7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38    


Tarte buraczki z warzywami i chrzanem (sałatka do weków) (wegańska)
Reszta słoiczków na szczęście przetrwała i jest pycha :) Zabieram sobie taki słoiczek do pracy, do tego jakaś kanapka i lunch gotowy :)
patrycccja 2011-01-22 11:16:14.907

Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej (wegańska)
Kikkoman a nie Kikkonen :) Faktycznie, jeśli nie najlepszy to jeden z najlepszych :) Ja kupuję albo Kikkoman albo shoyu (japoński sos sojowy w przeciwieństwie do chińskich nie zawierający cukru!) - ostatnio na evergreen.pl.
patrycccja 2011-01-20 20:41:31.406

Smalec wegetariański (wegańska)
Nie. Sama jej nie używam, ale ze względu na pojawiające się tu różne wątpliwości sprawdziłam skład - jest ok. Choć oczywiście utwardzane tłuszcze szczytem zdrowia nie są... ale skład jest wegański.
patrycccja 2011-01-18 21:54:57.476

Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska)
Wreszcie dodałam dokładniejsze proporcje - mam nadzieję że się przydadzą :) Aż dziwne, ale pisząc wcześniejszy komentarz z głowy naprawdę dobrze trafiłam :)
patrycccja 2011-01-16 19:10:50.733

Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej (wegańska)
Hm, może 2 łyżki? ;) 6 to może być za dużo - najlepiej próbować czy nie za słone, a po drugie czy potrawa ma ładny kolor. W końcu sos sojowy jest brązowy i przyciemnia całość.
patrycccja 2011-01-14 22:24:02.616

Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska)
Powiem tak: kalafior jest chrupki, absolutnie nie miękki ani ciapowaty - i to mnie zaskoczyło bardzo na plus. Ale całość jest zdecydowanie za słona i trochę zbyt wyraźnie czuć kwasek :/ Jeśli będę wracać do tego pomysłu to poszukam innej zalewy. Ogólnie jednak eksperyment uważam za ciekawy - pierwszy raz spotkałam się z przetworami z kalafiora :)
patrycccja 2011-01-09 22:49:26.864

Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska)
Po paru miesiącach warzywa nie są na pewno chrupiące, ale są w porządku - w końcu to nie surówka ;) Naprawdę mi ta sałatka posmakowała, myślę że będę do niej wracać. Nadal jednak będę ostro redukować cukier - 3/4 szkl. to na pewno nie jest za mało :)
patrycccja 2011-01-09 22:45:00.854

Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu (wegańska)
Silken tofu kupiłam w Asia Tasty, na końcu drugiej Hali Mirowskiej (Warszawa). Kosztowało 5,5 zł, choć podobno ostatnio zdrożało. Takie samo tofu dostępne jest od niedawna na evergreen.pl (7,90 więc nadal atrakcyjna cena, a dostępne również dla ludzi spoza W-wy :). PS: W obu miejscach tofu raczej bywa niż jest - oba sklepy zaopatrują się z tego samego źródła, a dostawy są co miesiąc... Ale to na pewno nie jedyne "źródełka" ;)
patrycccja 2011-01-07 09:01:05.86

Tort bezjajomlek (wegańska)
Zrobiłam tylko biszkopt - również mogę go polecić :) Wyszedł ślicznie, taki delikatny. Karob zastąpiłam gorzkim (holenderskim) kakao - żeby nie przesadzić dałam 2 czubate łyżki. Dobra ilość, ale w sumie wolałabym chyba trochę więcej. Cukru za to dałam 1/3 szkl. - dla mnie super, ale kto woli słodsze ciasta, może się trzymać oryginalnych proporcji. No i za radą poprzedników dodałam 2 łyżki octu jabłkowego - ciasto pięknie wyrosło, ale nie wiem czy ocet był konieczny. W końcu dodaje się go do ciast na sodzie, a tu jest głównie proszek, który zawiera i sodę i "kwaśne" składniki.
Proporcje są raczej na małe ciasto - kto chce 3-warstwowy tort powinien upiec 2 ciacha :)
patrycccja 2011-01-06 20:16:23.356

Smażone zielone pomidory (wegańska)
Mi trzeba, choć jestem dorosła :) W dodatku ciekawska. Bardzo wiarygodnych źródeł nie znalazłam, ale znalazłam info, że solanina jest neutralizowana obróbką cieplną i kwasem (jest alkaloidem i łączy się z kwasem tworząc sole). Jest też rozpuszczalna w wodzie. Co do jej ilości w zielonych pomidorach - niektórzy piszą, że jest znacząca, inni że znikoma, jeszcze inni że to nie solanina tylko inny alkaloid, tomatina. Ta ostatnia informacja podawana jest najczęściej z odwołaniami do jakichś badań i z tych opisów na które trafiłam wynika że nie stanowi żadnego zagrożenia. Z ciekawszych źródeł polecam http://www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html - naprawdę ciekawy artykuł, choć skupiający się na liściach pomidorów. Końcówka jest niezwykle pouczająca - dodając suszonych liści do pesto autor zainteresował się bazylią. Doszukał się, że zawiera 2 substancje, estragol i metyloeugenol, które powodują u zwierząt uszkodzenia DNA i raka... występują też w innych ziołach, a także są podobno dodawane do żywności... No a czy ktoś panikuje z powodu pesto? Oczywiście nikogo nie namawiam do beztroski, a już na pewno nie do jedzenia zielonych ziemniaków, które na pewno zawierają znaczną ilość solaniny, ale warto poddawać różne informacje krytycznej ocenie.
patrycccja 2011-01-06 12:03:59.521

Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska)
Ikea - zobaczyłam tego renifera i musiałam je mieć ;)
patrycccja 2011-01-04 16:42:26.832

Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska)
W tym roku robiliśmy te pierniczki i http://puszka.pl/przepis/5965-pierniczki_weganskie.html . Ja wolę te, bo są mniej słodkie i sprawiały mniej problemów przy pieczeniu - ciasto było mniej lepkie, a po upieczeniu pierniczki były sztywne, nie odkształcały się. Podana ilość przyprawy do pierników jest wystarczająca, ale jeśli ktoś lubi b.aromatyczne pierniczki, może dodać więcej.
patrycccja 2011-01-03 21:07:12.933

Wegańska "rybka" smażona (wegańska)
Jaką mąkę fasolową używasz? Czy fasolowa, groszkowa, z ciecierzycy to w tym przypadku wszystko jedno?
patrycccja 2010-12-28 19:35:40.701

Lukier (wegańska)
Rada Any z aromatem pomarańczowym jest ekstra - nawet nie wiedziałam, że jest taki fajny! Zawsze używałam waniliowego lub migdałowego.
patrycccja 2010-12-27 18:19:01.46

Makowiec wegański na kruchym spodzie (wegańska)
Kukurydzianą na pewno - stosuję je zamiennie. Ale możesz też pominąć - to składnik opcjonalny.
patrycccja 2010-12-23 22:08:46.409

Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA! (wegańska)
Powiem tak: mistrzostwo świata!
patrycccja 2010-12-21 17:20:30.585

Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
Poza tym podstawową zasadą, której niektórzy nie znają, jest to, że ciasto na pierogi robi się BEZ jajek. One utwardzają ciasto. Więc podstawa to wegańskie ciasto na pierogi - niezależnie od diety :) Nie wiem, Ruda, jak ty robiłaś, dlatego na wszelki wypadek o tym wspominam.
patrycccja 2010-12-21 17:08:59.758

Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska)
Standardowo piecze się w 180'C. Myślę że do tego przepisu to jak ulał.
patrycccja 2010-12-17 19:14:17.983

Pierniczki wegańskie (wegańska)
Proporcje przypraw - super. Co dziwne pierniczki pierwszego dnia były dla mnie piekielnie słodkie - mimo że dałam bardzo aromatyczny, ale też b. mało słodki słód (jęczmienny? nie pamiętam) i dodatkową łyżkę cukru, co na pewno nie dorównało słodkości miodu. Następnego dnia były już o dziwo zdecydowanie mniej słodkie...
Minusy - ciasto wyszło mi b.lepkie i dosypywałam mąki. Upieczone pierniczki były miękkie i odkształcały się przy zdejmowaniu, dopiero po ostygnięciu twardniały. Ale nie trzymałam się idealnie przepisu, więc nie mogę powiedzieć że on zawinił... Spróbuję jeszcze raz. Powiem tyle: smakują :)
patrycccja 2010-12-14 22:03:45.716

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi (wegańska)
Ja bym część margaryny zastąpiła wodą. Tłuszcz powoduje kruchość wypieków. Woda je spaja. Nie wiem ile margaryny zastąpić jaka ilością wody, ale jeśli robiłaś już raz, to kolejnym razem będziesz wiedziała w jaka konsystencję celować.
patrycccja 2010-12-12 19:44:41.477

Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska)
To ciasto jest naprawdę ryzykowne - aż mnie dziwi że tyle osób je próbuje i się nie poddaje :) Ale z mąka orkiszowa bym spróbowała - to po prostu maka z innego rodzaju pszenicy i sądzę, że ta, którą masz, jest de facto razowa. Nie widziałam jeszcze białej orkiszowej.
patrycccja 2010-12-12 19:37:39.083

Ciasto pszenne przekładane świeżymi owocami (np. śliwkami) (wegańska)
Jeśli dodałaś sodę, to to mogło być powodem. Soda potrzebuje kwaśnego środowiska, żeby działać, a tu nic takiego nie ma. Proszek to właśnie soda + coś o kwaśnym odczynie + inne dodatki typu antyzbrylacze. A jeśli robiłaś z proszkiem to nie wiem :)
patrycccja 2010-12-09 18:41:34.3

Bananowo-bakaliowe podżeranko na ciepło (wegańska+miód)
Takie banany to pyszne nadzienie do naleśników, zwł. z kremem/ polewa czekoladową: http://puszka.pl/przepis/4789-nalesniki_z_bananami_kremem_czekoladowym_i_orzechami_nadzienie_.html
patrycccja 2010-12-08 21:20:08.876

Zebra wegańska (wegańska)
Możesz użyć sojowej - obie zastępują jajko i z obiema już robiłam to ciasto. Zresztą kukurydzianej wcale nie czuć w takiej ilości! :) A bez nie wiem czy wyjdzie.. W sumie warto spróbować.
patrycccja 2010-12-06 22:25:04.667

Zebra wegańska (wegańska)
Zastanawiam się jeszcze nad jednym - czemu służy dodanie do jasnej części większej ilości mąki? Czy różna gęstość obu warstw czemuś służy?
patrycccja 2010-12-04 20:06:20.324

   28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas