puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : przepisy użytkownika
-
-
Kapuściane kotleciki "resztka"
"Resztka" - nie brzmi zachęcająco? Może, ale nazwa ma swoje uzasadnienie - przy robieniu gołąbków zawsze zostaje wnętrze główki, bo liście są już za małe, i trzeba coś z tym robić. Można oczywiście zrobić pyszny kapuśniaczek, ale moja mama wymyśliła jeszcze jeden sposób - kotleciki. Jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)
-
Jarmuż z makaronem i tofu
Mój kolejny całkowicie własny przepis :) Kombinowałam, zastanawiałam się jakie przyprawy by mi pasowały... i w końcu wykombinowałam :) Pyszności!
-
Surówka z cukinii z papryką, pomidorem i winegretem
Cukinia zdobywa coraz większą popularność, ale mało osób wie, że można jeść ją na surowo - czym młodsza, tym delikatniejsza i lepsza. Może np. z powodzeniem zastępować w surówkach ogórka, czego dowodem jest ten przepis :)
-
-
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
Wczoraj i dziś nieprzytomnie się nimi opychałam korzystając z tego, że mama z siostrą wyprodukowały góry pasztecików - są niebiańskie! :) Pyszne i na ciepło i w temperaturze pokojowej, a nawet takie z lodówki, choć mama by mnie pewnie za to pogoniła ;)
-
-
Zacierki
Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami.
-
Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą
Zupełnie mnie zachwyciło to puree... jest niewiarygodnie pyszne! Smakuje nawet osobom nie lubiącym surowych ogórków - sprawdzone :) A jak powstał sam pomysł? Kinga przeczytała jakiś przepis na sałatkę z plasterków ziemniaków, musztardy i ogórków i ... "delikatnie" go zmodyfikowała ;)
-
Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna
W końcu się odważyłam i spróbowałam ugotować coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa. Muszę przyznać, że efekty przerosły moje oczekiwania :) Wystarczy trochę soli i już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw po prostu zachwyca.
-
Puree z ziemniaków z rzodkiewką i koperkiem
Zupełnie niebanalne :) Uwielbiam takie kombinowane puree. Jest pyszne, ciekawe i kolorowe :)
-
Surówka z marchewki i pora (łagodna!)
Tak zatęskniłam za tą tradycyjną surówką, że aż przerobiłam ją sobie na wersję wegańską. Doprawienie ją łagodną musztardą to naprawdę rewelacyjny pomysł. Tak samo sparzenie pora, żeby nie był palący.
-
Deser z tofu z jagodami
Ten eksperyment kulinarny powiódł się wyśmienicie :) Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że oprócz deserku lub śniadania byłoby to tez pyszne nadzienie do naleśników.
-
Biała kawa czyli Inka z mlekiem
Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)
-
Placki bananowe dla Wojtka
Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)
-
Surówka z pomidorów (z porem lub cebulką)
Każdy zna tą surówkę - jedną z najsmaczniejszych pod słońcem. Ale nie każdy zna wersję z oliwą :)
-
-
-
-
Surówka z rzodkiewki i ogórka z winegretem
Mało ludzi wie, że liście rzodkiewki można jeść. Warto jednak przemóc zdziwienie i wypróbować ten pomysł :) Jeśli jednak nie chcemy jeść liści lub są stare/zwiędnięte/... możemy użyć sałatę. Surówka jest kolorowa, soczysta i chrupiąca - pyszna.
-
Sos grzybowy najprostszy
EuGeniusz Dębski: "Dowiedziałem się w ubiegłym roku na Boże Narodzenie, że mój ukochany od pięćdziesięciu lat sos grzybowy do pierogów wigilijnych robi się bez grzybów! [...]
I ja bym dał sobie obciąć nie tylko palec, że są tam grzyby, a to po prostu miękka cebula no i smak z grzybów. To jest proste, niesłychanie oszczędne i cholernie skuteczne, bo grzybowe aż do bólu."
-
-
-
Pęczak z soczewicą
Do tego sos grzybowy, pieczarkowy albo uduszona cebulka (może być z pieczarkami), surówka i pyszny obiad gotowy.
-
Marmolada z cytrusów
Krysia: "Marmolada w zasadzie powinna być tradycyjnie z pomarańczy, ale w Nigerii w ogrodzie rosło nam wszytko, więc robiłam z nie-gorzkich (sewilskich, tradycyjnie na angielską marmoladę) pomarańczy, cytryn i grapefruitów."
|