puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Makaron z orzechami (wegańska)
Mi z kolei poleciła ten makaron znajoma, tyle że w wersji bez czosnku. Jej małe córeczki się nim zajadają. Mi również posmakował - wcale nie jest suchy, jak się obawiałam. Postanowiłam więc go zapuszkować, a tu niespodzianka - już tu jest :)
patrycccja
2010-03-19 15:09:45.006
Dynia marynowana z goździkami, cynamonem i estragonem (wegańska)
Nie wiem czemu, ale na 3 słoiki w dwóch dynia zaczęła od góry ciemnieć :( Na szczęście jeden się udał i mogłam spróbować :) To nie jest dokładnie to, o czym marzyłam (wspomnienie z dzieciństwa - dynia marynowana z goździkami, sami rozumiecie :) ale i tak lepsze niż się spodziewałam robiąc. Pozytywnie zaskoczyło mnie, że nie jest ciapowata - już po kilku min. gotowania była miękka, a jeszcze 15 min. się pasteryzowała. Mimo wszystko wolałabym, żeby była jeszcze twardsza, jakby chrupiąca. Dodałabym też więcej cukru i goździków (teraz dałam 1-2 na słoik dżemówkę), żeby bardziej przypominała tą moją :)
patrycccja
2010-03-16 15:58:26.43
Konfitura z pomarańczy (wegańska)
Z naszych doświadczeń wynika, że skórkę (samą powierzchnię) należy cieniutko oskrobać/okroić - inaczej obieranie to na pewno masakra. Błony z cząstek pomarańczy za to nie są chyba "szkodliwe". Tak czy siak nie wiem jak z sukcesem pozbyć się tej goryczki. Inna sprawa, że każdy inaczej ją odczuwa - mój Wojtek nie przełknie tego, co dla mnie jest już bardzo akceptowalne, a ja tego, co dla mojej mamy ;)
patrycccja
2010-03-15 15:56:20.094
Konfitura z pomarańczy (wegańska)
O, a co konkretnie było nie tak? Mój Wojtek w tym roku wypróbował ze 2 czy 3 przepisy i też generalnie jeszcze nie znaleźliśmy tego właściwego, żeby konfitura nie wychodziła zbyt gorzka. Tu mi się wydaje, że wykorzystanie całej pomarańczy łącznie z białą częścią skórki poskutkuje niesamowicie gorzkim smakiem...
patrycccja
2010-03-15 11:11:50.866
Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Fakt, jest pyszne :) Takie kokosowe! Bardzo mi smakuje chociaż za kuskusem nie przepadam. I jak śmiesznie się je robi :D Dałam 4 jogurty sojowe Ala (evergreen.pl) - najlepiej nadają się morelowy i brzoskwiniowy, bo są jasne, a kokos w końcu kojarzy się z bielą.
Jedna uwaga - ciasto należy wstawiać do NIEnagrzanego piekarnika. Pierwszym razem go nagrzałam i ciasto się dość konkretnie przyrumieniło, zupełnie niepotrzebnie. Chociaż innych negatywnych skutków nie było - nic się nie przypaliło ani nie wysuszyło zanadto, za to było bardzo zwarte i można go było dowolnie przekładać bez żadnego chłodzenia :)
patrycccja
2010-03-14 15:51:53.239
Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem (wegańska)
O rety, jasne że wyłuskany! :D Chciałbyś jeść kaszę z łupinkami? :o Na zdjęciu też widać, że to obrany słonecznik :)
patrycccja
2010-03-14 12:34:54.718
Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
O rety, robi się naprawdę apetycznie! Do tego pieczone ziemniaczki i jakaś surówka, może z kiszonej kapusty... no muszę spróbować, muszę :)
patrycccja
2010-03-10 15:28:06.367
Och! Ta tarta! (lakto-wege)
Uwielbiam buraczkowy farsz :) Może trudno to sobie wyobrazić osobie przyzwyczajonej, ze buraki to barszczyk i ćwikła, ale to jest po prostu pyszne!
patrycccja
2010-03-10 10:27:37.777
Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Ryfka, jak się cieszę że sięgnęłaś po ten przepis! Kiedyś chciałam go wypróbować, ale w czasach studenckich jakoś nie za bardzo czułam się na siłach ;) Może go w tym roku wypróbuję, póki jeszcze zima ;)
Przepis Gajki, zgodnie z sugestią, dodałam jako osobny: http://puszka.pl/przepis/5544-pieczen_orzechowa_klops_z_soczewica_grzybami_i_warzywami.html
patrycccja
2010-03-08 21:39:24.905
Sezamowe tofu, brokuły i marchewka z woka (wegańska)
Razem z ryżem (u mnie pulao) i surówką wychodzi fajny obiad. Ogólnie jednak coś jeszcze by się przydało, bo tofu z warzywami wychodzi takie.. suche.
Tofu wystarczy najpierw obciążyć z góry (np. deską, a na niej paczką mąki) żeby "wypociło" nadmiar wody. Dzięki temu szybciej chłonie marynatę - ja zamiast 1,5 godz. marynowałam tyle, ile zabrały mi inne przygotowania do obiadu.
patrycccja
2010-03-08 20:03:33.57
Kasza manna po chłopsku (z kluskami) (lakto-wege)
Pewnie o makaron :)
patrycccja
2010-03-06 21:27:28.542
Domowy wegański chleb (wegańska)
Nie, na podstawie fragmentu tego ciasta dopiero się robi zakwas. Można tez oczywiście robić go od podstaw, zaczynając od mąki, ale taki młody jest kiepski, wypieki mogą na nim nie wyjść. Tak czy siak brakuje informacji ile tego zakwasu powinno się dodać - ta informacja faktycznie została pominięta.
Próbuję się skontaktować z xnikax. Jeśli nie uzupełni tych informacji to będę musiała usunąć przepis, bo jest niekompletny...
patrycccja
2010-03-06 21:24:37.596
Kanapki z awokado, tofu, pomidorem i innymi dodatkami (wegańska)
Lubię piętrusy od czasu do czasu :) Akurat wszystko miałam w lodówce - wyszła naprawdę smaczna, wilgotna kanapka. Awokado lepiej trochę posolić.
patrycccja
2010-03-04 11:38:13.366
"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)
Wspaniałe :) Doprawiłam tylko solą, sosem sojowym i sporą ilością soku z cytryny. Smaki słodki, słony i kwaskowy cudnie się przenikały - super!
Z bakalii dałam morele i jasne rodzynki (lekko kwaskowe i nie tak słodkie jak zwykłe). Następnym razem nie będę ich kroić aż tak cienko (bałam się, że większe kawałki będą dziwnie smakować - niepotrzebnie) i dodam je razem z kapustą lub niewiele później. Kapusta bardzo szybko się robi! Może dlatego, że cienko ją poszatkowałam, ale po 10 min. od wrzucenia była naprawdę miękka, a wg. przepisu powinna się gotować zdecydowanie dłużej.
patrycccja
2010-03-03 18:50:50.93
Spaghetti ze szpinakiem, czuszką i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Pycha! :D Szpinak i suszone pomidory - uwielbiam to połączenie. Zrobiłam wypaczoną wersję - z mrożonego szpinaku, z odrobiną sproszkowanej papryki a nie świeżej, no i bez sera. Posoliłam też szpinak i to sporo - nie wiem, może dodając ser można to sobie darować, chociaż nie sądzę.
Co do zastępników sera: starte migdały wyglądają super, ale mają zbyt delikatny smak; płatki drożdżowe lepiej pasują smakowo, ale za to mniej atrakcyjnie wyglądają. Może należy połączyć pomysły Wojmata i Magdy i je zmieszać ;) Tak czy siak, nawet bez tych dodatków jest pycha!
patrycccja
2010-03-02 16:04:09.508
Ciasteczka bananowo-jaglane (wegańska)
A mnie niestety rozczarowały :( Głównie dlatego, że spodziewałam się czegoś przypominającego ciastka owsiane, takie chrupiące, a one przypominają raczej bardzo gęstą owsiankę... ;) Dodatek jabłek (drobno je pokroiłam) i słonecznika jest super.
patrycccja
2010-02-28 21:47:12.888
Szpinak z cukinią, papryką i makaronem - mniam (wegańska)
Faktycznie fajne danie :) Paprykę z cebulką przysmażyłam mocniej, żeby później cukinii nie trzymać za długo i żeby była lekko chrupka. Czerwona papryka nie tylko ładnie całość ożywia kolorystycznie, ale daje też bardzo fajny, słodkawy kontrast smakowy. A tak nieufnie do tego dania podchodziłam ;) Szpinak oczywiście użyłam w liściach, a po rozmrożeniu trochę go pokroiłam.
patrycccja
2010-02-25 16:15:41.17
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska)
Uwielbiam je, po prostu uwielbiam :)
patrycccja
2010-02-25 13:15:40.48
Avohini = awokado + tahini (wegańska)
Uwielbiam sezam i tahini, dlatego ta pasta bardzo mi smakuje :) Z tahini nawet chyba bardziej niż z sezamem zmielonym na proszek, bo tahini ma wyraźniejszy smak. No ale z pewnością nie wszyscy się ze mną zgodzą - np. mój Wojtek, który w przeciwieństwie do mnie nie lubi kanapek z awokado i gomasio. A gomasio również ma wyraźny, dość dominujący sezamowy smak :) Takim osobom polecam jednak mielony sezam (lub roztarty w makutrze) - delikatny aromat na pewno będzie im bardziej odpowiadał.
patrycccja
2010-02-25 12:23:03.521
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Moja ulubiona wersja: z kalafiorem, cukinią i koperkiem :) Do tego np. trochę zielonego groszku i papryki. Nie miałam pesto ani świeżego koperku, więc oprócz suszonego tymianku dałam mrożony koperek - wypas!
patrycccja
2010-02-24 20:56:15.344
Sałatka ryżowa czosnkowa (ovo-wege)
Użyłam majonez z makaronu wg Andy'ego (http://puszka.pl/przepis/2891-majonez_z_makaronu_wg_andy_ego.html), który sam w sobie jest idealnie czosnkowy. Z pomidorem o wiele lepsze, ma pełniejszy smak :)
patrycccja
2010-02-22 16:33:36.833
Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska)
Efekt przerósł moje oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o smak jak i konsystencję! Na 3/4 szkl. świderków (nieco ubitych) dałam 1/2 szkl. mleka i 1/4 oleju. Majonez wyszedł gęsty, "puszysty". Nie sądziłam, że uzyskam taki efekt, ale podczas ubijania robił się coraz bardziej puszysty, jak prawdziwy majonez. I to pomimo, że używałam ręcznego blendera, a nie żadnych mieszadeł, które mogłyby wprowadzać do niego powietrze.
Co do smaku to czosnek jest oczywiście bardzo wyraźnie wyczuwalny. Nie do wszystkiego to pasuje i nie każdy lubi. Można go więc pominąć, a zamiast tego dodać łyżeczkę łagodnej musztardy - bardzo dobrze wpływa na ostateczny smak :)
Ci, co tęsknią za jajecznym aromatem, mogą użyć czarnej soli, która ma zapach (i, podobno, posmak) gotowanego jajka. Dlatego jest też zwana solą jajeczną.
patrycccja
2010-02-22 16:06:44.305
Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska)
1 szklanka oleju? To strasznie dużo :O Niestety w proporcje wczytałam się dopiero robiąc mufiny, bo chyba w ogóle bym się nie brała za ten przepis. Dodałam więc 3/4 szkl. oleju i 1/4 wody, a cukru tylko połowę. Mufiny i tak wyszły tak tłuste, że na dnie formy zostało trochę oleju, i to pomimo papierowych papilotek...
Trzeba jednak przyznać, że są przy tym naprawdę smaczne - wiórki kokosowe i inne dodatki są super! Choć ja oprócz ostrej redukcji ilości oleju jeszcze bardziej zmniejszyłabym ilość cukru ;)
patrycccja
2010-02-19 18:32:35.498
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami (wegańska)
Zgadzam się a Agą, pycha :D Też zrobiłam bez majeranku. Pierwszy raz w życiu ;) Brakowało mi tylko proporcji w tym przepisie. Poszukałam w necie i znalazłam przeróżne - na 0,5 kg kapusty jedni dają drugie tyle pieczarek, inni 200g. Ja wzięłam 0,5 kg i średnią cebulę i moim zdaniem tak jest super.
Druga wątpliwość to ile gotować kapustę... może to lamerskie, ale nie wiedziałam :) Znalazłam gdzieś, że 40-50 min., ale szczerze mówiąc po 20 i 40 min. była prawie taka sama. Podzielcie się własnymi doświadczeniami.
patrycccja
2010-02-17 16:53:59.23
Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska)
Wiesz co, po pierwsze tak było w oryginale :) Po drugie olej sezamowy też może być zimnotłoczony albo rafinowany. Tutaj użycie 2 łyżeczek jasno wskazuje, że chodzi o rafinowany, czyli nadający się do smażenia. Zimnotłoczony ma o wiele silniejszy aromat i w takiej ilości wystarczyłby do przyprawienia wanny ciecierzycy ;D
patrycccja
2010-02-17 11:41:14.364
|