7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

roszrysz : komentarze użytkownika

Kotlety z pszenicy z majerankiem (wegańska)
A może kotlety z mięsa pszenicznego-sejtanu?
Witam,
Według Pani Bożeny Żak-Cyran Autorki książki: „Odnowa na talerzu” sejtan jest to mięso pszeniczne. Jest to półprodukt mający wysoką wartość białkową (czysty gluten pszeniczny).
Nie jest to niestety produkt przydatny dla osób, którym lekarz zalecił dietę bezglutenową. Według Autorki książki sejtan ma zastosowanie w kuchni wegetariańskiej jako mięso pszeniczne.
Dlatego byłem zaskoczony, że Wasza wyszukiwarka nie wykazała, żadnej informacji o sejtanie.
Podaję to na podstawie strony 58 wspomnianej wyżej książki.
Na stronie 13 swojej książki Pani Bożena Żak-Cyran twierdzi, kiedy po raz pierwszy podała rodzinie na obiad kotlety panierowane z sejtanu, to członkowie rodziny sądzili, że są kotlety panierowane z mięsa.
Dla osób zainteresowanych uzyskaniem sejtanu informuję, że na stronach 180-181 ksiązki Pani Bożena Żak-Cyran podaje należy przygotowywać sejtan-mięso pszeniczne. (Wszystkie wymienione tutej strony książki odnoszą się do wydania tej książki z 2014 rozszerzonego i aktualnionego)
Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski
http://ryszrosz.blogspot.com
roszrysz 2015-08-22 16:08:21.768

Strączkowa pasta do kanapek (wegańska)
Witam,
Chciałbym Państwu zasygnalizować: Na stronach 88-91 książki kucharskiej Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu” (wydanie rozszerzone i uaktualnione z 2014 roku) znalazłem ważne informacje dotyczące przygotowywania (moczenia i gotowania) roślin strączkowych.
Na tych stronach jest zamieszczony rozdział tej książki: „Jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze”.
Autorka książki wszystkie te przepisy sprawdziła praktycznie w kuchni. Dzięki stosowaniu diety bezmięsnej odzyskała zdrowie po przebytej chorobie nowotworowej.
Może warto poszukać tej książki w bibliotece i sprawdzić?
Pozdrawiam,
roszrysz
http://ryszrosz.blogspot.com
roszrysz 2015-08-16 18:52:12.525






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas