7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska)
To jedyna potrawa, do której leję aż tyle sosu sojowego, ale tak, na taką ilość produktów wychodzi tego mniej więcej pół szklanki. Poza sosem nie dodaję już soli. Na tyle warzyw i nudli jest to akuratnia ilość, żeby potrawa nie była sucha i dała się łatwo wymieszać. Całość wychodzi dosyć ciemna, ciemniejsza niż na zdjęciu, ale nie zbyt słona. Poza sosem i przyprawami podanymi w przepisie nudle przyprawiam też często pastą curry, masalą, kolendrą, czasem dodaję koncentratu pomidorowego, tak więc potrawa jest bogata w różne smaki i sos sojowy nie dominuje.
ryfka 2013-12-12 11:14:19.315

Soczewica duszona z ziemniakami (wegańska)
Tak jak wynika z przepisu, gdy cebula i czosnek są rumiane, należy dodać surowe warzywa i chwilę je podsmażyć. Po co? Są witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach (A, D, E i K) i dzięki temu są przyswajalne dla organizmu. W przypadku marchewki chodzi przede wszystkim o witaminę A, ale zawiera ona także witaminy E i K rozpuszczalne w tłuszczach. Ziemniaki są również bogate w witaminy A i K. Teoretycznie wystarczy niewielka ilość tłuszczu w całym posiłku, aby organizm przyswoił witaminy, ale ile smaku wydobywa z warzyw uprzednie ich obsmażenie.. ;)
A potem, jak mówi przepis, zalewamy te podsmażone warzywka bulionem i w ciągu tych 25 minut gotowania na wolnym ogniu spokojnie sobie powinny zmięknąć razem z soczewicą.
ryfka 2013-12-11 20:29:45.696

Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków (wegańska)
Łatwo się lepią, nie rozpadają się, smaczne, ale bez rewelacji.
ryfka 2013-12-11 13:53:17.717

Czerwony sos z jarzynami i ziarnami (do makaronu) (wegańska)
Cieszę się, że smakuje :) Ja też bardzo lubię takie czerwone sosy, robię je dosyć regularnie na bazie różnych składników. To jeden z tych smacznych sposobów na zużycie resztek ;)
ryfka 2013-12-11 12:15:57.182

Rosół (wegańska)
Cieszę się, że smakowało :D Pozdrawiam!
ryfka 2013-12-03 14:35:50.231

Rosół (wegańska)
Po kilka minut z każdej strony, aż zewnętrzna warstwa będzie częściowo czarna. Czy ja wiem... tak gdzieś po 3-5 minut z każdej strony. Do zupki wrzucamy cebulę w całości, nie ma potrzeby jej kroić, i wyławiamy przed podaniem. Radzę nie zostawiać cebuli na następny dzień, bo puszcza słodkawy smak i zmienia smak zupy.
Na tym zdjęciu widać jak powinna wyglądać taka cebula: http://puszka.pl/przepis/img/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html?elemId=1810
Autorka opalą ją nadzianą na widelec, moja cebulka jest bardziej czarna, bez takich prążków, bo kładę ją bezpośrednio na palniku. Oba sposoby są równie dobre.
ryfka 2013-11-30 16:07:26.076

Zupa ziemniaczana z sosem pesto (lakto-wege)
Gotowy sos pesto ze słoiczka, bulion z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/6165-domowy_bulion_krok_po_kroku-sekret_smaku_twoich_zup.html (przygotowany wcześniej i zamrożony) i połowa roboty z głowy.
Smaczna włoska zupka, która bardzo przypomina mi szkocką Cullen cheese, ziemniaczaną z wędzonym serem.
Warto dodać do smaku odrobinę papryki wędzonej.
Zdjęcie niestety trochę przebarwione, bo robione telefonem.
ryfka 2013-11-28 12:44:00.835

Zupa porowo-ziemniaczana (wegańska)
Jest popularna w Wielkiej Brytanii, jeśli podawana jako zupa-krem :)
ryfka 2013-11-28 12:31:22.86

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Genialna sprawa z tym bulionem! Od jakiegoś czasu zawsze robię w większym garze, część mam od razu na zupę, warzywa idą na kotlety albo pasztet i jeszcze dwie porcje czystego bulionu sobie mrożę, a potem mam dobrą podstawę pod każdą zupę, która nie potrzebuje włoszczyzny :)
Zwykle w ten sposób gotowałam coś niby rosół, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby gotować w większych ilościach i mrozić. Dzięki za patent :D
ryfka 2013-11-28 12:29:51.584

Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów (wegańska)
Bardzo lubimy ten sos. Specjalnie dla niego i na bulion kupuję seler naciowy, za którym normalnie nie przepadamy. Dodaję też czasem por, fajnie się komponuje.
Sos jest zdecydowanie lepszy po zmiksowaniu. W podstawowej formie dobry, ale mdły, dlatego pod koniec smażenia dodaję ziarna kuminu, kumin w proszku i masalę - w niedużych ilościach, a po dodaniu puszkowanych pomidorów wzbogacam smak odrobiną octu balsamicznego, sokiem z cytryny i cukrem - wszystko z umiarem. Dodatek orzechów włoskich - genialne. Lubimy też posypać parmezanem.
Myślę, że pół godzinki na gazie spokojnie wystarczy, po 1,5 godziny chyba już niewiele wartości zostaje w takim sosie.
ryfka 2013-11-14 21:31:51.018

Brokuły z kalafiorem w sezamie (wegańska)
Bardzo dobre, szczególnie kalafior. Można jeść prosto z patelni :)
ryfka 2013-11-10 22:04:34.692

Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska)
Jakie piękne kolory na ostatnim zdjęciu ;)
ryfka 2013-10-03 11:21:17.881

Sałatka z quinoi i tofu z kukurydzą, papryką, oliwkami i czosnkiem (wegańska)
Smaczna i kolorowa. Zamiast tofu dodałam ciecierzycy.
ryfka 2013-10-02 11:52:39.139

Cebularz (wegańska)
Zrobiłam cebularze według proporcji @znikam i są dobre. Ciasto wyrabia się szybko, nic się nie klei do łapek i wychodzi bardzo dobre, jedyne co zmieniłam, to zamieniłam wodę na mleko (w sieci można znaleźć przepisy na cebularze na wodzie i na mleku). Proponuję dodać te proporcje do przepisu, co by się nie zgubiły :)
Dodatkowo ciasto smarowałam żółtkiem, a mak dodałam do cebulki pod koniec smażenia.
ryfka 2013-09-27 16:33:18.559

Bigos z cukinią i marchewką (wegańska)
Bigos bardzo dobry, choć nieco mdły, brakuje mi tutaj ostrości i wyrazistości tradycyjnego bigosu. Jedliśmy na obiad z tłuczonymi ziemniaczkami i to połączenie jest bardzo smaczne. Zostało nam trochę bigosu na kolację, więc w ramach eksperymentu dorzuciliśmy do niego ostry sos chilli i puszkę fasolki w zalewie pomidorowej (popularna na wyspach). Podane z frytkami (hmm.. wieczorna bomba kaloryczna :) było przepyszne.
ryfka 2013-09-10 15:34:17.141

Bigos z cukinii (wegańska)
Odnośnie wypowiedzi Mja i dyskuzji na temat nazewnictwa potraw, za profesorem Jarosławem Dumanowskim, dr hab. nauk historycznych: "Dziś bigos oznacza kapustę z dodatkiem mięsa, podczas gdy do staropolskiego bigosu nie dodawano kapusty. To była potrawa z siekanych ryb, mięs lub raków z dodatkiem cytryny, limonki i octu. Z czasem drogie, elitarne cytryny i limonki zastąpiono kiszonymi ogórkami, kapustą, jabłkami. We współczesnej wersji tego dania proporcje zostały całkowicie odwrócone i kapusta niemal wyparła mięso."
Nie czepiajmy się więc pierdół. Nazewnictwo to tak naprawdę sprawa umowna.
ryfka 2013-09-06 13:43:14.894

Rosół (wegańska)
Laura, taka przypalana cebulka to według mnie nieodłączny składnik większości zup (nie dodaję jej chyba tylko do zup-kremów). Nadaje im takiego specyficznego słodkawego, ale nie mdłego posmaku. Moja mama przypalała cebulkę na kuchence gazowej - kładła ją prosto na palniku, obracała raz na drugą stronę. Ja mam kuchenkę elektryczną i ten sposób sprawdza się tu równie dobrze. Wystarczy położyć cebulę na włączonym palniku, a kiedy "przyczerni" się od spodu obracam ją na drugą stronę. Pierwsze słyszę, żeby taka cebula sprawiała, że rosół jest bardziej klarowny. Myślę, że to bardziej kwestia trzymania rosołu na niewielkim gazie i ewentualnie zbierania "szumowin".
ryfka 2013-08-18 12:57:08.995

Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska)
Zawsze można :)
ryfka 2013-07-29 22:00:59.32

Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska)
Całkiem smaczne, mocno chrupiące
ryfka 2013-07-17 13:11:42.608

Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami (wegańska)
U mnie też wyraźnie było czuć smak bakłażana. Podsmażyłam go na jasny brąz. Ale użyłam tylko jednej puszki pomidorów, wraz z zalewą. Może to o to chodzi? Pomidory nie zdominowały wszystkiego.. Wyszła taka podkręcona pomidorowa :)
ryfka 2013-07-05 18:43:35.256

Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami (wegańska)
Zamiast świeżych pomidorów, były z puszki, bo tak wolę. Dodałam jeszcze sok z cytryny i słodką paprykę. Bardzo dobra zupka :)
ryfka 2013-07-04 18:04:41.879

Bruschetta al pomodoro (Bruschetta z pomidorami) (wegańska)
Wczoraj mój mąż zrobił mi takie na kolację. Pomidory były zmiksowane na papkę, a na górze parmezan. Pycha!
ryfka 2013-06-29 11:48:41.628

Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake) (lakto-wege)
Szczerze.. nie mam pojęcia. Nigdy nie używałam agaru. Więc to jest chyba pytanie do bardziej doświadczonych :)
ryfka 2013-06-28 11:54:32.524

Risotto z włoszczyzną i papryką (wegańska)
Z pewnością jest bardzo dobre, ale to nie risotto, tylko ryż z warzywami. Risotto koniecznie potrzebuje tłuszczu - oliwki lub masła, w zależności od rejonu Włoch. Warzywa przesmaża się na tłuszczu, żeby nabrały koloru, potem przesmaża się ryż (najlepiej risotto arborio, nie tylko dla smaku, ale dlatego, że jest do takiego przesmażania przystosowany), a dopiero na koniec zalewa się to płynem. U ciebie kolejność jest odwrotna.
ryfka 2013-06-25 21:14:33.328

Sos serowy na ciepło (lakto-wege)
Polecam zamiast wywaru dodać tyleż mleka i łyżeczkę musztardy. Sos wychodzi bardziej kremowy i przyjemnie pikantny.
ryfka 2013-06-24 14:51:33.071

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas