7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaMajonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska) Słodkawe? Mimo soli, soku z cytryny i czosnku???? Może za mało tych przypraw jednak? patrycccja 2010-10-03 11:07:12.929 Kasza z pesto i żółtym serem (lakto-wege) Kaszy (ani ryżu) nie trzeba gotować ciągle mieszając - toż to masakra. Wystarczy dać jej spokój i sama się ugotuje. Polecam ten przepis: http://puszka.pl/przepis/3925-kasza_gryczana-przepis_podstawowy.html - i życie staje się prostsze :D patrycccja 2010-10-02 23:31:10.616 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) A nieprawda. My zawsze zostawialiśmy do wyrośnięcia w misce, a później przekładaliśmy ("przelewaliśmy") do foremek. I tak i tak wychodzi. patrycccja 2010-10-02 22:56:51.796 Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska) No prawda :) Ja zawsze jednak robię dwa grzybki w barszcz - barszcz czerwony i takie buraczki ;) W sumie to muszę częściej robić buraki i takie pieczone też. Masz rację :D patrycccja 2010-10-01 20:16:34.679 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Ogromnie się cieszę że zła passa się odwróciła. Miło jak wszyscy są zadowoleni :) patrycccja 2010-10-01 15:42:50.104 Mleko sojowe (wegańska) Gaza jest spoko, ale należy ją rozłożyć na sitku, tak żeby gaza wystawała za jego brzegi. Robię tak mleko migdałowe. Inaczej to faktycznie masakra ;) patrycccja 2010-09-30 10:10:27.324 Bakłażan w słupkach duszony w pomidorach (wegańska) Z makaronem tez doskonałe: http://puszka.pl/przepis/2919-makaron_z_pomidorowo-baklazanowym_sosem.html :) patrycccja 2010-09-28 21:38:24.943 Domowe tahini do hummusu (wegańska) Znalazłam jeszcze info, że niełuskany sezam może być gorzki. No nie wiem. Niełuskany prażyłam tylko raz, ale zmienił się w takie leciutkie, nadmuchane ziarenka jak popcorn (ale z tego co pamiętam o normalnym smaku...), więc do prażenia używam teraz zawsze łuskanego. Może i ty spróbuj z łuskanym? patrycccja 2010-09-27 17:51:54.806 Domowe tahini do hummusu (wegańska) Ja jeszcze nie trafiłam. Ale myślę, że albo był przeterminowany (sprawdziłaś datę?) albo źle przechowywany. W sezamie jest tłuszcz. Zjełczał i sezam jest gorzki. Jak się za długo praży i się go sfajczy, to też może się tak zrobić, ale ty piszesz że już sam w sobie był gorzki, więc to nie to. patrycccja 2010-09-27 17:38:17.921 Musaka z bakłażanów i pomidorów (wegańska) I czosnek! :) patrycccja 2010-09-26 18:45:26.159 Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska) Na 3 słoiki nie jest potrzebny wcale aż taki duży kalafior, najwyżej średni (choć to względne pojęcie ;). Za to potrzeba więcej zalewy - ok. 1,5 podanej ilości. Zmniejszyłam ilość cukru i ostrej papryczki, a ponieważ nie miałam kwasku, dałam 2 razy większą ilość soku z cytryny. Mam nadzieję, że wyjdzie coś zjadliwego :) patrycccja 2010-09-25 22:27:49.176 Kompot jabłkowy z goździkami (wegańska) Max. 15 minut (po zagotowaniu zmniejszam gaz na minimum). Co do gatunku jabłek to jeszcze nie wiem jakie są najlepsze, ale antonówki świetnie się sprawdzają :) patrycccja 2010-09-24 18:29:24.162 Jarmuż z makaronem i tofu (wegańska) Jazgott, myślę, że powodem był faktycznie brak oleju sezamowego. Jest bardzo, ale to bardzo aromatyczny. Ja zawsze go dodaję - bez niego potrawa jest bardzo delikatna w smaku. Osoby lubiące konkretniejsze smaki powiedziałyby pewnie że mdła. A z olejem i odpowiednio dosolona jest super :) patrycccja 2010-09-19 11:15:56.239 Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska) Dzięki - rozpływam się w samozachwycie ;D patrycccja 2010-09-15 20:48:43.424 Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska) Pomidory nagrzewają się do bardzo wysokich temperatur i faktycznie pasteryzacja jest dość zbędna :) Poza tym z czasem człowiek coraz pewniejszy siebie i już nie musi wszystkiego mieć sterylnego i porządnie zapasteryzowanego. Ja w tym roku jeszcze pasteryzuję - co jak co, ale jak pomidory mi się zepsują, to się przecież zapłaczę ;) patrycccja 2010-09-14 15:05:10.935 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) No czasem tak bywa, że coś jest przetrzymywane dłużej, niż ustawa nakazuje ;) Raz, że trochę brak czasu, żeby wszystko robić na bieżąco. Dwa, że sprawdzam, czy w Puszce nie ma już podobnych/prawie identycznych przepisów. Pierogów ruskich już sporo tu jest, więc odwlekałam je, bo to więcej czasu potrzeba. Ale co się odwlecze, to nie uciecze :D patrycccja 2010-09-14 15:01:39.428 Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska) My robimy w tym roku drugi raz, z pomidorów jajek. Wychodzą genialne - o wiele lepsze od dostępnych w PL pomidorów konserwowych i przecierów, które dotychczas próbowałam, a próbowałam dużo :) Różnej produkcji. My obieramy ze skórki i gotujemy nieco dłużej, żeby jeszcze trochę odparowały i się nieco rozgotowały. Trochę inaczej też pasteryzuję - słoiki z gorącym przecierem zalewam gorąca kranówą. Nie bawię się też później w wychładzanie zimną wodą - po prostu wyjmuję słoiki i stawiam do góry dnem. Słoiki 500 ml są dla nas bardziej uniwersalne. patrycccja 2010-09-12 20:28:22.028 Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska) Słuchajcie, a sos po zagotowaniu nie był wg. was za rzadki? Ja go jeszcze odparowywałam chyba z godzinę. Poza tym tak czy siak lepiej go chyba pogotować aż piana przestanie się wytwarzać, a nie pakować do słoików jak tylko się zagotuje. patrycccja 2010-09-12 19:21:33.369 Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska) Po 1: 1/3 cukru, stanowczo wystarczy. Po 2: my nie jesteśmy hardcorami, kubków smakowych nie lubimy sobie wypalać ;) więc zmniejszyłam ilość chili chyba do 1/4. Wyszedł pyszny, lekko pikantny sos. Dla zupełnie delikatnych podniebień ilość można jeszcze zmniejszyć - żeby chili było głównie dla aromatu i lekko pikantnej nuty. Wojtek już zjadł testową partię kanapek i stwierdził że pycha, podobne do adżiki i że za mało zrobiłam ;) Wyszło prawie 15 słoiczków po 200 ml. patrycccja 2010-09-12 19:03:26.406 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) W tym roku produkcja znów ruszyła :) Dobrze by było zrobić więcej, coby rodzinę i znajomych obdarować. Trzymam kciuki, żeby odpowiednie pomidory jeszcze się nie kończyły i nie drożały nieprzyzwoicie. Wy, jeśli się przymierzacie do adżiki, też się raczej pospieszcie - w ten weekend pomidory jajka były już o 50gr droższe niż przed tygodniem. Jeszcze rada dla tych, co dysponują tylko ręcznym blenderem - ja gotuję z grubsza pokrojone warzywa i mielę je blenderem po 2h gotowania. Nie potrzebny jest żaden "ciężki sprzęt" ;) PS: Z połowy proporcji wyszło mi 15 słoiczków po 200 ml. patrycccja 2010-09-12 11:39:49.46 Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska) Aha, wyszło mi 10 słoików po 300 ml (dżemówek) i 1 taki malutki. patrycccja 2010-09-11 20:04:40.349 Papryka z cebulą - słodko-kwaśna sałatka do słoików (wegańska) No dobra, zrobiłam i po spróbowaniu nam smakuje :D Mam nadzieję, że po paru miesiącach zachowa jędrność i w ogóle :) Użyłam octu jabłkowego, dodałam 1 listek, 2 ziela i 6 goździków, a do tego połowę "dawki" cukru (czyli 3/4 szkl.) - po spróbowaniu zalewy uznałam, że więcej cukru nie trzeba. Przypraw też w sam raz, ale jak ktoś ludzi bardziej aromatyczne, to można więcej. patrycccja 2010-09-11 19:58:27.113 Bruschetta z rukolą (wegańska) My rukolę wymieszaliśmy z posiekaną w cienkie paski sałatą lodową. Dobry patent dla tych, dla których sama rukola to zbyt mocny (gorzki) akcent. Uwielbiam bruschettę w każdym wydaniu :) patrycccja 2010-09-10 19:13:14.642 Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska) Szklanka octu na jaką ilość wody? patrycccja 2010-09-10 14:22:44.308 Brownie (wegańska) Czasem też robią na tych samych maszynach np. batoniki waniliowe po orzechowych albo jogurt brzoskwiniowy po truskawkowym. Muszą wtedy napisać o śladowych ilościach orzechów/truskawek, bo w smaku tego nie wyczujesz, ale alergik może mieć problemy. patrycccja 2010-09-10 08:48:48.879 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |