puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Surówka z kalafiora i pomidorów
autor: asia
dieta: wegańska & RAW
Surówka jest soczysta i bardzo bardzo smaczna, ale trzeba mieć świeżego kalafiora.
-
Surówka z kalarepki z jabłkiem i czosnkiem
autor: pat
dieta: wegańska & RAW
Joanna: "Moim zdaniem pycha!"
-
-
Surówka z kapusty kiszonej
Surówkę można oczywiście doprawić cukrem, ale ta surówka swój aromat i słodką nutę powinna zawdzięczać jabłkom i marchewce. A dla zrównoważenia smaku dodajemy cebulę i pieprz. To dopiero pycha!
-
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką konserwową
Przepyszna, soczysta surówka. Świetna z ziemniaczkami i kotletami sojowymi - do takiego właśnie zestawu pierwszy raz ją wymyśliłam :-) Pomimo, że kapusta pekińska nie jest jeszcze zbytnio popularna, szczerze zachęcam do spróbowania.
-
-
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem, groszkiem i kukurydzą
autor: ~Ka -Rolka (zwana Minką)
dieta: wegańska
Pycha pycha pycha!!! Smaczna, kolorowa i baardzo wiosenno-letnia! Sma-czne-go wszystkim odważnym, którzy ją zrobią! Mniam!
-
-
-
Surówka z marchewki i pora (łagodna!)
Tak zatęskniłam za tą tradycyjną surówką, że aż przerobiłam ją sobie na wersję wegańską. Doprawienie ją łagodną musztardą to naprawdę rewelacyjny pomysł. Tak samo sparzenie pora, żeby nie był palący.
-
Surówka z pekinki z papryką (doskonała na przedwiośnie)
autor: nika_25
dieta: wegańska & RAW
Surówka ratująca życie :) Bardzo przydaje się, gdy jeszcze za oknem zima. Do wiosny co prawda już bliżej niż dalej, ale jeszcze chwilkę na nowalijki musimy poczekać. A za surownizną tęskno...
-
Surówka z pomidorów (z porem lub cebulką)
Każdy zna tą surówkę - jedną z najsmaczniejszych pod słońcem. Ale nie każdy zna wersję z oliwą :)
-
Surówka z rzodkiewki i ogórka z winegretem
Mało ludzi wie, że liście rzodkiewki można jeść. Warto jednak przemóc zdziwienie i wypróbować ten pomysł :) Jeśli jednak nie chcemy jeść liści lub są stare/zwiędnięte/... możemy użyć sałatę. Surówka jest kolorowa, soczysta i chrupiąca - pyszna.
-
Surówka z sałaty, groszku konserwowego i ogórka
Przepyszna, wiosenna, leciutka surówka. Poza tym jest to całkowicie mój przepis! :-)
-
Surówka z sałaty z kalarepką i szczypiorkiem
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Kalarepka jest delikatna i bardzo soczysta. Po utarciu genialnie nadaje się do robienia surówek.
-
Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny
Przepis dostałam od znajomych, którzy przywieźli go z Lubelszczyzny. Żurawina jest kwaśna i cierpka - cukier to równoważy. Całość jest pyszna. A kolor? Cudo! Można zajadać samo, do deserów (tu lepszy jest mus z mniejszą ilością cukru, kwaśniejszy i bardziej wyrazisty), śniadaniowych kaszek, herbaty (zamiast cytryny) albo wymieszać z wodą i zrobić "kompot". Żurawina jest bardzo zdrowa, ale nie będę wam o tym truła, bo pełno jest informacji na ten temat :)
-
Sushi nasze ulubione - z awokado, marynowaną białą rzodkwią i papryką
Robię sushi od 3 lat - dosyć szybko ustaliliśmy naszą ulubioną wersję i... tak zostało :) Uwielbiam te wszystkie kontrastujące smaki i tekstury. Nie chwaląc się (nadmiernie) są tacy, którzy wolą przyjść do nas niż do "suszarni" ;D. Zapraszając gości robimy jako starterek zupę miso - polecam.
Nie myślcie tylko, że ten przepis Was przerasta! Jest długi, bo dość szczegółowy :) Do przygotowania sushi konieczna jest specjalna, bambusowa mata (5-15 zł). Oprócz tego bardzo pomocny jest dobry, ostry nóż. Czym ostrzejszy, tym sprawniej pójdzie nam praca. Oczywiście wcale nie musi to być specjalny, japoński nóż :) chociaż takie są najostrzejsze. My używamy noża szefa kuchni (duży, proste ostrze), ale średni, ostry nóż z ząbkami też daje radę.
-
Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej
Potrawę tą wymyśliłyśmy z mamą i siostrą, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Dlatego mam dla tego przepisu dużo sentymentu :-) Jest to połączenie węgierskiego leczo i japońskiego szao-fan. Nie muszę już chyba tłumaczyć skąd nazwa dla naszego wynalazku :-)
Źródłem inspiracji była książka (swoją drogą wspaniała) "Potrawy ze wszystkich stron świata". Szao-lecz-fan jest pożywne i przepyszne :-)
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
-
Szarlotka z budyniem
Jak byłam młodsza, to mama często robiła nam taka "szarlotkę". Postanowiłam więc zrobić ją znowu, tylko że w wersji wegańskiej. Jest naprawdę pyszna, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło :)
-
-
Szparagi au naturel (smażone solo lub z pomidorkami)
autor: Kinga
dieta: wegańska
Tak przygotowane szparagi zachowują swój aromat. Opcjonalnie można dodać pomidorki koktajlowe - nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje :)
-
Szparagi mrożone aka przedłużony sezon szparagowy :)
autor: ~Kuna
dieta: wegańska
Nie wiem jak wy, ale ja uważam, że sezon szparagowy jest zdecydowanie za krótki. Jest jednak dobra wiadomość - szparagi, choć wyglądają na takie delikatne, świetnie znoszą mrożenie! :)
-
-
Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem
Sos łączy kwaskowy, słony i słodki smak. Miesza się w nim aromat limonki i słodu. Do tego podprażony sezam - boskie :) Danie efektowne w wyglądzie i wspaniałe w smaku.
|