7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaOgórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Nie no, jest przecież napisane "Zamknąć słoiki" :) Nie chcesz chyba żeby ci tam kurz i jakieś śmietki wpadły, nie? :D Dlatego je zakręcamy, ale nie na siłę, żeby z kolei gazy mogły się wydostać, a "buzująca" zalewa ew. wyciec. Solidnie dokręcamy dopiero po 2-4 dniach. Ot cała tajemnica :) patrycccja 2010-01-22 22:01:52.871 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Gamoń, ja zazw. daję 0,5 l wrzątku i 0,5 l wody w temp. pokojowej - a czasem tej drugiej ciut więcej niż wrzątku, bo przy równych ilościach średnia temp. jest jednak wyższa niż 50'. Ale generalnie tak jak jest w przepisie - woda ma być taka "aby nie za łatwo było wsadzić łapkę". Cukru możesz dać odrobinę, jeśli ma ci to pomóc. Ale naprawdę nie trzeba go dawać dużo. W jakimś gospodarstwie eko widziałam jak robili kilkanaście kg chleba i dodawali tylko kilka łyżeczek cukru. patrycccja 2010-01-17 14:01:00.103 Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska) Podsmażane brokuły (obojętne czy podamy je z makaronem czy wykorzystamy inaczej) są po prostu bezbłędne. Nie tylko przepyszne, ale też nadają się do tego warzywa nieco starsze, które straciły jędrność i są już nawet lekko "piekące" w smaku. Ostatnio miałam z takimi do czynienia na wyjeździe i naprawdę nie sądziłam że wyjdzie nam z tego dobry obiad, a wyszedł przepyszny! Ostry posmak zupełnie znikł i nikt by nie powiedział że to starszawe brokuły były :) To danie święci triumfy. Każdy jest zachwycony, że takie to pyszne, a jednocześnie proste. Polecam :D patrycccja 2010-01-15 12:37:00.615 Mleczko (mleko) migdałowe w 5 minut (wegańska) Wiecie co? Wyszło! Na szklankę wody dałam 10 migdałów + łyżka słodu ryżowego (neutralny w smaku) + szczypta soli dla zrównoważenia smaku. Naprawdę mi smakuje :) Nawet do picia się nadaje, o gotowaniu płatków/kaszki nie wspominając. Miałam wątpliwości czy ręczny blender "chwyci" taką małą ilość migdałów, ale razem ze słodem i odrobiną wody bez problemu się zmiksowało. Po odczekaniu na dnie osiadło tylko troszkę grubszych "paproszków" migdałowych. Dobre, kiedy skończy się Alpro - tak jak mi dzisiaj ;) patrycccja 2010-01-08 11:44:26.377 Czerwony gulasz pieczarkowy (wegańska) Naprawdę przyzwoite. Nie jakieś tam wybitne, ale naprawdę smaczne. Mi bardzo pasowało z kaszą jęczmienną i surówką z sałaty lodowej z winegretem. Trafione połączenie :) patrycccja 2010-01-07 19:07:29.648 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Kiedy był jeszcze sezon na pomidory zrobiłam drugą partię, tzw. "partię 3/4" bo dodałam tylko 3/4 z podanej ilości czosnku, soli i cukru. Wyszła łagodniejsza i smakowała również tym z delikatniejszym podniebieniem :) Chociaż może być bardziej podatna na psucie, jeśli dłużej postoi otwarta. Z drugiej strony po paru miesiącach również wersja z oryginalnymi proporcjami zrobiła się łagodniejsza. Wersję 3/4 warto więc robić do bieżącego spożycia, a na zimę zwykłą. Generalnie bardzo polecam - wszyscy, którzy próbowali, zachwalają :) patrycccja 2010-01-07 15:08:43.524 Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska) Wow, to jest... genialne! Widziałam na wegedzieciaku, że sporo ludzi chwaliło, ale i tak nie spodziewałam się takich pyszności :) Tym bardziej ze połączenie składników jest dosyć... oryginalne. A tu niespodzianka! Kwaśny smak ogórków genialnie łączy się ze słodyczą marchewki i cebuli oraz z aromatem pieczarek. Nie ścierałam warzyw na tarce, bo chciałam mieć konkretniejszą konsystencję. Cebule po przekrojeniu posiekałam w cienkie paski, resztę w plasterki, przy czym marchewkę dość cienko (a i tak na patelnię trafiła jako pierwsza). Same przygotowania zajęły mi ok. pół godz., bo warzyw jest jednak dużo, ale zdecydowanie było warto :D Do tego 2 kopiaste łyżeczki koncentratu, sól, pieprz i palce lizać! :) patrycccja 2010-01-06 16:17:33.508 Marfefkowe śniadanie z płatków zbożowych (wegańska+miód) Tak vegemusiem, dlatego w Puszce oprócz diety wegańskiej funkcjonuje coś takiego jak dieta wegańska+miód. No bo niby gdzie taki przepis zakwalifikować - do diety lakto-wege czy ovo-wege? Dokładnie wyjaśniłam to zresztą w "pomocy/ faq" :) patrycccja 2010-01-04 19:11:36.211 Naleśniki w 10 minut (wegańska) Tak jak planowałam, zrobiłam naleśniki pól na pół z mąki razowej i białej. Wyszły świetne i od tego czasu robię tylko takie :) Jeśli robimy naleśniki z jabłkami lub bananami warto dodać do ciasta trochę cynamonu - cudowny aromat :) patrycccja 2009-12-04 10:29:08.992 Mrożony koperek lub natka pietruszki (wegańska) To jest genialny patent - że też wcześniej go nie znałam! Mrożony koperek, dodany np. do zupy, wygląda i smakuje zupełnie jak świeży. Suszony koperek niech się schowa! Uwielbiam np. zupę z soczewicy z pomidorami i koperkiem (http://puszka.pl/przepis/302-zupa_z_soczewicy.html) - teraz nie będę skazana na żałosne, zimowe "pęczki" koperku po 3 gałązki na krzyż ;) patrycccja 2009-11-27 13:29:04.729 Zupa krem z pora (porów) i ziemniaków (wegańska) Dziś przerobiłam na krem z porów wczorajszą kartoflankę - wystarczyło poddusić posiekanego pora, wszystko zmiksować i podgrzać. To się nazywa ekspresowa zupa! :D patrycccja 2009-11-23 17:50:35.367 Wegańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu i kotletów w proszku (ovo-wege) Ojjj, Pola, to moja wina - jako admin określam dla przepisów rodzaj diety, a że sama takich kotletów nie używam, to zapomniałam, że w nich jest białko jajka. Ale na pewno możesz je zastąpić granulatem - mój Wojtek kiedyś robił z niego kotlety, więc musi wyjść :) Dodaj jeszcze trochę mąki sojowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej albo zaparzone płatki owsiane, żeby całość się ładnie lepiła. No i ryz lepiej zrobić kleisty a nie sypki :) Powodzenia. A rodzaj diety już ustawiam jak należy :) patrycccja 2009-11-18 12:52:03.94 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Faktycznie, dobra rzecz :) Mam 2 uwagi. Robiłam połowę porcji i 4-litrowy garnek był akurat, więc robiąc z powyższych proporcji zaopatrzcie się lepiej w solidny gar :) Adżikę próbowało już kilka osób i wszystkim smakuje, ale wg. dwóch z nich była ona za pikantna, w sensie za mocno było czuć czosnek. Jeśli więc jesteście umiarkowanymi jego wielbicielami, lepiej zmniejszcie jego ilość. patrycccja 2009-11-16 10:06:00.033 Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska) Ostatnio zrobiłam sobie oryginalne kanapki - najpierw położyłam cienkie plasterki banana, a na to dałam mus. Były świetne - kontrast smaków i konsystencji bardzo mi odpowiadał. patrycccja 2009-11-16 09:15:06.895 Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska) To już kolejna pasta z bakłażana, którą robimy. Wyszła pycha! :) Czosnek nadaje delikatnego aromatu, więc nawet tym, co nie są specjalnymi wielbicielami czosnku, powinno smakować. I tylko jednego żałuję - że bakłażan tak strasznie długo się piecze ;) A przy okazji - zamiast obierać go ze skórki lepiej, moim zdaniem, wybrać środek łyżką. Inaczej trochę miąższu odchodzi ze skórką. patrycccja 2009-11-15 16:11:23.365 Brokuły z kalafiorem w sezamie (wegańska) Mmmmm, pycha! Odkryłam ta potrawę na nowo :) Z samym kalafiorem też pycha - jak kalafior z patelni (http://puszka.pl/przepis/2592-kalafior_z_patelni.html) tyle że z sezamem. Idę po dokładkę :) patrycccja 2009-11-12 13:50:48.574 Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege) Patatos, w 2giej części brakuje informacji, czego 1,5 łyżki należy wymieszać z sokiem z cytryny. Mógłbyś/mogłabyś uzupełnić tą informację? patrycccja 2009-11-10 10:53:42.505 Ajwar (wegańska) Acha, warzywa, zanim potraktowałam je blenderem, trochę leżały już obrane. Sok, który z nich wyciekł, wylałam. Inaczej sos byłby za rzadki. Na wikipedii znalazłam, że warzywa, już po dodaniu czosnku i oliwy (tam jest wersja z olejem słonecznikowym), jeszcze się dusi, żeby odparowały i lepiej się później przechowywały. Po nałożeniu gorącego ajwaru i natychmiastowym zakręceniu słoików chyba nie trzeba go pasteryzować, bo nic o tym nie wspomnieli. patrycccja 2009-11-06 11:55:14.399 Ajwar (wegańska) Wyszło pycha! Najlepszy ajwar, jaki udało mi się kupić, był rosyjskiej produkcji i ten go do złudzenia przypomina. Aromat pieczonych warzyw jest wspaniały :) Trochę czasu to zabiera, ale warto! Z tych proporcji wyszło mi 6 słoiczków po 200ml, ale bakłażany były spore, choć nie baaardzo duże. patrycccja 2009-11-06 11:35:08.359 Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska) Tym razem zrobiłam całkowicie sama (oprócz obierania ziemniaków, hehe). Po zagotowaniu trzymałam je jeszcze na gazie 5-7 min. i dalej tak jak Ryfka. Z dodatków słodka papryka i świeży rozmaryn. Upiekłam też dynię (http://puszka.pl/przepis/5322-dynia_pieczona_czosnkowa.html) i wszyscy się zachwycali :) patrycccja 2009-11-01 16:21:54.287 Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów (wegańska) Robiłam ten sos wiele razy eksperymentując z czasem. Rozgotowany/ zmiksowany też mi bardzo smakuje, ale najlepszy jest zdecydowanie taki gotowany tylko 30 min. - akurat zdąży w sam raz odparować, a warzywa są odpowiednio miękkie, ani za twarde, ani rozgotowane. Niezmiksowany sos ma trochę nieciekawy kolor (ten blady seler...). Można go nieco podciągnąć słodką, sproszkowaną papryką i koncentratem (np. gdzieś tak dobrze pełna łyżeczka). Tym razem tak właśnie zrobiłam. Chciałam, żeby był szczególnie ładny, bo część zapasteryzowałam na później - miło będzie zjeść taki pyszny obiad bez gotowania :D patrycccja 2009-10-28 19:40:27.327 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) O, dobrze wiedzieć o tej kaszce kukurydzianej :) A co do cukru dodawanego do jabłek to jest on po to, żeby puściły więcej soku. Więc jeśli zmniejszam ilość cukru, to w składnikach sypkich (ostatnio robię z 1/3 szkl. cukru i naprawdę nie jest zbyt mało słodkie :). patrycccja 2009-10-27 10:36:08.201 Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska) Pierwsza próbna partia zrobiona i wyszła pycha :) Kto lubi dynię, powinien spróbować :) Świetny jest mus jabłkowy z wiórkami kokosowymi, ale dynia też nadaje mu rewelacyjnego aromatu. Dałam mniej więcej tyle samo (objętościowo) startej dyni i musu z antonówek. Czyli czubaty 2,5 litrowy garnek obranych jabłek (gotowałam je w 2gim, sporo większym) i 1/4 dorodnej dyni (po starciu i lekkim uklepaniu wyszedł pełny garnek). Jabłka są szybkie, 10-15 min. i już. Dynię, jak zaczęła puszczać sok, odkryłam i gotowałam z 20-30 min. żeby odparowała. Na koniec 2 łyżki soku z cytryny i 2 idealnie płaskie łyżki cukru. Następnym razem koniecznie dodam goździki i cynamon. A być może pokuszę się też o bardziej aromatyczną wersję - z imbirem, kardamonem i być może gałką muszkatołową (jest świetna do dyni!). patrycccja 2009-10-23 15:44:19.849 Ciasto ze śliwkami (wegańska) Bardzo dobre, chociaż nie fantastyczne. Na pewno smaczne (wędrowaliśmy po dokładkę, wędrowaliśmy :), ale jest na tyle zwarte, że śliwki się go nie trzymają. Następnym razem spróbuję posmarować ciasto cieniutko dżemem, może to coś zmieni. Dodatkowo śliwki ułożę bardzo gęsto, tak żeby następny rząd lekko nachodził na poprzedni, bo podczas pieczenia się kurczą. Mam też zastrzeżenia do precyzji przepisu. Na pewno chodzi o 16 dag cukru pudru?? 16dag=160g - taka ilość cukru ma być opcjonalna??? Zamiast obu rodzajów cukru dałam 4 łyżki zwykłego cukru (nota bene 1 wypukła łyżka to 16g cukru, a tyle ma opakowanie waniliowego :) i ekstrakt waniliowy - przecudownie pachniało :D i było w sam raz słodkie, dla mnie nie za słodkie, dla mojego Wojtka nie smakowało "jak chleb" ;). Dodałam też ok. 1/4 szkl. wody ponad to co w przepisie, bo inaczej nie dało się tego zagnieść. Wydaje mi się, że szczypta soli też by mu dobrze zrobiła - żeby smak samego ciasta był pełniejszy. Ciasta, po rozwałkowaniu na cienki placek (na oko ok. 0,5cm), starczyło na dużą blachę. Urosło co najmniej dwukrotnie. Piekło się 40 min. patrycccja 2009-10-15 13:21:36.045 Marynowane rzodkiewki (wegańska & RAW) Nie no, zakochałam się w tej marynacie :D Z jej powodu częściej jadam rzodkiewki ;) Wspaniały aromat. patrycccja 2009-10-14 17:32:36.395 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |