7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

   7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  


Tofu z sosem pomidorowo-paprykowym (wegańska)
Nie dodałam fruktozy ani innego słodzika, za to dodałam odrobinę gęstej śmietany. Do tego brązowy ryż i wyszedł pyszny obiad!
ryfka 2009-12-16 08:21:13.247

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Zmieliłam wszystko razem ze skórką, tak jak radziłaś, ale na jednolitą masę. Zmieniłam też proporcje. Zrobiłam z 1 kg papryki, do tego około 15 suszonych papryczek chili i 1,5 główki czosnku. Ocet dodałam balsamiczny, około 3 łyżek, a cukru tylko 1 łyżkę. Sos wyszedł wyborny!
ryfka 2009-11-28 20:47:23.428

Shepherd's pie (zapiekanka pasterza) (wegańska)
Ktoś mi wyjadł całą paprykę z lodówki, więc zrobiłam z marchewką :) Zapiekanka bardzo dobra, przypomina mi tą: http://puszka.pl/przepis/4930-zapiekanka_soczewicowa_z_tofu_i_warzywami.html
Sos pomidorowy rzeczywiście byłby fajny, bo zapiekanka jest trochę sucha.
ryfka 2009-11-28 20:41:06.698

Kalafior w sosie Aurora (lakto-wege)
Od kiedy pierwszy raz spróbowałam ten przepis, zaczęłam masowo stosować ten sos do innych potraw. Wczoraj np. zrobiłam taki sos z dodatkiem ziół i polałam nim placki ziemniaczane - pyszne! Nadaje się też do makaronów z różnymi dodatkami, np. do tej zapiekanki zamiast sosu serowego: http://puszka.pl/przepis/4886-zapiekanka_penne_z_brokulem_i_pieczarkami.html. A do gołąbków taki sosik to podstawa!
ryfka 2009-11-24 22:15:22.352

Naleśniki amerykańskie (lakto-ovo-wege)
Moje proporcje: szklanka mleka, 1,5 szkl. mąki, jajko, 2 łyżki roztopionego masła, po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia, cukier wanilinowy. Pyszne z syropem klonowym, truskawkami i bananami :)
ryfka 2009-11-20 14:53:44.67

Syrop z cebuli na kaszel (wegańska)
Tak, na dużą cebulę daję właśnie 5 płaskich łyżek cukru, ale jeśli chcesz, możesz dać mniej :)
ryfka 2009-11-17 19:46:23.261

Pasztet z fasoli z orzechami (wegańska)
Pasztet wyszedł bardzo dobry! Zrobiłam w wersji z ryżem. Wyszedł zwarty, ale jak zwykle przy krojeniu trochę się rozpada. Może macie jakiś sposób na to, żeby plasterki po ukrojeniu były w całości?
ryfka 2009-11-17 12:20:32.402

Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Ma bardziej intensywny kolor i ciekawszy smak, niż mus z samych jabłek. Dynię i jabłka pokroiłam w kosteczkę i dusiłam w jednym garze, aż do odparowania wody, a potem całość zmieliłam mikserem, aby było jednolicie.
ryfka 2009-11-10 14:28:04.917

Murzynek (lakto-ovo-wege)
Bardzo dobre ciacho! Zrobiłam je bez dżemu, ale za to z rodzynkami. Piekłam 50 minut w 180 stopniach w termoobiegu i nie przypaliło mi się, więc według mnie czas jest ok. Zdjęcia na razie nie wrzucę, bo zniknęło, zanim zdążyłam je zrobić :)
ryfka 2009-11-08 13:25:12.257

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Czy papryka ma być mielona razem ze skórką?
ryfka 2009-11-06 14:53:36.529

Zasmażana kapusta kiszona (wegańska)
W moim rodzinnym domu taką kapustę z suszonymi grzybami robi się na wigilię :)
ryfka 2009-10-28 08:27:02.295

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
Nie przepadam za octem, nie lubię np. korniszonów, papryki konserwowej, nie bardzo wchodzi mi majonez. Ale tutaj według mnie, i nie tylko, proporcje są idealne. Spójrz na ilość wszystkich składników, nie tylko octu. Tutaj wszystkiego jest dużo, bo to danie imprezowe, a na imprezach jada się dużo przekąsek. Robiłam te kotlety nie raz i szczerze mówiąc prawie zawsze następnego dnia zbieram już tylko resztki cebuli z dna naczynia... :)
ryfka 2009-10-24 21:31:16.563

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska)
to logiczne, że jeżeli nie lubisz octu, to nie jest to potrawa dla ciebie...
ryfka 2009-10-20 13:42:13.304

Rolada z sera żółtego (lakto-ovo-wege)
Vequel, skorzystałam z twojej propozycji na farsz i zrobiłam nadzienie z tych samych składników. Muszę przyznać, że rolada wyszła równie dobra :)
ryfka 2009-10-18 20:45:52.819

Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone (wegańska)
Farsz zawinęłam w naleśniki z mąki pełnoziarnistej i podałam tak jak ty na zdjęciu. Naleśniki okazały się świetną przystawką na imprezę :)
ryfka 2009-10-18 16:29:59.191

Smalec wegetariański (wegańska)
osobiście nie przepadam za smalcem, dawniej takiego mięsnego też nie lubiłam, bo to dla mnie za tłuste, ale zrobiłam specjalnie dla męża i nachwalić się nie umie :)
Naprawdę ciężki do odróżnienia od smalcu niewege...
ryfka 2009-10-15 14:26:47.249

Grzyby w pomidorach (wegańska)
Zrobiłam na pieczarkach i nie gotowałam ich wcześniej, bo nie widzę potrzeby gotowania pieczarek (bo jeśli chodzi o grzyby leśne - jest to raczej konieczne). Zamiast przecieru dodałam pomidory z puszki, całość położyłam na kaszy jaglanej, choć pewnie bardziej pasowałoby do białego ryżu. Danie pycha!
ryfka 2009-10-13 10:28:14.488

Naleśniki w staropolskim stylu, z kaszą i sosem grzybowym (lakto-ovo-wege)
Ostatnio zrobiłam te naleśniki z mrożonymi leśnymi grzybami zamiast suszonych grzybów i pieczarek. Usmażyłam je razem z cebulką. Naleśniki wyszły równie dobre, jeśli nie lepsze!
ryfka 2009-10-06 13:49:58.02

Żurek wegański z butelki (wegańska)
Pyszny żurek! Nie smażyłam cebulki na tłuszczu, ale przyrumieniłam ją w całości na palniku, dodałam też odrobinę wędzonej papryki w proszku, aby nadać zupie posmaku wędzenia. Wyszedł żurek pierwsza klasa :D
ryfka 2009-09-18 14:19:32.498

Kotleciki ziemniaczane z cebulą (wegańska)
Wydaje mi się jednak, że jest to dosyć precyzyjne określenie. Bo jeśli zwykle gotujesz dla siebie 3 ziemniaki średniej wielkości na obiad, to ugotuj 3 ziemniaki średniej wielkości, jeśli gotujesz dla dwojga 5 ziemniaków, to ugotuj 5 ziemniaków. Chodzi o to, żeby nie przesadzić z ilością. Jeśli masz ochotę zrobić z kotlecików główny składnik posiłku, to ugotuj więcej. Ciężko mi podać konkretnie, bo to zależy od osoby i jej preferencji :)
ryfka 2009-09-18 14:16:26.111

Kotleciki ziemniaczane z cebulą (wegańska)
Żeby kotleciki się nie rozpadały trzeba użyć do nich mącznych ziemniaków, takich jak na kopytka lub kluski śląskie, inaczej będą "ciągnąć" dużo mąki. Twoje ziemniaki prawdopodobnie były zbyt wodniste :)
A co do mrożenia, to nigdy nie próbowałam, ale może to i dobry pomysł. Jeśli się zdecydujesz, to daj znać czy wyszło :)
ryfka 2009-09-17 18:31:02.493

Paella z tofu, ciecierzycą i papryką (wegańska)
Zrobiłam tą paellę na brązowym ryżu i pożałowałam, bo brązowy ryż gotuje się długo i papryka zdążyła się rozgotować... Dodałam od siebie groszek konserwowy i trochę soczewicy pod koniec gotowania ryżu, a tofu wcześniej podsmażyłam na oleju palmowym. Myślę że fasolka - biała lub czerwona też by tu fajnie pasowała. Ogólnie - pycha!
ryfka 2009-09-15 18:46:03.322

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią (lakto-wege)
W zasadzie to zapiekanka nie musi stanowić jednolitej masy. Możesz zrobić to samo danie mieszając wszystkie składniki w garnku i podgrzewając razem. Żeby ser scalił wszystko trzeba by było dać go naprawdę dużo, albo dorzucić do tego jajko. A ja myślę, że nie ma takiej potrzeby. Myślę, że nie trzeba ich niczym zastępować :)
Lubię zapiekanki dlatego, że jest to danie które można zrobić np. dzień wcześniej albo rano. Zwykle są czasochłonne, dlatego jest to dobry pomysł na dzień, w którym nie ma się czasu na gotowanie w godzinach popołudniowych.
ryfka 2009-09-13 22:37:18.331

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią (lakto-wege)
Tak, naprawdę jemy sporo sera żółtego, ale nie z powodu przejścia na wegetarianizm. Ja od dziecka lubiłam ser żółty, a że dobrze komponuje się z makaronami i czerwonymi sosami, które też uwielbiam, to często jest częścią naszego obiadu.
W zapiekankach ser żółty scala składniki, ale nie jest konieczny. Jestem pewna, że ta zapiekanka wyjdzie równie dobrze bez sera żółtego i śmietany.
ryfka 2009-09-13 15:26:55.418

Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Pycha! Nic więcej dodawać nie trzeba :)
ryfka 2009-09-10 21:37:01.185

   7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas