7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownikaWegańska pizza z rukolą (wegańska) Reaver, ok, wcześniej sądziłam, że oburza cię koncentrat jako baza sosu, niezależnie od dodatków. W końcu u ciebie baza to świeże pomidory :) Ale teraz rozumiem - tobie nie podoba się, że sos w tym przepisie to SAM koncentrat. OK, przyznam, że sama też zawsze doprawiam sos, niezależnie od bazy :) patrycccja 2013-12-16 19:47:17.939 Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) Aromatyczne, chrupiące, mało słodkie. Świetne! Jak na bezglutenowe to nawet genialne ;) Dałabym ocenę 4,5 gdyby była. Mąka gryczana i słód jęczmienny (ciemny, o głębokim smaku, średnio słodki) do pierniczków są wg. mnie idealne! Przyznam, że miałam obawy - mąka gryczana jest bardzo charakterystyczna w smaku i w zbyt dużej ilości mi nie odpowiada. Ostatnio np. testowałam naleśniki gryczane i choć pod innymi względami były bardzo udane, to właśnie wybijający się smak gryki mi nie pasował. W pierniczkach natomiast, w proporcji 3:1 z innymi mąkami, jest ekstra. Mojemu Wojtkowi natomiast niezbyt smakują - za mało słodkie i zbyt czuć gryką ;) No więc... zależy od gustu. Ja jednak polecam :) * Zamiast mąki z płatków owsianych użyłam mąki z kaszy jaglanej. Ciasto wałkowałam na 3-4 mm i piekłam 13 min. Po 15 min. pierniczki były "kakaowe" ;P Z podanych proporcji wyszły 3 blachy + kilka sztuk na 4tą blachę. W sumie ok. 80 pierniczków "kwiatuszków". patrycccja 2013-12-16 18:06:15.711 Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW) shiva, to było copy&paste z maila (taki dziadek! :)) więc na pewno nie pomylilam :) ja 1kg burakow + warzywa rozdzielilam na 4 weki (nic większego pod ręka nie miałam) i na każdy wek weszło 3,5 szkl. wody. czyli 3,5 litra sumarycznie. większa ilośc wody moim zdaniem tez ok, zwl. biorąc pod uwagę ze niektórzy zalewają buraki po 2-3 razy. choć 3ci raz to już wyłącznie do picia. patrycccja 2013-12-16 14:41:51.105 Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW) Dziewanna, już dopisałam we wskazówkach. Wydaje się że ok. 1 płaskiej łyżki na litr wody to właściwa ilość. patrycccja 2013-12-16 09:20:07.939 Fasolka po bretońsku (bezglutenowa) (wegańska) Już poprawiłam przepis. Zdecydowanie chodzi o fasolę. Jaś to największa biała fasola. Taka zwykła też może być. patrycccja 2013-12-15 16:16:03.278 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Nuit4, a bezglutenowe robisz z jakiej mąki?? Chętnie bym spróbowała, o ile to nie jakiś drogi, kupny mix z dodatkiem gum i innych takich :) patrycccja 2013-12-15 14:20:27.717 Wegański piernik (wegańska) X, banan nie, bo za miękki i ciemnieje. Ale suszone owoce - pewnie! Zwł. że z suszonych śliwek, moreli, daktyli itp. można robić dżem ;) http://puszka.pl/przepis/2561-pseudo_powidla.html http://puszka.pl/przepis/3856-pseudo_dzem_z_suszonych_owocow.html patrycccja 2013-12-15 13:53:16.679 Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska) Hm, Lola, ciekawy pomysł... Z takimi sklepowymi, bez kawałków owoców lub zmiksowanymi na gładko, może to by miało sens... Trzeba by je na pewno dosłodzić bo słód i powidła to jednak duża różnica w słodkości. Dobrze byłoby też najpierw sprawdzić te powidła na małej ilości, żeby się upewnić, że nie będzie problemu z rozwałkowywaniem ani wycinaniem pierniczków. patrycccja 2013-12-15 11:45:40.192 Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska) @Luna7, ale się cieszę! :D Z tą książką to super pomysł! :) Zastanawiałam się, czy przepis nie jest zbyt sezonowy, bo w końcu dorodne pęczki pietruszki dostępne są tylko w pewnym okresie, ale z drugiej strony zieleninę można dostać cały rok albo wyhodować w doniczce... Więc w sumie przepis nadaje się do książki! Dzięki :) @Ireth, mam nadzieję, że następnym razem jednak wam zasmakuje :) Sama, robiąc niby zgodnie z proporcjami, też otrzymuje pesto o różnym smaku - zależnie od tego, czy mocniej "uklepię" zieleninę, jak uprażę pestki i orzeszki... No nie zawsze wychodzi tak samo i nie zawsze równie pysznie. Choć ja już się tak uzależniłam od tego pesto, że zawsze mi smakuje :) patrycccja 2013-12-14 17:24:10.996 Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska) Heh, jeszcze trochę i założymy stowarzyszenie wielbicieli brukselki ;D patrycccja 2013-12-14 17:20:48.8 Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska) Haha, nie ma za co :) Fotogeniczne te naleśniki :) patrycccja 2013-12-14 10:10:35.811 Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli (wegańska) @Gosia, 2-4 porcje - zależy, czy jako zupa czy cały obiad :) @Martina, ja kupuję ciecierzycę w zwykłych spożywczakach. Z przerwami bywa w Społem i K&M czy L&M czy czymś takim (firmy Metilliana, dużo tańsza niż Bonduelle). Spotykałam też w delikatesach, np. Bomi. W marketach b.rzadko bywam to nie wiem :) Jak nie dostaniesz to spróbuj z białą fasolką - idę o zakład że też będzie pycha i sama też mam zamiar spróbować :) patrycccja 2013-12-13 13:57:35.007 Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy (wegańska) Mniam! Jak nadzienie z makowca :) Przy czym dosłodziłam całość kilkoma daktylami - bez nich było właściwie w ogóle nie słodkie. Z orzechów dałam słonecznika ;) z małym dodatkiem włoskich. Z ilością wody robiłam szacher macher i wyszedł mi gęstawy deserek. Następnym razem spróbuję zgodnie z proporcjami ten niby jogurt :) patrycccja 2013-12-12 10:00:26.477 Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli (wegańska) Ha, Katariinaa , dziś miałam ten sam pomysł! A nawet poszłam dalej - mam zamiar dodać arabską mieszankę z kuminem, ras-el-hanout :) http://puszka.pl/przepis/5300-ras-el-hanout_czyli_arabska_mieszanka_przypraw.html patrycccja 2013-12-11 15:23:33.635 Prosta pasta z czerwonej fasoli (wegańska) W porządku pasta. Z samym oregano byłby średnie, ale czosnek fajnie łączy całość. Z ogórkami kiszonymi MEGA! :) patrycccja 2013-12-10 10:35:40.058 Kuskus z wiórkami kokosowymi i rodzynkami (wegańska) Nie przepadam za kuskusem, ale muszę przyznać, że to bardzo fajne, smaczne, ekspresowe śniadanie właściwie bez przygotowywania :) No i ten kokosowy smak! :) U mnie "1 część" to była 1/4 szkl. - wyszła porcja dla 1-2 osób. Zamiast rodzynek standardowo wzięłam żurawinę. Ponieważ nastawiłam się, że całość będzie słodkawa, dodałam trochę słodu. Rozmiksowane z wodą daktyle też byłyby super! patrycccja 2013-12-08 11:26:55.876 Naleśniki z pieczarkami (wegańska) @bartniz, Ilewazy.pl prowadzi jakaś dietetyk - zaczęła właściwie robić to dla własnych pacjentów i okazało się, że jest szersza potrzeba :) Strona faktycznie może nie najwygodniejsza - najlepiej wygooglać co się potrzebuje, np. "ile waży łyżka maku" i wyskoczą oni. Jak się nie ma wagi, mogą być pomocni. patrycccja 2013-12-05 16:52:56.692 Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska) Długo się z tym nosiłam i w końcu się odważyłam! Dziś oficjalnie odczarowałam dla siebie brukselkę :D Od dziś oficjalnie lubię WSZYSTKIE warzywa ;) Smażona brukselka, tak jak Ewa wielokrotnie mi obiecywała, jest niebo lepsza niż gotowana. O tak! Chociaż oczywiście nie czarujmy się - swój smak ma. Tyle że teraz to jest dobry smak :) Z żurawiną i orzechami pasuje genialnie. Będę szukała kolejnych fajnych połączeń - może syrop klonowy, kapka soku z cytryny i jakieś zioła? patrycccja 2013-12-05 16:46:46.945 Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska) tofujadek, dobrze przynajmniej, że się wyjaśniło co to za "soja" ;D Udanej produkcji następnym razem :) patrycccja 2013-12-05 14:57:08.702 Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska) Ja zazwyczaj robię naleśniki pół na pół, z rzadka razowe, a "białe" tylko jeśli mam braki w zaopatrzeniu ;) Zdecydowanie wolę pełniejsze smaki! Ale gryczana jest jednak bardzo specyficzna... Jednak 100% gryki to dla mnie za dużo ;) Wydawało mi się, że robiłam kiedyś smaczne kluski wyłącznie z gryczanej, ale jak teraz odszukałam, to wyszło, że na 2 części gryczanej była 1 część pszennej (http://puszka.pl/przepis/221-kluski_gryczane.html). W takim razie może w naleśnikach też wystarczy mniejszy dodatek owsianej lub jaglanej, żeby były bardziej neutralne w smaku i bardziej uniwersalne, jeśli chodzi o preferencje smakowe przeciętnego naleśnikożercy ;) patrycccja 2013-12-05 14:52:29.269 Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska) Żeby ocena była uczciwa i jasna: łatwość smażenia - bdb (dodałam 4 łyżki wody, żeby ciasto łatwiej się rozlewało, i smażyłam, aż naleśnik sam zaczął odchodzić od patelni), wygląd i konsystencja - bdb, elastyczność - bdb, smak - niezbyt.... znaczy nie taki zły, zwł. do jakiegoś wytrawnego farszu, ale daleko mu do zwykłych naleśników; naleśniki są zjadliwe, ale specyficzny smak gryki zdecydowanie się wybija. Dodałabym ciut więcej soli (1/2 idealnie płaskiej łyżeczki jest ok, ale większa ilość chyba poprawiłaby trochę smak), a przede wszystkim część mąki gryczanej (połowę?) spróbowałabym zastąpić jakąś neutralniejszą, jaglaną lub owsianą. Dla bezglutenowców spragnionych naleśników te pewnie są bardzo bliskie ideału - w końcu na bezrybiu..... ;) Te i tak są niebo lepsze nić gryczane z dodatkiem zaparzonego siemienia lnianego, które kiedyś smażyłam z jakiegoś bloga - tamte miały dziwną, bardzo nieprzyjemną konsystencję... W tym konsystencja jest na 5! patrycccja 2013-12-05 10:49:47.547 Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska) Po prawdzie: kto wie z czego uzyskuje się aromaty do ciast czy też aromaty dodawane do produktów takich jak budyń? Nawet jeśli są uzyskiwane sztucznie, chemicznie, to nie są uzyskiwane z powietrza, z niczego ;) Więc z czego? Śmietankowego budyniu ani aromatu nigdy nie kupuję - choćby dlatego że wg. mnie ich zapach jest okropny ;) Zawsze kupuję budyń waniliowy, ew. bananowy, albo zastępuję skrobią i aromatem do ciast. No i tak czy siak zastanawiam się jak są produkowane. patrycccja 2013-12-04 21:21:04.749 Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne (wegańska) Po latach znów zrobiłam. B.rzadko smażę, więc nie bardzo mi to wychodzi - super więc, że nie da się nie dosmażyć środka, bo przecież wszystko i tak jest już ugotowane/usmażone ;) Całość po prostu super smaczna, ale lekko chrupiąca cukinia w tych placuszkach rządzi! :) Myślę, że seler naciowy też by się tu świetnie sprawdził. Byle nie za dużo, bo ziemniaki nie zdołają wszystkiego "skleić". W ostatniej chwili wyszło, że nie mam pekinki, więc wzięłam mangolda (burak liściowy) i jarmuż. Każda liściasta zielenina się nada. patrycccja 2013-12-04 19:31:42.143 Hippisowskie batony energetyczne (bakaliowe) (wegańska & RAW) Słoooodkie, ale bardzo dobre :) Spróbuję następnym razem z suszonymi śliwkami zamiast daktyli. patrycccja 2013-12-02 15:46:00.869 Fava - grochowa pasta do pieczywa (wegańska) Moni, nic dziwnego, że pasta miała kwaskowy smak, skoro zmniejszyłaś ilość oliwy (wcale ci się zresztą nie dziwię). Oliwa (i generalnie tłuszcz) równoważy kwaśny smak - tak jak w winegrecie :) Więc wystarczyłby sok z 1/2 cytryny. patrycccja 2013-12-01 21:18:37.45 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |