puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Babeczki (mufinki) bananowe (wegańska)
W silikonie pewnie wyjdzie nawet lepiej, bo nie będzie problemu z przywierającym papierkiem :) Patent, który mi tu ktoś doradził, z wkładaniem muffinek na noc do puszki, działa idealnie, ale jednak trzeba trochę poczekać na efekty... Z silikonu z założenia wszystko gładko wychodzi.
patrycccja
2011-05-04 19:22:57.722
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek (wegańska)
Po 1-sze przecier i koncentrat to nie to samo, chociaż niektórzy nie rozróżniają ;) Tutaj pewnie chodzi jednak o koncentrat. Również myślę że chodzi o małe puszki (70g) takie jak były kiedyś - stawiałabym na takie standardy zwł. że przepis był dodany w 2003 r. Z drugiej strony kiedyś koncentrat był o wiele bardziej skoncentrowany, mocniejszy. Także słoiczek, nawet 200g, nie wydaje mi się przesadą. Więc w sumie, jako rzecze sunflower_ren, trzeba dodawać po trochu, próbować i dostosować pod swój smak :)
patrycccja
2011-05-04 19:17:10.873
Kasza jaglana - jak gotować (wegańska)
Żeby szybciej się ugotowała? Dla lepszego aromatu? Zgaduję, bo tylko raz, dawno temu, gotowałam bez prażenia i generalnie miałam problem z jej dogotowaniem - strasznie długo to trwało.
patrycccja
2011-05-03 20:00:21.462
Kurki - mrożenie (wegańska)
Cytuję za przepisem: "Kurki (tak samo rydze) trzeba poddusić lub obgotować - inaczej będą gorzkie." Mroziłaś surowe grzyby? Jeśli tak, to masz odpowiedź... Przynajmniej następnym razem będziesz już wiedziała :)
patrycccja
2011-05-03 18:30:29.528
Muffinki kokosowe puszyste jak chmurka (wegańska)
   
Wzięłam mleko kokosowe zamiast zwykłego roślinnego, dzięki czemu można zmniejszyć ilość oleju (lub go wyeliminować). Oprócz tego koniecznie trochę soli, żeby smak muffinek był pełniejszy. Wyszły bardzo dobre, ale nie tak kokosowe, jak można by tego oczekiwać. Mimo że użyłam przyzwoitego mleka kokosowego (Aroy-D) a nie jakichś popłuczyn.
patrycccja
2011-05-02 23:08:41.025
Sos pieczarkowy z soczewicą (wegańska)
Po 1: jak masz wątpliwości to czytaj skład :) Po 2: jak czegoś nie wiesz to googlaj. Na pewno większość tego typu przypraw (do kurczaka, gulaszu, grilla, ...) jest całkowicie ok. O ile nie wszystkie :) To przyprawa do kurczaka, a nie przyprawa z kawałkiem kurczaka ;P
patrycccja
2011-04-28 20:24:56.907
Wkurzone rurki (penne) z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem (wegańska)
Ja bez najmniejszego wahania stosuję takie podmiany :) Zazwyczaj, jako że nie lubię pikantnego, ostrą papryczkę zamieniam zresztą na szczyptę chili w proszku i jest git.
patrycccja
2011-04-28 20:20:37.577
Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
Pytanie już było - wystarczy zajrzeć do starszych komentarzy :) No więc: Szczerze? Nie mam pojęcia - u mnie stała max. do następnego dnia i znikała ;) Ale choćby ze względu na to, ze czosnek po jakimś czasie zmienia zapach, nie powinno to być pewnie więcej niż kilka dni, max. tydzień.
patrycccja
2011-04-28 20:16:02.849
Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami (wegańska)
Agnmid, a jak nie wiesz co zrobić z okarą czy innym produktem to zawsze masz... wyszukiwarkę po produktach. W tej chwili nie jest zbyt dobrze wyeksponowana (link przy wysz. tekstowej) ale warto się z nią zaprzyjaźnić :)
patrycccja
2011-04-24 23:07:54.558
Witariański napój bananowo-czekoladowy z orzechów makadamia (wegańska & RAW)
   
Nie jest złe, ale za gęste jak dla mnie i jednak nie do końca podchodzi mi jego smak. Makadamia dają jakiś taki za ciężki posmak... Zdecydowanie wolę kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem: http://puszka.pl/przepis/6080-rozgrzewajace_kakao_migdalowe_lub_orzechowe_z_cynamonem.html - jest przepyszne!
patrycccja
2011-04-24 17:50:28.918
Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege)
Spoko spoko, po prostu we wskazówkach wspomniałaś o jajku, a moim zdaniem lepiej tego nie robić. Więc wetknęłam swoje 3 grosze ;)
patrycccja
2011-04-24 13:37:56.061
Razowe pierogi szpinakowe (lakto-wege)
Jajko do pierogów? Tego się nie robi, bo ciasto będzie twarde. Lepiej dodać gorącej wody zamiast letniej (choć nigdy nie robiliśmy razowych pierogów, ale to dobra metoda). A co do farszu to weganie mogą zrobić podobny, z tofu: http://puszka.pl/przepis/5140-farsz-szpinak_tofu_i_pomidory_suszone.html - pyszności :)
patrycccja
2011-04-24 00:18:25.622
Jajka wegańskie (wegańska)
Wg. mnie tofu fetę przemianowali na tofu sałatkowe po prostu ;) Ty to miałaś pomysł z tymi foremkami - przezabawnie to wygląda :)
patrycccja
2011-04-23 20:38:59.264
Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
:D Cóż, musiało być przekonująco, bo wiem jak trudno się oprzeć... Ta uwaga o łakomczuchach i do mnie się stosuje ;)
patrycccja
2011-04-22 23:59:29.162
Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska)
Ja najbardziej lubię mleko kokosowe Rapunzel (bio) i Aroy-D. Pierwsze chyba tylko na evergreen.pl, drugie w wielu miejscach, jedno z popularniejszych, w Bomi oraz Piotrze i Pawle na pewno dostępne. Generalnie robiąc zakupy czytam skład i zwracam dodatkowo uwagę na ilość % - im mniej tym bardziej rozwodnione mleczko.
patrycccja
2011-04-21 20:39:09.015
Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych (wegańska)
Dzięki Agata - to teraz bez obaw spróbuję :)
patrycccja
2011-04-21 20:34:10.887
Słodka zapiekanka ryżowa przekładana jabłkami i jogurtem (lakto-wege)
Obstawiam 180-200 st.
patrycccja
2011-04-20 19:38:23.559
Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska)
No to zmodyfikowałam odpowiednio listę składników i przy okazji przepis awansował na wegański :)
patrycccja
2011-04-19 22:02:11.079
Amarsotto z pieczarkami i mieszanką chińską (wegańska)
   
Bardzo dobre, choć nie wygląda reprezentacyjnie... amarantus jest brązowy jakby był zaprawiony sosem sojowym ;) Co zmieniłam? Po pierwsze nie więcej niż połowa bulionu - nie chciałam, żeby warzywa były ciapowate. Po drugie: majeranek jakoś mi nie leżał, więc dałam imbir mielony - pasował super. Czosnek niechcący pominęłam i wcale mi go nie brakowało ;)
patrycccja
2011-04-18 20:57:53.397
"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska)
Hyhy, zgadza się, o pomidorach zapomnieliśmy. Znowu ;)
patrycccja
2011-04-16 10:18:02.054
Spaghetti z sosem brokułowym i wędzonym tofu (wegańska)
Tofu z pandą produkuje Solida i jakiś czas temu kupowałam je w Carrefourze, choć z tego co pamiętam nie ma już pandy na etykiecie :) Zawsze kupuję to albo w AsiaTasty na tyłach Hali Mirowskiej (W-wa), są bardzo dobre i tanie (300g w cenie chyba ok. 5 zł).
patrycccja
2011-04-16 10:16:23.695
Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych (wegańska)
Już nie raz robiłam mleczka roślinne, ale nigdy z ryżu. Z komentarzy na blogu wynika, że w przepisie chodzi o ryż suchy, natomiast w Puszce znalazłam przepis z ryżem gotowanym: http://puszka.pl/przepis/4299-mleko_ryzowe_napoj_ryzowy.html . Czy próbowaliście któregoś ze sposobów? Zastanawiam się który jest sensowniejszy i jaka jest różnica w smaku.
patrycccja
2011-04-13 14:35:50.996
Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska)
   
Naprawdę bardzo dobre! Obawiałam się, że smak oliwy będzie zbyt dominujący, ale nic z tych rzeczy - wszystko pysznie współgra. Wersja z czosnkiem jeszcze by mi tu pasowała :) A margaryna nie jest tu konieczna.
patrycccja
2011-04-13 10:38:21.345
Sałata z dodatkiem ziół i kwiatów (lakto-wege)
Hehe, MEDeah, przejrzałam podaną przez ciebie stronę i muszę powiedzieć że pamiętam, jak część tych roślin tępiłam u babci w ogródku ;) Ale czosnaczek (zwany u nas pokrzywką) i szczawik na przykład jadłam :) A babkę stosowałam, ale zewnętrznie - na rozcięte kolana ;)
patrycccja
2011-04-11 13:02:14.749
Pasztet z grochu (wegańska)
Groch można też lekko rozgotować, żeby część była w formie puree a część w kawałkach. Tak robiłam piekąc pasztet z zielonym pieprzem: http://puszka.pl/przepis/3415-pasztet_z_grochu_z_zielonym_pieprzem.html
patrycccja
2011-04-11 12:37:00.753
|