7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

ryfka : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    


Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska)
Tak, można też brak soku uzupełnić gorzką herbatą.
ryfka 2013-02-04 22:37:50.245

Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze (lakto-ovo-wege)
W jaki sposób przygotowujemy potem takie zamrożone kluski? Nigdy nie mroziłam, a myslę, że to dobry pomysł. Trzeba je najpierw rozmrozić, czy takie zamrożone ponownie parujemy?
ryfka 2013-02-04 18:43:53.169

Chutney z czerwonej cebuli i jabłek (wegańska)
Siemię lniane dodajemy dla smaku. Można je podsmażyć z cebulką, albo dodać tak jak pisze w przepisie. Można też zamienić je na sezam albo goździki - jak kto lubi, albo nie dodawać nic.
ryfka 2013-01-23 10:05:50.128

Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Polecam zamienić oliwkę na masło. Może to być szczególnie istotne, kiedy nie serwujemy sosu od razu. W sosach smietanowych oliwka czy też olej lubi się oddzielać, a z masłem nie ma takiego problemu. Jest też sposób na taką oddzieloną oliwkę - trzeba po prostu dolać trochę smietanki i zagotować, często mieszając.
ryfka 2013-01-23 10:03:19.111

Cytrynowo-makowe muffinki (wegańska)
Uwielbiam cytrynę w wypiekach, a te muffinki są wybitne :)
ryfka 2013-01-17 18:27:17.852

Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
A tak się zastanawiałam.. Ponieważ jestem wegetarianką, mam tendencję odwrotną - do wegańskich potraw dodaję czasem składniki, które wegańskie nie są. Lubię mieć wybór. Ciasteczka bardzo nam smakowały, dlatego chciałam poeksperymentować. Myslałam, że może istnieje jakas ogólna zasada doczycąca tłuszczów w wypiekach..
ryfka 2013-01-11 13:46:15.209

Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege)
Równie dobry sposób na bakłażana to patelnia grillowa. Osuszone plastry nacieram niewielką iloscią oliwki i podsmażam na patelni grillowej. Szybki i efektowny sposób, a nie muszę specjalnie do tego celu rozgrzewać piekarnika, co dla mnie jest oszczędnoscią, bo często przygotowuję obiady kilka godzin przed podaniem.
Plastry ziemniaków podsmażam we frytkownicy, a dopiero potem posypuję je przyprawami.
ryfka 2013-01-08 11:03:23.719

Kruche ciasteczka z makiem (wegańska)
Bardzo dobre i proste do zrobienia. Nie są zbyt słodkie, ale idealnie pasują do kawy, herbaty albo mleka. Zastanawiam się: gdybym chciała zamiast oleju użyć margaryny, to jaka jej ilosc będzie odpowiednia?
ryfka 2013-01-08 10:55:55.625

Gulasz sojowy po węgiersku z papryką (wegańska)
Nie wiem, czy kotlety sojowe to najlepszy materiał na gulasz.. Bardzo fajnie się podsmażyły, ale po zalaniu wodą rozmiękły. Ogólnie gulasz w smaku bardzo dobry, tylko te kotlety psują całosc.
ryfka 2013-01-04 10:10:45.593

Racuchy mega bananowe - precyzyjne proporcje (wegańska)
Ponieważ ciasto jest gęste, polecam nakładać je na patelnię za pomocą dwóch łyżek. To znacznie ułatwia sprawę. Ogólnie przepis jest super, racuchy wychodzą zawsze pulchniutkie i smaczne ;)
ryfka 2012-12-29 22:22:46.621

Pierniczki pełnoziarniste Ani D. (pszenno-żytnie) (wegańska)
Te zdjęcia są piękne :)
ryfka 2012-12-29 00:42:54.907

Dhal Makhani (wegańska)
Bardzo podoba mi się ta opcja z czytaniem, dwie przyjemnosci w jednym ;)
ryfka 2012-12-20 11:17:39.466

Fasolka "po bretońsku" (wegańska)
Bardzo smaczne. Jedna uwaga: pomidory dodajemy na końcu, bo inaczej ziemniaki będą miały problem zmięknąć.
ryfka 2012-12-17 20:08:55.896

Szarlotka z budyniem (wegańska)
Miałam na nią smaka odkąd wrzuciłas przepis, a już szczególnie po apetycznym zdjęciu Patrycji :) Przepyszna! Co prawda trochę przypiekłam spód ciasta, ale następnego dnia zmiękł pod wpływem wilgoci z jabłek.
ryfka 2012-11-30 11:05:29.848

Pieczarki faszerowane pomysłem własnym (wegańska)
dzięki :) w sumie robiłam już takie pieczarki z piekarnika nadziewane szpinakiem i ziemniakami, pora chyba wypróbować z innymi farszami
ryfka 2012-11-24 15:59:26.586

Cullen cheese - zupa ziemniaczana z wędzonym serem (lakto-ovo-wege)
Może rzeczywiscie nie wyraziłam się zbyt jasno. Rozpuszczać = rozgotowywać. Najpierw gotujemy ziemniaki do miękkosci, a potem duszone na masełku zaczynają się lekko rozgotowywać, chodzi o to, żeby nie rozgotować ich do końca. Ziemniaki, jak i ser, powinny być bardzo miękkie, kremowe, ale wyczuwalne między ząbkami :)
ryfka 2012-11-24 15:57:41.449

Pieczarki faszerowane pomysłem własnym (wegańska)
Czy obieranie pieczarek jest koniezne? Czemu służy?
Pamiętam, że za dawnych czasów smażyłam panierowane kapelusze i mimo że były bardzo dobre, przestałam je robić, bo pieczarki były strasznie wodniste. Czy takie podpiekane w piekarniku będą mieć mniej wody?
Rozumiem, że po napełnieniu farszem, pieczarki są gotowe do spożycia?
ryfka 2012-11-23 13:52:36.518

Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska)
Smacznego :D
ryfka 2012-11-22 10:58:23.361

Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska)
Proponuję dodać jeszcze czarnego mielonego pieprzu i chilli, jak ktos lubi, dla wyrazistosci smaku. Dynia sama w sobie jest mdła, dlatego przyprawiać się ją powinno intensywniej. Ogólnie danie lepsze na drugi dzień, kiedy wszystko przejdzie smakiem.
ryfka 2012-11-14 11:05:53.812

Zupa zacierkowa Babci Jasi (wegańska)
Taką sklepową zacierkę dodawałam zawsze do wege bograczu i do afrykańskiej zupy ziemniaczanej, ale zamknęli mi jedyny sklep, w którym mogłam ją kupić, co daje mi motywację, żeby spróbować zrobić sama :) Zupkę też chętnie kiedys wypróbuję, narazie odkładam do schowka
ryfka 2012-11-14 11:01:10.358

Zupa zacierkowa Babci Jasi (wegańska)
Zupa wygląda ciekawie, lubię takie polskie proste dania :) Najbardziej zaciekawiła mnie jednak ta zacierka. Ciasto na nią robi się podobnie jak ciasto na pierogi (mąka + woda), smakują więc pewnie podobnie? Czy to wychodzi cos w rodzaju "Zacierki babuni", którą można kupić w sklepie? Jaki ma mieć kształt?
ryfka 2012-11-13 13:17:36.348

Paszteciki francuskie (z gotowego ciasta francuskiego) z pieczarkami i serem (lakto-ovo-wege)
Takie paszteciki to fajna i szybka przekąska na wieczór ze znajomymi. Można je robić z różnymi nadzieniami, ja najczęsciej robię z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami lub z serem żółtym i suszonymi pomidorami. Zwykle składam w trójkąciki, muszę kiedys sprawdzić Twój sposób na "nalesnika" :)
ryfka 2012-11-13 13:04:18.218

Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska)
500g pokrojonej w kostki dyni, czyli takiej obranej i oczyszczonej.
Patrycja, myslę, że masz rację z tymi pomidorami. Można na początek zalać warzywa bulionem, a dopiero na koniec, kiedy ziemniaki są już miękkie, dodać pomidory.
ryfka 2012-11-10 18:55:08.983

Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Kurcze, to ciężko wytłumaczyć nie pokazując.. Mnie moja tesciowa uczyła i na początku wychodziły mi takie koslawe, a teraz już wychodzą całkiem ładne. Ale tak, najpierw zlepia się pierogi standardowo, a dopiero potem robi się warkocz. Zawija się je zewnętrznym bokiem kciuka, przykładasz kciuka do zlepionego brzegu i jakby zwijasz go w kierunku srodka. I tak wzdłuż całego brzegu, dosyć ciasno. Nie wiem, mam nadzieję, że cos z tego zrozumiałas :)
ryfka 2012-10-26 10:10:04.565

Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Oczywiscie, że można je po zlepieniu od razu ugotować. Ja zwykle robię większą ilosć, częsć jemy od razu, a częsć mrożę na potem.
Warkocze na brzegach służą ozdobie, ale też jest mniejsze prawdopodobieństwo, że taki pieróg się rozpadnie.
Polecam gorąco to ciasto, rzeczywiscie od kiedy je wypróbowałam robię częsciej pierogi, a rodzinka się cieszy, bo to dla nas przysmak :)
ryfka 2012-10-25 14:06:53.755

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas