7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
ryfka : komentarze użytkownikaKrupnik (wegańska) Smaczna zupka. Ciekawy sposób z tym podduszaniem włoszczyzny. Ja zwykle wrzucam do zupy surowe, tarte warzywa, a cebulę w całosci, uprzednio opaloną na palniku, ale takie podduszanie naprawdę dobrze robi dla smaku zupy :) Krupnik lubi dużo selera i swieżo mielonego pieprzu. Z przypraw jak dla mnie konieczne są liscie laurowe, ziele angielskie i majeranek, ale to pewnie kwestia gustu. ryfka 2012-10-25 12:06:30.476 Buraczki na ciepło, zabielane smietaną (lakto-wege) Cukier do buraczków na zimno to jak najbardziej, ale do ciepłych jak dla mnie nie pasuje. Do smażenia margarynę i masło najczęsciej można stosować zamiennie. Są tylko nieliczne takie przepisy, w których masło smakuje lepiej, jak jajecznica na przykład. Ale przy buraczkach to nie robi większej różnicy.. ryfka 2012-10-19 00:05:51.761 Ormiańska pasta fasolowo-orzechowa w miseczkach z zapiekanej papryki (wegańska) Bardzo fajne połączenie. Mieszanka orzechów, fasoli i cebuli posłużyła mi jako baza, dodałam kus-kus, sporo pietruszki i więcej przypraw, napełniłam podłużną paprykę i zapiekałam. Smaczne :) ryfka 2012-09-28 09:51:00.494 Makaron z brokułami, ciecierzycą i sezamem (wegańska) Uwielbiamy! Lubimy makarony wogóle, ale tutaj to połączenie brokuła, sezamu i swieżego czosnku jest wybitne. Warto dodać kapkę oleju sezamowego na koniec razem z czosnkiem. ryfka 2012-09-18 11:42:01.084 Szarlotka z budyniem (wegańska) ciasto rzeczywiscie wygląda apetycznie :) ryfka 2012-09-17 23:50:07.42 Pasta czosnkowa (w słoiczku) (wegańska) Kiedys szukałam przepisu na czosnek marynowany i wyczytałam, że nie powinno się tego robić domowym sposobem, bo trzeba jakichs konkretnych warunków, inaczej czosnek wytwarza toksyny. Mój mąż, kiedy jeszcze kucharzył w hiszpańskiej knajpie, przygotowywał taką pastę, ale kuchnia hiszpańska lubi czosnek, więc pasta schodziła w góra trzy dni. ryfka 2012-09-17 21:29:48.842 Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska) W pudełku dobrze jest mieć zamrożone takie zioła, jak koper czy pietruszka, takie posiekane, bez oliwki. Dodaję je często do zup, więc oliwa jest tu zbędna. Do tej pory mroziłam w ten sposób też inne zioła, ale bazylia w oliwie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie :) ryfka 2012-09-08 12:14:38.095 Sałatka imprezowa (ryżowa) (lakto-ovo-wege) Radziłabym dodać sos, majonez, chrzan i przyprawy tuż przed podaniem, jesli dodasz od razu, a sałatka będzie stać dobę, warzywa zmiękną i puszczą wodę. Generalnie najlepiej jest robić takie sałatki 2-3 godzinki przed podaniem, wtedy można zmieszać od razu wszystkie składniki, wszystko fajnie zdąży przejsc smakiem i będzie swieże :) ryfka 2012-09-08 11:57:17.22 Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska) Owocniscie, zwijasz w rulon taką pastę, np. bazyliową (jak na zdjęciu), wkładasz do zamrażarnika i czekasz, aż się zmrozi (wystarczy 2-3 godzinki). Potem wyciągasz taki rulonik, odwijasz z folii, kroisz na kosteczki, wrzucasz do woreczka i znów do zamrażarki :) W ten sposób masz w woreczku gotowe kosteczki bez folii ;) ryfka 2012-09-07 12:28:44.501 Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege) Mój ulubiony sposób na kurki, z tą tylko różnicą, że robię sos na gęstej smietanie, obowiązkowo z dużą iloscią natki. Rzeczywiscie czosnek tu nie pasuje. ryfka 2012-09-06 13:35:48.884 Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska) Pomysł jest swietny, kosteczki bazyliowe już czekają w zamrażarce :) ryfka 2012-09-06 13:33:23.929 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) Niestety nie mam pojęcia gdzie w Polsce można kupić proteinę czy też granulat sojowy. Ja w Szkocji kupuję w Tesco, leży wsród suchych ziaren i strączkowców. Jesli w Polsce nie ma w marketach, to może w sklepach ze zdrową żywnoscią..? ryfka 2012-09-03 16:35:23.241 Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska) Przerobiłam niewegetariański przepis mojej bratowej i w zasadzie wyszło cos bardzo podobnego do tych klopsików, przyprawy były tylko inne. Chciałam zrobić klopsiki ze sporą iloscią natki, pasowały mi do tego: pieprz czarny, pieprz ziołowy, przyprawa "gyros" i odrobina kuminu. Czosnku nie dodawałam wogóle, a posiekaną cebulę wczesniej zrumieniłam. Podałam z sosem koperkowym. Klopsiki wyszły bardzo smaczne, trzeba tylko pamiętać, aby do masy dodać sporą ilosć mąki i bułki tartej, żeby były zwarte. ryfka 2012-08-29 19:31:58.356 Czuszki biurek - panierowana papryka z serowym nadzieniem (lakto-ovo-wege) Bardzo smaczne. Ja wogóle lubię faszerowaną paprykę, tutaj jednak miałam mały problem. Robiłam z podłużnych papryk i nie sposób było faszerować ich po sciągnięciu skórki, bo zwyczajnie się rozpadały. Zrobiłam więc w odwrotnej kolejnosci, najpierw nafaszerowałam, a potem sciągnęłam skórkę. Trochę babraniny, ale ogólnie warto, bo smaczne :) ryfka 2012-08-28 20:18:01.67 Warzywny bulion instant (wegańska) Bulion jest genialny! Zrobiłam go kilka miesięcy temu, używam do wszelkich potraw, do których normalnie pasuje warzywko i wszędzie swietnie się sprawdza. Wyszły mi dwa słoiki i już się kończy.. Użyłam troszkę innych składników - chodziło mi przede wszystkim, żeby mieć bazę pod rosół, bo jest najbardziej uniwersalna i pasuje do wszystkiego. Nie dodawałam szczypiorku ani czosnku (wiem, że niektórzy lubią czosnek w rosole, ale mi to nie pasuje). Dodałam korzeń pietruszki i więcej swieżych ziół dla aromatu: koperek, rozmaryn, tymianek. Genialne do zup, ale też do wszelkiego rodzaju sosów, jednogarnkowców, ciepłych dodatków warzywnych, pasztetów.. Ogólnie gorąco polecam :) ryfka 2012-08-25 13:00:25.494 Paluszki ziemniaczane (ciasto ziemniaczane podstawowe) (wegańska) Nie wiem, być może cos zrobiłam źle, ale wyszły niejadalne.. ryfka 2012-08-02 12:50:05.15 Ciasto czekoladowe z wiśniami (bezglutenowe) (wegańska) Dorota, ja rozumiem, że frustrację trzeba gdzies rozładować, ale po co tak pluć od razu na prawo i lewo..? To przyjazny potral, nie wypada nanosić błota.. ryfka 2012-07-24 17:14:28.773 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Smaczne i proste! Zrobiłam porcję masła z 500g solonych orzeszków ziemnych i wychodzi trochę bardziej słone niż takie sklepowe, nie mniej jednak pyszne. Zwykle kupujemy masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów, tutaj można zostawić trochę orzechów, posiekać i dodać do masełka po zmieleniu. Efekt będzie taki sam. Uwielbiamy łączyć takie masełko na złożonej kanapce z nutellą, czasem dodajemy też odrobinę płatków kukurydzianych dla chrupkosci. "Zalepa" lepsza niż przy krówce ciągutce :) Polecam! ryfka 2012-07-23 22:19:46.268 Sałatka ziemniaczana z surowym kalafiorem i rzodkiewkami (lakto-wege) Bardzo smaczna. Lubię takie połączenia smaków. Niestety w Szkocji nie można dostać takich rarytasów, jak ogórki małosolne, nie ma tu nawet jak zdobyć ogórków gruntowych, dlatego dodałam jednego kiszonego, który też całkiem dobrze się komponuje :) ryfka 2012-06-21 19:27:10.295 Ziemniaki w mundurkach z twarogiem (lakto-wege) Moja babcia mieszkała daleko od Poznania i Gniezna, bo w wiosce pod Wolsztynem. Wygląda na to, że pyrki z gzikiem są popularne w całej Wielkopolsce :) Nazwa jest po prostu bajeczna :D Muszę kiedyś poeksperymentować z dodatkami.. ryfka 2012-06-20 13:51:56.54 Kakaowa masa do wafli (lakto-wege) Brzmi fajnie, dzięki. Już kupiłam nowe wafle :) ryfka 2012-06-19 14:33:01.105 Ziemniaki w mundurkach z twarogiem (lakto-wege) Czyli jednak :) super. I ten olej słonecznikowy domowej roboty to rzeczywiscie tradycyjny składnik w tamtych rejonach, czy to tylko tradycja domu mojej babci? ryfka 2012-06-19 14:31:25.684 Kakaowa masa do wafli (lakto-wege) Inon, podaj przepis, chętnie wypróbuję, bo też uwielbiamy takie wafelki :) ryfka 2012-06-18 15:37:38.358 Kakaowa masa do wafli (lakto-wege) no proszę, też można ;D ryfka 2012-06-18 12:57:49.157 Kakaowa masa do wafli (lakto-wege) Szklanka mleka to za dużo! Masa wyszłaby zbyt płynna. Ja robię tą masę z pół szklanki mleka. Zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder. Reszta składników się zgadza. Masę robię w trochę inny, wydaje mi się że prostszy i szybszy, sposób: suche składniki mieszam w misce, wlewam na przemian roztopioną margarynę i zimne mleko dokładnie mieszając, i tyle, masa gotowa. Wafle najprosciej smaruje się długim nożem. Gotowe przyciskam deską i kładę na nią garnek z wodą, żeby się wszystko dobrze scaliło. Najlepsze następnego dnia, kiedy trochę zmiękną :) ryfka 2012-06-18 11:57:05.896 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |