7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44    


Dip - puree selerowo-ziemniaczane (wegańska)
Mniaaaaam :) Naprawdę super! Chociaż większość osób skrzywi się na sama myśl, no bo przecież ten okropny seler... A ja wam powiem tak: jak chcecie tkwić w przesądach, to omijajcie pora oraz selera zwykłego i naciowego szerokim łukiem. Ja tam już dawno przekonałam się że odpowiednio przyrządzone są bajecznie pyszne i mają wspaniały aromat. W tym przypadku też się to sprawdza - puree jest delikatne, aksamitne, czuć w nim i delikatny smak selera i mleka. Odpowiednio przyprawione jest genialne :) Do białych szparagów pasuje jak ulał!
patrycccja 2010-06-09 19:05:12.59

Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy) (wegańska)
Tutaj właściwie obojętne jaki słód użyjesz, nawet daktylowy będzie ok - będzie po prostu trochę inny aromat. Ja ostatnio używam ryżowego, jest jasny i neutralny w smaku, ale kupuję go na evergreen.pl (14,20 za 500g) a nie w stacjonarnych sklepach. Na twoim miejscu próbowałabym w sklepiku koło Vegi i różnych ekologicznych.
Na marginesie, jakbyś chciała później użyć tego słodu do innych rzeczy: któryś zbożowy (pszenny? jęczmienny?) po rozpuszczeniu w wodzie zostawia farfocle i wygląda nieapetycznie. Jęczmienny jest też mniej słodki, ma taką jakby goryczkę, taki głębszy aromat - fajny, ale nie do wszystkiego pasuje.
patrycccja 2010-06-08 12:16:12.774

Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska)
Wpisz w tekstową wyszukiwarkę "jajecznica" i zaznacz dietę wegańską, dostaniesz kilka propozycji, m.in. to: http://puszka.pl/przepis/5009-_jajecznica_z_okary.html
patrycccja 2010-06-08 11:52:44.42

Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska)
Płatki drożdżowe są dla smaku a nie spoistości :) Nie wiem czemu, ale ja nie miałam problemu z rozpadaniem się masy. Zresztą wrzucę niedługo zdjęcie to będziesz mogła się przekonać na własne oczy :) Może niewystarczająco długo smażyłaś zanim spróbowałaś przewrócić na 2-gą stronę?
patrycccja 2010-06-04 21:08:25.361

Kompot, kisiel lub zupa rabarbarowa z melisą (wegańska)
Ach, smak dzieciństwa! :) Tak dawno nie piłam kompotu z rabarbaru... Nie zdawałam sobie sprawy, że rabarbar ma tak intensywny, kwaśny smak - dolałam nawet trochę więcej wody niż w przepisie. Kompot wyszedł genialny! Przepyszny! Bardzo orzeźwiający.
patrycccja 2010-05-29 11:23:43.411

Cebulowy hummus (wegańska)
Hm, lepsze niż się spodziewałam. Zwł. z pomidorkiem :D Ale bądźmy szczerzy - wersja z czosnkiem jest bezkonkurencyjna! :)
patrycccja 2010-05-21 10:02:36.749

Naleśniki z farszem marchwiowo-jabłkowo-pestkowym i polewą orzechową (wegańska)
Nie no, w dechę! I farsz i polewa :) Niby takie banalne, proste, ale sama bym na to chyba nie wpadła :) Orzechy i pestki genialnie chrupią. Mniam :D Tylko polewę lekko dosładzam.
patrycccja 2010-05-20 11:34:00.984

Naleśniki pszenno-gryczano-cynamonowe (wegańska)
Wyszły mi 4 naleśniki (średnio-czubate łyżki mąki, 5 gryczanej, po 4 pozostałych, 1,5 szkl. wody i dodatkowo spora szczypta soli). Fajne, bezproblemowe w smażeniu (same odchodzą od patelni i nie ma problemów z odwracaniem). Bardziej elastyczne niż spodziewałam się po komentarzu Kasieńki - bez problemu można je zwijać, nawet na zimno, choć po złożeniu w wachlarz (na 4) czubek jednak pęka... Ale do zwijania genialne :)
Smaczne, choć naleśniki w 10 minut bardziej mi jednak smakowały - tylko dlatego nie daję maxa.
patrycccja 2010-05-20 11:25:11.804

Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej (wegańska)
Przecież napisałam w składnikach "2-3 szklanki mleka roślinnego (ja używam Alpro naturalnego)" :D Poza tym jasne, że każdy użyje takiego mleka, jakiego będzie chciał.
patrycccja 2010-05-17 15:48:47.784

Tempura (wegańska)
Todokanai, niezbyt dużo wnosisz pisząc coś takiego. Milej byłaby widziana konstruktywna krytyka. Lepiej napisz, jak to ciasto powinno wyglądać - w sensie z czego i jak powinno być robione :)
patrycccja 2010-05-16 13:07:30.6

Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Majka, spróbuj! Ja za kus-kusem nie przepadam, a i tak mi pasuje :) Kus-kus przejmuje smak tego, w czym jest namaczany, więc co tu ma nie pasować? :)
Jakby co, to można użyć zamiennie kaszy jaglanej. Margot Es testowała ten wariant i na facebooku napisała: "Tak, była całkiem niezła. W każdym razie polecam wariant z kaszą jaglaną dla wielbicieli delikatnie 'wilgotnego' ciasta."
patrycccja 2010-05-16 13:04:49.4

Papryka faszerowana serem bałkańskim z suszonymi pomidorami i oliwkami (lakto-wege)
O niech to ;) To życzę żebyś się takiego dorobiła :)
patrycccja 2010-05-14 17:10:32.999

Prosta zupa ogórkowa (wegańska)
Naprawdę nie dodajecie wody (kwasu) z ogórków?? Przecież w tym cały myk, że to idealna "przyprawa" do zupy! A ogórkowa powinna być odpowiednio kwaśna...
patrycccja 2010-05-13 15:23:46.838

Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili (wegańska)
Nie, absolutnie nie gotować! W zielonych to jest właśnie cudowne, że wystarczy je przez chwilkę przesmażyć i są idealne! Tak samo w podobnym przepisie, naszym ulubionym: http://puszka.pl/przepis/3138-makaron_ze_szparagami_i_oliwkami.html
patrycccja 2010-05-13 15:15:52.597

Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem (wegańska)
Bulion z młodziutkiej włoszczyzny, gotowany z dodatkiem liści młodego selera, jest po prostu dokonały. Bardzo podobnym i tak samo rewelacyjnym dodatkiem jest lubczyk. W końcu też należy do selerowatych :)
Dodałam 2 litry wody i uzyskałam bardzo aromatyczny bulion. Swobodnie można dodać więcej wody.
patrycccja 2010-05-13 13:28:44.887

Papryka faszerowana serem bałkańskim z suszonymi pomidorami i oliwkami (lakto-wege)
Safiya, w jakiej temp. pieczesz papryki? To istotna informacja, dopiszę ją do przepisu :)
patrycccja 2010-05-12 19:37:01.924

Spaghetti szałwiowo-orzechowe (wegańska)
Robiłam już makaron z orzechami i czosnkiem (http://puszka.pl/przepis/1773-makaron_z_orzechami.html) więc podchodziłam do tego przepisu z dużą ufnością. Wcale się nie zawiodłam :) Szałwii dodałam zbyt ostrożnie, dlatego później jej dokładałam do już gotowego makaronu. Daje świetny aromat :) Doskonałe z pomidorami.
patrycccja 2010-05-10 19:44:56.378

Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą (wegańska)
Bardzo smaczna i kolorowa. Wcześniej znałam wersję z sałatą lodową.
patrycccja 2010-05-10 17:42:22.087

Tofu kulki ze szpinakiem i ciecierzycą (wegańska)
Spodziewałam się, że takie kulki będzie trzeba po ulepieniu ugotować, upiec czy jakoś inaczej "utrwalić". A tu nie - doskonale się trzymają bez żadnych dodatkowych czary-mary :) Mi oczywiście bardzo smakowały - to jak farsz szpinakowy, tylko w innej formie ;) Może nie wyglądają, ale są naprawdę syte.
patrycccja 2010-05-10 17:16:10.997

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Nie, ciasto w czasie wyrastania nie powinno oklapnąć. Nigdy mi się coś takiego jeszcze nie zdarzyło, więc trudno mi zgadywać, ale może za dużo wody dodałaś albo w za ciepłym miejscu stało? Dałaś dokładnie 4 szkl. wody na 1kg mąki? Gdzie i w jakich warunkach wyrastało? Stało w spokoju czy coś z nim robiłaś (oprócz podglądania ;)?
patrycccja 2010-05-07 10:30:30.416

Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska)
Dzięki FoodSane, bardzo miło to słyszeć :D
patrycccja 2010-05-07 10:24:04.698

Makaron penne z brokułami, czosnkiem i parmezanem (lakto-wege)
Zasadniczo oliwy extra vergine nie należy używać do smażenia, również dlatego że to marnotrawstwo, jak słusznie zauważył(a) qetrab. Czasami przy bardzo krótkiej obróbce (bardziej obsmażanie niż smażenie) można jej jednak użyć. W jakimś programie nt. potraw z Krety widziałam nawet, jak lokalny szef kuchni wypowiadał się, że właśnie na extra vergine należy smażyć, bo tylko to gwarantuje idealny aromat. Jemu oczywiście chodziło o takie obsmażanie. Jednak jak tutaj czytam o rozgrzewaniu oliwy przez minutę, to faktycznie się za głowę łapię. Tym bardziej że czosnek wrzuca się na zimny tłuszcz - inaczej szybko się spali i nie bardzo podzieli się aromatem...
patrycccja 2010-05-06 17:57:29.804

Ryż basmati z masłem - sposób gotowania (lakto-wege)
Robimy taki ryż do dań indyjskich. Zamiast masła dodajemy wegańską margarynę Alsan (jeśli mamy). Wychodzi bezbłędnie.
patrycccja 2010-05-05 10:50:28.382

Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska)
Robiłam go kolejny raz i zabrakło mi ok. 1/3 musu. Zastąpiłam go więc zmiażdżonymi bananami i dodałam 1 czy 2 łyżeczki octu jabłkowego. Piernik wyszedł tak samo super :) Może nawet nieco bardziej pulchny - myślę, że korzystnie tu wpłynął dodatek octu (ze względu na użycie sody).
patrycccja 2010-05-03 15:36:40.831

Zupa-krem szparagowo-porowa (wegańska)
Myślałam, że zupa ze szparagów to będzie rozczarowanie, ale wyszła bardzo dobra :) Może nie mistrzostwo świata, ale na pewno będę do niej wracać. Co do proporcji - jak to ja, dodałam mniej wody (bulion naprawdę nie jest potrzebny). Następnym razem po protu zwiększę ilość szparagów do 1kg (miałam pęczki 500g, więc akurat :).
patrycccja 2010-05-03 11:24:25.487

   34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas