16:14:16.973 Racuchy z mąki orkiszowej i brązowego cukru (wegańska) Muszę cię rozczarować - nie zrobiłam go. To kupny deserek - waniliowy Alpro albo któryś z deserków Ala :) patrycccja 2011-08-18 16:03:36.442 Ryż na sypko z piekarnika (wegańska) Kurcze, ale ja wczoraj musiałam być zakręcona, że połączyłam twoje nowe zdjęcie z nieco starszawym "obcym" komentarzem ;D Co nie zmienia faktu, że się nieźle postarałaś! Pięknie, i ta rzodkiewka - kolorystycznie bardzo się przysłużyła :) patrycccja 2011-08-18 16:00:17.302 Tortille pszenne z warzywami i pastą z czerwonej fasoli (wegańska) Albo http://puszka.pl/przepis/5044-tortilla_elastyczna_do_zawijania_farszu_.html :) Komplet gwiazdek - chyba nie jest zły ;) patrycccja 2011-08-17 16:47:40.313 Ryż na sypko z piekarnika (wegańska) Kasiarka, mieszkasz w akademiku i robisz takie piękne rzeczy? Jestem pod wrażeniem :) Naprawdę przyciąga wzrok :) patrycccja 2011-08-17 16:44:40.198 Placki z cukinii i marchewki (lakto-ovo-wege) Ja bym użyła mąki sojowej, kukurydzianej lub z ciecierzycy (http://puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp). patrycccja 2011-08-15 11:44:28.292 Ogórki w zalewie curry (wegańska) No nie, co roku robisz, a tu żadnego komentarza, żadnej oceny... niczego, czym można by się podeprzeć przy wyborze przepisów... no no. ;) To teraz już zupełnie się nie mogę doczekać. A one takie ładnie żółciutkie tam stoją... :) patrycccja 2011-08-15 11:41:49.563 Ogórki w zalewie curry (wegańska) Też podchodziłam do tego przepisu sceptycznie, ale postanowiłam spróbować w nadziei że również mnie miło zaskoczy ;) Testerki zrobiłam z 1,5 kg ogórków - na tą ilość idealnie starczyło zalewy z podanych proporcji. Wyszły 2 słoiczki po 375 ml i 2 po 540 ml. Jak teraz na nie patrzę, to się doczekać nie mogę, żeby spróbować ;) patrycccja 2011-08-15 09:51:06.065 Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska) Kup zwykły budyń. Np. Delecta (skład: skrobia kukurydziana, skrobia budyniowa, skrobia ziemniaczana, aromat, barwniki: żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa) lub Winiary (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki - żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa). Oba barwniki mogą być spożywane przez wegan (sprawdziłam na food-info.net). patrycccja 2011-08-14 19:33:20.373 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |