7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52    


Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Rany, Alis, przeczytaj dokładniej przepis :) Napisałam odnośnie ostatniej warstwy: "dodać 3-4 łyżki oleju (część można zastąpić wodą)", więc tak, można dodać trochę wody, ale ostrożnie - ona spowoduje że masa będzie bardziej elastyczna, ciągliwa. Co do polewania olejem góry to już napisałam, ze nie uważam tego za dobry pomysł - kiedyś próbowałam i o wiele lepiej sprawdza się wersja z "kruszonką". Odwagi! Upiecz wreszcie tę szarlotkę! ;D
patrycccja 2009-07-06 10:51:03.839

Groszek zielony szałwiowy (wegańska)
Dostałam akurat świeżą szałwię, więc zrobiłam ze świeżą. Smażyłam trochę dłużej i lekko zgniotłam część ziaren łopatką, bo wykorzystałam ten groszek jako farsz do naleśników - super pasuje :)
Dodałam ostrożnie 5-6 listków szałwii, bo czytałam że zbyt duża ilość da gorzki smak. Ale na puszkę groszku spokojnie można dodać jej zdecydowanie więcej.
patrycccja 2009-07-06 10:45:17.148

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Alis, skoro już doszłaś do wniosku, że zrobisz zgodnie z przepisem 3 warstwy (moim zdaniem słusznie, bo kiedyś w tej samej formie co zwykle zrobiłam podwójna porcję i właśnie miejscami został suchy proszek), to dlaczego reszty też nie zrobisz jak w przepisie, czyli ostatniej porcji proszku nie wymieszasz z olejem? Tak jak napisałam: to wcale nie jest kruszonka, tylko podobnie wygląda. Po przyklepaniu to będzie po prostu kolejna warstwa ciasta. Polewając olejem nie zrobisz tego wystarczająco dokładnie no i raczej zużyjesz go więcej niż 3-4 łyżki i ciasto będzie bardziej tłuste. Spróbuj zgodnie z przepisem, a później ew. będziesz wprowadzać modyfikacje, jak ci nie podpasuje, hę? :)
patrycccja 2009-07-05 08:28:42.873

Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska)
Zapytałam Wojtka. On też zawsze obgotowuje ziemniaki, ale trochę dłużej niż Ryfka - aż będą półtwarde. Potwierdził, że szybciej się wtedy pieką. W sensie obgotowanie i późniejsze pieczenie zajmuje sumarycznie mniej czasu niż pieczenie surowych ziemniaków.
patrycccja 2009-07-04 12:52:48.535

Koktajl bananowo-kawowy (wegańska & RAW)
Dokładnie, np. Nescafe. I nie trzeba jej zaparzać, tak jak zrobiła to Arahja, bo w czasie miksowania sama się rozpuści :)
patrycccja 2009-06-28 14:01:29.425

Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska)
Tutaj te mąki mają zastępować jajko (na ten temat poczytaj więcej tu: http://www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp), więc istotne są ich właściwości sklejające. Więc raczej razowa ich nie zastąpi. Raczej.
patrycccja 2009-06-28 09:06:09.192

Falafel (felafel) (wegańska)
W oryginalnym przepisie (http://mideastfood.about.com/od/maindishes/r/falafelrecipe.htm) można sprawdzić, że ciecierzycę należy namoczyć i ugotować lub użyć tej z puszki.

Milka, duża prośba - zanim zadasz pytanie spróbuj najpierw sama znaleźć odpowiedź. Tutaj wystarczyłoby, żebyś przeczytała dotychczasowe komentarze... Google i wikipedia to też świetne źródło informacji. Odpowiadanie komuś, kto nawet się nie starał samodzielnie znaleźć informacji, jest średnio zabawne. Na pewno sporo osób nadal chętnie będzie ci pomagało, jeśli ty też włożysz w to trochę własnego wysiłku, ok? :)
patrycccja 2009-06-28 09:00:58.946

Naleśniki z bananami, kremem czekoladowym i orzechami (nadzienie) (wegańska)
Mmm, pyszny deser :) Orzechy (u mnie włoskie + migdały) genialnie pasują do bananów, a krem czekoladowy/karobowy nadaje nieco konkretniejszy smak. Świetne połączenie.
patrycccja 2009-06-27 13:51:02.852

Naleśniki w 10 minut (wegańska)
Świetne! Z tej ilości wyszły mi 3 naleśniki. Proporcje faktycznie dobrze podane, ale dodałam jeszcze szczyptę soli i łyżkę oleju (dzięki temu nie trzeba pamiętać o natłuszczaniu patelni, a ciasto nie przywiera). Naleśniki są pyszne, giętkie, nie pękają przy składaniu nawet kiedy już przestygły. Nie wiem czy to kwestia dodania maki ziemniaczanej, ale przepis szczerze polecam :)
patrycccja 2009-06-27 13:15:33.185

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Wczoraj zrobiłam sama i to podwójną porcję ciasta (kremu pojedynczą, więc nie mogłam podjadać :) Niby ciasto wyrabia się szybko, krem gotuje się jeszcze szybciej, ale taka ilość lepienia, nakładania, przyozdabiania trochę zajmuje - praca zespołowa więc wskazana :) Proporcje składników podane idealnie. Jeszcze raz polecam :D
patrycccja 2009-06-24 13:16:38.872

Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska)
Brawo! I gratulacje za odwagę :) Pierwszy raz może być stresujący, ale przecież to nie są pierogi gotowane w wodzie, tylko pieczone. Więc farsz nie wypłynie ;) Mam nadzieję, że wszyscy wątpiący skorzystają z twojego przykładu :)
patrycccja 2009-06-23 21:00:46.842

Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką (wegańska)
Delicje! Do tej pory znałam nieco prostszą wersję (http://www.puszka.pl/przepis/2919-makaron_z_baklazanowym_sosem.html), ale z papryką i porem kompozycja jest co najmniej tak samo pyszna. Super. Uwaga praktyczna - do takich proporcji dodałam 2/3 bakłażana i to w zupełności wystarcza :)
patrycccja 2009-06-23 16:24:42.417

Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska)
Baaardzo dobre :) Na początku pomyślałam, że dobre, ale hummus zdecydowanie lepszy. Jednak im dłużej próbowałam, tym bardziej mi smakowało :) Baba i hummus różnią się nie tyle konsystencją, co gładkością. Oba pycha! Genialne z pieczywem i pomidorem.
patrycccja 2009-06-22 14:43:37.77

Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska)
Milka, proszę, napisałam przecież, że samosy powinny wyjść bez problemu, jeśli będziesz po prostu trzymała się przepisu. Jeśli masz problem z zaakceptowaniem tego, że takie rzeczy mogą wyjść bez jajek, to poczytaj o zastępowaniu ich (http://www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp) i wybierz sobie, co chcesz dodać do ciasta.
patrycccja 2009-06-22 12:40:03.807

Deser warstwowy z hebatników i waniliowego deserku (wegańska)
Nie, gorzka/deserowa czekolada nie zawsze zawiera mleko - wystarczy czytać skład. Powiem więcej - w sklepikach wegetariańskich można dostać nawet czekoladę gorzką z orzechami :D Np. taką http://www.evergreen.pl/czekolada-gorzka-orzechami-laskowymi-p-58.html
patrycccja 2009-06-22 12:10:01.45

Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska)
Dread, chodzi o słód (syrop słodowy) zbożowy. Przypomina miód, tylko jest zrobiony ze zboża i w zależności od rodzaju różni się trochę kolorem i aromatem. Wrzuć w Google albo na Wikipedię to znajdziesz więcej info.
patrycccja 2009-06-20 13:08:07.772

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Hm, będzie wstyd jak przyznam, że nie wiedziałam o myciu w zimnej wodzie? ;D Ale ja bardzo rzadko robię coś sama od podstaw z mąki... może to mnie usprawiedliwi ;) Więc wielkie dzięki Pro-Stack za uświadomienie, koniecznie muszę wypróbować twoją metodę :)
patrycccja 2009-06-18 21:05:26.042

Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa (wegańska)
Tak, w naczyniu żaroodpornym, ale prostokątnym. Najlepiej takim, którego powierzchnia jest wielokrotnością wielkości płata lasagne - żeby nie trzeba było nic łamać, sztukować itp :) No i dobrze, jeśli ścianki naczynia są pionowe, nie rozszerzają się (ale ten warunek spełnia większość naczyń). Powodzenia :)
patrycccja 2009-06-18 15:03:11.604

Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy) (wegańska)
Ja ostatnio kupowałam na http://www.evergreen.pl/ - w zwykłych sklepach, jeśli już spotykam, to chyba zawsze sezam oczyszczony, ew. czarny.
patrycccja 2009-06-18 09:35:53.036

Syrop z cebuli na kaszel (wegańska)
Moja mama robiła nam taki syrop, kiedy byłyśmy małe. Może trudno w to uwierzyć, ale po prostu go uwielbiałyśmy! To było bardzo chętnie przyjmowane lekarstwo - cebula z cukrem, kto by pomyślał ;)
patrycccja 2009-06-16 14:13:11.746

Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa (wegańska)
Ja kupuję Melissa (Primo Gusto). Dread, masz jakieś wątpliwości co do osiągalności takiego makaronu? :)
patrycccja 2009-06-16 14:11:07.696

Pasta z grochu (wegańska)
Jestem praktycznie na 100% pewna, że to przesada. Również dlatego, że znalazłam przepis na pastę khaki z grochu (http://www.puszka.pl/przepis/67-pasta_khaki_z_grochu.html), gdzie zielony groch w połówkach gotuje się bez namaczania min. 30 min. A żółty groch z własnego doświadczenia wiem, że też szybko się rozgotowuje :) No i to by się zgadzało z puszkowym poradnikiem "gotowanie strączkowych".
patrycccja 2009-06-15 12:39:35.211

Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska)
cytrynka, ciasto na pierogi POWINNO być bez jajek. jajka powodują, że ciasto staje się bardziej twarde. sekretem jest dodawanie gorącej wody, która powoduje, że mąka staje się odpowiednio lepka i tworzy ciasto.
co do samos to nie wiem, ale sądząc po innych puszkowych przepisach na samosy i tego, że ten pochodzi z Vegan Planet (serwis już nie istnieje, ale były tam tylko sprawdzone przepisy, chwalone przez wiele osób), to powinny wyjść bez problemu :)
patrycccja 2009-06-15 10:32:49.521

Pasta z grochu (wegańska)
Chwila moment. Groch w połówkach moczyć 24h, a później gotować jeszcze kilka godzin???? Przecież to bez sensu - taki groch gotuje się o wiele krócej i to bez namaczania. Joszka, trzymałeś się tych wskazówek?
patrycccja 2009-06-13 20:12:02.498

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Och, pyszności! I świeże i schłodzone z lodówki. Odrobinę przypominają napoleonki, które od jakiegoś czasu za mną chodziły, więc jestem podwójnie zachwycona :) Podoba mi się idea kremu z dodatkiem kaszy manny.
patrycccja 2009-06-13 09:34:56.785

   42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas