puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Chińszczyzna z cytrynowo-pikantnym tofu i ryżem kokosowym (wegańska)
przyprawa chińska - chodzi o mieszankę 5 smaków?
patrycccja
2010-09-07 21:33:49.258
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Dzięki ci Falsa, przywracasz mi wiarę w ten przepis ;) Irokezik - zakwas to trudny przeciwnik :) My kilka chlebów wyprodukowaliśmy z mniejszym lub większym powodzeniem, ale całkowitego zakalca nie mieliśmy. Chyba głównie dlatego, że nie rzucaliśmy się na głęboką wodę i jeszcze nie próbowaliśmy 100% żytniego. Chylę czoła przed wszystkimi zakwasowymi piekarzami :)
patrycccja
2010-09-07 19:40:54.935
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Wiem, to musi być wina pogody! No normalnie innego powodu nie widzę... załamka. Czarna seria. Niestety aż tak doświadczonym piekarzem nie jestem i poza dotychczas udzielonymi poradami nie wiem jak jeszcze mogłabym pomóc... Pozostaje mieć nadzieję, że objawi się nam jakiś fachowiec lub jasnowidz, a wy się nie zniechęcicie, bo to naprawdę super przepis :) Lepsze są tylko chleby na zakwasie, ale to już w ogóle wyższa szkoła jazdy...
patrycccja
2010-09-07 17:29:18.453
Pasta z awokado z cebulką (wegańska)
Czym bardziej twarde awokado, tym bardziej niedojrzałe. Tylko nie można paluchem mocno naciskać, bo później w tym miejscu szybko się psuje. Trzeba delikatnie, jak z pomidorem. Najlepiej zacząć kupować awokado z kimś kto się bardziej zna albo zacząć w sezonie późno-jesiennym lub zimowym. Wtedy jest sezon na awokado i najłatwiej trafić na dobre. Poza sezonem czasem się trafia takie, że w środku już ciemnieje (brązowieje), a nadal jest twarde :/
patrycccja
2010-09-06 16:52:10.66
Afrykańskie plantany (banany skrobiowe) w sosie pomidorowo-jajecznym (ovo-wege)
Blues_girl, plantany tylko wyglądem przypominają zwykłe banany, nie są w ogóle słodkie. Ja bym prędzej ziemniakiem je zastąpiła... bo ziemniaka faktycznie przypominają, choć smak mają nieco odmienny. Ale to chyba najlepszy zastępnik.
patrycccja
2010-09-06 16:48:25.163
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Wow, serio? 3 osoby pod rząd, prawie jednocześnie? To chyba faza księżyca musiała być nie taka ;) A tak serio - ten przepis jest naprawdę precyzyjny. Największe prawdopodobieństwo, że zrobiliście coś niezgodnie z przepisem - zdarza się, np. Joszka kiedyś przyjęła że szklanka to 250 g mąki (była blisko: szkl. to 250 ml wody). Najlepiej poczytajcie dotychczasowe komentarze, zapoznajcie się z doświadczeniami poprzedników, a później tak czy siak spróbujcie zrobić ten chleb z kimś innym - inne doświadczenia, inne nawyki, może inne rozumienie pewnych detali - to może dać inny (czytaj: udany) wynik :) A jeśli się uda, koniecznie dajcie znać co było nie tak - ku nauczce przyszłych pokoleń ;)
patrycccja
2010-09-04 22:18:12.858
Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
1) Nie wiem - na oko ;) Łyżkę, 3 łyżki... tym więcej, im bardziej lubisz cynamon.
2) Tak, powinny być równe. Mniej więcej.
patrycccja
2010-09-01 14:17:16.157
Dynia duszona z pomidorami (w śmietanie lub bez) (wegańska)
Wixa, litości, przecież masz jak wół: "0,5 szklanki śmietany (można pominąć)". Można pominąć, więc istnieje wersja wegańska tego dania, prawda? Szczerze mówiąc już mam tak dosyć tego typu uwag, że ręce opadają... Naprawdę mnie to załamuje, bo albo ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem, albo kierują nimi złe intencje - nie wiem co gorsze.
patrycccja
2010-09-01 14:14:54.699
Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Ja nie smarowałam i wyszły śliczne, ale trzymałam jeszcze trochę dłużej (zgodnie z czasem z przepisu) i zrobiły się nieco matowe. Lepiej więc oceniać po wyglądzie, czy już gotowe :)
patrycccja
2010-08-30 20:53:41.232
Sojowe hard-curry z brzoswkiniami (wegańska)
Użyłam świeżych brzoskwiń - przy okazji robienia dżemu miałam pokrojone, podgotowane owoce. Najpierw podsmażyłam cebulę (lepiej byłoby dodać mniej, żeby sos był ładniejszy), później dodałam przyprawy, a po chwili resztę. Dorzuciłam kurkumy żeby poprawić kolor. A soli więcej niż szczypta. Mi smakuje :) Doprawiłam tak, żeby było mocno aromatyczne i lekko pikantne, co fajnie kontrastuje ze słodyczą brzoskwiń.
patrycccja
2010-08-30 20:50:17.702
Sos: kurki duszone ze śmietaną i koperkiem (lakto-wege)
Robiłam te kurki rok temu w wersji wegańskiej - na oleju i bez śmietany. Dokładnie już nie pamiętam smaku, ale skoro zrobiłam zdjęcie, musiały być dobre :)
patrycccja
2010-08-30 14:32:56.001
Chrupiąca granola z wiórkami kokosowymi i innymi bakaliami (wegańska)
Na szczęście miód można, zgodnie z przepisem, zastąpić słodem. Przepis jest jak najbardziej wegański.
patrycccja
2010-08-30 10:03:51.247
Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą) (wegańska)
Wiesz co Irokezik, bo tak jak napisałam, biała gorczyca jest bez porównania mniej aromatyczna. W porównaniu do czarnej smakuje jak wióry. My tylko raz użyliśmy białej, w wielkiej desperacji z braku zaopatrzenia ;) Może powinnam jednak napisać, że biała się nie nadaje - tak zrobię. Po co kolejne osoby mają się zniechęcać do tego wspaniałego dania :)
patrycccja
2010-08-24 08:46:36.738
Bananowe tahini - krem (deser "sezamkowy") (wegańska)
Uwielbiam sezamki, więc ten deser też bardzo mi smakował :D Wyszedł naprawdę pycha! Pomysł z sosem do naleśników też wyśmienity - kiedyś wypróbuję. PS: Wody dodawajcie po trochu, żeby nie wyszło za rzadkie - te filiżanki to chyba od espresso.
patrycccja
2010-08-20 17:34:45.549
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Irokezik, one muszą być naprawdę ścisło. Ostatni powinien być wkładany prawie na siłę - nie może się zgnieść ani uszkodzić, ale skórka czasami aż skrzypi przy wciskaniu :) Mam nadzieję, że się nie poddasz i będziesz mogła się cieszyć pysznymi ogórkami :) Nie ma lepszych niż domowe :)
patrycccja
2010-08-17 17:46:50.314
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
O wow, ogromnie się cieszę :) Musze przekazać mamie :D Liście winogron (i wiśni i dębu i pewnie inne też) właśnie tak działają - ogórki są twarde i chrupiące. Zdziwiło mnie jednak to, co napisałaś o listkach laurowych i zielu - zawsze je stosujemy i ogórki nigdy nie miały gorzkiego posmaku... Najważniejsze jednak że wyszły ci pyszne i twarde - tak trzymać! :D
patrycccja
2010-08-16 16:37:54.048
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem (wegańska)
Powiem szczerze: do tej pory kupowałam dopiero dwa razy i oba razy przez internet. Myślę jednak że w jakichś sekciarskich sklepikach (wege lub ze zdrową żywnością) powinno być do dostania. A co do uwagi Kaki - owszem, kumin jest coraz popularniejszy i powszechniejszy :D ale chyba głównie w W-wie i większych miastach... Chciałabym się mylić. No i mam nadzieję, że czarna gorczyca tez będzie coraz popularniejsza, bo jest tego warta!
patrycccja
2010-08-16 16:31:27.621
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Do poprawki! Inaczej się zepsują. Musisz dołożyć jakiegoś cieniasa, który utrzyma resztę w ryzach, albo powymieniać je tak, żeby były bardzo ścisło. Przy czym możliwe, że będzie przy tym trochę paprania, bo pewnie będziesz musiała wcześniej odlać wodę - inaczej ogórki będą wypływać w trakcie układania i w końcu cię coś trafi. Przy czym później niekoniecznie musisz uzupełniać gorącą zalewą - niektórzy w ogóle zalewają zimną wodą, więc tu bym już sobie darowała. Jakbyś miał(a) jeszcze problemy to pytaj - jakby pytanie było dla mnie za trudne, to zadzwonię do mamy :)
patrycccja
2010-08-16 12:08:15.049
Placki ziemniaczane z charakterem (wegańska)
Tlilis, wiem że na pewno tego określenia nie znosisz, ale... na oko :D No nie wiem, kilka łyżek, daj na początek np. 2-3 łyżki i zobacz czy wystarczy. Chodzi tylko o to, żeby mąka wchłonęła nieco wilgoci z ziemniaków.
patrycccja
2010-08-12 17:14:10.196
Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska)
Bardzo podobny biszkopt, tyle że z karobem i z margaryną a nie olejem, występuje w przepisie Sevy na tort bezjajomlek (http://puszka.pl/przepis/2571-tort_bezjajomlek.html). Bardzo fajnie, że pojawił się oddzielny, sprawdzony przepis na wegański biszkopt - kiedyś takiego szukałam i w Puszce nie znalazłam. Teraz będzie zawsze pod ręką :)
patrycccja
2010-08-04 19:48:25.961
Sałatka Tabuleh (Tabouleh) z dodatkiem ziół (wegańska)
Pyszne! No i genialne na upały :) Dodatek świeżych ziół jest fantastyczny. Oprócz wymienionych dodałam jeszcze melisy - ma wspaniały, świeży, cytrynowy aromat. Polecam :)
patrycccja
2010-08-02 18:34:55.595
Zupa z soczewicy z ziemniakami i pomidorami (wegańska)
Używam tego bulionu w wersji sypkiej - z jednej strony bardzo go sobie chwalę, z drugiej rzadko używam, bo domowego bulionu nic nie zastąpi! Lepiej ugotować bulion poprzedniego dnia niż używać gotowca.
PS: http://www.marigold-health-foods.com.au/home_page.htm - tu jest pełna gama produktów, ja je spotykam w Bomi i Społem. Niektóre są oznaczone jako vegan, ale jak czytałam skład jakiegoś bulionu bez tego oznaczenia, to też się nie dopatrzyłam niczego podejrzanego... nie wiem.
patrycccja
2010-08-02 17:52:09.451
Orszada (napój chłodzący) z migdałów (wegańska & RAW)
Bomba! Coś wspaniałego! Ja do mielenia użyłam blendera. To jest chyba o wiele bardziej wydajna metoda, bo 1/3 porcji migdałów zalewałam szklanką wody 3 a nie 2 razy, a napój i tak wyszedł bardzo esencjonalny. Oprócz słodu ryżowego dodałam jeszcze szczyptę soli, żeby uzyskać bardziej naturalny (pełny?) smak. Przepyszne :)
patrycccja
2010-08-01 19:25:04.53
Bób według Doctora (smażony z curry) (wegańska)
Nie lubię kminku, więc dałam kumin. Za majerankiem też średnio przepadam, więc dodałam tylko troszkę. W zasadzie można go pominąć. Sos sojowy to strzał w dziesiątkę :) Lubię ten przepis - w zeszłym roku też go robiłam. Gdybym miała wybierać, to wybrałabym jednak bób z rozmarynem (http://puszka.pl/przepis/5135-bob_smazony_z_rozmarynem.html) - uwielbiam bezgranicznie jego aromat :) Ale wygrałby o milimetry, bo prawdę mówiąc oba są genialne :)
patrycccja
2010-08-01 18:14:55.714
Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
Z 1,5 porcji wyszło mi 5 słoiczków po 200 ml. W zasadzie na styk. Już nie pamiętam, ale dodałam chyba trochę mniej cukru... Odmierzając imbir bierzcie płaskie łyżki - inaczej konfitura wyjdzie wam za mocna. Z ostateczną oceną smaku wstrzymam się do zimy - wydaje mi się że imbir, tak jak czosnek, może w przetworach zmieniać z czasem smak, łagodnieć. Zobaczymy. Już się doczekać nie mogę :)
patrycccja
2010-07-29 18:42:32.44
|