puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Gotowanie szparagów - przepis podstawowy
Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne!
-
Gotowany ryż z jabłkami - dietetyczny
autor: aśka
dieta: wegańska
Wersja dietetyczna. Dla łakomczuchów można posypać cukrem lub cynamonem. Przepis ułożony przeze mnie, potrawa banalnie łatwa w przygotowaniu, ale jakże smaczna!
-
Groszek zielony szałwiowy
autor: ~tuk
dieta: wegańska
Dobre na ciepło i na zimno do chlebka.
-
Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem
autor: Kuna
dieta: wegańska
Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!
-
Guacamole - pasta awokado z pomidorem
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska & RAW
-
Gulasz z boczniaków i papryki
autor: ~Dorota
dieta: wegańska
Pyszny gulasz. Mnie najbardziej smakuje z ryżem, ale z ziemniaczkami też jest smaczny :)
-
Hippisowskie batony energetyczne (bakaliowe)
autor: wojmat
dieta: wegańska & RAW
Jest to bardzo wysoko kaloryczny przysmak, który łatwo jeść w drodze. Taki hippisowski przysmak z późnych lat 60.
-
Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem
autor: ~zosia
dieta: wegańska
Przepis skandynawski. Pozwala wykorzystać pospolity i tani w Polsce rabarbar. Bardzo elegancka i zrównoważona w smaku konfitura. Zaskakująco odległa od podstawowego surowca - rabarbaru. Tak przyrządzony zwyczajny rabarbar jest bardzo smaczny. Konfitura tylko z jednego kilograma surowca to bardzo mało.
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
Hummus z chrzanem (bez czosnku)
To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)
-
Indyjskie ziemniaki duszone z kalafiorem
autor: ~Dorota
dieta: wegańska
Przepis kuchni indyjskiej.
-
-
Jarmuż z makaronem i tofu
Mój kolejny całkowicie własny przepis :) Kombinowałam, zastanawiałam się jakie przyprawy by mi pasowały... i w końcu wykombinowałam :) Pyszności!
-
Jarskie flaki z naleśnikow
Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
-
Kabaczek faszerowany ryżem z czarną gorczycą i np. groszkiem
Czarna gorczyca ma cudowny, jakby dymny (przypalony ;) aromat! Wspaniale komponuje się z ryżem. Do tego trochę przesmażonej cebuli, zielonych warzyw i pyszny farsz gotowy! Sam w sobie też pyszny :)
-
-
Kalafior z oliwą czosnkowo-ziołową
Ja zazwyczaj traktuję tego kalafiora jako samodzielne danie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby funkcjonował jako sałatka :)
-
Kalafior z patelni
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
-
-
Kanapka smakosza z białą rzepą i oliwkami
Kanapka jest dobra w zimie, gdy nie ma dużego wyboru w warzywach do kanapek. Jest pikantna. Milena lubi zdecydowany smak, więc ta kanapka spasowała jej :-)
Również dla dorosłych.
-
Kanapki z awokado i pestkami/orzechami
Jeszcze jedna fenomenalna kompozycja z awokado. Moja mama twierdzi nawet, że smaczniejsza niż z warzywami...
-
Kanapki z awokado, tofu, pomidorem i innymi dodatkami
Przepis skomponowany z zawartości lodówki dla mojego chłopaka. Kanapki zrobiły furorę - zniknęły z talerza w oka mgnieniu. Ostrość zależy od dodanego ajwaru.
-
Kanapki z masłem orzechowym i bananami
Zazwyczaj kanapki z masłem orzechowym je się z dżemem. Banany to bardzo ciekawa alternatywa - w dodatku bardzo dobre rozwiązanie dla osób nie jedzących cukru. Dla słodkolubnych dodatkowo rodzynki :)
-
Kanapki z pastą z bazylii lub pesto i pomidorami
Pasta z bazylii jest dość droga, ale ze względu na dość mocny smak używamy jej mało. A jakie kanapki dzięki niej wychodzą! Mmmmmm, niebo w gębie. Zwłaszcza teraz, kiedy nie mogę się doczekać świeżych, aromatycznych pomidorów, są po prostu niezastąpione :)
-
Kanapki z tofu / tofu-fetą i koncentratem
Cebula to bardzo fajny dodatek - musi być tylko baaaardzo cieniutko posiekana. Będzie wtedy lekko chrupiąca, ale nie ostra. Od jej posiekania możemy też zacząć całe przygotowania - wtedy dodatkowo straci na ostrości.
|