puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Pardita, jeszcze bojkeny są dobre - to taka "zimowa antonówka" :) A co do rozwalania - z formą silikonowa nie musisz nic robić, nawet wysypywać niczym, ale koniecznie zostaw ciasto do wystygnięcia i dopiero je wyjmij. Inaczej jabłka się rozjadą i będzie ciężko kroić. Do wyjmowania tez zabrałabym się tak, że na górze położyłabym deskę lub talerz i całość odwróciła, a później to samo jeszcze raz, żeby góra szarlotki wylądowała u góry ;) Być może i bez tego byłoby ok, ale nie wiem - szarlotka nie jest zbyt sztywna sama w sobie.
patrycccja
2011-04-11 12:28:29.76
Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem (wegańska)
A w tle basbusa :) http://puszka.pl/przepis/6056-basbusa-slodkie_leciutkie_kokosowe_ciasto_arabskie_bez_maki_.html
patrycccja
2011-04-11 12:24:21.811
Apetyczna gryczana zapiekanka / zasmażanka z twarogiem i pestkami słonecznika (lakto-wege)
Ależ słonecznik genialnie komponuje się z kaszą, wręcz perfekcyjnie! Ja go dodaję nawet gotując kaszę do obiadu: http://puszka.pl/przepis/3926-kasza_gryczana_z_olejem_lnianym_i_slonecznikiem.html :)
patrycccja
2011-04-11 12:19:51.972
Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Hyhy, no to się dogadałyśmy :D Mieloną paprykę dodajemy słodką, ilość na oko... pół łyżeczki? Czasem leci też odrobina ostrej - zupa nie jest pikantna, ale ma konkretniejszy akcent. A jak ktoś lubi ostre to w ogóle nie musi się hamować ;)
patrycccja
2011-04-11 12:16:32.129
Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska)
Mleko i ser, ale opcjonalnie :) Drożdżowe jak najbardziej radzi sobie bez mleka. Nawet nie tyle radzi, co mleko w cieście do pizzy jest dodatkiem dziwnym, zdecydowanie nie włoskim :)
patrycccja
2011-04-11 11:58:39.009
Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
"1 szklanka posiekanej czerwonej lub zielonej papryki" - no to chyba szklankę :) I zdecydowanie słodkiej, nie ostrej.
patrycccja
2011-04-07 16:49:25.335
Sos pomidorowo-warzywny (z marchewką, cukinią, papryką, pieczarkami) (wegańska)
Tak jak w opisie przepisu stoi: "Kolejność składników odpowiada kuchni wg pięciu przemian." Ogólnie każdy ze składników przyporządkowany jest do jednej z 5 przemian (ogień, ziemia, ...) i dodając składniki należy się trzymać kolejności tychże.... Gdyby cię to interesowało, to w necie znajdziesz dogłębniejsze wyjaśnienia :)
patrycccja
2011-04-05 16:11:47.859
Najprościejsza pasta w świecie - ze strączkowców i manny (wegańska)
MEDeah, w zależności od tego, o jakim smaku chcesz pastę, takie przyprawy dodajesz :) Np. robiąc pastę indyjską oprócz soli dajesz curry i ew. garam masalę. Może to nie jest podane w najbardziej intuicyjny sposób, ale o to własnie chodzi :)
patrycccja
2011-04-05 16:09:16.583
Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska)
   
Może być ostro... ale mi udało się ucelować i nie przesadzić :) Wyszło pycha! Wyczuwalnie pikantnie, ale nie za ostro. Sezam i orzeszki pasowały genialnie - do orzechów nie byłam przekonana, a później ich dosypywałam :D
Na połowę makaronu wzięłam prawie tyle warzyw co w przepisie, a do tego 1/2 chili (bez pestek rzecz jasna!) i łyżeczkę świeżo zmielonego imbiru (można trochę więcej), a do tego 1/2 łyżeczki lekko utłuczonego kuminu (było go czuć wystarczająco). Kumin zresztą absolutnie nie jest tu potrzebny - jakoś nie kojarzy mi się z kuchnią tajską i choć się z resztą nie gryzie, to nie jest tu dla mnie nieodzowny.
patrycccja
2011-03-31 18:24:06.213
Kokosowy ryż z sosem bananowym (wegańska)
Robiłam z połowy porcji - taka ilość wystarczy na obiad dla 2-3 osób. A sos bananowy, tak jak pisałam, proponowałabym mimo wszystko z 2 bananów - ale ja zawsze lubię mało "podstawy" a dużo dodatków ;)
patrycccja
2011-03-30 17:50:54.823
Zupa miso z glonami nori (wegańska)
   
Wyśmienite! Po prostu doskonałe :) I te przeróżne aromatyczne dodatki z nori i kolendrą na czele - super :)
patrycccja
2011-03-30 11:57:16.808
Kokosowy ryż z sosem bananowym (wegańska)
   
Generalnie bomba :) Kokosowo-waniliowy ryż - mniam! Aha, wiórki dałam już na początku, a nie do gotowego ryżu. Sos bananowy zmieniłam dokumentnie: tylko 3 łyżki soku z cytryny, 4 oleju (30g) i 2 cukru - cukier nie chciał się oczywiście rozpuścić, ale po dodaniu bananów nie było już problemów. Sos i tak był piekielnie słodki, ale w połączeniu z ryżem było ok :)
Aha, sosu - przynajmniej w powyższych proporcjach - proponowałabym zrobić więcej. Dwa razy więcej :)
patrycccja
2011-03-29 11:09:40.877
Sos tatarski z tofu – zamiast majonezu (wegańska)
   
Użyłam silken tofu, z opcjonalnych składników dałam tylko troszkę marynowanej czerwonej papryki dla koloru i 2 łyżki drobno siekanej cebuli - cały czas przebijał mi jednak smak tofu...
Dałam więc jeszcze sporo łagodnej musztardy, prawie drugie tyle ogórków (większość konserwowych) i jeszcze trochę cebuli - no, teraz to to smakuje! Jest lepsze niż myślałam :) Sos jest gęsty od warzyw i to mi pasuje :)
patrycccja
2011-03-28 16:53:55.149
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
A sprawdzasz do ilu stopni się tak naprawdę nagrzał? Przynajmniej w przypadku mojego piekarnika 10 min. to byłoby za mało, zwł. w przypadku 250 st.
patrycccja
2011-03-27 10:47:38.753
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Czy piekarnik na pewno był odpowiednio nagrzany PRZED włożeniem do niego chleba? Jeśli piekłaś zgodnie z podana temperatura i czasem, to może termostat ci nawala i oszukuje? Tak czy siak powinnaś wydłużyć czas pieczenia i być może zwiększyć dodatkowo temperaturę. Chleb musi być rumiany, a jak się w niego stuka, to powinien wydawać głuchy odgłos - jak nie, to wraca do piekarnika :)
patrycccja
2011-03-26 11:32:53.346
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Marika, czy na pewno użyłaś mąki razowej? Jeśli tak, to nie wiem jakim cudem ciasto wyszło jasne... Poza tym wygląda na to, że kompletnie ci nie wyrosło. Następnym razem lepiej trzymaj się proporcji - zostały sprawdzone przez tyle osób, że na pewno są ok :)
patrycccja
2011-03-26 11:27:45.234
Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska)
Jasne, oprócz sałatki mogą być kotlety jarzynowe z dodatkiem płatków owsianych i innych zagęszczaczy (niestety za rzadko robię kotlety, tak ogólnie, więc jeszcze nie wypracowałam przepisu) albo pasty i pasztety, np. http://puszka.pl/przepis/2300-pozupny_warstwowy_pasztet_bez_strat_.html
patrycccja
2011-03-24 17:29:35.421
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Powiem tak: nigdy nie używaliśmy Planty, ale pewnie może być. Olej być może też, ale nie próbowaliśmy - czasem to wpływa na zwięzłość ciasta, więc trzeba przetestować. Możesz też zrobić spody z innego przepisu, gdzie używa się tylko mąki, musu jabłkowego i proszku do pieczenia: http://puszka.pl/przepis/4949-male_tarty_tartaletki_z_naturalnym_jogurtem_sojowym_i_jagodami.html
patrycccja
2011-03-22 15:05:44.987
Babeczki kokosowe (lakto-ovo-wege)
Standard dla babeczek/ muffinek to 15-20 minut w temp. 180 st.C, przy czym najpierw rozgrzewamy piekarnik, dopiero wkładamy babeczki (jak ma się wprawę, to rozgrzewanie piekarnika trwa tyle, co przygotowanie ciasta i nałożenie go do foremek).
patrycccja
2011-03-20 19:23:15.404
Kotlety sojowe w pysznym sosie jabłkowym (wegańska)
   
Z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub surówką z kisz.kapusty - rewelacja! Kotlety wyszły naprawdę fajne, choć chyba nie do końca dobrze je doprawiłam. Sos też należy moim zdaniem dosolić, żeby jego smak był bardziej harmonijny. Poza tym zamiast/oprócz ziół prowansalskich ogromnie pasuje mi tu imbir, pieprz ziołowy, może też listek laurowy i cząber lub tymianek. Tak żeby całość była słodko-kwaśno-słona i odpowiednio aromatyczna :)
patrycccja
2011-03-20 10:28:43.655
Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
   
Hiram jest super! Uwielbiam go :) Imbir zdecydowanie złagodniał, teraz czuć jego aromat a nie ostrość. Na pewno będę robić go w kolejnych latach :) Super komponuje się na kanapkach z twardym, smakowym tofu (Pro Soya), które jest delikatnie słone i daje fajny kontrast smaków. Coś a'la ser żółty z dżemem ;) tylko tu jeszcze jest ten superancki aromat imbiru!
patrycccja
2011-03-16 10:43:20.043
Kluski gryczane (wegańska)
Niekoniecznie musi to być pszenna, ale zasadniczo konieczny jest dodatek innej mąki, która utwardzi kluski. Już próbowałam wersji bardziej gryczanej, która miała nie więcej niż 1/4 szkl. mąki pszennej, i kluski wyszły niezwykle delikatne, za miękkie po prostu.
patrycccja
2011-03-15 20:41:34.99
Grillowane gruszki i puree z mango na postumencie z kaszy kuskus (wegańska)
Do mnie tez przemawia, zwł. że uwielbiam mango! Gruszki też pycha, a kuskus jakoś zniosę albo wymienię na kaszę jaglaną :)
patrycccja
2011-03-15 16:59:03.506
Genialne lody z puszkowanego mango (wegańska & RAW)
W Bomi. Szukałabym też tam gdzie są np. produkty TaoTao, bo to jeden z producentów. Raczej w delikatesach i większych sklepach, bo nie jest to produkt zbyt popularny. No i oczywiście w delikatesach internetowych, a nawet serwisach aukcyjnych :)
patrycccja
2011-03-13 15:46:26.211
Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Można, ale wtedy wyjdą strasznie blade. Nie zapomnij też o soli, żeby nie były bez smaku.
patrycccja
2011-03-13 13:57:42.544
|