7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska)
Ja robiłam z wodą i sokiem z cytryny i wyszedł biały. Nie sprawdzałam z próbnikiem kolorów czy śnieżnobiały ;D ale na pewno biały-biały, a nie szarawy. Tak jak zauważyła Luna7 - kiedy doda się nieco więcej wody, twarożek ma lżejszą konsystencję i robi się biały. Woda z ogórków nadaje lekko szarawy odcień - przetestowane na twarożku z migdałów, moim ulubionym! <3 :)
patrycccja 2014-06-17 17:44:23.205

Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska)
Joanna, im mniej truskawek/ im szerszy garnek, czyli generalnie im cieńsza warstwa truskawek jest gotowana, tym szybciej odparują. Owoce, w zal. od pogody, a pewnie i odmiany, różnią się też zawartością wody. Więc po 2 godzinach twoje faktycznie mogły być gęściutkie :) Pewnie wystarczyło gotować krócej - chodzi o to, żeby truskawki się "wyszumiały" (żeby przestała się robić piana) i żeby zgęstniały do takiego stopnia jak TY sobie życzysz :)
patrycccja 2014-06-06 13:44:16.699

Wzmacniająca sałatka z kalafiora (wegańska)
W życiu bym nie wymyśliła takiego zestawienia :) A jednak smakuje świetnie. Wytrawna sałatka z delikatnym aromatem czosnku. Co jakiś czas trafia się smaczek w postaci słodko-kwaskowej żurawiny.
Zamiast majonezu dałam łyżkę oleju, 2 pełne łyżki łagodnej musztardy (kremskiej) i trochę soku z cytryny. Kalafiora zamiast blendować pokroiłam nożem tak, jakbym chciała poodkrawać cienkie plasterki - wtedy sam się rozpada na cząsteczki :) Głąby posiekałam drobno.
patrycccja 2014-06-05 19:12:37.62

Ciasteczka z masłem orzechowym (wegańska)
Ryfka, co oznacza że konsystencja jest straszna?
patrycccja 2014-05-28 18:22:08.732

Ketchup domowej roboty (wegańska)
Lemurzasta, zobacz, przepis sam ci odpowiada na pytanie: "lub 2 l przecieru, lub 0,65 l koncentratu pomidorowego" :)
patrycccja 2014-05-28 18:21:17.195

Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska)
Robiłam powtórnie i powiem tak: bardziej smakuje mi twarożek chrzanowy, mocniej zakwaszony, z dodatkiem czegoś słodkiego (dżem z żurawiny lub borówki albo kukurydza) niż taki zwykły bez dodatków i tylko z odrobiną soku z cytryny. Pasty ze słonecznika są super, ale do twarożku lepiej jednak dodać coś więcej. Jak dla mnie :)
patrycccja 2014-05-27 20:17:30.418

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
li, cieszę się ogromnie i dzięki!!! :)
nikka, AgaKal - pieczone/ smażone szparagi są moim zdaniem o NIEBO lepsze niż gotowane :D Osobiście bardzo rzadko piekę - odpalać piekarnik, kiedy jest tak ciepło, nie bardzo mi się uśmiecha ;) Jednak polecam http://puszka.pl/przepis/4906-szparagi_pieczone_z_dodatkiem_oregano.html - mi przypadło do gustu :) No i np. http://puszka.pl/przepis/4923-szparagi_au_naturel_smazone_solo_lub_z_pomidorkami_.html - z patelni grillowej mają bardzo charakterystyczny smak, zupełnie niepodobny do gotowanych :)
patrycccja 2014-05-27 20:05:21.955

Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska)
Hm, to może oprócz soku z cytryny trochę wody i/lub mleka? Dla ciebie nie był za kwaśny?
patrycccja 2014-05-18 08:55:49.146

Wegański twarożek z pestek słonecznika (wegańska)
Cytryna cytrynie nierówna :( Zapobiegawczo dałam sok z połówki (niecałe 4 łyżki), ale i to okazało się za dużo. Zamierzałam dać mniej oliwy, ale ostatecznie dla zrównoważenia kwaśnego smaku dałam 4 + trochę chrzanu + warzywa. Do tego ciut więcej niż 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Ogólnie pomysł super - od dawna chciałam spróbować twarożek ze słonecznika, ale te proporcje nie są najlepsze. Dlatego tylko 3 gwiazdki.
patrycccja 2014-05-14 12:58:02.442

Surówka z kapusty białej i czerwonej z chrzanem i wiśniami (wegańska & RAW)
Ha, po 10 latach odkryta na nowo ;D Ponownie bez wiśni i szczypiorku - trochę szkoda, ale i tak super :) Zamiast cukru dałam dodatkowe słodkie jabłko, kapnęłam sokiem z cytryny, a olej pominęłam. Połączenie lekkiej słodyczy i chrzanu - mega! Jeśli nie potraficie sobie tego wyobrazić, to pomyślcie o innym klasycznym połączeniu - chrzanie z żurawiną :)
patrycccja 2014-05-09 15:08:07.344

Trójkąciki ze szpinakiem (wegańska)
Bardzo fajne, choć miałam nadzieję, że będą chrupiące :) Świetne na lunch do pracy.
patrycccja 2014-05-09 10:24:36.6

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Ostatnio byłam w Biedronce i faktycznie, mają jarmuż, pokrojony, w torebkach foliowych. Fit&easy - 6 zeta za 200g. Drogawo ale jest. Łatwo przeoczyć bo wygląda jak mix sałat ;)
patrycccja 2014-05-04 16:16:35.97

Wegańskie krówki ciągutki (wegańska)
Ewa, poszukaj przez net. Poza tym można zamienić na zmielone na gładko nerkowce. Moim zdaniem w zupełności wystarczą.
patrycccja 2014-04-28 08:19:14.184

Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym (wegańska)
Mam podobne spostrzeżenia jak Majczi. Kokosowe w smaku to one nie wychodzą... Za to są potwornie delikatne, kruche i trudne przy odwracaniu, zwł. jeśli użyje się zbyt "pełnego" mleczka. Ciasto zawiera wtedy zbyt dużo tłuszczu i takie są właśnie efekty... Tubbsik niby ostrzega przez tym we wskazówkach, ale nie spodziewałam się, że będą AŻ TAK delikatne. Ja w sumie wolę zwykłe naleśniki i pokombinować nad jakimś dobrym kokosowym farszem :)
patrycccja 2014-04-19 20:23:57.961

Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska)
Kazek, to prawda - na ostatnie święta tak właśnie zrobiłam i wyszła bajka! Najpyszniejszy barszcz jaki w życiu jadłam! :D Wcześniej wydawało mi się, że własny zakwas z buraków to wyższa szkoła jazdy, że nie dam rady. Później przez 2 czy 3 lata próbowałam i tylko upewniałam się w swoim przekonaniu. Aż dziadek Jurek sprzedał mi swój patent: http://puszka.pl/przepis/8297-zakwas_na_barszcz_wg_dziadka_jurka_z_krakowa.html - teraz wychodzi mi za każdym razem! :D
patrycccja 2014-04-19 17:18:19.658

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Olalalala, zobacz ile osób oceniło ten przepis - czy myślisz, że razowiec zdobyłby właściwie komplet gwiazdek, gdyby z mąką razową nie wychodziło? ;D Niemniej coś musiało być za 1szym razem nie tak - tyle że nie mam pomysłu co... bakalie na pewno nie zawiniły. Dziwi mnie, że z drobno mieloną orkiszową (taką czeską pewnie?) wyszło ci lepiej niż z prawdziwą razową. Ja miałam odwrotnie - z drobnomieloną, pełnoziarnistą, orkiszową mąką wyszła mi nieco gorsza konsystencja. Nie wiem jak to określić, ale taka bardziej nijaka, miałka. Z grubiej mieloną mąką (razową = raz mieloną) jest zdecydowanie fajniejsza.
No i bądź teraz mądry o co z tymi mąkami chodzi ;D
patrycccja 2014-04-19 17:13:16.262

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
julianka, zawsze! :) Każde kotlety możesz upiec. Natomiast nie każde, które przewidują pieczenie, możesz usmażyć, bo jeśli nie mają właściwiej konsystencji, mogą się rozwalać.
patrycccja 2014-04-19 16:03:36.386

Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska)
Majczi, czosnek dobry do wszystkiego! ;D A rukola to faktycznie chwila-moment. Dosłownie, tak jak napisałam, trzeba jej tylko chwilę, żeby oklapła. Zwł. jeśli później ma trafić do świeżo ugotowanego makaronu - to przecież dalsze podgrzewanie.
patrycccja 2014-04-19 15:47:31.256

Pieczeń orzechowa (klops) z soczewicą, grzybami i warzywami (wegańska)
Ironka, z surową, NAMOCZONĄ soczewicą :) Czerwona mało potrzebuje, żeby nie była surowa, więc jestem pewna, że ona akurat nie będzie żadnym problemem :)
patrycccja 2014-04-19 15:45:38.39

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Normalnie jarmuż trafia pod strzechy! Dzięki za cynk Spooky_Morrigan :)
patrycccja 2014-04-19 15:42:01.501

Cynamonowe ciastka (wegańska)
Orkisz to odmiana pszenicy ;D więc zmieniłam na "pszennej (zwykłej lub orkiszowej)" żeby było zgodnie z twoimi, Malve, intencjami, a jednocześnie żeby opis nie był mylący. A ciasteczka chyba niedługo zrobię - uwielbiam wypieki na musie jabłkowym i uwielbiam cynamon :D
patrycccja 2014-04-10 10:20:55.75

Koktajl na chandrę (wegańska & RAW)
Inna opcja, można kupić przez net pokruszone ziarno kakaowca (cocoa nimbs) i samemu utrzeć/zmiksować.
patrycccja 2014-04-05 12:32:38.906

Falafel (felafel) (wegańska)
Milkaplp, może cieciorka za krótko moczona. Jak moczyliśmy 2h to było trochę za mało. Zresztą falafele nie są "soczyste" - jakiś sos czy surówka do towarzystwa się przydaje :)
patrycccja 2014-02-01 17:09:40.156

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
@Avka, tak, on wychodzi właśnie tak aksamicie delikatny :)
@masskotka69 , "na orzechowym spodzie" brzmiało bajecznie, dopóki nie przeczytałam, że oznacza to herbatniki zmieszane z masłem orzechowym i jeszcze olejem ;)
Swoją droga spróbujcie dodać do spodu jeszcze kilka słusznych łyżeczek kakao holenderskiego - my tak właśnie ostatnio robimy :D Świetnie wygląda, a jak kakao jest więcej, to też lepszy kontrast smaków jest :)
patrycccja 2014-01-27 21:06:58.353

Falafel (felafel) (wegańska)
@Ola, tej mąki jest tak mało, że można ją nawet pominąć. A jeśli ciecierzyca nie najlepiej zmiksowana, to przyda się jakaś kleista - pszenna, kukurydziana, sojowa, owsiana, gryczana... jaglana chyba też się dobrze zachowuje.
@errek - przepis jest tłumaczeniem przepisu gościa z Bliskiego Wschodu. Mam nadzieję, że wie co pisze :) Co do uwagi o niegotowaniu ciecierzycy, to wydaje mi się, że jest dość jasna.. Wręcz jest przecież podkreślone, że z gotowanej się rozpadają.
@Martyna, @Enoe, można. Wystarczy zajrzeć w starsze komentarze - niektórzy tak właśnie robili :)
patrycccja 2014-01-27 21:00:06.456

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas