7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< wróć do wizytówki
ryfka : komentarze użytkownikaŻurek cały domowy (lakto-ovo-wege) W tym roku postanowiłam zrobić na święta żurek od podstaw. Po raz pierwszy. Wczoraj zmieszałam składniki na zakwas i teraz zastanawiam się po czym własciwie mam poznać, że wyszedł? Czy ktoś może podpowiedzieć? Mieszanka rozwarstwiła się, na wierzchu powstała pianka, całość pachnie kiszonką, więc chyba jest ok..? ryfka 2012-04-05 10:53:17.909 Kotlety z cukinii w kukurydzianej panierce (ovo-wege) Całkiem dobre, jesli ktos lubi słodkie smaki, radziłabym jednak przyprawić trochę mocniej, bo z samą solą i pieprzem wychodzą trochę mdłe. Co do konsystencji, to rzeczywiscie jest "trudna do okiełznania", próbowałam temu zapobiec, odcisnęłam przetarte warzywa z wody, dodałam więcej mąki i bułkę tartą, mimo to kotlety bardziej lepiły się do łapek :) Ale rzeczywiscie to prawda, że jak już usmaży się jedna strona kotleta to jest po problemie.. ryfka 2012-03-27 11:30:35.619 Naleśniki z brokułami, serem feta i sosem czosnkowym (lakto-ovo-wege) Robiłam po raz drugi, tym razem do farszu dodałam podsmażone wczesniej pieczarki z cebulką. Pycha! ryfka 2012-03-20 18:41:52.75 Kuleczki-pulpety sojowe w stylu azjatyckim (wegańska) kurcze, ale wy macie problemy.. ;) ryfka 2012-03-14 18:55:11.619 Sos serowy na ciepło (lakto-wege) Aradia, moim osobistym faworytem są gouda i cheddar :) ryfka 2012-03-12 22:05:31.18 Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska) Ja też pijam tylko parzoną, ale uchowało mi się trochę rozpuszczalnej i na takiej robiłam :) Ale myślę, że parzona, oczywiście po odcedzeniu fusów, tymbardziej da radę, bo jest bardziej aromatyczna. ryfka 2012-03-10 22:37:56.911 Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska) Szczerze mówiąc, trzymałam moje babeczki trochę zbyt długo w piecu i z wierzchu są trochę przypieczone (pół godzinki w 180 stopniach na termoobiegu), ale w środku są dobre, zakalca nie ma, więc polecam :) ryfka 2012-03-10 11:59:08.04 Muffinki czekoladowo-kawowe (wegańska) Bardzo smaczne! Z podanej ilości wyszło mi 19 małych muffinek. ryfka 2012-03-09 20:25:06.071 Makaronowa zapiekanka na zielono (z groszkiem cukrowym, brukselką i brokułem) (lakto-ovo-wege) Ja miałam świeży, ale mrożony też pewnie może być ryfka 2012-03-06 18:00:36.34 Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake) (lakto-wege) kurcze, no to powodzenia :) a potem zrób i daj znać, czy smakowało :) ryfka 2012-03-02 11:51:31.347 Sznycel z selera (wegańska) ja podgotowałam seler na półmiękko, bo bałam się, że przy samym smażeniu będzie zbyt twardy. Gotowałam parę minut w wywarze warzywnym, dzięki czemu seler miał pełniejszy smak ryfka 2012-03-01 11:27:39.304 Sznycel z selera (wegańska) Bardzo smaczny sposób na selera. Nie piszesz co zrobić z wywarem warzywnym. Ja po prostu podgotowałam seler w wywarze, żeby był miękki jeszcze przed smażeniem, a przyprawy wsypałam do jajka, żeby się łatwiej przylepiły :) ryfka 2012-02-28 20:50:15.128 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Zrobiłam dziś pierożki z farszem według twojej rady, Natka. Szpinak mrożony + serek topiony + czosnek, do tego sos serowy. Pomysł genialny. Jako wielcy fani szpinaku mamy dziś zadowolone brzuszki ;) ryfka 2012-02-16 19:42:43.63 Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez) (wegańska) Mielona wędzona papryka to ostra papryka w proszku z charakterystycznym posmakiem wędzenia. Do kupienia w każdym większym markecie w Wielkiej Brytanii, lecz niestety nie wiem, gdzie w Polsce. Jest niezastąpiona szczególnie w potrawach, które pierwotnie były mięsne i zawierały jakąś wędzonkę. Wprost idealna do fasolki po bretońsku albo bigosu :) ryfka 2012-02-15 23:14:36.427 Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska) Ja też nie rozumiem, o co tyle krzyku przy tej smakowitej, według mnie, zupce. Do większosci przepisów podchodzę z dystansem doprawiając po swojemu, bo bardzo lubię przyprawy, a większosć przepisów pisana jest w prosty sposób, żeby smak był łagodny, bo nie każdy lubi intensywne smaki. Na tej samej zasadzie, na jakiej działają restauracje - tam potrawy przyprawia się słabiej, niż w warunkach domowych. Z afrykańską zupką radzę sobie w taki sposób - dodaję do niej zacierkę babuni, dzięki czemu przypomina mi bogracz mojej mamy. Tak przygotowywana zupka zdobyła uznanie wsród moich znajomych :) ryfka 2012-02-13 00:42:18.173 Majonez dziadziusia (wegańska) Tak, musztarda jest, tak jak i jajko, dobrym łącznikiem. Poza tym dobrze jest dodać do majonezu (tak jak do innych dressingów) trochę miodu, który jest naturalnym konserwantem i który sprawia, że majonez dłużej dobrze prezentuje się na talerzu, ale to już nie dla wegan :) ryfka 2012-02-09 11:18:16.741 Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych (wegańska) Żeby zniwelować trochę kwaśność ogórka, do sosu można dodać łyżkę cukru i zioła: majeranek i oregano, które też są słodkawe w smaku. Jeśli ziemniaki są zbyt wodniste, można dodać do nich mąkę ziemniaczaną. ryfka 2012-02-07 22:31:39.643 Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska) Te kotlety rzeczywiscie wychodzą mocno octowe, więc jesli ktos nie jest przyzwyczajony do cierpkiego smaku to może jednak powinien dać pół szklanki octu zamiast 3/4.. Ja lubię takie własnie, kwasne, bo idealnie nadają się na imprezy z alkoholem wysokoprocentowym ;) ryfka 2012-02-07 22:27:24.984 Pikantne bułeczki/ placuszki serowe (lakto-ovo-wege) To są bardziej bułeczki, niż placuszki, więc bardziej nadają się jako przekąska albo drugie sniadanie. Mi osobiscie smakują same, jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków. Myslę, że w połączeniu z jakąs sałatką mogą stanowić lekki obiad :) ryfka 2012-02-07 22:21:24.812 Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege) Pierwsza musaka, jaką robiłam i jaką jadłam wogóle. Potrawa jest genialna! Żeby bliżej było oryginalnej wersji, udusiłam proteinę sojową z cebulą, czosnkiem i pomidorami z puszki. Mąż powiedział, że to lazania w greckim wydaniu :) Cynamon rzeczywiście daje fajny efekt. ryfka 2012-01-30 19:04:21.673 Tagiatelle z sosem czosnkowo-brokułowym (lakto-wege) Uwielbiam takie obiadki! Zamiast jogurtu dodałam gęstą śmietanę, bo akurat miałam w lodówce, ale w przyszłości muszę wypróbować wersję z jogurtem, bo zaintrygował mnie ten pomysł :) Mimo że uwielbiam czosnek i pakuję go wszędzie, gdzie pasuje, to w tym przypadku myślę, że główka to za dużo. Ja dodałam dwa spore ząbki. ryfka 2012-01-26 19:00:21.328 Francuskie koperty z serem żółtym i suszonymi pomidorami. (lakto-wege) Fajne połączenie, super sposób na sklejanie ciasta, ogólnie pycha! ryfka 2012-01-16 11:10:22.917 Warzywny makaron dla niejadka (wegańska) Lucy, dzięki za informację (domyślam się, że tam jest pomyłka, powinno być: odwrotnie proporcjonalna :) W końcu mam wystarczająco dobry powód, aby ograniczyć mojemu synkowi słodycze. Wprawdzie nie je ich znowu aż tak dużo, ale apetytu też specjalnie niestety nie ma.. ryfka 2012-01-06 19:12:38.325 Ryż brązowy z kapustą (wegańska) Pycha! Zrobiłam z jedną tylko różnicą - ryż był biały, bo za brązowym mój mąż nie przepada.. ryfka 2012-01-04 23:07:23.929 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Tym razem, żeby było bardziej świątecznie, do jabłek dodałam rodzynki, więcej cynamonu i olejek pomarańczowy zamiast wanilinowego (czasem dodaję migdałowy). Ciasto w każdym wariancie jest obłędne. ryfka 2011-12-25 22:14:42.877 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |