7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaChleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) No więc nie do 3 tylko do 5 razy sztuka ;) Podziwiam wytrwałość :) Co tym razem zrobiłaś inaczej? Twoje doświadczenia na pewno przydadzą się kolejnym domowym piekarzom :) patrycccja 2011-08-14 19:24:33.127 Tofu własnej produkcji (wegańska) Oczywiście że sucha. Inaczej po co ją moczyć ;) patrycccja 2011-08-13 14:10:11.275 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Nie. Po prostu nie przejmować się, jak przy przekładaniu "zniszczy się" trochę bąbelków i trochę powietrza z ciasta ucieknie. Niektórzy też przekładają ciasto do form przed wyrastaniem. patrycccja 2011-08-12 14:45:50.578 Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska) Przemawia do mnie twoje wytłumaczenie :) Zakładając oczywiście że smażony tempeh był faktycznie smażony... a nie odpowiednio aromatyzowany. Po wyglądzie obstawiam, że smażony nie był, ale może jakiejś obróbce cieplnej był poddany - kto wie. Teraz zamierzam kupić Tempeh Starter, czyli proszek, który dodaje się do soi, żeby zrobić własny tempeh. Myślę, że to będzie idealne rozwiązanie do przygotowywania niedużych ilości jogurtu :) patrycccja 2011-08-09 20:48:45.802 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Pomyłka w ilości składników (w szczególności za dużo płynu), wstawione do piekarnika niewyrośnięte ciasto, niewystarczająco nagrzany piekarnik... przyczyn może być sporo, wszystkich możliwych na pewno nie znam :) Jeśli wszystko z powyższych zrobiłaś ok, to najlepiej poczytaj starsze komentarze - już nie raz były omawiane podobne kwestie, więc może coś cie natchnie. Najlepiej poproś też kogoś, żeby zrobił z tobą ten chleb - nawet nie doświadczony może zwróci uwagę na jakieś detale, które mają znaczenie. Powodzenia :) patrycccja 2011-08-08 17:40:21.849 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Jaka różnica czy rosną dziko czy w ogrodzie? ;) To nie ma najmniejszego znaczenia, o ile nie były pryskane :) patrycccja 2011-08-08 17:35:27.0 Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików) (wegańska) Ja zaufałam temu przepisowi i trzymałam słoiki 5 minut od zagotowania wody. Ogórki prawie natychmiast po zalaniu zakręciłam, wstawiłam słoiki do wrzątku i tylko uzupełniłam kranówką, żeby woda sięgała pod zakrętki. Całość była więc gorąca i woda szybko się zagotowała. Dam znać jak wyszły :) patrycccja 2011-08-07 20:30:00.426 Pasztet z fasoli lub soi z warzywami, pieczarkami i suszonymi grzybami (wegańska) Czy "fasolki tri color" oznacza mieszankę 3 fasolek o różnych kolorach? patrycccja 2011-08-05 17:32:07.002 Kluski leniwe żółte od żółtek (bez mąki) (lakto-ovo-wege) Ok, czyli jednak skrobia z tapioki. Z tego co znalazłam, to skrobia ziemniaczana może być użyta w tej samej ilości. Ale mąka ziemniaczana już nie, bo to nie to samo co skrobia ziemniaczana - choć potocznie niektórzy tak mówią. Zob. też np. http://2wiki.answers.com/Q/Can_you_substitute_tapioca_flour_for_potato_flour_same_measurement# . Jeśli ktoś ma skorzystać z tego przepisu i być zadowolony, to lepiej żeby był on precyzyjny... Ostatecznie potwierdź więc, co powinno zostać użyte - tylko na pewno, a nie chyba ;) patrycccja 2011-08-03 21:06:39.345 Kluski leniwe żółte od żółtek (bez mąki) (lakto-ovo-wege) Skrobia, czyli mąka ziemniaczana, tak? patrycccja 2011-08-01 16:06:26.093 Muffiny (mufinki) z jabłkami (wegańska) Papilotek się niczym nie traktuje :) Generalnie ciasto powinno być wystarczająco tłuste, żeby się odklejało. Może inne rzeczy też na to wpływają, ale aż takiej wiedzy nie posiadam :) Sposobem, który ktoś mi polecił w innym przepisie, jest włożenie muffinek do puszki - następnego dnia papierek odchodzi bez problemu :) patrycccja 2011-07-31 19:03:44.117 Sałata z bobem, oliwkami i papryką (wegańska) Nigdy nie próbowałam bobu mrożonego - ten krok jeszcze przede mną. Tak czy siak sałatka z oliwkami i papryką w bardzo fajny sposób łączy różne smaki i faktury - tak jak lubię :) patrycccja 2011-07-31 17:05:04.737 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) Do wypieków dodaje się kakao naturalne (niesłodzone). :) patrycccja 2011-07-29 15:55:43.929 Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska) Z całą pewnością nie :) Do chałki owszem, ale do chleba nie :) patrycccja 2011-07-28 20:23:59.084 Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska) Hm? Jak kultury bakterii mogą być syntetyczne skoro to żywe organizmy? :) patrycccja 2011-07-26 20:51:12.503 Makaron z sosem jogurtowo-grzybowym z pestkami słonecznika (wegańska) Hej. Gdzie kupujesz naturalny jogurt sojowy? Póki co w Polsce widziałam tylko Provamel - nie muszę chyba wspominać jaka była cena... patrycccja 2011-07-25 16:26:56.164 Domowy makaron fettuccine (wegańska) I na "twardość" wychodzi podobny do makaronów włoskich? Nie wiem, raczej w to wątpię. Myślę, że rozbieżność naszych opinii bierze się z różnych gustów - ja lubię makarony zwarte, al dente. A makaron ze zwykłej mąki, bez jajka, przypomina mi bardziej ciasto na pierogi :) Nota bene pierogi robi się bez jajka właśnie dlatego, żeby ciasto było delikatne. patrycccja 2011-07-24 15:29:30.402 Owsianka na ostro (z curry, czosnkiem i pomidorem) (wegańska) Płatki owsiane na pewno nie potrzebują pół godz. gotowania, więc w przepisie chodzi o owies - tym bardziej, że we wskazówkach autorka mówi o ziarnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby tak samo przygotować płatki owsiane :) patrycccja 2011-07-24 14:13:43.465 Domowy makaron fettuccine (wegańska) Ja od razu się wtrącę: makaron ze zwykłej mąki pszennej dostępnej w Polsce nie uda się bez jajka. Znaczy wyjdzie po prostu za miękki. Jajko utwardza ciasto - to jest jego rola w przepisach na makaron. Wegańska wersja udaje się za to jeśli zmieszamy zwykłą mąkę pszenną z semoliną (mąka z pszenicy durum). My robiliśmy dopiero raz - kiedyś wrzucę przepis. patrycccja 2011-07-23 19:27:14.518 Sok malinowy na zimę (wegańska) "Strzępki pleśni wytwarzają mykotoksyny, będące substancjami rakotwórczymi i mutagennymi. Nie wolno więc zjadać produktów, na których samoistnie pojawiła się pleśń". Rakotwórcze czy nie - kto by chciał jeść spleśniałą żywność? A po 2-3 dniach raczej sporo by spleśniało jeśli nie wszystkie. Ja bym zrobiła jak z dżemem truskawkowym (http://puszka.pl/przepis/6275-dzem_truskawkowy_babciny_bez_zageszczaczy_.html) - wymieszała z częścią cukru, odstawiła na jakiś czas, a później do lodówki na te 2-3 dni. patrycccja 2011-07-21 17:19:54.292 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Jusia, traktuj amarantus jak zwykłą kaszę :) Soli się na początku. Jeśli woda nie odparowała w wystarczającym stopniu, to albo zmniejsz jej ilość albo pod koniec bardziej uchyl przykrywkę. Lub całkiem ją zdejmij :) Na koniec zawsze można wstawić kaszę na duży gaz i ciągle mieszając odparować resztki wody. Przechowywać w lodówce - jak każdą kaszę - można nawet dłużej niż 2 dni, najlepiej pod przykryciem żeby nie obeschła. patrycccja 2011-07-21 17:03:03.331 Soba maki - sushi w nowym wydaniu (wegańska) Wygląda super - musi być pycha :) Dwie uwagi. Z olejem sezamowym lepiej uważać i dodawać stopniowo - ma bardzo silny aromat, zwł. nierafinowany (wtedy wystarczy kilka kropel). Nadzienia, tak jak na zdjęciu, nie można dodawać za dużo, bo kluchy to nie ryż i lepkie nie są - maki muszą być więc wyższe niż szersze bo inaczej się rozsypią ;) Ja bym jeszcze poeksperymentowała i dodała czasem trochę soku ze świeżego imbiru lub oleju imbirowego. patrycccja 2011-07-20 21:45:35.855 Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska) Przepisy przewidują w większości 2-2,5 razy tyle mąki co wody. Nam wyszło dobrze z powyższych proporcji, więc może znaczenie ma też rodzaj użytej mąki/ grubość jej mielenia? Na pewno ważniejsza jest odpowiednia twardość ciasta niż trzymanie się dokładnie przepisu. Mam nadzieję, że roti wyszły dobre? Udało się zrobić tak, żeby się nadmuchały? To najlepsza część przedstawienia ;) patrycccja 2011-07-19 21:53:04.37 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Płukać nie trzeba. Ja wrzucałam na wrzątek, tak jak przywykłam z innymi kaszami - bo ja gotuję metodą bez mieszania (czyli wrzątek + kasza, zamieszać raz i zostawić póki woda się nie wchłonie). Z owocami nie próbowałam, ale amarantus, podobnie jak quinoa, mają neutralny smak, więc nie widzę przeciwwskazań :) patrycccja 2011-07-19 21:35:34.924 Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska) Jeśli termostat w twojej kuchence nie jest kompletnie zepsuty, a ty nie pomyliłaś proporcji, to naprawdę nie wiem ki czort... patrycccja 2011-07-17 13:10:36.928 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |