puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : przepisy użytkownika
-
Letnie naleśniki z owocami (nadzienie)
Owoce świetnie komponują się smakowo i kolorystycznie :) Dzięki płatkom migdałowym naleśniki wyglądają jeszcze atrakcyjniej. Genialne na obiad lub weekendowe śniadanie.
-
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania)
Świetny patent na lato - sosu się nie gotuje, więc jedynym poświęceniem, jeśli jest gorąco, jest ugotowanie makaronu. Praktyczne i pyszne :) No i niekoniecznie musi być do spaghetti, ale ja tak wolę :)
-
Sałatka z makaronu, truskawek i bananów
Taka sałatka to świetny deser i obiad/kolacja na gorące dni. Banalna do przygotowania, ale bardzo smaczna :) Kontrast smaków i faktur - pycha :)
-
Ryż po irańsku
Raczej nie róbcie tego w swoim ulubionym garnku - tak na wszelki wypadek, gdyby ryż wyszedł zbyt rumiany ;)
-
Balsamiczne szparagi z marchewką
Pycha i bardzo atrakcyjnie wygląda :) Świetnie komponuje się z ryżem. Można też podać same szparagi, jeśli mamy ochotę na drobną przekąskę, a nie sycący posiłek.
-
Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem
Sos łączy kwaskowy, słony i słodki smak. Miesza się w nim aromat limonki i słodu. Do tego podprażony sezam - boskie :) Danie efektowne w wyglądzie i wspaniałe w smaku.
-
Deser warstwowy z hebatników i waniliowego deserku
Moja zachcianka :) Miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie za słodkiego... coś o ciekawej konsystencji... udało się :) Szybkie, dobre i efektowne.
-
Mus jabłkowo-pomarańczowo-bananowy
Pomarańczowy aromat jest całkiem oryginalny jak na jabłkowy mus :) Banany wnoszą pyszną, aksamitną słodycz, a pomarańcza aromat i konkretniejszy akcent. Bardzo smaczny sposób na zużycie nie pierwszej świeżości owoców. Świetny do kanapek i naleśników.
-
Zupka NAM BO
Inspirowana kuchnią malezyjską, a dokładniej mówiąc zupą podawaną w nieistniejącej już, niestety, warszawskiej restauracji "Zielony Świat". Nie znamy oryginalnego przepisu, ale Wojtek starał się odtworzyć TEN smak :) Charakterystyczny aromat nadają jej olej sezamowy i świeża kolendra. Chociaż zupa jest pyszna nawet bez obu tych dodatków, to dla wielbicieli oryginału są obowiązkowe :)
-
Boczniaki duszone na ostro (albo i nie) z musztardą
Szczególnie ci, którzy uwielbiają musztardę, powinni być tym daniem zachwyceni! Ja je uwielbiam :) To był mój pierwszy przepis z boczniakami, który robiłam jeszcze na studiach...
-
Koktajl bananowo-kawowy
Pyszne. I dość syte :)
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
-
Ryż z brokułami, tofu i grzybami shitake
Uwielbiam brokuły, tofu i shitake. Było właściwie oczywiste, że potrawa bardzo mi zasmakuje. Ale smakuje też wszystkim innym, którzy do tej pory ją spróbowali :) Wyśmienite. Shitake rządzą!
-
Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami
Nie lubię kupnego musli ani crunchy - zawiera prawie same płatki owsiane, a dodatkowo cukier i kandyzowane owoce. Ja wolę dużo orzechów i naturalną słodycz! :) Dlatego też, gdy nadchodzi chłodniejsza pora roku, robię większą ilość musli i przesypuję do szklanego słoja. Żurawina jest jednym z moich ulubionych dodatków. Podobna do rodzynek, ale mało słodka, delikatnie kwaskowata i ogólnie o wiele smaczniejsza :D
-
Kurki - mrożenie
W tym roku mrożę kurki już po raz drugi. W zeszłym roku przygotowałam je wg rad znalezionych w internecie, głównie na http://www.forum.nagrzyby.pl i wyszły super. Zupa z kurek zimą jest po prostu fantastyczna :) Dlatego, pomimo że czyszczenie kurek (przynajmniej kupnych) jest pracochłonne i czasochłonne, moim zdaniem warto się trochę pomęczyć. Nigdy jednak nie robię na raz więcej niż 1 kg kurek :)
-
Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą
Rukola dzięki króciutkiemu podsmażeniu traci większość swojej goryczki zachowując jednak jędrność i wprowadza do potrawy przyjemny, świeży smak. Zdecydowany akcent suszonych pomidorów kontrastuje natomiast z delikatnym tofu i makaronem. To autorski pomysł mojego Wojtka, na stałe wszedł do naszego menu :)
-
Surówka z kapusty kiszonej
Surówkę można oczywiście doprawić cukrem, ale ta surówka swój aromat i słodką nutę powinna zawdzięczać jabłkom i marchewce. A dla zrównoważenia smaku dodajemy cebulę i pieprz. To dopiero pycha!
-
-
Kanapki z pastą z bazylii lub pesto i pomidorami
Pasta z bazylii jest dość droga, ale ze względu na dość mocny smak używamy jej mało. A jakie kanapki dzięki niej wychodzą! Mmmmmm, niebo w gębie. Zwłaszcza teraz, kiedy nie mogę się doczekać świeżych, aromatycznych pomidorów, są po prostu niezastąpione :)
-
Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką
Pyszna jarzynka do obiadu. Nie wygląda przesadnie reprezentacyjnie, ale jest naprawdę smaczna :)
-
-
Surówka "zimowa tęsknota za pomidorami"
Wczorajszy pomysł mojej siostry. Tak mi zasmakowało, że dziś znów zrobiłam, tym razem sama :) Pyszne i pomidorowe! :)
-
-
Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe
Świetne z ryżem i surówką z pomidorów. A przygotowanie to tylko pół godziny lub niewiele więcej.
|