puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska)
Podpłomyk! Tak to się nazywa :)
patrycccja
2011-06-19 14:11:12.627
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski (wegańska)
Wiem o czym mówisz, chociaż sama już nie pamiętam jak się u nas nazywało. Roti to odrobinę coś innego - przez to, że się je "ugniata" tak żeby się całe nadęły, a później jeszcze smaruje tłuszczem, są elastyczne. No i moja babcia robiła "placki z blachy" z mąki białej - najczęściej po prostu przy okazji robienia makaronu odkrawała kawałki rozwałkowanych placków i piekła na kuchni. Niby podobne a jednak trochę inne :)
patrycccja
2011-06-19 14:06:52.863
Ras-el-hanout czyli arabska mieszanka przypraw (wegańska)
   
Ras-el-hanout jest boskie! Pachnie po prostu obłędnie jak dla mnie - ale to dość oczywiste, bo uwielbiam kumin :) Jeszcze nie robiłam kuskusu berberyjskiego, ale dodawałam już do innych rzeczy, a czasem po prostu odkręcam sobie słoiczek, żeby powąchać :D
patrycccja
2011-06-19 11:43:36.268
Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska)
Ten krem musi być naprawdę gęsty, taki właściwie jak masło. Może mleko nie było wystarczająco "odstane"? Bo mi wyszło bez problemu już za pierwszym razem... Włożenie do zamrażarki pewnie jeszcze by sprawę przyspieszyło.
patrycccja
2011-06-17 23:40:05.057
Zupa-krem szparagowo-porowa (wegańska)
Cieniutko? Raczej grubo! Inaczej będą gorzkie - zobacz http://puszka.pl/przepis/3150-gotowanie_szparagow-przepis_podstawowy.html.
patrycccja
2011-06-10 14:39:56.447
Ekspresowy dżem truskawkowy z wyraźnymi kawałkami owoców (wegańska)
   
Truskawkowy - najlepszy do naleśników :D
patrycccja
2011-06-09 23:42:52.722
Wegański paprykarz "krakowski" z dodatkiem glonów wakame (wegańska)
   
Zrobiłam wersję z soczewicą, pomijając glony i "sprzątając" przy okazji lodówkę. Wyszło doskonałe! Doprawiłam, oprócz koncentratu, dużą ilością papryki słodkiej i pieprzu ziołowego + odrobiną chili. Następnym razem zmienię tylko jedno - hojniej nabiorę te 2 łyżki koncentratu :) Spróbuję też wersji z kaszą jaglaną zamiast ryżem. PS: Wyszło trochę więcej niż 2 słoiczki po 200g.
patrycccja
2011-06-09 23:33:57.813
Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska)
Mi tez kiedyś wyszedł czarny - zobacz starsze komentarze ;) Pieczarki po prostu ciemnieją pod wpływem powietrza. Dlatego piekarnik najlepiej zacząć nagrzewać odpowiednio wcześniej, a przede wszystkim pieczarki zaraz po starciu szybko doprawić i natychmiast wstawić do piekarnika. Wtedy wychodzi taki szaro-brązowawy, ale nie czarny! :)
patrycccja
2011-06-09 16:55:18.374
Kokosowy deser z tapioki (wegańska)
Najłatwiej w sklepach z azjatycką żywnością :) Powinna też być w sklepach typu Bomi czy Piotr i Paweł i niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Ja kupuję przy okazji zakupów na evergreen.pl
patrycccja
2011-06-07 23:04:09.013
Egipski koktajl z mango (wegańska)
Robię coś podobnego szykując lody z mango puszkowanego: http://puszka.pl/przepis/5747-genialne_lody_z_puszkowanego_mango.html - wychodzi pycha, więc rób śmiało :) W wer. z mlekiem sojowym proponuję, tak jak w lodach, dodać po zmiksowaniu trochę soku z cytryny. Cud malina ;)
patrycccja
2011-06-07 16:47:38.21
Kokosowy deser z tapioki (wegańska)
Strasznie prosto wbrew pozorom :D Wlałam do szklanki polewę truskawkową i czubkiem łyżeczki "narysowałam" zawijasy. W przestrzeń po odgarniętej tapioce wepchnęły się truskawki i to wszystko :) Robiąc to nawet się nie spodziewałam, że tak ładnie wyjdzie :D
patrycccja
2011-06-07 16:43:34.805
Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią (wegańska)
Pektyna to "żelatyna" owocowa. To substancja żelująca naturalnie występująca w owocach. Wystarczyło wpisać w Google :)
patrycccja
2011-06-05 12:50:59.354
Sałatka z makaronu, truskawek i bananów (wegańska)
Też można, jasne. Pewnie będzie pycha :) Ale w tej sałatce chodzi o kontrast smaków i faktur. Słodkie banany + kwaskowe, aromatyczne truskawki + lekko słony makaron. Do tego każdy składnik daje zupełnie inne odczucie przy gryzieniu - dlatego całość jest taka super, chociaż na pierwszy rzut oka może na to nie wyglądać :) Powiem tak - mi też się wydawało, że będzie to coś przeciętnego. Robiłam to jako awaryjny, szybki obiad, a wyszło tak dobre że zapuszkowałam :D
patrycccja
2011-06-04 10:45:03.193
Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska)
A ile tej soczewicy?
patrycccja
2011-06-02 22:25:23.318
Sałatka z quinoi i tofu z kukurydzą, papryką, oliwkami i czosnkiem (wegańska)
   
Nie miałam oliwek, więc użyłam suszonych pomidorów i oliwy od nich zamiast oleju. Sałatka będzie do pracy, więc zamiast czosnku (hlip hlip) dałam dodatkowo trochę oleju imbirowego. Mniam :) Dodatkowy plus za to, że wreszcie użyłam twardego, smakowego tofu (Rumix ProSoya, w takich opakowaniach jak paszteciki) do czegoś innego niż kanapki z adżiką :)
patrycccja
2011-06-02 21:59:49.793
Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami (wegańska)
   
Baaardzo dobre. Fajnie jest wrzucić coś zielonego żeby kolorystycznie było ładniejsze. Ja pod koniec gotowania quinoa dodałam mrożony groszek. Dodatkowo zamiast czosnkiem doprawiłam sosem sojowym - kolor trochę gorszy, ale następnego dnia mogłam zabrać bez problemu do pracy :)
patrycccja
2011-06-01 21:10:51.475
Szparagi au naturel (smażone solo lub z pomidorkami) (wegańska)
   
Smażone/ grillowane zielone szparagi są o niebo lepsze niż gotowane :) Te z patelni grillowej mają wyjątkowo wyrazisty, zdecydowany, "dymny" aromat - to dzięki "przypalonym" kreseczkom. Jeśli dla kogoś zwykłe szparagi są nijakie, powinien spróbować tego patentu. Ja uwielbiam i takie i takie :)
patrycccja
2011-05-28 18:31:02.862
Zebra wegańska (wegańska)
Nie... co więcej, robiłam 2 zebry na Ciasto w miasto, więc sporo osób je jadło, i nie było żadnych reklamacji. Czy na pewno dodałaś 3 łyżeczki a nie łyżki? ;) I były naprawdę płaskie? Dziwna sprawa.
patrycccja
2011-05-27 21:11:22.439
Lody arbuzowe (sorbet) (wegańska & RAW)
Nie, ale wiem co się stanie. Wyjdzie lód o smaku arbuzowym ;) Nawet banany lepiej jest najpierw zamrozić, a dopiero zmiksować - w ten sposób uzyskuje się lepszą konsystencję.
patrycccja
2011-05-19 19:10:33.125
Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Idę o zakład, że robiłaś białe. Tak jak napisałam - są "trudniejsze w obróbce - są bardziej włókniste, więc muszą być obrane wystarczająco grubo, również dlatego, żeby nie były gorzkie." Naprawdę nie można ich obierać oszczędnościowo.
patrycccja
2011-05-19 19:01:24.769
Mleczko (mleko) migdałowe w 5 minut (wegańska)
Moim zdaniem nie. Migdały trzeba mielić z wodą, a młynek do kawy raczej nie jest do tego przystosowany... Z mieleniem samych migdałów też sobie średnio radzi, przynajmniej jeśli migdały namoczy się we wrzątku, obierze ze skórki (czyli nie będą takie suche) i wrzuci w całości do młynka.
Generalnie bardzo polecam inwestycję w ręczny blender - oprócz noża, deski i garnków to wg. mnie najpotrzebniejsza rzecz w kuchni :)
patrycccja
2011-05-17 20:02:26.887
Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska)
Yeah! :D
patrycccja
2011-05-15 23:35:08.776
Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
No napisałam przecież w marcu, że jest super! Złagodniał i jest genialny :) Przechowuje się też bez najmniejszych problemów. Do wcześniejszych uwag dodam, że do smażonego tofu też full wypas :D
patrycccja
2011-05-15 14:10:46.626
Kopytka (z jajkiem lub bez) (wegańska)
Przynajmniej część mąki powinna być ziemniaczana - ona utwardza ciasto. Ja to wykorzystuję robiąc np. wegańskie kluski lane: http://puszka.pl/przepis/5680-kluski_lane_z_tofu.html
patrycccja
2011-05-05 21:46:23.386
Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska)
W sumie powinny się szybciej upiec... A poza tym, przynajmniej w teorii, być bardziej chrupiące :)
patrycccja
2011-05-04 20:47:17.8
|