puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
patysz : ocenione przepisy
-
-
Pasta serowa z gruszkami i orzechami włoskimi
Pasta jest pyszna dzięki dodatkom, które tworzą niezwykle smakowitą kombinację. Doskonale nadaje się do pieczywa albo wytrawnych, smażonych placuszków, na przykład z brązowego ryżu.
-
Pasztet fasolowo-warzywny
Znakomity na Wielkanoc w rodzinnym gronie.
-
Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Puszczyk: "Polecam - wilgotny i smakowity. :-)"
Dżo: "Pasztet jest wyśmienity, na dowód dodam, że przepis na niego po uprzedniej degustacji musiałam podać "jedzącym inaczej" u mnie w pracy, którym baaardzooo smakował :D"
Hatamiijoga: "Wyszedł znakomity! Zrobiłam go bardzo dużo i obdzieliłam połowę rodziny. Byli zachwyceni i proszą o jeszcze. Dzięki! :D"
-
Pęczak z kiełkami ciecierzycy i zielonym koperkiem
Fajne, szybkie, sycące danie. Idealnie pasuje do wiosennych surówek.
-
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie)
Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do makaronów oraz ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki.
-
-
-
Placki twarogowe z ziołami
autor: ~nico
dieta: lakto-ovo-wege
Podawać gorące z sosem pomidorowym.
-
Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną
autor: Natka
dieta: ovo-wege
Najlepszy sposób na wykorzystanie kaszy gryczanej, która została niezjedzona. Doskonale smakują z sosem pieczarkowym oraz z surówkami z kapusty, z ogórków kiszonych, papryki zimowej.
-
Placki z płatków owsianych i kefiru
autor: ~nazija
dieta: lakto-ovo-wege
-
Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami
Dla dzieci i dorosłych. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub do kotletów, np. z ciecierzycy, ryżu, ziemniaków.
-
Razowe ciasto czekoladowe z burakami
Pyszne, wilgotne, bardzo bogate w smaku z uroczą, różową masą na wierzchu :)
A do tego ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo w końcu czekolada to samo zdrowie, ma tylko razową mąkę, a cukier jest brązowy, więc śmiało można sięgnąć po drugi kawałek :)
-
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
Rogaliki jaglano-morelowe na zakwasie
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Z tego ciasta można też wycinać i piec wyśmienite ciasteczka. Rogaliki wymyśliłam kilka dni temu i uważam, że to jeden z moich lepszych pomysłów na słodkie pieczenie na zakwasie."
-
-
Sałatka "zielony zastrzyk energii"
Przygotowanie tej sałatki jest dziecinnie proste i nie zajmuje więcej niż 3 minuty. Można ją zabrać do szkoły/pracy lub chrupać zamiast chipsów podczas oglądania filmu.
-
Serowe sufleciki i jabłka zapiekane z granolą
Świetne zestawienie na śniadanie, a przygotowania nie zajmują
więcej niż 25 minut, polecam! :)
-
Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.
-
Tarta dietetyczna ze szpinakiem
Tarta na serowym spodzie (bez tłuszczu!), na wierzch w mojej wersji szpinak.
-
Tort makowy a' la makowiec "bez ciasta"
Jest to moja wegańska wersja tortu makowego "bez ciasta" mojej mamy (mak, jaja, masło, cukier, bułka tarta itd.) Makowiec jest pyszny! Delikatny i wilgotny. Smakował nawet mojej mamie ;-)
-
Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!
Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)
-
-
|