7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

   7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  


Wytrawne brie (lakto-wege)
Sprawdziłam moją cajun, ma w składzie: sól, chilli, cumin, oregano, czosnek w proszku, pieprz biały, czarny i cayenne, mielone nasiona kolendry, imbir w proszku, kardamon, oregano, tymianek, więc skład jest podobny do składu przypraw w twoich linkach.
Myslę, że możnaby cajun przygotować sobie samemu według któregos z tych przepisów, jesli ta mieszanka nie jest dostępna w Polsce, bo smak ma naprawdę ciekawy. Jest fajna choćby do posypania frytek :)
ryfka 2010-04-04 19:29:04.708

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
5 minut od momentu zagotowania
ryfka 2010-04-03 14:29:27.093

Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (lakto-ovo-wege)
Pyszne wspomnienie dzieciństwa :)
ryfka 2010-03-30 18:20:15.444

Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska)
Uwielbiam tą zupę! Robię ją prawie tak jak napisałas we wskazówkach, tzn. starte na grubej tarce warzywa i pokrojone w kostkę ziemniaki gotuję do miękkosci, a dopiero potem wrzucam starte ogórki kiszone, bez smażenia (w ten sposób mam mniej zmywania :))
Zwykle zabielam tą zupę odrobiną słodkiej smietanki, ale następnym razem wypróbuję twój sposób z rozgniecionymi ziemniakami.
ryfka 2010-03-26 17:48:14.415

Wytrawne brie (lakto-wege)
Na szczęscie :) często gotujemy i improwizujemy razem. Tak naprawdę mój Tomek nie ma wykształcenia gastronomicznego, po prostu jest dobry w tym co robi, stąd ta praca. A jesli chodzi o przyprawę, to niestety też nie wie. Mieszkamy w Szkocji, więc na codzień w pracy operuje angielskimi nazwami, a ja potem w necie szukam polskich odpowiedników. W tym przypadku niestety nie znalazłam :)
ryfka 2010-03-26 17:40:23.605

Wytrawne brie (lakto-wege)
Szczerze mówiąc nie wiem, ale możliwe że to jest to samo.
Tak, mój mąż jest kucharzem. Pracował wczesniej w hiszpańskiej restauracji, teraz pracuje w malutkim 3-gwiazdkowym hotelu jako drugi szef. Przy okazji ma wrodzony talent kulinarny :) To on zaraził mnie pasją gotowania :)
ryfka 2010-03-26 14:15:48.616

Ryż śródziemnomorski - z cebulą, oliwkami i oregano (wegańska)
Pyszny! Do gotującego się ryżu dodałam sporą iloć kurkumy, więc całosć miała ostro żółty kolor. Wygląda i smakuje dobrze!
ryfka 2010-03-24 21:27:40.365

Surówka z pora i jabłek (wegańska & RAW)
Pokroiłam wszystko bardzo drobno, tzn por w cieniutkie półksiężyce, a jabłko w drobniutką kosteczkę. Smak tej surówki pozytywnie mnie zaskoczył! Polecam
ryfka 2010-03-24 21:25:30.529

Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Zdarzyło mi się parę razy jesć ten chleb. Cały miąższ ma pomarańczowy kolor, a w srodku są miękkie kawałki chilli.
ryfka 2010-03-23 19:41:04.058

Zapiekanka z cukinii lub dyni i ryżu pod sosem warzywnym (lakto-wege)
Zależało mi na szybkim daniu, więc znacznie je przekształciłam. Farsz to ryż, cukinia, cebula i proteina sojowa. Sos zrobiłam zwykły, pomidorowy na zasmażce, bez dodatkowych warzyw. Wymieszałam dokładnie farsz z sosem, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i posypałam serem. Wyszło bardzo dobre danie.
ryfka 2010-03-23 19:35:47.717

Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung (wegańska)
Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak tych kotletów. W mojej wersji na kotlety położyłam skordalię (http://puszka.pl/przepis/2410-skordalia-grecki_dip_pasta_ziemniaczano-czosnkowy.html) i posypałam pietruszką. Do tego ziemniaki, brokuły i fasolka szparagowa z pary. Pyszne!
ryfka 2010-03-15 22:12:43.923

Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska)
Pyszne! Wykorzystałam do kotletów z marchewki (http://puszka.pl/przepis/5468-kotlety_z_marchewki.html), na to pietruszka. Naprawdę fajne połączenie!
ryfka 2010-03-15 22:08:17.751

Konfitura z pomarańczy (wegańska)
Białej skórki się pozbyłam, wogóle dosyć pracochłonne było obieranie tych pięciu pomarańczy:) zajęło mi to prawie dwie godziny. I tak jak piszesz, całosć wyszła potwornie gorzka. Nie wiem, być może to dlatego, że po raz pierwszy wzięłam się za tego rodzaju przepis...
ryfka 2010-03-15 12:28:28.977

Smażone ciasteczka-oponki serowe (twarożkowe) (lakto-wege)
Potwierdzam, bez jajka wychodzą pyszne ciasteczka (oponki).
ryfka 2010-03-14 21:08:30.084

Konfitura z pomarańczy (wegańska)
Niestety cała zawartosć garnka wylądowała w ubikacji... Zmarnowane produkty i dwie godziny roboty. No cóż, nie wszystko zawsze musi się udać :)
ryfka 2010-03-14 21:05:07.853

Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem (wegańska)
Zamiast goździków (których mój ślubny nie toleruje :)) dodałam gałkę muszkatołową. Sos ma ciekawy smak, ale jest bardzo intensywny, więc uwaga na oddech :)
U mnie posłużył jako polewa do parowanych warzyw: kalafiora, brokuła i marchewki.
ryfka 2010-03-12 19:51:41.589

Potato skins (Tex-Mex) (lakto-wege)
Pyszne!
ryfka 2010-03-12 19:46:38.153

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Myslę, że w Twoim zestawieniu będzie równie smacznie :) Daj znać jak wyszło, może też kiedys spróbuję...
ryfka 2010-03-10 20:17:00.36

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Patrycja, jesli jeszcze nie próbowałas, to polecam :) Mała uwaga: myslę, że fajnie pasowałby do tej pieczeni jakis sos, np. pieczarkowy.
ryfka 2010-03-10 15:16:06.425

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Zrobiłam tą pieczeń, ale według przepisu Gajki z komentarzy i myslę, że warto byłoby dodać ten przepis osobno. Zmieniłam proporcje (bardziej na oko) i nie dodawałam jajka. Zamiast selera naciowego dodałam kawałek korzenia. Orzechy robią fajny efekt, no i ta cukinia... Pieczeń wyszła pyszna! A do niej ziemniaczki z koperkiem i marchew z groszkiem :)
ryfka 2010-03-08 18:49:38.798

Romby - kluski z kaszy manny (wegańska)
Kluski przygotowałam sobie dzień wczesniej, a dzis opanierowałam je podwójnie (tzn. jajko-bułka tarta-jajko-bułka) i usmażyłam we frytkownicy. Wyszły bardzo fajne chrupiące "nuggetsy" :) Domownicy mówią, że smakuje to trochę jak ryba. Pyszne!
Do tego gulasz warzywny i surówka z pomidorów, ogórków kiszonych i czerwonej cebuli z dodatkiem oliwy orzechowej.
ryfka 2010-03-07 12:52:07.692

Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska)
Rzeczywicie bardzo dobrze się kroi. Piekłam godzinkę - moim zdaniem spokojnie wystarczy. Górę pasztetu posypałam bułką tartą, bo tak wolę. Pyszny pasztet!
ryfka 2010-03-06 15:08:53.127

Tarta z cukinią, pycha! (lakto-wege)
Smaczne, choć nie zachwyciło mnie...
ryfka 2010-03-04 22:15:41.622

Gyros wegański z sosem tzatziki, też wegańskim! :) (wegańska)
Użyłam krajanki sojowej, do tego sałata, pomidory, korniszony, kolorowa papryka, marynowana czerwona cebula (http://puszka.pl/przepis/4920-marynowana_czerwona_cebula.html), kukurydza, prażona cebulka, chlebek pitta i frytki (żeby nie było, że zawsze musi być zdrowo :). Bardzo dobry zestaw :)
ryfka 2010-03-04 22:13:18.916

Makaron spaghetti z ziołami (lakto-wege)
Obecnie do produkcji większości serów używana jest podpuszczka mikrobiologiczna, czyli wegetariańska. Niestety producenci najczęściej nie informują jakiego rodzaju podpuszczki użyli, ale i na to jest sposób. Sery na podpuszczce mikrobiologicznej to te tańsze sery. Podpuszczka naturalna jest zwyczajnie droższa, dlatego producenci tylko lepszych serów mogą sobie na nią pozwolić.
ryfka 2010-02-26 08:27:04.446

   7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas