7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43    


Bobowe danie (smarowidło / pasta z bobu) (wegańska)
U mnie to już klasyka. Wymaga trochę pracy, ale warto :)
patrycccja 2010-07-29 18:27:53.897

Tofu a'la jajecznica - z pomidorem, gorczycą i kuminem (wegańska)
Nigdy za jajecznicą nie przepadałam - ten wynalazek jest o wiele lepszy! ;) Super przepis. W zeszłym roku robiłam go wiele razy. W tym dopiero sobie o nim przypomniałam :) Bardzo ten przepis lubię. No bo czego tu nie lubić... same najlepsze rzeczy - nie tylko moje ulubione przyprawy, ale jeszcze pomidory! :D Pyszne i aromatyczne.
Ja pomidora trzymam na patelni krótko, bo nie lubię jak jest rozciapany. Czasem dodaję go nawet później niż tofu.
patrycccja 2010-07-25 20:59:46.159

Pączki wegańskie (wegańska)
Jasne że możesz :) Ale czy ty naprawdę zamierzasz smażyć pączki w takie upały??? :O
patrycccja 2010-07-22 20:34:08.98

Kalafior z patelni (wegańska)
Gaz nie może być za duży. Kalafior potrzebuje trochę czasu, żeby odrobinę (lub trochę bardziej) zmięknąć. Nie może się więc od razu przyfajczyć :) Sposobem jest też podlanie odrobina wody i przykrycie.
patrycccja 2010-07-22 20:31:20.087

Sok z gorącą wodą na chłodne dni (wegańska)
A ja stwierdzam że wcale nie :) Też tak robię - w zal. od pory roku dodaje wodę gorącą lub zimną. Nie tylko dlatego, że kartonikowe soki są dla mnie za słodkie. Kiedyś słuchałam jakiegoś dietetyka - rozwodnione soki (również samodzielnie wyciskane) są łatwiej wchłaniane kiedy są rozwodnione. Lepiej uzupełniają niedobory wody w organizmie ze względu na mniejszą gęstość. Wiecie, roztwory izotoniczne, hipotoniczne i hipertoniczne... Woda przechodzi przez błony do roztworu o większej gęstości, czyli spożywane napoje powinny mieć mniejszą gęstość niż osocze. Soki, w szczególności słodzone, mają większą. No to się rozpisałam :)
patrycccja 2010-07-22 20:28:07.622

Gołąbki (wegańska)
Cebula po zeszkleniu będzie aromatyczna i słodkawa - na pewno nie będzie jej za dużo. Ale jeśli się obawiasz to zmniejsz jej ilość - aż takiej różnicy to nie robi :)
patrycccja 2010-07-18 12:13:26.065

Pokrzywa duszona z cebulką i czosnkiem (wegańska)
To moja pierwsza próba z wykorzystaniem pokrzywy - myślałam, że będzie się zachowywać bardziej jak szpinak. Po sparzeniu i podsmażeniu była jednak szorstkawa, mimo że to były czubki dość młodych roślin. Dlatego dusiłam je dłużej, z 10 minut. Spora ilość słodkawej, dobrze podsmażonej cebuli dobrze tu pasuje. Cóż, niezłe, chociaż miałam nadzieję na coś bardziej soczystego - jak szpinak ;)
patrycccja 2010-07-15 20:55:38.853

Hummus (wegańska)
Bardzo jestem ciekawa co ci wyjdzie :). Ale na zdrowy rozsądek to powinno zadziałać - można przecież kupić różne pasty w słoiczkach. Zastanawiam się tylko czy czosnek nie zmieni smaku po jakimś czasie. No i na wszelki wypadek pasteryzuj długo - z 20-30 min. bym powiedziała, bo tu z naturalnych konserwantów tylko sól jest.
A co do blendera to może zażycz sobie pod choinkę czy na inną okazję ;D Blender to po prostu podstawa w kuchni - chyba tylko noża i deski używam częściej ;)
patrycccja 2010-07-12 17:10:23.248

Hummus (wegańska)
W sensie chcesz ten hummus zapasteryzować? Nigdy czegoś takiego nie praktykowałam i nawet do głowy mi nie przyszło... Bo czy to ma sens? Przyrządzenie hummusu z ciecierzycy z puszki jest bardzo szybkie.
patrycccja 2010-07-11 11:47:09.337

Fasolka szparagowa z miętową oliwą (wegańska)
Choć mięta ma mocny aromat, to można jej dać sporo - chodzi nie tylko o to, żeby oliwa miała miętowy smak, ale też żeby było go czuć kiedy jemy fasolkę. Taka aromatyzowana oliwa jest świetna :) Zamiast soli można użyć sosu sojowego - mniam!
patrycccja 2010-07-10 11:15:54.487

Pizza - przepis na ciasto bez wyrabiania (ovo-wege)
Pół na pół wyjdzie spokojnie - robiliśmy tak, choć nie z tego przepisu. Nigdy mi się nie udało namówić mojego Wojtka na 100% razową...
patrycccja 2010-07-08 18:49:25.005

Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym (wegańska)
W takim razie stoi - zmieniłam kwalifikację przepisu na wegański :)
patrycccja 2010-07-08 17:39:56.347

Hummus (wegańska)
OK, dziś się przyłożyłam, sprawdziłam proporcje dodatków i dopisałam je do przepisu. Oczywiście każdemu wg. gustu, ale nam bardzo smakowało :) Irokezik, a jak tam twoje proporcje?
patrycccja 2010-07-04 19:40:09.258

Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym (wegańska)
Ojej, to ja, to ja. To wszystko wina admina oczywiście :) Nie mam doświadczenia z ciastem francuskim szczerze mówiąc - parę dobrych lat temu robiłam jakieś poszukiwania w sklepach i tyle. Jako że (wg. mojej wcześniejszej wiedzy) nie ma łatwo dostępnego gotowego, wegańskiego ciasta, to ustawiłam że przepis jest lakto-wege. Czasem mam problemy z decyzją co do diety i po prostu ustawiam jak mi się w danej chwili wydaje... Jeśli większość osób sądzi że ciasto francuskie powinnam uznawać za wegańskie to to zmienię.
patrycccja 2010-07-02 17:18:59.921

"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska)
Mmmmm! Wyszło mistrzowskie! :D I to pomimo tego, że zapomnieliśmy o pomidorach... Dodaliśmy za to odrobinę garam masali, tak dla charakteru a nie faktycznej ostrości. Z ryżem, pomidorowo-pieczarkowym sosem i bardzo aromatycznym chutneyem - marzenie... Polecam :)
patrycccja 2010-07-02 16:32:51.093

Surówka z kopru włoskiego (fenkuła) i pomidorów (wegańska & RAW)
O, dokładnie taka surówkę zrobiłam sobie ostatnio do pracy :) Pokrojonego fenkuła z przyprawami wrzuciłam rano do pudełka, po drodze wszystko się wymieszało, do lunchu stało w lodówce, na koniec dodałam pomidora. Razem z kanapką miałam czaderski lunch :)
PS: Ten sposób przygotowania fenkuła znam z przepisu Reny (http://puszka.pl/przepis/441-surowka_z_fenkula_z_pomidorami.html) - jest genialny!
patrycccja 2010-06-27 14:07:00.738

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą (wegańska)
Ja uwielbiam takie surówki same lub z kanapkami/tostami. Jako śniadanie, kolację lub przekąskę :) Ale jesz do czego chcesz! Dziś jest chłodno więc zrobiłabym pure i smażone pieczarki lub jakiś kotlet.
patrycccja 2010-06-25 18:47:38.438

Czekolada pitna (wegańska)
Chodzi o to, że ma to być kakao gorzkie, a nie takie słodzone, rozpuszczalne granulki (takie dla dzieci). Ja akurat zawsze kupuję holenderskie... i tak mi się wtedy napisało, ale inne oczywiście też może być. Byle było gorzkie :)
patrycccja 2010-06-25 11:02:31.835

Pyyyszne danie z kaszy gryczanej (z kostką sojową i fasolą) (wegańska)
Też tych "wynalazków" nie używam :) ale zrobiłam przegląd, bo do Puszki co i rusz ktoś dodaje coś z vegetą :/ W celu uświadomienia zrobię na vege.pl zestawienie tych wszystkich syfów, ze zdjęciami ich składu. Niech się naród edukuje ;)
A ty skąd posiadasz taka wiedzę? Studiowałaś chemię lub żywienie czy coś takiego?
patrycccja 2010-06-24 18:14:34.07

Pyyyszne danie z kaszy gryczanej (z kostką sojową i fasolą) (wegańska)
Tak się składa że ostatnio zrobiłam przegląd wszystkich bulionów, veget itp. dostępnych w zwykłych sklepach - wszystkie oprócz jednego lub dwóch zawierają inozynian sodu... Wbrew temu co piszesz składnik ten jest robiony zazwyczaj z mięsa, w tym z ryb. Co prawda wiedzą chemiczną nie szpanuję, ale korzystam namiętnie z food-info.net, dlatego polecam http://www.food-info.net/uk/e/e631.htm Niestety nie możemy więc być tacy spokojni... Sorry.
patrycccja 2010-06-20 21:38:46.965

Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza) (wegańska & RAW)
Pomidor i ogórek to nie jedyne połączenie gdzie enzym askorbinowy występuje obok witaminy C (kwasu askorbinowego). Zresztą nie świrujmy - w naszej diecie nie brakuje wit.C, a już na pewno nie o tej porze roku ;) Coby się nie powtarzać polecam mój komentarz do http://puszka.pl/przepis/2755-trio_czyli_surowka_z_pomidora_ogorka_i_kukurydzy-wersja_weganska.html
patrycccja 2010-06-14 20:26:35.784

Zupa ziemniaczano-warzywna z kapustą zaprawiana mlekiem (wegańska)
Kurcze, kompletnie zapomniałam o tym przepisie. Koniecznie muszę go za jakiś czas powtórzyć :) Fajne jest w niej też to, że nie trzeba obierać dużej ilości warzyw - tylko 3 ziemniaki i 1 marchewka :) Jeśli zostanie wam selera naciowego, to polecam http://puszka.pl/przepis/3111-sos_do_makaronu_z_selera_naciowego_marchwi_i_pomidorow.html - mój osobisty faworyt :)
patrycccja 2010-06-12 17:32:52.327

A może warzywny ryż curry? (wegańska)
Lena, nikt nie powiedział że to ma być oliwa extra vergine... Gorsze gatunki (rafinowane) nadają się do smażenia, zwł. takiego krótkotrwałego.
patrycccja 2010-06-11 18:10:30.632

Falafel w panierce z dipem jogurtowo-ziołowym (wegańska)
Ależ to zdjęcie apetyczne! :D
patrycccja 2010-06-11 17:23:26.843

Szparagi mrożone aka przedłużony sezon szparagowy :) (wegańska)
Szparagi. Z jednej strony trzeba wybierać jak najświeższe, najbardziej jędrne i zużyć je jak najwcześniej. Z drugiej można je zamrozić i przechowywać dość długo, bo kilka miesięcy. Nie wiem jak was, ale mnie to zdumiewa :) Po wyjęciu z zamrażarki od razu wrzucamy je do wrzątku lub na patelnię - są tak samo dobre jak świeże i właściwie nie tracą "formy"! W tym roku jedna paczka zaginęła mi gdzieś na tyłach zamrażarki i w ten sposób uchowała się prawie rok. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet tak długo przechowywane były bardzo smaczne, choć oczywiście nie tak chrupkie. No i co za niespodzianka na wiosnę! Jeśli więc uwielbiacie szparagi, polecam zamrozić kilka porcji :)
patrycccja 2010-06-11 17:11:07.641

   33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas