7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31    


Kozi ser ze szpinakiem ukryty w pomidorze (lakto-wege)
Nie wiem jak smakuje kozi ser, ale moim zdaniem spokojnie, o ile całość dobrze doprawisz - szpinak świetnie się łączy z tofu, zwł. w towarzystwie suszonych pomidorów :) http://puszka.pl/przepis/5140-farsz-szpinak_tofu_i_pomidory_suszone.html Możesz też dodać tofu smakowe zamiast zwykłego.
patrycccja 2011-09-18 21:09:01.432

Claudio (alternatywa pesto, z rukolą) (wegańska)
Niektórzy mogą inaczej odczuwać smaki (np. dla mojego Wojtka również rzodkiewki są gorzkie), ale dla większości osób rukola JEST gorzka i już :) A dobry, niezjełczały tłuszcz to insza inszość.
patrycccja 2011-09-16 16:52:30.636

Ogórki kiszone (na pewno sie udadzą) (wegańska)
Postanowiłam sprawdzić jak kwestia soli ma się do przepisu mojej mamy, który stosuje od wielu lat, a ja od dwóch: http://puszka.pl/przepis/4615-ogorki_kwaszone_kiszone_w_sloikach_na_zime_.html . Na litr wody dodajemy ok. 60-70 g soli. Idealnie płaska łyżka soli to ok. 10 g, średnio pełna to 30g. Czyli jeśli weźmiemy leciutko wypukłą (20g), to proporcje z przepisu Carinki się zgadzają. Wnioski są dwa: im precyzyjniejszy przepis, tym lepszy, a ogórki każdy robi jak lubi i nie ma jednego jedynie właściwego przepisu :)
patrycccja 2011-09-14 22:26:54.368

Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska)
O rety, oczywiście że nie jest pochodną mleka ;) Wystarczyło wrzucić hasło "tempeh" do jakiejkolwiek przeglądarki... W cytowanej wypowiedzi chodziło o co innego i po prostu została źle sformułowana - w tym zdaniu nie powinno być po prostu "innych", reszta się zgadza.
patrycccja 2011-09-14 21:55:31.354

Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska)
Po 1: możesz dodać mniej chili. Nawet duuużo mniej niż przewiduje przepis. Po 2: kup chili świeże lub ew. w płatkach, żebyś mogła odrzucić pestki - to one w głównej mierze odpowiadają za ostrość papryczki. Miąższ jest mniej ostry, a aromatyczny. Dla mnie dwie najpyszniejsze rzeczy z chili to makaron z bakłażanami i pomidorami (http://puszka.pl/przepis/5879-makaron_z_baklazanem_pomidorami_i_natka.html) oraz makaron ze szparagami (http://puszka.pl/przepis/5681-makaron_ze_szparagami_czosnkiem_i_chili.html). To dzięki tym daniom nauczyłam się, że chili jest również dla mnie, choć tak jak ty nie lubię ostrych potraw.
patrycccja 2011-09-13 22:58:40.437

Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle (wegańska)
Jasne że admin mógłby poprawić :) Czy z tą chińską rzepą chodzi o białą rzodkiew czyli daikon? Czy o tą okrągłą, białą z fioletową górą? Bo do kompletu znalazłam jeszcze takiego dziwaka, który wygląda jak młody ziemniak: http://blog.wojnanasmaki.pl/1669,slownik-kulinarny-pochrzyn-jicama-jams-ignam-meksykanski-slodki-ziemniak-ahipa-saa-got-chinski-ziemniak-chinska-rzepa/ ;)
patrycccja 2011-09-12 21:11:23.34

Naleśniki z kremem czekoladowym/ karobowym i malinami (nadzienie) (wegańska)
Krem karobowy to zamiennik kremu czekoladowego tak jak karob jest zamiennikiem kakao. Do dostania w niektórych sklepach ze zdrową żywnością (chociaż nie wiem co w tym zdrowego, skoro to głównie tłuszcz i cukier - tak samo zresztą jak w przypadku kremów czekoladowych ;).
Sam karob nie każdy polubi, bo ma specyficzny delikatny posmak i zapach, który w kakao nie występuje. Mnie też nie zachwyca, ale kiedyś kupiłam na spróbowanie krem karobowo-orzechowy i w smaku był całkiem w porządku.
patrycccja 2011-09-10 23:56:00.058

Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Tak jest, suchych. Zdecydowanie :)
patrycccja 2011-09-10 23:36:28.844

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Nie, wcale nie dużo. Tyle, żeby dało się go rozsmarować po całym dnie patelni. Na pewno nie chodzi o smażenie w głębokim tłuszczu, bo cała potrawa by nim później ociekała.
patrycccja 2011-09-06 17:49:51.104

Duszone ziemniaki curry (same lub z warzywami) (wegańska)
Podsmażanie przypraw na oleju wydobywa ich aromat (substancje aromatyczne są rozpuszczalne w tłuszczach). Podsmażanie ziemniaków pokrojonych w kostkę to przede wszystkim wstępna obróbka termiczna - bez tego dłużej trzeba by później je dusić. No i podsmażone mają jednak trochę inny smak niż po prostu uduszone/ugotowane. Mimo wszystko bez oleju na pewno też można zrobić - będą inaczej smakować, co nie znaczy że gorzej. Kwestia gustu :)
patrycccja 2011-09-06 17:43:02.016

Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska)
Ja bym obstawiała, że tydzień wytrzyma. Przed którymiś świętami zrobiłam go więcej i stał jakoś tyle właśnie.
patrycccja 2011-09-06 17:04:38.372

Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)
Cytuję - "Składniki: na blachę 25x40 cm (dla 4 osób)" :)
patrycccja 2011-09-05 17:03:24.764

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Jak nałożysz bardzo gorący, oczywiście do wyparzonych słoików, i natychmiast zakręcisz, to 2 lata spokojnie. Tak samo jak pomidorowy przecier - jest bardzo trwały i nie wymaga pasteryzowania. Należy jednak wziąć pod uwagę, że z czasem zanika aromat czosnku, więc nie warto robić więcej adżiki niż na rok.
patrycccja 2011-09-04 23:35:47.188

Pyszny sorbet malinowy (wegańska & RAW)
Tak jak napisałam pod koniec przepisu: "Dzięki miksowaniu sorbet nabiera rewelacyjnej, kremowej konsystencji" :)
patrycccja 2011-08-19 22:51:25.167

Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi (wegańska)
Dopisałam do przepisu, że mają być błyskawiczne.
patrycccja 2011-08-19 14:27:45.157

Śnieżki - orzechowo-kakaowe kulki z płatków owsianych (lakto-wege)
Ukręcić = wymieszać. W moim odczuciu dotyczy to raczej rzeczy gęstszych, np. ukręcić krem albo masło z cukrem. Kiedyś nie było mikserów, tylko ręcznie mieszało się w misce. Np. takim czymś jak tłuczek, tylko okrągłym. A że miska okrągła, to pewnie stąd "ukręcić" ;)
patrycccja 2011-08-18 16:20:20.096

Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
Tak jest, zwykłej białej pszennej :) Jeśli chcesz próbować wersję zdrowszą, to koniecznie użyj drobno mielonej mąki (większość polskich razowych to mąka zmieszana z otrębami). A najlepiej zacznij nie od całkiem razowej, tylko jakiejś pośredniej - np. sitkowej (pośrednia między białą i graham). Pamiętaj, mąki maja podany typ - im wyższy "numerek" tym bardziej razowa mąka: http://puszka.pl/txt/maka.jsp
patrycccja 2011-08-18 16:14:16.973

Racuchy z mąki orkiszowej i brązowego cukru (wegańska)
Muszę cię rozczarować - nie zrobiłam go. To kupny deserek - waniliowy Alpro albo któryś z deserków Ala :)
patrycccja 2011-08-18 16:03:36.442

Ryż na sypko z piekarnika (wegańska)
Kurcze, ale ja wczoraj musiałam być zakręcona, że połączyłam twoje nowe zdjęcie z nieco starszawym "obcym" komentarzem ;D Co nie zmienia faktu, że się nieźle postarałaś! Pięknie, i ta rzodkiewka - kolorystycznie bardzo się przysłużyła :)
patrycccja 2011-08-18 16:00:17.302

Tortille pszenne z warzywami i pastą z czerwonej fasoli (wegańska)
Albo http://puszka.pl/przepis/5044-tortilla_elastyczna_do_zawijania_farszu_.html :) Komplet gwiazdek - chyba nie jest zły ;)
patrycccja 2011-08-17 16:47:40.313

Ryż na sypko z piekarnika (wegańska)
Kasiarka, mieszkasz w akademiku i robisz takie piękne rzeczy? Jestem pod wrażeniem :) Naprawdę przyciąga wzrok :)
patrycccja 2011-08-17 16:44:40.198

Placki z cukinii i marchewki (lakto-ovo-wege)
Ja bym użyła mąki sojowej, kukurydzianej lub z ciecierzycy (http://puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp).
patrycccja 2011-08-15 11:44:28.292

Ogórki w zalewie curry (wegańska)
No nie, co roku robisz, a tu żadnego komentarza, żadnej oceny... niczego, czym można by się podeprzeć przy wyborze przepisów... no no. ;) To teraz już zupełnie się nie mogę doczekać. A one takie ładnie żółciutkie tam stoją... :)
patrycccja 2011-08-15 11:41:49.563

Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Też podchodziłam do tego przepisu sceptycznie, ale postanowiłam spróbować w nadziei że również mnie miło zaskoczy ;) Testerki zrobiłam z 1,5 kg ogórków - na tą ilość idealnie starczyło zalewy z podanych proporcji. Wyszły 2 słoiczki po 375 ml i 2 po 540 ml. Jak teraz na nie patrzę, to się doczekać nie mogę, żeby spróbować ;)
patrycccja 2011-08-15 09:51:06.065

Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)
Kup zwykły budyń. Np. Delecta (skład: skrobia kukurydziana, skrobia budyniowa, skrobia ziemniaczana, aromat, barwniki: żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa) lub Winiary (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki - żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa). Oba barwniki mogą być spożywane przez wegan (sprawdziłam na food-info.net).
patrycccja 2011-08-14 19:33:20.373

   21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas