7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

readeat : przepisy użytkownika

Liczba przepisów: 26
1 2  
  • Wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami
    autor: readeat dieta: wegańska
    100% wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami, serkiem z nerkowców i mlekiem kokosowym. Pycha.
  • Makowiec bez pieczenia
    autor: readeat dieta: wegańska
    Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.
  • Wegańskie brownie z daktylami i mlekiem kokosowym
    autor: readeat dieta: wegańska
    Pyszne, słodkie brownie w wersji wegańskiej. Najlepsze na jesienno-zimowy czas.
  • Wegańska tortilla espanola z boczniakami
    autor: readeat dieta: wegańska
    Wegańska wersja tradycyjnej trotilli espanoli z mąką z cieciorki zamiast jajek. Do tego boczniaki i pietruszka.
  • Jesienne sajgonki
    autor: readeat dieta: wegańska
    Idealne, oczyszczające jesienne sajgonki. Z marchewką, jabłkiem i imbirem.
  • Zupa z cukinii i pieczonych pomidorów
    autor: readeat dieta: wegańska
    Pyszna, kremowa zupa z cukinii i pieczonych pomidorów z tymiankiem. Idealna na jesienny obiad, sycąca. Delikatny smak cukinii przełamują pieczone pomidory o charakterystycznym aromacie.
  • Burgery z brokuła, tofu i miso
    autor: readeat dieta: wegańska
    Pyszne i odżywcze burgery. W sam raz do pełnoziarnistej buły! Z sosami i świeżymi warzywami. Burgery z brokuła, tofu i miso to świetne źródło białka (13 g / kotlet), wapnia (301 mg) i żelaza (8,3 mg).
  • Majonez z awokado
    autor: readeat dieta: wegańska
    Zielona alternatywa dla majonezu, do burgerów idealna.
  • Dwukolorowa zupa krem z cukinii
    autor: readeat dieta: wegańska
    Dwukolorwa zupa krem z cukinii z białym winem i bazylią,
  • Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym
    autor: readeat dieta: wegańska
    Danie w jesiennym klimacie: pieczony bakłażan nafaszerowany kaszą gryczaną, marchewką i papryką. A wszystko to polane sosem śliwkowym.
  • Wegańskie bezglutenowe pieguski
    autor: readeat dieta: wegańska
    Pyszne, całkiem zdrowe wegańskie pieguski z mąki ryżowej i syropu z agawy.
  • Patisony faszerowane morelami, twarogiem jaglanym i suszonymi pomidorami
    autor: readeat dieta: wegańska
    Delikatne patisony z farszem, który jest mieszanką smaków! Morele, suszone pomidory, pistacje i rukola. A do tego twaróg jaglany. Proste wykonanie, ale smak nieziemski!
  • Sos majonezowy z kaszy jaglanej
    autor: readeat dieta: wegańska
    Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
  • Surowe ciasto z awokado, karobem i malinami
    autor: readeat dieta: wegańska & RAW
    Maliny zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy buszowałam wśród przydomowego malinowego zagajnika w poszukiwaniu tych słodziutkich owoców. Krzaki malin wydawały mi się wtedy wysokie, czasem kuły w palce, czasem wpadałam z przerażeniem w pajęczynę. Ale spotykałam też wszędobylskie ślimaki i z radością witałam każdą biedronkę. Dziś niestety nie mam malin prosto z krzaczka, ale od czego są warzywniaki! Trochę mniej urokliwe niż jedzenie z krzaczka, ale i tak opróżnianie papierowej kobiałki jest bardzo przyjemne. Kiedy już nasycę się pochłanianiem malin prosto z pudełeczka, zaczynam myśleć do czego by je dorzucić. Nadal wszelkie czynności związane z użyciem temperatury czy blendera, wydają mi się w stosunku do malin zbyt drastyczne. Dlatego postanowiłam położyć je jako zwieńczenie najzdrowszego surowego ciasta jakie kiedykolwiek zrobiłam.
  • Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i porzeczkami
    autor: readeat dieta: wegańska
    Czy jest coś pyszniejszego niż pieczony lub grillowany bakłażan? Mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ, zaskakująco delikatna skórka. Wystarczy sól, pieprz, ulubione zioła i oliwa z oliwek. W zasadzie można by je jeść w takiej skromnej postaci, szczególnie, gdy zostaną owiane grillowym dymem. Ale można też polać oberżyny kremowym, lekko kwaskowym sosem z migdałów. Sos o pastelowym, niedominującym smaku doskonale komponuje się z wypieczonymi, oliwnymi bakłażanami. A garstka porzeczek rzucona na wierzch nie tylko podkreśli potrawę wizualnie, ale też wyśmienicie skontrastuje się i z sosem i z bakłażanem.
  • Ostra fasolka szparagowa z migdałami
    autor: readeat dieta: wegańska
    Koniec czerwca i jest! Na straganach, targowiskach, w warzywniakach pojawia się fasolka szparagowa. Niedługo później pojawia się i u mojej babci w ogródku. Klasycznie z bułką tartą, młodymi ziemniakami i koperkiem. Idealnie! Ale żeby nie popaść w monotonię, warto czasem wysłać bułkę tartą na urlop. W tym czasie do akcji wkraczają papryczki chilli, czosnek i migdały! W otoczeniu indyjskich przypraw nadadzą nowe oblicze naszej ukochanej szparagowej. I kto wie, może bułka tarta przedłuży sobie wakacje.
  • Rabarbarowy sernik z nerkowców
    autor: readeat dieta: wegańska
    I oto jest! W pełnej okazałości. Na spodzie z orzechów włoskich i żurawiny rozsiadła się masa sernikowa, a rabarbar dystygngowanie zwieńczył całość oprószony płatkami migdałów. Czysta poezja smaków.
  • Tarta jaglana z botwinką, szparagami i twarogiem migdałowym
    autor: readeat dieta: wegańska
    Tradycyjny spód do tarty jest dość ciężki i kaloryczny, nawet w przepisach wegańskich. Postanowiłam więc wyruszyć na poszukiwanie nowej wersji. Pomysł padł na kaszę. Tylko jaką? Przeczesując internet trafiłam na wpis Kulinarnych Ekscesów o jaglanym spodzie. Od razu wiedziałam, że jest to strzał w dziesiątkę!
  • Zdrowe orzechowe kuleczki z karobem
    autor: readeat dieta: wegańska
    I znów powrót do zdrowych słodyczy. Bez cukru, mąki i ciężkich kremów. Piekarnik ma chwilę wytchnienia. Tym razem pierwsze skrzypce grają orzechy włoskie. Bogate w minerały, szczególnie w wapń, potas i magnez, idealnie sprawdzą się w czasach intensywnych rozmyślań. Ja najbardziej lubię te młode, z delikatną przezroczystą skórką, która z czasem zmienia się w intensywnie brązową i nadającą głęboki, gorzkawy posmak. Właśnie w tej skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych, dlatego, pomimo że wolę łagodniejszy smak orzechów włoskich, to nigdy jej nie usuwam. Słodkości kulkom nadają daktyle i obecnie mój ulubiony (z kakaem jesteśmy w separacji) karob. Nasze słodkości obtaczamy w wiórkach kokosowych, karobie i chia. Ale możemy też użyć zmielonych pistacji, migdałów, czy sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Kuleczki sprawdzą się idealnie jako przysmak dla dzieciaków, bo po pierwsze zdrowe i odżywcze, a po drugie słodkie. Co więcej małe rączki same mogą formować kulki i brudzić ubranka, buzie i co tylko się da.
  • Nori wraps
    autor: readeat dieta: wegańska & RAW
    Przepyszna mieszanka świeżych warzyw, odżywczych kiełków oraz kremowego sosu z orzechów nerkowca i soku pomarańczowego. Wszystko to owinięte w liście nori. Bezglutenowa, RAW bomba witaminowo-odżywcza! Alternatywa dla tortilli i naleśników.
  • Wegański ser z migdałów pikantny RAW
    autor: readeat dieta: wegańska & RAW
    Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji RAW.
  • Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
    autor: readeat dieta: wegańska
    Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
  • Babeczki z zieloną herbatą matcha i pistacjami
    autor: readeat dieta: wegańska
    Te wiosenne babeczki naprawdę poprawiają humor. Intensywna zieleń ciasta to zasługa sproszkowanej zielonej herbaty (matcha). Przełamuje ją pastelowy kolor kremu. A kolejny odcień zieleni wnoszą pistacje. Szczypta czerwonego szafranu na czubek i gotowe. Czysta pozytywna energia. Słodki krem idealnie kontrastuje z ciekawą nutą jaką nadaje babeczkom matcha. No i oczywiście pistacje.
  • Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami i sosem paprykowym
    autor: readeat dieta: wegańska
    Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.
  • Tarta cytrynowa RAW
    autor: readeat dieta: wegańska & RAW
    Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.
1 2  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas