7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
rubia : komentarze użytkownikaSyrop z cebuli na kaszel (wegańska)Wygląda i brzmi ohydnie, więc na pewno działa;) Muszę wypróbować, bo akurat okrutne przeziębienie mnie męczy- no cóż: mąż daleko, więc całowanie mi nie grozi;) rubia 2013-11-12 15:21:33.099 Hummus (wegańska) Harnaś, puszka ciecierzycy to trochę mniej niż szklanka:) rubia 2013-05-28 19:33:54.646 Ciasto marchewkowe (wegańska) Patrycjo, bo to jest ciasto dla światłych ludzi;) Chodzi za mną ciasto marchewkowe, ale w tym przepisie trochę przerażają mnie proporcje- nie za dużo mąki i cukru (przecież marchewka sama w sobie jest słodka) w stosunku do innych składników? Chicałabym upiec, a boję się...Ktoś wypróbował przepis? Udało się? rubia 2013-05-28 19:30:46.061 Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska) Ciasto super (piekłam w piekarniku), farsz zrobiłam z warzyw al dente: ziemniaków, kalafiora, marchewki i groszku + sosu pomidorowego. Jedna uwaga: w przepisie nie ma żadnych przypraw poza solą i pieprzem, a prawdziwe samosy muszą pachnieć curry, imbirem, kuminem, kolendrą... Doprawiłam po swojemu i wyszły przepyszne:) rubia 2012-10-29 08:27:05.375 Młode ziemniaki z młodą pokrzywą (wegańska) To jest nieludzkie! Przepis brzmi smakowicie, ale ja jestem z miasta!!! Nawet nie mam działki, żeby sobie na niej pokrzywę wyhodować:( rubia 2012-05-09 16:15:37.476 Keczup (ketchup) domowy (wegańska) A te jabłka to jakie? Szara reneta, czy raczej słodkie, ze względu na kwaśność pomidorów? rubia 2012-04-23 15:43:32.087 Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska) W takim razie już wiem, jaka wkrótce będzie zupa;) Dzięki za sugestie; szczególnie inspirujące było "prawie nie zawiera tłuszczu", gdyż wiosna tuż-tuż i odchudzanie czas zacząć. Po bitej śmietanie, oczywiście. A do niej zamrożone latem owocowe skarby... rubia 2012-02-15 11:20:06.668 Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska) Patrycjo, zrobiłaś mi smaka na bitą śmietanę:), tylko mam pytanie: co z pozostałą wodą kokosową? Czy da się ją jeszcze do czegoś wykorzystać? rubia 2012-02-13 14:24:40.829 Sałatka Tabuleh (Tabouleh) z dodatkiem ziół (wegańska) Dziś mam lenia i dlatego na obiad tabouleh i pure z czerwonej soczewicy. Ja do sałatki dodaję jeszcze pokrojone w plasterki zielone oliwki. I koniecznie musi być duuużo pietruszki oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. rubia 2011-09-23 12:07:46.512 Kremowy sos koperkowy (lakto-wege) Robię podobnie, z tym, że najpierw do bulionu dodaję rozrobioną w zimnej wodzie mąkę, gotuję chwilę, a później dodaję koperek. Po ugotowaniu takiej bazy wyłączam gaz i osobnow kubeczku "hartuję" śmietanę, tzn. dolewam do niej 2-3 łyżki gorącej "bazy" i mieszam w kubeczku, później część zawartości kubeczka wlewam do garnka, i tak na zmianę, dopóki temperatura na tyle się nie wyrówna, że śmietana nie dozna "szoku termicznego". Mąkę z wodą trzeba po prostu bardzo, bardzo dokładnie wymieszać i wtedy nie będzie grudek. rubia 2011-01-14 16:04:16.927 Gołąbki (wegańska) Chodzą dziś za mną gołąbki, tylko mam pewne wątpliwości: czy aby nie za dużo tej cebuli? rubia 2010-07-17 09:49:30.776 Botwinka (wegańska) Zamiast cebulki dodaję zmiażdżony ząbek czosnku i koniecznie!! koperek(moja babcia dodawała jeszcze szczypiorek, ale raczej do wersji chłodnikowej). Poza tym wszystko robię tak samo:) Pyszna zupa!! rubia 2010-05-08 11:40:35.843 Młoda kapusta duszona z czosnkiem i kminkiem (wegańska) Ja nie dodaję ani cebuli ani czosnku- po co? smak i aromat młodej kapusty jest tak delikatny, że szkoda go tłumić- wystarczy podkreślić go koperkiem i kminkiem. Oprócz soku z cytryny dodaję pokrojonego pomidora, ale przecierowi mówię stanowcze NIE! rubia 2010-05-07 12:22:41.528 Sos tatarski (lakto-ovo-wege) Sos będzie smaczniejszy, jeśli dodamy pęczek posiekanego szczypiorku. Ja robię na samej śmietanie, bez dodatku majonezu (wersja lakto- wege) i bez groszku. rubia 2010-04-02 16:06:09.636 Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z cebulą (wegańska) Ilu ludzi, tyle przepisów na kartoffelsalat:) Ja najbardziej lubię wersję z kiszonym ogórkiem, olejem (zamiast bulionu), świeżo mielonym pieprzem i łyżeczką musztardy. Znam też wersje z korniszonami, majonezem, śmietaną, koperkiem, itp...Ale ta mi najbardziej pasuje. rubia 2010-03-20 15:00:18.145 Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska) Żeby ziemniaki wchłaniały mniej tłuszczu, dobrze jest je przed pieczeniem ugotować al'dente. Wchłoną wtedy wodę i na tłuszcz nie zostanie już tyle miejsca:) rubia 2010-03-20 14:54:43.812 Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege) Hmmm...Brzmi intrygująco. Jajek nie jadam, więc ten element pominę, powinno być jednak ok. Najbardziej jednak zaskakuje mnie ilość drożdży: 40g. Ja robię z 50g i ciasto zawsze jest trochę suche, a tu w komentarzach czytam, że wychodzi puszyste. Nie uwierzę, że to zasługa jajka. Skąd ta puszystość? rubia 2010-03-03 12:04:16.826 Kanapki z pomidorem i oliwkami (wegańska) Esencja smaku! Ja dodatkowo "namaściłam" je w fazie wstępnej oliwą extra virgin, żeby były bardziej mięciutkie, pachnące, oleiste;). Następnym razem natrę jeszcze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przez chwilę podpiekę w piekarniku (nie mam tostera) :)) rubia 2010-02-14 18:29:30.152 Kotlety z soczewicy, pieczarek i kaszy jęczmiennej (wegańska) Robię podobnie, z brązowej soczewicy (mojej ulubionej), tyle, że po jej ugotowaniu z ziołami dodaję surowe, utarte pieczarki, surowego pora (drobniutko posiekanego), orzechy, bułkę tartą, odrobinę mąki- świetnie pasują do brązowego ryżu i surówki z sałaty lodowej. Albo po prostu następnego dnia na ciemnym pieczywie:) rubia 2010-01-01 14:33:57.477 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) Uwielbiam "rybę" po grecku bez ryby- ja dodaję jeszcze czerwoną paprykę, przesmażoną razem z cebulą, a rolę ryby odgrywa fasola "jaś". Daję też mniej cebuli, bo nie przepadam. Co ciekawe, to jedna z tych potraw, które- tak jak bigos- zyskują na walorach smakowych w miarę odgrzewania:-) rubia 2009-12-15 12:49:55.217 Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska) Właśnie zrobiłam po raz pierwszy. W smaku pyszny, tylko jakiś taki rzadki mi wyszedł- myślałam, że bedzie bardziej zwarty. Ale czym jest konsystencja wobec tego niebiańskiego smaku;-) Zamiast pietruszki dałam zioła prowansalskie, granulowany czosnek i świeżo mielony, kolorowy pieprz. Pycha! rubia 2009-10-23 14:37:06.534 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |