7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaZiemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym (wegańska) A prawda! :) I zdrowszy niż inne octy bo nie zawiera kwasu octowego tylko jabłkowy :) patrycccja 2011-07-16 13:00:32.653 Gołąbki bez zawijania (wegańska) Zależy jakich kostek (lub bulionu w proszku) użyjesz. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć jarzynki (suszonych warzyw) i soli. Poza tym w tego typu produktach łatwiej uniknąć tłuszczu zwierzęcego niż inozynianu sodu (wzmacniacza smaku produkowanego z mięsa). patrycccja 2011-07-16 12:59:38.629 Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska) Zdecydowanie nie. Temp. piekarnika ewidentnie musiała być za niska. Poza tym muffinki zawsze wstawia się do już nagrzanego piekarnika. Ja piekłam je dokładnie tyle, ile przewiduje przepis, i były ładnie dopieczone (jak na zdjęciu ;) Przy czym jeszcze jedna mi przyszło na myśl... jak sprawdzałeś, że były jeszcze surowe? Drewnianym patyczkiem, przełamując je czy przekrawając nożem? Przekrawanie to zły pomysł - niektóre ciasta przekrawane zaraz po upieczeniu wyglądają w środku jak takie zbite, jak zakalec prawie. Po wystygnięciu już się tak nie robi. patrycccja 2011-07-16 12:54:03.443 Ziemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym (wegańska) Jeszcze jedna uwaga: jeśli użyjemy ciemnego octu, to sos owszem, będzie pyszny, ale będzie wyglądał jak błoto ;) Chociaż po zmieszaniu z sałatką być może nie "pobrudzi" warzyw. Ja jednak dodałam ocet ryżowy - przezroczysty, a do tego delikatniejszy od innych octów, z lekką słodką nutą. patrycccja 2011-07-14 22:58:28.872 Bób - jak gotować, do czego wykorzystać (wegańska) Dość logicznie - przy 100 st.C woda paruje, z czego wynika, że para ma wyższą temperaturę niż woda - tadam! :) Z tym, że nie wszystko tak fajnie gotuje się na parze. Znaczy gotuje się fajnie, ale np. żółta fasolka szparagowa robi się dość szybko taka szarawa w odcieniu. Dla nas robię więc fasolkę na parze, a dla gości z wody :) patrycccja 2011-07-14 21:04:38.059 Claudio (alternatywa pesto, z rukolą) (wegańska) Rukola jest gorzka, więc czego się spodziewać :) Ale traci tę gorycz pod wpływem ciepła - proponuję więc ją krótko podsmażyć/ poddusić (zobacz inny przepis z tym patentem: http://puszka.pl/przepis/4530-makaron_z_suszonymi_pomidorami_tofu_i_rukola.html). Nie gwarantuje sukcesu, ale obstawiam, że się uda :) patrycccja 2011-07-11 22:10:20.094 Biszkopt z owocami i galaretką (lakto-ovo-wege) Bo kiedyś była Delektynka, bez żelatyny... a teraz faktycznie tylko agar zostaje. W weekend postaram się usiąść i wszystkie galaretkowate przepisy zaopatrzyć w odpowiednie przypisy. patrycccja 2011-07-11 22:07:06.878 Ziemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym (wegańska) Pyszności! Warto, mimo że przygotowanie trochę zajmuje (no, chyba żeby zrezygnować z ziemniaków, to by było szybciej, ale pełna wersja jest moim zdaniem lepsza :) Poza sezonem szpinakowym można zastąpić go sałatą - tak samo jak strączki młodego groszku zastąpiłam groszkiem wyłuskanym (łupinki były już łykowate). patrycccja 2011-07-10 19:34:25.71 Koktajl (smoothie) truskawki, jagody & morele (wegańska & RAW) Również dodałam trochę soku, żeby całość nie była taka gęsta. Jedna uwaga: sok pomarańczowy ma dość dominujący smak, więc lepiej wybrać inny albo dolewać go dość oszczędnie. Koktajl b.dobry i tylko jedno mi się nie podoba - że jest taki ciemny ;) patrycccja 2011-07-10 19:15:04.289 Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska) Mamy trochę takich suwenirków zabunkrowanych dla krewnych i znajomych królika ;) Ciesze się, że smakowało :) patrycccja 2011-07-05 22:36:55.077 Brokułowa sałatka z groszkiem konserwowym i jajkami (ovo-wege) Mało? W Puszce w tej chwili 165 ;) Polecam wyszukiwarkę po składnikach - link koło wysz. tekstowej na górze (http://puszka.pl/do/skladniki) patrycccja 2011-07-03 13:49:15.962 Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek) (ovo-wege) Ja bym dodała płatki owsiane i odstawiła na powiedzmy 10 min., żeby zdążyły wciągnąć wodę. Może też być manna, ale ona nadaje specyficzną konsystencję, więc raczej bym ją łączyła z innymi zagęstnikami. patrycccja 2011-07-03 13:45:42.499 Pasta z prażonego słonecznika (wegańska) Koncentrat pomidorowy? Pomidory są dobre na wszystko :D http://puszka.pl/przepis/6029-pomidorowa_pasta_do_kanapek_ze_slonecznika.html patrycccja 2011-07-02 12:37:05.243 Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska) Baaardzo dobry i aromatyczny :) Nawet trochę zbyt aromatyczny bananami... Następnym razem dodałabym ich trochę mniej, a za to jeszcze jedną cytrynę, żeby był bardziej wyrazisty. Za to wanilia... jak zwykle super :D Póki co jednak nic nie detronizuje "babcinego": http://puszka.pl/przepis/6275-dzem_truskawkowy_babciny_bez_zageszczaczy_.html patrycccja 2011-06-30 21:44:08.438 Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska) Prostokątnych nie znajdziesz - my używamy Holenderskich nie dość że wegańskie to niskosłodzone :) Dziury trzeba uzupełnić pokrojonymi herbatnikami. Ja jeszcze na koniec pokruszyłam jeden i zasypałam prześwity - ale to chyba zbędne. Najbardziej mnie zdumiało, jak wszystko ładnie trzyma się "kupy" ;) Wcześniej myślałam, że bez prostokątnych to ani rusz. patrycccja 2011-06-30 17:05:55.611 Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska) Od razu się przyznaję - zdjęcie moje, ale ciasto mojej mamy :D Piękne jej wyszło - z truskawkami, czekoladową polewą jaśniejszą o ton od ciasta i płatkami migdałów. Ciasto wybitnie mało słodkie, więc słodycz polewy doskonale pasowała. No i kwaskowate, orzeźwiające truskawki - mniam :) A do tego autorski dodatek mojej mamy, słonecznik. Fajnie chrupał i pasował doskonale - nawet bym się nie spodziewała. patrycccja 2011-06-29 18:11:25.106 Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu (wegańska) http://puszka.pl/przepis/3545-pasztet_z_pieczarek_weganski_.html piecze się w 200 st., więc z tym postępowałabym tak samo. patrycccja 2011-06-28 18:48:34.242 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) W innym przepisie na wegański majonez stosowałam zamiennie, a czasem łączyłam. Więc moim zdaniem bez problemu - i to i to kwaśne :) patrycccja 2011-06-28 18:47:24.914 Makaron na zielono - z bobem i pesto (wegańska) Kasia, może dodaj przepis do Puszki, w tym orientacyjnie choćby proporcje. Brzmi świetnie :) Bób i bazylia nie brzmi jak genialne zestawienie, ale po powyższym daniu wiem, że świetnie się łączą :) patrycccja 2011-06-28 18:45:51.906 Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska) Aha, długie gotowanie pogarsza właściwości żelujące pektyny, więc Dżemix/Żelfix lepiej jest dodać 2-3 min. przed końcem gotowania. Co do wywaru to ja zrozumiałam, że środek cytryny też ma się tam znaleźć. Inaczej niż proponuje X, zrobiłam go więc i ze skórki i miąższu + imbir i tymianek. Dodałam tylko 2/3 szkl. wody - wtedy otrzymujemy akurat 2 szkl. wywaru. Jak naprawdę powinno być to nie wiem ale wyszło :) patrycccja 2011-06-25 23:00:18.621 Egzotyczny dżem cytrynowo-truskawkowy dla mamy (wegańska) Zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Obawiałam się, że całość będzie kwaśna, ale wyszło ok :) Zrobiłam tylko z 8 cytryn (tyle miałam), do tego 2 płaskie łyżki utartego imbiru i tylko 300 g cukru (kto lubi słodkie, niech doda więcej). W przepisie nie jest to jasno napisane, ale dodałam też skórki otarte z cytryn - dla aromatu. Reszta bez zmian. Imbiru dałabym na przyszłość więcej, bo teraz jest w sam raz, ale z czasem w przetworach jego aromat mocno słabnie. Wyszło 7,5 słoiczka po 200ml. No to trzymam kciuki żeby mamie smakowało ;D patrycccja 2011-06-25 22:45:56.32 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) A dlaczego miałyby nie wytrzymać? Nie tylko do zimy, ale co najmniej do wiosny :) Ja już się nie obawiam niepasteryzowanych dżemów z truskawek i przecieru pomidorowego - wystarczy szybko nałożyć gorącą masę do gorących słoików i zasysają się doskonale. Ale jeśli się obawiasz (też przechodziłam tą fazę ;), to pasteryzowanie jest proste: wstawiasz do garnka słoiki tej samej wysokości, zalewasz wodą aż pod zakrętki, dżemówki pasteryzujesz 10-15 min. od zagotowania wody, większe słoiki 20-30 min. Po wyjęciu stawiasz do góry dnem. Oczywiście jeśli pasteryzowałbyś dżem, który zdążył już wystygnąć, to trzeba dłużej gotować - żeby ciepło zdążyło dotrzeć do samego środka słoików. Powodzenia :) patrycccja 2011-06-24 20:22:32.521 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) @efedrina - sam przepis zaznacza że "ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie". Oczywiście nie tak rzadkie jak ciasto naleśnikowe, ale też nie takie zwarte jak tradycyjnie. I bez wątpienia z takiego ciasta chleb wychodzi super. Nie wiem co u Karoliny zawodzi, ale nie to. patrycccja 2011-06-20 15:35:00.146 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Ja ani nie lubię słodkich rzeczy, ani chleba - a wczoraj z tym dżemem z ćwiartkę chleba zjadłam ;) I jeszcze naleśniki mi się marzą :) patrycccja 2011-06-20 15:29:06.01 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) PYCHA! Z truskawkowych - mój ulubiony :) Mógłby być jeszcze trochę mniej słodki (wiecie, jak się wyjada sam, to może w końcu trochę mdlić ;) ale do kanapek lub, najlepiej, naleśników - idealny! patrycccja 2011-06-19 21:50:43.887 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |