7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37    


Pączki wegańskie (wegańska)
W tym roku zrobiliśmy tylko 3 pączki nadziewane przed smażeniem - udały się, bo dżem nie wyciekł, ale za to w samym środku, przy dżemie, ciasto było surowe :/ Raczej nie smażyliśmy za krótko, bo skórka była nawet ciemniejsza niż rok temu... Teraz więc preferuję malutkie pączuszki maczane później w konfiturze albo takie nadziewane za pomocą szprycy - mniejsze ryzyko niepowodzenia :) Jeśli jednak chcecie nadziewać PRZED, to koniecznie użyjcie jak najgęstszego dżemu lub najlepiej marmolady.
patrycccja 2011-03-06 19:34:32.743

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Sonia, ja zawsze robiłam pół na pół białą i razową. Z samej razowej też by pewnie wyszło. Ważne żeby w sumie był jej 1 kg.
patrycccja 2011-03-02 18:24:42.267

Pączki wegańskie (wegańska)
Hyhy, dobre pytanie ;) Dla mnie to zawsze jest 300g, bo jestem przyzwyczajona do Solidy i tofu spod Hali Mirowskiej. My piekliśmy z połowy proporcji i daliśmy chyba właśnie pół takiej kostki. Ale jak się obawiasz że będzie za dużo, to możesz dodać dowolną ilość - w końcu BEZ tofu też wychodzi :)
patrycccja 2011-02-26 10:31:38.295

Okarnik (tudzież okarowiec) jabłkowo-gruszkowy z migdałami (wegańska)
No proszę, poznałam dzięki tobie prawdziwe znaczenie słowa "tudzież"! :) Ja też byłam święcie przekonana że znaczy tyle co "lub". Myślę, że to całkiem powszechne... No tak, a na dowód http://www.polskieradio.pl/9/305/Artykul/281447,Aczkolwiek-tudziez - b.fajna i pouczająca audycja :)
patrycccja 2011-02-24 21:58:17.663

Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska)
Obstawiam za bardzo rozgrzaną patelnię lub za małą ilość oleju - wtedy się przypala. Ale dlaczego panierka ci się nie trzyma tofu??? Jakiego tofu używasz? A mąki?
Możesz jeszcze spróbować http://puszka.pl/przepis/2348-kostka_piaskowa_z_tofu_.html - pycha, a może być łatwiejsze :) Tylko trzeba mieszać odpowiednio często, żeby równomiernie ze wszystkich stron się usmażyło.
patrycccja 2011-02-24 21:29:21.522

Delikatny domowy makaron (bez jajek) (wegańska)
To jeszcze podpowiem: płaty ciasta po rozwałkowaniu warto zostawić na jakiś czas żeby podeschły - nie będą się sklejać. Gotować trzeba w dużej ilości wody - przy wrzucaniu makaronu nie może przestać się gotować na zbyt długo, bo makaron się sklei albo w ogóle zrobi się breja. No i mieszać, zwł. na początku - te wszelkie zalecenia są w przypadku samoróbnego makaronu o wiele ważniejsze niż gdy gotujemy kupny.
patrycccja 2011-02-24 21:20:53.857

Delikatny domowy makaron (bez jajek) (wegańska)
Kiedyś też przyparta przez sytuację zrobiłam domowy makaron - na 1 i 1/4 mąki pszennej (biała z drobno mieloną razową) dałam nie więcej niż 1/4 szkl. zimnej wody. Makaron wyszedł b.delikatny - właśnie jak ciasto pierogowe. Dla mnie za miękki :( Kluchy to jednak kluchy, powinny dawać zębom przyjemny opór przy gryzieniu. Później jeszcze próbowaliśmy robić z dodatkiem semoliny - ten już był w porzo :)
patrycccja 2011-02-22 22:17:53.199

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Nigdy nie próbowałam, ale kiedyś byłam na wykładzie o amarantusie i ktoś z SGGW opowiadał o ich eksperymentach. Podobno dodatek do 10% mąki z amarantusa działa jak naturalny ulepszacz. Jeśli będziesz próbował, koniecznie napisz jak wyszło :)
patrycccja 2011-02-20 16:57:42.131

Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska)
Cool! O takim sposobie jeszcze nie słyszałam :)
patrycccja 2011-02-17 23:54:32.137

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Ewa, jak wkładałaś do nienagrzanego piekarnika to nic dziwnego że musiałaś dłużej piec ;)
patrycccja 2011-02-17 16:49:15.131

Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska)
Ech.... ja nie lubię gotowców. No nic, dzięki :)
patrycccja 2011-02-17 16:47:48.421

Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska)
Nie mam pojęcia - ja dopiero będę eksperymentować z tym sposobem. Mam zamiar wziąć tyle koko-mleka ile objętościowo zajmuje 200g margaryny. Jeśli ciasto nie będzie miało konsystencji niebyt gęstego błocka, to dodam trochę więcej. Jeśli będziesz robić pierwszy(a), to daj znać ile czego i jak wyszło :)
patrycccja 2011-02-17 16:46:18.167

Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska)
Ha, to w sumie lepiej - nie oddałabym apetycznego zapachu za syczenie ;) A zalewałeś ciasto świeżo wyjęte z piekarnika? Przecież płyn po zetknięciu z tak rozgrzaną powierzchnią musi zacząć gwałtownie parować :) Może to jeszcze kwestia tego, że ja to robiłam powoli, łyżką, żeby na pewno było równomiernie. Dopiero pod koniec chlupnęłam po całości pewnym ruchem :)
patrycccja 2011-02-16 17:15:14.578

Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
Wyszedł naprawdę pycha! Ta "wkładka" sojowa to też dobry pomysł - następnym razem go zastosujemy :)
patrycccja 2011-02-13 19:14:43.305

Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
Oj tam, co za to grozi... kto sie będzie o zdjęcie sądzil, pls ;) Ale zwykła przyzwoitość by wymagała nie podbierać cudzego. Ale póki co: mogę linka do oryginału? Jakos nie moge namierzyć. Kruszonka to raczej nie autorka wskazanego bloga, wiec zdjecia usunę. Rzecz jasna.
patrycccja 2011-02-12 16:50:29.312

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Lousi, nie tak. Po pierwsze "wietrząc" piekarnik, kiedy jest ustawiony na grzanie, marnujesz energię/gaz. Piekarnik grzeje, a ciepło ciągle ucieka... Jesli się boisz to ustaw go na 30-35 st., ale drzwi zamknij.
A co ważniejsze po pół godzinie odstaw ciasto na bok, ale nie czekaj aż piekarnik ostygnie, tylko nastaw go na 250 st. Jak już się nagrzeje do tej temp. (albo będzie już blisko), to wstaw ciasto znowu do piekarnika. I czekaj, raczej nie otwieraj drzwiczek w międzyczasie.
Co do form - z tego co pamiętam mogą być napełnione do 3/4, ale nie bardziej. Ja robię zawsze w dwóch keksówkach 30cm i jest akurat.
patrycccja 2011-02-04 22:40:39.594

Krupnik z kaszą jęczmienną, amarantusem i brukselką (wegańska)
No, fajnie by było, gdyby ilości były podane nieco dokładniej, przede wszystkim dla kaszy i wody. Póki co proponuję wspomagać się tym przepisem: http://puszka.pl/przepis/423-krupnik.html
patrycccja 2011-02-03 09:55:48.105

Sphagetti z cukinii z sosem warzywno-pomidorowym (carbohydrates free) (wegańska)
Jakiej przyprawy używasz? Jakiej firmy? W tym przepisie akurat nie ma to b.dużego znaczenia, ale lepiej podawać takie informacje - osoby nie używające takich wynalazków będą wiedziały w co celować robiąc własną mieszankę, a co ważniejsze, za parę lat, kiedy oferta w sklepach się zmieni, nadal będzie wiadomo w co celować :)
patrycccja 2011-02-02 20:09:32.229

Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska)
Jeśli smakują tak jak wyglądają... wow :) Co to jest to białe pod orzechem i jak to tak ładnie zrobiłaś?
patrycccja 2011-02-01 20:26:10.977

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Tak myślę, bo chleb nie przebywał w wystarczająco wysokiej temp. wystarczająco długo. Ja, po tym jak podrósł w 40', wyjęłabym go, nagrzała piekarnik i dopiero wstawiła chleb do gorącego.
Z trzymaniem go cały czas w piekarniku może też by wyszło, ale trudno powiedzieć ile dłużej należałoby go wtedy piec....
patrycccja 2011-02-01 16:19:28.339

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Wyrośnięty chleb wstawiłaś do już nagrzanego piekarnika czy na 250' ustawiłaś dopiero wkładając formy? Bo wiesz, piekarnik nagrzewa się 10-15 min... A drożdżowe wypieki powinno się wkładać do już nagrzanego! Obstawiam że to był powód, bo na pewno nie to że dałaś połowę razowej mąki - zawsze dawałam takie proporcje jak ty i wychodził bez problemu :)
patrycccja 2011-01-31 16:51:59.2

Racuchy z mąki orkiszowej i brązowego cukru (wegańska)
Ja pominęłam jajka, niczym nie zastępowałam. Wyszły jak na zdjęciu :D Nie wyrosły jakoś rewelacyjnie, ale są dobre :)
patrycccja 2011-01-28 14:24:45.512

Manna śliwkowa (z suszonymi śliwkami) (wegańska)
Spróbować zawsze warto! :) Ja bym na początek zmiksowała tylko trochę, na próbę. Ale myślę, że będzie dobre - może trochę dojrzałego banana dla aksamitości jeszcze.
patrycccja 2011-01-25 21:40:00.006

Sałatka gyros ;) (wegańska)
Nie zapomniałaś - napisałaś o tym w składnikach :) W treści przepisu też już poprawiłam coby nikt nie miał wątpliwości.
patrycccja 2011-01-25 16:27:29.093

Ostra sałatka ryżowa z kukurydzą, fasolką i pomarańczą (wegańska)
A propos źródłowego przepisu: ja sałatkę "indyjską" znam w innej, nie-keczupowej wersji - http://puszka.pl/przepis/337-salatka_indyjska_ryzowa_z_fasolka_pomarancza_i_papryka_.html Żeby tam chociaż curry było, to bym bardziej rozumiała nazwę ;)
patrycccja 2011-01-24 23:30:18.894

   27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas