7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaBobomole (fałszywe guacamole) (wegańska) Z guacamole to bym tego nie pomyliła, bo za dobrze znam smak awokado i bobu, ale muszę przyznać, że jest naprawdę blisko. No i pysznie! :) Robiłam na oko, więc nie powiem czy powyższe proporcje są ok. patrycccja 2009-10-13 11:33:11.5 Gomasio tradycyjne (sezamowa posypka, tzw. sól sezamowa) (wegańska) Uwielbiam sezam! Teraz mając moździerz mogę nareszcie sama robić gomasio :) Wzięłam pół na pół sezam oczyszczany i nieoczyszczany - z tego drugiego robi się po uprażeniu taki leciutki mini-popcorn, a z pierwszego wydziela się odrobina oleju, więc wychodzi super. No i prażę ziarna razem z solą - bo po co oddzielnie. Jak się robi na małym ogniu to nic nie strzela - warto o tym pamiętać :) Gomasio trzymam w lodówce, żeby nie zjełczało. patrycccja 2009-10-09 16:25:30.755 Sałatka: smażony boczniak z krążkami cebuli i pomidorami (wegańska) Boczniaki minimalnie osoliłam również przed smażeniem. Wyszło dużo lepsze niż się spodziewałam - po prostu pyszne :) Słonawe, lekko czosnkowe boczniaki świetnie kontrastują ze słodkawą, lekko skarmelizowaną cebulą. A do tego świeży smak pomidora - ekstra! patrycccja 2009-10-08 15:50:51.023 Krem z pomidorów z selerem naciowym (wegańska) Dobra, muszę przyznać że dodatek cynamonu i gałki jest bardzo oryginalny - nadają zupie ciekawego aromatu. Bardzo mi się to podobało jako urozmaicenie dla "zwykłych" pomi-kremów. Ktoś nastawiony na tradycyjną pomidorówkę może byłby rozczarowany, ale ja to kupuję :) Jakby się ktoś obawiał, to można nie dodawać tych przypraw - wyjdzie "bezpieczniejszy" w smaku krem, też dobry. Ale naprawdę warto zaryzykować - jest pycha! :) Na podane proporcje (1,5 szkl. bulionu, 2 cebule) dałam 2 kg pomidorów (typu bawole serce) i 2 łodygi selera naciowego + 2 idealnie płaskie łyżeczki cynamonu i 1 startą gałkę (czyli ok.5g, jeśli macie gałkę w proszku). Proporcje się sprawdziły. Aha, cukier pominęłam, a bulion dodałam dopiero jak pomidory skończyły się dusić. Zupy wyszło gdzieś na 6-7 porcji tak na oko. patrycccja 2009-10-07 17:23:34.162 Zupa krem z przecieru pomidorowego z czosnkiem (wegańska) Racja, pomidorówka może być również bez bulionu :) Aromatu nada jej przesmażona cebulka. Ocet balsamiczny świetnie poprawia smak zwł. jeśli ma się słabsze pomidory lub robi właśnie z kupnego przecieru. patrycccja 2009-10-07 13:36:15.182 Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki (wegańska) Pycha. Robiłam ze świeżych pomidorów, więc nieco dłużej je poddusiłam. Czosnek do pomidorówki pasuje super - u nas ten zwyczaj zapoczątkował Wojtek :) A jak nie czosnek to odrobina chili. patrycccja 2009-10-07 13:24:57.772 Pomidorówka - krem ze świeżych pomidorów (wegańska) Wykorzystałam tylko część bulionu, żeby zupa była gęściejsza, a pociętą bazylię i przyprawy dodałam na sam koniec. Poza tym wszystko zgodnie z przepisem - bossska zupa :D patrycccja 2009-10-07 10:53:01.672 Tofu i makaron w sosie pomidorowym z suszoną śliwką i bakłażanem (wegańska) To jeszcze dodam, że kto nie przepada za śliwkami suszonymi, ten powinien wszystkie pokroić np. w plasterki i wrzucić z pomidorami żeby się rozgotowały. Mój Wojtek np. śliwki wybierał, ale resztę wsunął aż mu się uszy trzęsły i jeszcze dokładkę wziął :) patrycccja 2009-10-02 20:38:47.709 Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) Ja jeśli nie robię kaszy z dynią (linki do przepisów w uwagach), to najczęściej robię cukinię albo kalafiora smażonego albo fasolkę szparagową (np. gotowaną na parze + oliwa i sos sojowy). No i surówka, najczęściej pomidory :) Albo kapusta kiszona! Właściwie nie wiem czy istnieje coś, co pasowałoby do ziemniaków, a nie pasowało do kaszy ;) patrycccja 2009-10-02 20:28:05.218 Tofu i makaron w sosie pomidorowym z suszoną śliwką i bakłażanem (wegańska) No nie wygląda to zbyt reprezentacyjnie (nawet fotki nie próbowałam zrobić), ale za to jest bardzo smaczne :) Niektórych może zdziwić śliwka suszona, ale przecież _smakosze_ polecają lekkie dosładzanie pomidorów, a śliwka słodka jest - czy nie tak? :) Następnym razem wprowadzę drobne modyfikacje - bakłażana lekko osolę (dla smaku, bo te w PL sprzedawane goryczki nie mają) i nie będę wcześniej przesmażać (tylko tłuszcz chla, a taki wrzucony w sos pomidorowy robi się miodzio!). Część śliwek, tak jak tym razem, wrzucę do pomidorów, żeby się z nimi rozgotowały - mniam. No i nie będę wszystkiego razem mieszać - podział na kluchy i na sos nie jest zły ;) A tofu też można nie do środka, tylko na wierzch (zwł. takie przed smażeniem namoczone w sosie sojowym). patrycccja 2009-10-01 16:48:55.635 Kuskus berberyjski z ciecierzycą i warzywami (wegańska) Mmmm, długo się robi, ale wygląda apetycznie :) Mam pytanie - czy robiłaś kiedyś sama ras-el-hanout? Trochę się doposażę i sama chyba spróbuję, bo dobór przypraw bardzo mi się podoba :) patrycccja 2009-09-30 22:04:25.646 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Lenka, nie poddawaj się. Spróbuj jeszcze raz z bardzo dojrzałymi, wręcz przejrzałymi bananami. Nawet jeśli owoce będą miejscami brązowe, to można to wykroić, a banany na pewno się nadają. I upewnij się, że stosujesz się dokładnie do proporcji, że np. nie zapomniałaś o sodzie, że nie wlewasz za dużo płynów. To dziwne, że ci nie wyrosło. patrycccja 2009-09-30 10:24:06.165 Bułki faszerowane porem z kurkami (wegańska) Palce lizać! Po nagrzaniu piekarnika do 180st. piekłam je trochę ponad 5 minut, żeby nabrały chrupkości. Keczup zbędny - po co zabijać smak kurek :) Naprawdę polecam. patrycccja 2009-09-26 12:34:17.904 Marynowane rzodkiewki (wegańska & RAW) To ja dodam od siebie, że następnego dnia rzodkiewki jeszcze nie tracą na ostrości, ale po dwóch dniach stają się znacznie łagodniejsze. Bardzo mi się to podoba bo lubię tylko łagodne :) patrycccja 2009-09-26 12:29:01.625 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Szczerze? Nie mam pojęcia - u mnie stała max. do następnego dnia i znikała ;) Ale choćby ze względu na to, ze czosnek po jakimś czasie zmienia zapach, nie powinno to być pewnie więcej niż kilka dni, max. tydzień. patrycccja 2009-09-24 13:13:38.835 Marynowane rzodkiewki (wegańska & RAW) Na kanapki to może nie, bo będą uciekać (chyba żeby pokroić je w plasterki), ale do kanapek to jak najbardziej! Jako jarzynka na pewno też by było fajne. Zrobiłam ją właśnie pierwszy raz - ma fajny, orzeźwiający, lekko słonawy smak. Oczywiście czuć też smak samej rzodkiewki i aromat czosnku i imbiru - bardzo fajne połączenie. Im dłużej wyjadam tym chętniej sięgam po kolejną ;) Miałam tylko biały ocet balsamiczny, delikatny i dość słodki w smaku, więc dałam jeszcze odrobinę soku z cytryny. patrycccja 2009-09-24 12:30:02.022 Jabłecznik (napój) (wegańska) Faktycznie woda w takim napoju jest konieczna. Na 2 szklanki soku z antonówek i jakichś innych (słodkich, nie cierpkich) jabłek dałam 1 szkl. wody i 1 wypukłą łyżeczkę przyprawy. Było za słodkie i jeszcze dolewałam wody. Bardzo dobre, choć oczywiście to raczej napój na zimne dni ;) patrycccja 2009-09-23 17:00:05.211 Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska) Wyszło naprawdę dobre! Następnym razem dodam może jeszcze szczyptę soli, żeby smak był pełniejszy. Przyznam też, że pierwszy raz był traumatyczny ;) Nie dość, że nie wiedziałam jak to powinno wyglądać, to jeszcze modyfikowałam proporcje (tylko 1/2 szkl. cukru i 1/4 szkl. oleju + 1/2 szkl. wody). Ciasto wyszło dość zwięzłe - nie sądziłam, że da się do niego wmieszać jeszcze jabłka i bakalie. A jednak :) Sok z jabłek jakoś pomógł i się dało :) Wyszło na małą tortownicę, piekłam w 180st.C przez 45 min. Majka skarżyła się, że jej ciasto się wysypało - myślę, że to przez olej. Zastąpienie części wodą lub mlekiem prawdopodobnie "naprawia" przepis. patrycccja 2009-09-21 17:36:25.859 Kompot jabłkowy z goździkami (wegańska) Zrobiłam kompot z antonówek - doskonały :) Dodałam jeszcze kawałek cynamonu (kory) do gotowania, posłodziłam delikatnie i zrezygnowałam z cytryny (w końcu antonówki są wystarczająco kwaśne ;). patrycccja 2009-09-21 13:41:11.573 Makaron z cukinią (wegańska) Nie odsączałam cukinii bo lubię, jak jest chrupka - a wtedy tak czy siak robi się błyskiem :) Nie dodawałam też ziół bo nie miałam ochoty. Wyszło pyszne :) patrycccja 2009-09-21 09:56:12.981 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Od lat robimy z mamą ogórki wg. tego przepisu - u nas to zajęcie rodzinne, jak lepienie pierogów na święta :) Zawsze świetnie się udają. Niedawno mama dzwoniła, że otworzyła pierwszy słoik (coś po miesiącu od zrobienia) i są ekstra! Musze ją niedługo odwiedzić ;) patrycccja 2009-09-16 10:59:11.256 Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne (wegańska) Ostatnio znów robiłam to danie, tym razem zgodnie z przepisem i nawet na woku :) Zamiast spaghetti dałam japoński pszenny makaron - wygląda jak cienkie, krótkie spaghetti, ale jest bardziej "układny", mniej sprężysty. Jeśli miałabym coś doradzić, to lepiej do woka wrzucać mniejsze porcje - przy powyższych ilościach można wszystko podzielić np. na pół. Inaczej trudno mieszać, nic się nie przysmaża tylko dusi, no i czas się wydłuża. Fasolkę też bym wcześniej dodawała (lub wcześniej obsmażyła/poddusiła) - 5 min. to dla niej za krótko. patrycccja 2009-09-16 10:13:31.208 Hummus (wegańska) xxl, sama zawsze używałam tahini kupnego, ale na pewno można zrobić je samemu. Zobacz, w Puszce nawet jest przepis, który się nazywa "tahini do hummusu": http://puszka.pl/przepis/4350-tahini_do_hummusu.html :D patrycccja 2009-09-15 20:35:18.044 Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska) Właśnie wrócił Wojtek, przysiadł się i stwierdził: mmm, jakie dobre :) patrycccja 2009-09-15 18:50:49.144 Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska) Miałam wątpliwości co do tego przepisu, ale znalazłam oryginał po angielsku, wszystko się zgadzało, więc postanowiłam spróbować. Do masy dodałam nie tylko cebulę i paprykę, ale też natkę pietruszki, sporo curry i trochę soli. Omlet mi się nie rozpadł tylko dlatego, że ubrudziłam 2 patelnie - po prostu przerzuciłam go z jednej na drugą. Były delikatnie natłuszczone, więc nie było problemu, tylko więcej zmywania :/ W smaku dobre, chociaż nie rozpływa się w ustach ;) Ale i tak lepsze niż się spodziewałam! Aronia zrobiła błąd bo ewidentnie dodała drożdże piekarskie, a nie płatki drożdżowe (czyli takie nieaktywne, suszone drożdże). Zrobiłam z połowy porcji i usmażyłam na małej patelni. Najadłam się już połową :) patrycccja 2009-09-15 18:49:30.889 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |