7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaSałatka: kartofel z kukurydzą, ogórkiem, sałatą lodową i winegretem (wegańska) Tak, to moja znajoma :) Arielka to zdrobnienie :) (Sorry za prywatę) patrycccja 2009-08-15 00:21:14.819 Sałatka: ziemniaki z kukurydzą, jabłkiem i winegretem musztardowym (wegańska) Ja też robię tę sałatkę - zdjęcie na dowód ;) Chociaż dla mnie jest trochę za słodka. Zazwyczaj wolę wersję z ogórkiem zamiast jabłka i cebulą/szczypiorkiem zamiast koperku: http://www.puszka.pl/przepis/2249-salatka_kartofel_z_kukurydza_ogorkiem_salata_lodowa_i_winegretem.html. Ale do tej też czasem wracam :) patrycccja 2009-08-14 15:34:25.954 Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska) Uzupełnienie: świetne też jako pasta do pieczywa, pod pomidorka :D patrycccja 2009-08-13 20:32:37.025 Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska) Mmmmm, fantastyczne :) Do smażonej cukinii, która uwielbiam, pasuje rewelacyjnie :) Tylko ziemniaki następnym razem jakoś utłukę zamiast miksować w blenderze, bo pomimo dodania oliwy i soku z cytryny były takie trochę zbyt ciągliwe. A czosnek powinno wystarczyć, jeśli utrze się na tarce o drobnych oczkach. W necie doczytałam, że tradycyjnie wszystkie składniki były ucierane w moździerzu! Najpierw czosnek z solą, a później do tego ziemniaki. Może to nawet lepszy pomysł, choć bardziej czasochłonny :) patrycccja 2009-08-13 19:00:03.425 Pyyyszne danie z kaszy gryczanej (z kostką sojową i fasolą) (wegańska) Miki, masz rację, większość bulionów warzywnych nie jest wege. Ale w w Polsce można już swobodnie dostać buliony (zazwyczaj nie polskie), które są nawet wegańskie. I to nie tylko w sklepach z wegetariańską żywnością - w Bomi np. są świetne buliony produkcji szwajcarskiej. A jak ktoś chce to przecież może sam ugotować bulion z włoszczyzny i będzie jeszcze lepiej :) patrycccja 2009-08-10 10:44:23.543 Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze (lakto-ovo-wege) Myślę, że można: http://www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp :) patrycccja 2009-08-08 16:37:44.27 Tzatziki (cacyki) (lakto-wege) Zrobiłam z jogurtu sojowego (niestety, kupiony poza Polską), który nie był za gęsty, więc zrezygnowałam z oliwy. Dodałam też odrobinę białego octu balsamicznego - wyszło palce lizać :) Taka odwrócona mizeria ;) patrycccja 2009-08-07 17:02:41.133 Kisiel ze świeżych malin (wegańska) Dodałam 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, ale płaskie. Poza tym trzymałam się przepisu. Wyszedł świetny kisiel :) Chociaż mój Wojtek dosładzał, ale wg. mnie był idealny ;) patrycccja 2009-08-05 20:15:02.18 Sałatka ryżowa (jak Tabouleh, ale z ryżem) (wegańska) Świetna również po schłodzeniu - jak raz na upał. patrycccja 2009-08-04 13:09:09.256 Ryż na sypko z mikrofali (wegańska) Ostatnio "odkryłam" jeszcze jedną zasadniczą zaletę tej metody: genialnie sprawdza się w upalne dni :D W kilkanaście minut ugotowałam szklankę ryżu, i to bez podgrzewania atmosfery ;) patrycccja 2009-08-03 16:45:57.958 Prosta sałatka z fasolki szparagowej z czosnkowo-cebulowym winegretem (wegańska) Szukałam sposobu na zagospodarowanie wczorajszej fasolki. Chodziła za mną właśnie jakaś sałatka o konkretnym smaku - i oto ona :) Niestety nie miałam natki, ale i tak wyszła rewelacja :D patrycccja 2009-08-02 19:59:06.208 Farsz - szpinak, tofu i czosnek (wegańska) Przepyszne - potwierdzam jako czosnkożerca :) Doprawiłam trochę mocniej, bo dodałam aż pół startej gałki i trochę pieprzu zwykłego i ziołowego. Najlepsze jest jednak ścieranie tofu na tarce o drobnych oczkach - myślałam, że będzie ciapa i równie dobrze mogłabym je rozgnieść widelcem. A tu wyszły takie śliczne drobne "frędzelki" podobne do startego żółtego sera. I po wymieszaniu ze szpinakiem nadal było je widać, nie rozleciały się i świetnie to razem wyglądało :) patrycccja 2009-07-30 18:28:44.935 Lody arbuzowe (sorbet) (wegańska & RAW) Po 1,5 godzinie w zamrażalniku kostki wyglądały na gotowe do zmiksowania. Niestety, było trochę za wcześnie i otrzymałam właściwie sorbet z sokiem. Wszystko wróciło więc do zamrażalnika. Po kilku kolejnych godzinach (3-4?) było już super - kolor obłędny, konsystencja idealna. Tylko że sorbet był taki nieco mdły... odrobina słodu i soku z cytryny, a przy kolejnym podejściu syropu jabłkowego (zagęszczonego soku z jabłek), doskonale poprawiła smak :) patrycccja 2009-07-29 17:35:33.508 Warzywny makaron dla niejadka (wegańska) Mogę tylko powiedzieć: woooooow. Wygląda super, i te kolory, bajecznie :) Ale tyle cackania, to wkładanie warzyw do każdego makaronika... podziwiam. Chociaż w przypadku prawdziwego niejadka pewnie więcej czasu może zająć siedzenie nad nim, żeby zjadł ;D Wyrazy podziwu - i za pomysł i za cierpliwość :) patrycccja 2009-07-28 16:18:11.161 Shake bananowo-malinowy (wegańska & RAW) Maliny rządzą! Dodałam ich 2 razy tyle, co w przepisie, bo lubię, jak koktajle itp. są mocno owocowe :) Rewelacja. patrycccja 2009-07-27 16:37:27.413 Kanapki z masłem orzechowym i bananami (wegańska) Szczerze mówiąc ja nie spotkałam kupnego masła orzechowego bez soli. Kupuję bez cukru, ale z solą. Poza tym nie widzę powodu, dla którego miałoby nie pasować do bananów - tej soli nie jest dużo, a poza tym kontrast smaków to dobra rzecz :) patrycccja 2009-07-25 20:06:49.341 Naleśniki z pieczarkami (wegańska) Mniaaam :) Jak zawsze pycha. Czasem mam taki okres, że wprost nie mogę patrzeć na pieczarki. Ale ostatnio strasznie za mną chodziły - co ciekawe, właśnie z naleśnikami, nie inaczej :) patrycccja 2009-07-23 18:49:35.854 Naleśniki w 10 minut (wegańska) Zrobiłam właśnie naleśniki z samej mąki razowej (pszennej) no i było to nieco problematyczne, choć i tak wyszły świetne. Ciasto tak jakby "kipiało" w momencie nalewania - pierwszy raz coś takiego widziałam :) Przez to wyszły bardziej "chropowate", choć bez dziur, więc farsz nie będzie "przeciekał". Wrzucę zresztą fotkę. Są też trochę bardziej delikatne i przy odwracaniu trzeba naprawdę uważać, żeby się nie rozerwały. No i są grubsze, więc dłużej się smażą, a z podanych składników wyszły 2, a nie 3 szt., jak to było z białą mąką. Mimo wszystko są wystarczająco elastyczne, żeby nie pękały nawet przy bardzo ścisłym zwijaniu/ składaniu. To moje doświadczenia z naleśników razowych :) Na przyszłość będę chyba wolała używać pół na pół mąkę białą i razową. A, i do razowych trzeba raczej ciut więcej soli. Genialne do farszów warzywnych :D patrycccja 2009-07-21 14:54:36.179 Deser: banan z migdałami (wegańska) Migdały z grubsza pokroiłam i, zamiast mielić, roztarłam w moździerzu. Migdały dają bananowi fajny aromat i zdecydowanie ciekawszą fakturę :) Zjadłam na kanapce z masłem orzechowym. patrycccja 2009-07-21 11:16:10.527 Koktajl bananowo-arbuzowy (wegańska & RAW) Świetne... Sok z samego arbuza jest niedobry, zbyt wodnisty. Ale schłodzony, z bananem, to już zupełnie inna bajka :) patrycccja 2009-07-17 14:22:26.634 Spagetti z kurkami (wegańska) Uwielbiam kurki :) Spaghetti z kurkami to mistrzostwo! Przepyszne. Genialne w swej prostocie :) patrycccja 2009-07-16 16:09:20.812 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Teraz przemówię jako admin ;) Skasowałam kilka komentarzy, które nie były na temat. Przepraszam ich autorów, ale to nie miejsce na dysputy filozoficzne (tak, tak, przydałoby się forum - myślę nad tym). Większość ludzi irytuje, ze zamiast komentarzy nt. przepisu czyta np. o jajkach i to jeszcze w przepisie ich nie zawierających! Co do jajek - są wegetariańskie, choć oczywiście nie są wegańskie. W tym temacie polecam pomoc/FAQ (http://www.puszka.pl/txt/pomoc.jsp). Chciałam wam też uświadomić, że nikt ściśle nie zdefiniował wegetarianizmu ani weganizmu. Nigdzie nie znajdziecie bardzo szczegółowej i jedynie słusznej definicji tych pojęć. Asiu, jeśli przeszkadza ci problem zarodków, to po prostu zastanów się czy nie chciałabyś w ogóle zrezygnować z jajek. Bo jedzenia fermowych jajek, które nie mają szans być zapłodnione, na pewno ci nie polecę ze względu na sposób traktowania kur :/ patrycccja 2009-07-14 14:29:18.114 Groszek zielony szałwiowy (wegańska) Ach, i jeszcze jedno: do groszku, zamiast szałwii, doskonale by mi też pasowały inne zioła, np. oregano. No i oczywiście czosnek :D patrycccja 2009-07-08 17:09:57.22 Dżem z bzu czarnego i marchewki (wegańska) Poszperałam w necie i znalazłam, że owoce jałowca i tarniny zbiera się po przymrozkach. O jałowcu wiem, bo zbierałam raz :D. Odnośnie bzu ciężko takie zalecenie znaleźć. Z drugiej strony na http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=600 (patrz szczególnie odpowiedź Magdaleny z 2008-10-29) widać, że niektórzy praktykują tą metodę. Trudno powiedzieć czemu. Znalazłam za to inne zastrzeżenie dot.bzu: "odrzuca się zielone i niedojrzałe, gdyż zawierają duże ilości sambunigryny", która jest toksyczna. Z drugiej strony "podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) ulega rozkładowi", więc przetwory są bezpieczne. patrycccja 2009-07-08 15:04:34.347 Tortilla a'la fast food (wegańska) Z tą gotową tortillą bym uważała. Kiedyś czytałam skład kilku i we wszystkich były mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), które nie wiadomo jakiego są pochodzenia - roślinnego czy zwierzęcego. To samo E472, czyli estryfikowane glicerydy. Ponownie polecam http://www.food-info.net/pl/e/e471.htm patrycccja 2009-07-08 12:29:40.497 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |