7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35    


Babeczki (mufinki) bananowe (wegańska)
W silikonie pewnie wyjdzie nawet lepiej, bo nie będzie problemu z przywierającym papierkiem :) Patent, który mi tu ktoś doradził, z wkładaniem muffinek na noc do puszki, działa idealnie, ale jednak trzeba trochę poczekać na efekty... Z silikonu z założenia wszystko gładko wychodzi.
patrycccja 2011-05-04 19:22:57.722

Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek (wegańska)
Po 1-sze przecier i koncentrat to nie to samo, chociaż niektórzy nie rozróżniają ;) Tutaj pewnie chodzi jednak o koncentrat. Również myślę że chodzi o małe puszki (70g) takie jak były kiedyś - stawiałabym na takie standardy zwł. że przepis był dodany w 2003 r. Z drugiej strony kiedyś koncentrat był o wiele bardziej skoncentrowany, mocniejszy. Także słoiczek, nawet 200g, nie wydaje mi się przesadą. Więc w sumie, jako rzecze sunflower_ren, trzeba dodawać po trochu, próbować i dostosować pod swój smak :)
patrycccja 2011-05-04 19:17:10.873

Kasza jaglana - jak gotować (wegańska)
Żeby szybciej się ugotowała? Dla lepszego aromatu? Zgaduję, bo tylko raz, dawno temu, gotowałam bez prażenia i generalnie miałam problem z jej dogotowaniem - strasznie długo to trwało.
patrycccja 2011-05-03 20:00:21.462

Kurki - mrożenie (wegańska)
Cytuję za przepisem: "Kurki (tak samo rydze) trzeba poddusić lub obgotować - inaczej będą gorzkie." Mroziłaś surowe grzyby? Jeśli tak, to masz odpowiedź... Przynajmniej następnym razem będziesz już wiedziała :)
patrycccja 2011-05-03 18:30:29.528

Muffinki kokosowe puszyste jak chmurka (wegańska)
Wzięłam mleko kokosowe zamiast zwykłego roślinnego, dzięki czemu można zmniejszyć ilość oleju (lub go wyeliminować). Oprócz tego koniecznie trochę soli, żeby smak muffinek był pełniejszy. Wyszły bardzo dobre, ale nie tak kokosowe, jak można by tego oczekiwać. Mimo że użyłam przyzwoitego mleka kokosowego (Aroy-D) a nie jakichś popłuczyn.
patrycccja 2011-05-02 23:08:41.025

Sos pieczarkowy z soczewicą (wegańska)
Po 1: jak masz wątpliwości to czytaj skład :) Po 2: jak czegoś nie wiesz to googlaj. Na pewno większość tego typu przypraw (do kurczaka, gulaszu, grilla, ...) jest całkowicie ok. O ile nie wszystkie :) To przyprawa do kurczaka, a nie przyprawa z kawałkiem kurczaka ;P
patrycccja 2011-04-28 20:24:56.907

Wkurzone rurki (penne) z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem (wegańska)
Ja bez najmniejszego wahania stosuję takie podmiany :) Zazwyczaj, jako że nie lubię pikantnego, ostrą papryczkę zamieniam zresztą na szczyptę chili w proszku i jest git.
patrycccja 2011-04-28 20:20:37.577

Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
Pytanie już było - wystarczy zajrzeć do starszych komentarzy :) No więc: Szczerze? Nie mam pojęcia - u mnie stała max. do następnego dnia i znikała ;) Ale choćby ze względu na to, ze czosnek po jakimś czasie zmienia zapach, nie powinno to być pewnie więcej niż kilka dni, max. tydzień.
patrycccja 2011-04-28 20:16:02.849

Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami (wegańska)
Agnmid, a jak nie wiesz co zrobić z okarą czy innym produktem to zawsze masz... wyszukiwarkę po produktach. W tej chwili nie jest zbyt dobrze wyeksponowana (link przy wysz. tekstowej) ale warto się z nią zaprzyjaźnić :)
patrycccja 2011-04-24 23:07:54.558

Witariański napój bananowo-czekoladowy z orzechów makadamia (wegańska & RAW)
Nie jest złe, ale za gęste jak dla mnie i jednak nie do końca podchodzi mi jego smak. Makadamia dają jakiś taki za ciężki posmak... Zdecydowanie wolę kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem: http://puszka.pl/przepis/6080-rozgrzewajace_kakao_migdalowe_lub_orzechowe_z_cynamonem.html - jest przepyszne!
patrycccja 2011-04-24 17:50:28.918

Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege)
Spoko spoko, po prostu we wskazówkach wspomniałaś o jajku, a moim zdaniem lepiej tego nie robić. Więc wetknęłam swoje 3 grosze ;)
patrycccja 2011-04-24 13:37:56.061

Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege)
Jajko do pierogów? Tego się nie robi, bo ciasto będzie twarde. Lepiej dodać gorącej wody zamiast letniej (choć nigdy nie robiliśmy razowych pierogów, ale to dobra metoda). A co do farszu to weganie mogą zrobić podobny, z tofu: http://puszka.pl/przepis/5140-farsz-szpinak_tofu_i_pomidory_suszone.html - pyszności :)
patrycccja 2011-04-24 00:18:25.622

Jajka wegańskie (wegańska)
Wg. mnie tofu fetę przemianowali na tofu sałatkowe po prostu ;) Ty to miałaś pomysł z tymi foremkami - przezabawnie to wygląda :)
patrycccja 2011-04-23 20:38:59.264

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
:D Cóż, musiało być przekonująco, bo wiem jak trudno się oprzeć... Ta uwaga o łakomczuchach i do mnie się stosuje ;)
patrycccja 2011-04-22 23:59:29.162

Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska)
Ja najbardziej lubię mleko kokosowe Rapunzel (bio) i Aroy-D. Pierwsze chyba tylko na evergreen.pl, drugie w wielu miejscach, jedno z popularniejszych, w Bomi oraz Piotrze i Pawle na pewno dostępne. Generalnie robiąc zakupy czytam skład i zwracam dodatkowo uwagę na ilość % - im mniej tym bardziej rozwodnione mleczko.
patrycccja 2011-04-21 20:39:09.015

Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych (wegańska)
Dzięki Agata - to teraz bez obaw spróbuję :)
patrycccja 2011-04-21 20:34:10.887

Słodka zapiekanka ryżowa przekładana jabłkami i jogurtem (lakto-wege)
Obstawiam 180-200 st.
patrycccja 2011-04-20 19:38:23.559

Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska)
No to zmodyfikowałam odpowiednio listę składników i przy okazji przepis awansował na wegański :)
patrycccja 2011-04-19 22:02:11.079

Amarsotto z pieczarkami i mieszanką chińską (wegańska)
Bardzo dobre, choć nie wygląda reprezentacyjnie... amarantus jest brązowy jakby był zaprawiony sosem sojowym ;) Co zmieniłam? Po pierwsze nie więcej niż połowa bulionu - nie chciałam, żeby warzywa były ciapowate. Po drugie: majeranek jakoś mi nie leżał, więc dałam imbir mielony - pasował super. Czosnek niechcący pominęłam i wcale mi go nie brakowało ;)
patrycccja 2011-04-18 20:57:53.397

"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska)
Hyhy, zgadza się, o pomidorach zapomnieliśmy. Znowu ;)
patrycccja 2011-04-16 10:18:02.054

Spaghetti z sosem brokułowym i wędzonym tofu (wegańska)
Tofu z pandą produkuje Solida i jakiś czas temu kupowałam je w Carrefourze, choć z tego co pamiętam nie ma już pandy na etykiecie :) Zawsze kupuję to albo w AsiaTasty na tyłach Hali Mirowskiej (W-wa), są bardzo dobre i tanie (300g w cenie chyba ok. 5 zł).
patrycccja 2011-04-16 10:16:23.695

Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych (wegańska)
Już nie raz robiłam mleczka roślinne, ale nigdy z ryżu. Z komentarzy na blogu wynika, że w przepisie chodzi o ryż suchy, natomiast w Puszce znalazłam przepis z ryżem gotowanym: http://puszka.pl/przepis/4299-mleko_ryzowe_napoj_ryzowy.html . Czy próbowaliście któregoś ze sposobów? Zastanawiam się który jest sensowniejszy i jaka jest różnica w smaku.
patrycccja 2011-04-13 14:35:50.996

Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska)
Naprawdę bardzo dobre! Obawiałam się, że smak oliwy będzie zbyt dominujący, ale nic z tych rzeczy - wszystko pysznie współgra. Wersja z czosnkiem jeszcze by mi tu pasowała :) A margaryna nie jest tu konieczna.
patrycccja 2011-04-13 10:38:21.345

Sałata z dodatkiem ziół i kwiatów (lakto-wege)
Hehe, MEDeah, przejrzałam podaną przez ciebie stronę i muszę powiedzieć że pamiętam, jak część tych roślin tępiłam u babci w ogródku ;) Ale czosnaczek (zwany u nas pokrzywką) i szczawik na przykład jadłam :) A babkę stosowałam, ale zewnętrznie - na rozcięte kolana ;)
patrycccja 2011-04-11 13:02:14.749

Pasztet z grochu (wegańska)
Groch można też lekko rozgotować, żeby część była w formie puree a część w kawałkach. Tak robiłam piekąc pasztet z zielonym pieprzem: http://puszka.pl/przepis/3415-pasztet_z_grochu_z_zielonym_pieprzem.html
patrycccja 2011-04-11 12:37:00.753

   25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas