7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47    


Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Robię podobnie, ale bez kminku (fu ;), za to bulion gotuję z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę dodaję dużo wcześniej, ale w sumie można też później.
patrycccja 2010-02-16 21:35:49.87

Makaron z groszkiem, cebulą i czosnkiem (wegańska)
Bardzo przyzwoity przepis, wbrew pozorom. Z mrożonym groszkiem, tymiankiem i nieco większą ilością czosnku smakowało naprawdę dobrze. No i wyglądało bardzo atrakcyjnie :)
patrycccja 2010-02-16 17:38:10.76

Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą) (wegańska)
Od lat regularnie wracam do tego przepisu. Uwielbiam go! To główny powód, dla którego kupuję czarna gorczycę :D
patrycccja 2010-02-15 12:17:28.824

Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Ja też raz zrobiłam z samą wodą, ale takim z mlekiem do pięt nie sięgały. I w smaku i w wyglądzie - takie blade strasznie wyszły. Może samoróbne mleko migdałowe by się dobrze sprawdziło - jest błyskawiczne do przygotowania i bardzo smaczne: http://puszka.pl/przepis/2180-mleczko_mleko_migdalowe.html
patrycccja 2010-02-12 16:50:55.867

Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Wspaniałe :) Chociaż drożdże lepiej dodać do podgrzanego mleka, bo najlepiej rosną w temp. ok. 40-50 stopni (a w 55-60 st. giną, więc nie wolno przesadzić). Dziś robiłam dokładnie wg. przepisu, wszystko było w temp. pokojowej, i ciasto nie za bardzo rosło dopóki nie wstawiłam go do lekko nagrzanego piekarnika...
Co do pieczenia, to w 200'C (dokładnie do takiej temp. nagrzałam zanim wstawiłam bułki) wystarczy nawet 12 min. Po 15 min. były już trochę zbyt rumiane, wyglądały z wierzchu na suche, a parę minut wcześniej były jak na zdjęciu Fafika :) Tak czy siak pycha! Zwłaszcza z mlekiem sojowym :)
patrycccja 2010-02-10 19:10:05.68

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Możesz je po prostu pominąć - na konsystencję ciasta nie mają przecież żadnego wpływu, więc nic się nie popsuje. Albo zastąpić pestkami (dynia, słonecznik), o ile na nie nie masz uczulenia. Bo migdały pewnie odpadają?
patrycccja 2010-02-09 18:33:04.328

Pączki wegańskie (wegańska)
Pączki wychodzą naprawdę świetne! Właściwy smak, konsystencja, zapach... super :) Skórka początkowo jest zbyt twarda, ale jak trochę poleżą, robi się jak należy. Ja co prawda pomagałam tylko lepić ;) ale jest to chyba najtrudniejsza część. Niełatwo zlepić pączka tak, żeby dobrze się trzymał i żeby dżem nie wypływał w trakcie smażenia. A trzeba się postarać, bo to nie tylko kwestia estetyczna - wypływający dżem powoduje, że olej pryska i można się nieźle poparzyć.

W przepisie jest alkohol lub ocet. My dodaliśmy 25ml octu jabłkowego. Niezbyt ładnie pachniało podczas wyrabiania ciasta, ale poza tym było ok. Pączki nadziewaliśmy dżemem malinowym - idealnie pasuje :) Aha, zrobiliśmy tylko z połowy składników, a i tak wyszło ich dużo - 13 dużych i gdzieś drugie tyle malutkich. Niedługo Tłusty Czwartek więc polecam :D
patrycccja 2010-02-09 12:12:13.001

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i orzeszkami piniowymi (wegańska)
Może dopisze jeszcze proporcje, wg. których robiłam: paczka mrożonego szpinaku w liściach (450g), puszka pomidorów krojonych, bez skórki (400g), spora garść pinii (30g - spokojnie może być mniej), 1 cebula, trochę mniej niż 1 starta gałka. No i sporo soli. Do tego ok. pół opakowania świderków (czyli ok. 250g).
patrycccja 2010-02-07 12:08:08.453

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i orzeszkami piniowymi (wegańska)
Makaron ze szpinakiem, a do tego świeże pomidory - uwielbiam. Za to zawsze wydawało mi się, że duszenie szpinaku z pomidorami to bardzo dziwny pomysł. Ostatnio zdecydowałam się jednak spróbować i smakuje świetnie! Nawet doprawione nie za mocno, głównie solą, ma świetny, pełny smak. To orzeszki pinii jakoś mnie zawiodły - są zbyt miękkie, nie pasują mi tu jakoś. Znaczy nie to że niedobre, ale kompletnie nie warto ich tu "marnować" biorąc pod uwagę ich cenę.
PS: Smakuje świetnie, ale wygląda średnio reprezentacyjnie... nawet zdjęcia nie próbowałam robić ;)
patrycccja 2010-02-07 11:58:16.88

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Cóż, ale wychodzi, chleb pięknie wyrasta... :) Poza tym w necie znalazłam, że giną w temp. 55-60'C. A najlepsza temp. do wyrastania to 40-50'C.
patrycccja 2010-02-06 17:29:07.4

Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne (wegańska)
Właśnie znowu robię ten chutney i coś ważnego mi się przypomniało: planując jego gotowanie koniecznie weźcie pod uwagę, że na początku przeraźliwie mocno czuć ocet (żeby nie powiedzieć że przeraźliwie śmierdzi ;). Sam w sobie ma średnio przyjemny zapach, a podgrzewany... ugh! Później jest już lepiej, a w końcowej potrawie w ogóle go nie czuć, ale początki bywają trudne ;)
patrycccja 2010-02-05 15:20:59.236

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
To ja dodam, coby było bardziej na temat, że ten przepis w wersji ze szpinakiem jest super! Z jarmużem też na pewno zrobimy, ale najpierw przetestowaliśmy przepis na szpinaku, bo jarmuż zbyt drogocenny ;)

I potwierdzam: ZIEMNIAKI POWINNY BYĆ SUROWE. Naprawdę wychodzi :) Chodzi o to, żeby kostka była dość drobna, w sensie żeby kawałki nie były za grube.

Na 5-6 ziemniaków daliśmy niecałą paczkę mrożonego szpinaku nierozdrobnionego (ok. 300g?) i sporo przypraw, solidną łyżkę gdzieś. Przeważało curry i jakaś mieszanka indyjska, dość łagodna, a do tego garam masala dla zaostrzenia, imbir mielony i gorczyca w ziarenkach. Z ryżem - genialne. Gdyby były jeszcze świeże pomidory.. :)
patrycccja 2010-02-05 11:51:07.471

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Bartolome, jasne ze podaj w którym hipermarkecie można go dostać :) A ze zbyt dużą ilością jarmużu można sobie poradzić banalnie - wystarczy go zblanszować, ostudzić i zamrozić! :) Podobno taki mrożony jest nawet lepszy, chociaż ja nie widzę absolutnie żadnej różnicy.
I jeśli można wiedzieć to skąd jesteś? W W-wie nie udało mi się jeszcze znaleźć jarmużu na żadnym "targowisku"...
patrycccja 2010-02-05 11:30:57.048

Placki z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Znów zrobiłam, tym razem pół na pół z mąki białej i orkiszowej razowej - nie była potrzebna żadna modyfikacja proporcji, wyszły boskie :)
patrycccja 2010-02-04 13:31:30.233

Makaronowa sałatka "włoska" z suszonymi pomidorami i czosnkiem marynowanym (wegańska)
Bez kaparów, których nie jestem w stanie przełknąć, całkiem całkiem :) Pomidory suszone bardzo mi pasują do połączenia makaron + czosnek marynowany. Cebula bardzo dobrze uzupełnia całość, choć na początku zastanawiałam się, czy na pewno tu pasuje.
patrycccja 2010-02-01 16:50:53.306

Sałatka makaronowa z oliwkami i marynowanym czosnkiem (wegańska)
Pierwszy raz jadłam marynowany czosnek. W sumie przypomina mi marynowana dynię ;) Co do sałatki to zrobiłam z czarnymi oliwkami - ma wtedy fajny, monochromatyczny wygląd, ale smakowo mnie nie powaliła. Czegoś mi brakowało... pomyślałam: pomidory suszone. I zrobiłam upgrade do sałatki wg. Kordonii: http://puszka.pl/przepis/5193-makaronowa_salatka_wloska_z_suszonymi_pomidorami.html - mi bardziej odpowiadała.
patrycccja 2010-02-01 16:44:23.449

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Kamcia, gratulacje! :D Czyli jednak chodziło o banany :)
patrycccja 2010-01-28 14:58:21.082

Placki z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Dziś pierwszy raz całkowicie samodzielnie zrobiłam placki z jabłkami. Wyszły przeeeeeeeepyszne! Proporcje są idealne - dodałam płaską łyżkę cynamonu. Udało mi się też wszystkie dosmażyć tak, żeby w środku, między jabłkami, nie było surowego ciasta! :D Ja generalnie mam problemy ze smażeniem, bo bardzo rzadko to robię, więc to dokonanie ;)

Dla tych co mają podobne problemy kilka rad: olej musi być b.dobrze rozgrzany (po wrzuceniu kawałka chleba od razu musi zacząć "bulgotać"), nie robimy na raz zbyt dużo placków (na dużą patelnię kładłam po 4 na raz), po nałożeniu gaz nie powinien być za duży (średni palnik miałam ustawiony w połowie między min i max), placki odwracamy na drugą stronę dopiero kiedy są naprawdę dobrze rumiane i widać przy brzegach, że ciasto przestaje być surowe. Powodzenia :)
patrycccja 2010-01-28 14:57:12.882

Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut! (wegańska)
Tak, plastikowe pojemniki też mogą być... przynajmniej niektóre. Mam takie, które nadają się do mikrofali, zamrażarki, zmywarek... Mikrofala oznaczona jest kwadratem z falami w środku. Ale zazwyczaj i tak robię w sporej miseczce przykrytej talerzykiem, jakoś tak wolę.
PS: Zaintrygowałaś mnie i zrobiłam przegląd swoich pudełek. Na jednym obok ikonki mikrofali jest dopisane "400W", czyli że można używać, ale tylko do takiej mocy.
patrycccja 2010-01-27 17:05:45.901

"Kaszka" z płatków owsianych i prażonego słonecznika (wegańska)
No dobra, zrobiłam (4 czubate łyżki słonecznika, 1/2 szkl. płatków owsianych, 2 szkl. wody, sól) i mam mieszane uczucia. Jest to ciekawe urozmaicenie, zwł. jeśli ktoś ma dosyć słodkości, ale raczej nie moja ulubiona wersja płatków. W sumie dziwne, bo za prażonym słonecznikiem i owsianką przepadam.
patrycccja 2010-01-27 10:59:09.558

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Nie, cukier na pewno nie był powodem. Moim zdaniem mogłaś dać zbyt mało dojrzałe i ew. za małe banany. One powinny być wręcz przejrzałe (ale nie zepsute!), takie że mało kto byłby już skłonny je zjeść.
Kamcia, proponuję żeby następnym razem (jeśli się jeszcze kompletnie nie zniechęciłaś ;) ktoś to ciasto robił z tobą. Innym okiem banany wybierze, inną ręką dodatków machnie. Fajnie by było gdyby ci jednak wyszło, bo jest naprawdę ekstra. To moje popisowe ciasto, za którym dosłownie wszyscy szaleją. A jak ci znów nie wyjdzie to chyba ci normalnie pocztą kawałek wyśle ;)
patrycccja 2010-01-25 10:05:39.383

Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW)
Dzięki, już poprawiłam :) Pozdrowienia dla całego wegedzieciaka, a dla Bajaderki w szczególności ;D
patrycccja 2010-01-25 09:54:35.899

Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
O rety, ja nawet nie wiedziałam co to znaczy wekować ;) Jeśli chodzi o konserwowanie przez gotowanie to zdecydowanie NIE! Nie wolno! Zalewa jest gorąca i to wystarczy. Kiszonki robi się inaczej niż dżemy itp. Zresztą weźmy pod uwagę, że tradycyjnie robione były przecież w beczkach. A jak wyobrażacie sobie wekowanie beczek? ;D
W przepisie niczego nie brakuje - tak jak jest napisane: lekko zakręcone słoiki trzymamy w cieple 2-4 dni, dokręcamy mocno i to wszystko. Naprawdę :)
patrycccja 2010-01-24 13:28:51.928

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska)
Sprawdziłam jakiś czas temu czy da się to ciasto zrobić z samej krupczatki. Efekt: NIE, mowy nie ma! Krupczatka to bardziej b.drobna kaszka niż mąka i "ciasto" nie ma w ogóle spoitości, za nic nie chce się trzymać. Więc, drogie dzieci, nie próbujcie tego same w domu ;) I pamiętajcie: krupczatka może być tylko dodatkiem.
patrycccja 2010-01-24 11:20:51.455

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Słód i miód można używać jako zastępniki chyba we wszystkich przepisach. Tu pewnie też, choć jako weganka nigdy nie próbowałam ;)
patrycccja 2010-01-22 22:03:56.491

   37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas